ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει για να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ

Συνάντηση χτες με αντιπροσωπεία των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ, με αντιπροσωπεία των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ Κατά των Ναρκωτικών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Αννα Δημητροπούλου από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Νόστος» του Πειραιά, η Ελισάβετ Καπαγερίδου από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο» της Πάτρας, η Γεωργία Τσικούρη από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Κύτταρο» της Καλαμάτας, ο Βαγγέλης Τζινάκης από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Διάβαση» της Αθήνας, ο Παντελής Ξυπολυτάς από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Στροφή» της Αθήνας και η Γιάννα Λυκούργου από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση» της Αθήνας.

Η συνάντηση αφορούσε τις εξελίξεις με τον νέο κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, που αλλοιώνει τον ίδιο τον θεραπευτικό του χαρακτήρα ως προγράμματος. Οι Σύλλογοι Οικογένειας κατέθεσαν στο ΚΚΕ κοινή επιστολή και των 14 Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ από όλη τη χώρα, δηλώνοντας την άρνησή τους στο νέο κανονισμό λειτουργίας, στην ΠΝΠ που κατάργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, αλλά και τα αιτήματά τους για ουσιαστική ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ανάπτυξη των υποδομών του. Επεσήμαναν επίσης ότι η συνένωση προγραμμάτων που επιχειρείται με τον νέο κανονισμό λειτουργίας ουσιαστικά ακυρώνει βασικές αρχές της θεραπευτικής φιλοσοφίας του ΚΕΘΕΑ, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη των Συλλόγων Οικογένειας, δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές θεραπευτικές ανάγκες των τοξικοεξαρτημένων, επηρεάζει την ίδια την κινητοποίηση των γονέων για να βοηθήσουν μέλη της οικογένειάς τους να ενταχθούν στο ΚΕΘΕΑ. Τόνισαν επίσης τις ελλείψεις που έχει σήμερα το ΚΕΘΕΑ, όπως η έλλειψη μονάδας για έφηβους χρήστες στη Βόρεια Ελλάδα, η έλλειψη Θεραπευτικής Κοινότητας στην Πάτρα και το κλείσιμο εδώ και αρκετά χρόνια του ΚΕΘΕΑ «Εξάντας», του προγράμματος για έφηβους χρήστες, που λειτουργούσε στον Πειραιά.

Ο Δ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι το ΚΚΕ σταθερά αγωνίζεται ενάντια σε όλες τις ψυχοδραστικές ουσίες και στηρίζει το έργο και τη φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, τονίζοντας τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, όχι μόνο στη σταδιακή απαξίωση του ΚΕΘΕΑ, με υποχρηματοδότηση και ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αλλά και με τη συνολικότερη πολιτική τους στο ζήτημα της τοξικοεξάρτησης, που υποβαθμίζει τα «στεγνά» προγράμματα θεραπείας και ανοίγει τον δρόμο για την αθώωση ναρκωτικών, όπως με την κάνναβη. Πρόσθεσε ότι τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ που δρουν στα εργατικά σωματεία, σε συλλόγους φοιτητών, γυναικών, συνολικά στους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, πρωτοστατούν στην ενημέρωση και τη συζήτηση για τις εξελίξεις στο ΚΕΘΕΑ, αναδεικνύοντας και στηρίζοντας αιτήματα που αφορούν όλο το φάσμα της πρόληψης, της θεραπείας, της κοινωνικής επανένταξης και της έρευνας, που θέτει στο επίκεντρο τις αιτίες του φαινομένου και τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου. Παράλληλα, ανέδειξε πως η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και οι ευθύνες του ΚΚΕ για αυτό το σημαντικό μέτωπο αποτελούν ζήτημα που εξετάζεται ιδιαίτερα και στις Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος.

Μετά τη συνάντηση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει για να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ. Για να ενισχυθούν οι δομές και οι μονάδες σε όλη την χώρα. Για να υπάρξει επαρκές, μόνιμο προσωπικό και βεβαίως να ενισχυθεί από γενναία κρατική χρηματοδότηση που χρειάζεται αυτήν την περίοδο. Να καταργηθεί εδώ και τώρα η ΠΝΠ που ουσιαστικά καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο η εκάστοτε κυβέρνηση. Να αποσυρθεί πλήρως και οριστικά όλο αυτό το νέο πλέγμα, ο νέος κανονισμός λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ και όχι να αποσυρθεί, όπως έκανε πρόσφατα η κυβέρνηση κάτω από τη λαϊκή πάλη, μόνο για δύο μήνες. Σ' αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ μαζί με τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, μαζί με τους Συλλόγους Γονέων του ΚΕΘΕΑ, θα βρίσκεται μπροστά, και στη Βουλή και στον δρόμο, στον καθημερινό αγώνα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Πακέτα στήριξης στο κεφάλαιο με νέα αντεργατικά μέτρα

Στην τελική ευθεία έχουν περάσει οι διεργασίες στην ΕΕ αναφορικά με τη διαμόρφωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο με αιχμή τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, παράλληλα με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, αναμένεται να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τα τέλη Μάη.

Σε ό,τι αφορά το γενικότερο επίπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ για το 2022 και για τα προσεχή χρόνια, ένα ακόμα δείγμα γραφής έρχεται να δώσει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις Εαρινές Προβλέψεις 2021, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο Τετάρτη. Σε αυτό το πλαίσιο η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, παρά την όποια απόσυρση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, θα διατηρηθεί και για το 2022, προκειμένου να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις στήριξης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου με στόχο την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2019, πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, μιλώντας χτες στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «αναστείλαμε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας για τρία χρόνια, δίνοντας στα κράτη - μέλη πλήρη ευελιξία να στηρίξουν τις οικονομίες τους όσο χρειάζονται μέχρι να γυρίσουν στα προ κρίσης επίπεδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πάνω απ' όλα δημιουργήσαμε το εμβληματικό και χωρίς προηγούμενο Σχέδιο Ανάκαμψης, με τα 750 δισ. ευρώ του κοινού δανεισμού, που μαζί με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021 - 2027 δημιουργεί ένα υπερόπλο σχεδόν 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη, πολλαπλάσιο του πακέτου Μάρσαλ σε πραγματικούς όρους».

Ο δε υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, σχετικά με τις επενδύσεις στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο προκάτοχός μου κ. Δραγασάκης είχε συστήσει ομάδα εργασίας υπό τη δική του καθοδήγηση και μελετούσαν την περίπτωση θεσμοθέτησης ενός επενδυτικού claw back». Σε συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αδ. Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι «μπορούμε να έχουμε συνέχεια στο κράτος και παρά την οξεία αντιπαράθεση που μπορεί να έχουμε καμιά φορά, και τη διαπάλη των ιδεών, δεν παύουμε να είμαστε όλοι συμπατριώτες και να αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό»...

Σε τροχιά ανόδου οι ληξιπρόθεσμοι φόροι

Σε τροχιά ανόδου συνεχίζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ οι σχετικές λίστες περιλαμβάνουν περίπου 4 εκατομμύρια οφειλέτες, κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους φόρους και στα άλλα χαράτσια.

Παρά και τις αναστολές στις πληρωμές φόρων, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό για τον μήνα Μάρτη καταγράφονται στα 684 εκατ. ευρώ, έναντι 539 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα νέα φορολογικά χρέη ανέρχονται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ, έναντι 2 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2020.

Μεταξύ άλλων τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εμφανίζουν τα εξής:

-- Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν τους 1.293.301.

-- Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» φτάνουν τους 1.851.317.

Η συνολική μάζα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό διαμορφώνεται στα 109 δισ., από τα οποία, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα 24 δισ. χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Διαδικτυακή εκδήλωση για την τοξικοεξάρτηση

Το παράρτημα Αχαρνών - Φυλής του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση (https://us02web.zoom.us/j/89775067110?pwd=eE1wcVZVc3p5Mm9TSWhuc2dwdi82dz09) με θέμα «Τοξικοεξάρτηση, ένα κοινωνικό φαινόμενο σε εξέλιξη. Ποιοι ευθύνονται για την επιδημική του έξαρση». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, διεκδικώντας μέτρα πρόληψης, που αποτελούν το κλειδί απέναντι στην εξάρτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ