ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2021
Σελ. /24
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικοί περίπατοι για τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Η ΤΟ ΕΜΠ στα Προσφυγικά, στους Αμπελόκηπους
Η ΤΟ ΕΜΠ στα Προσφυγικά, στους Αμπελόκηπους
Με αφορμή την επέτειο της 9ης Μάη, Μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ πραγματοποίησε πλήθος ιστορικών περιπάτων σε γειτονιές της Αθήνας το Σαββατοκύριακο. Οι ιστορικοί περίπατοι βασίστηκαν στον ιστορικό οδηγό «Βαδίζοντας στα χνάρια των μαχητών της λευτεριάς», έκδοση που έβγαλε πριν από μερικούς μήνες η Περιφερειακή Οργάνωση, αξιοποιήθηκε δε και στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος.

Η ΤΟ Γεωπονικού πραγματοποίησε ιστορικό περίπατο το πρωί του Σαββάτου στην Καισαριανή, συνοικία με ηρωική παράδοση στην ΕΑΜική Αντίσταση και πλήθος σημαντικών μνημείων, όπως το μνημείο για τη «σύσκεψη της Καισαριανής», όπου το Μάη του 1941 συναντήθηκαν 12 παλιοί Καισαριανιώτες αγωνιστές με τον Αρη Βελουχιώτη, το μνημείο για τη Μάχη της Μονής Καισαριανής, τα «πυροβολημένα» - οι προσφυγικές πολυκατοικίες όπου μπορεί κανείς να διακρίνει ακόμα και σήμερα τα σημάδια από τα πυροβόλα των Αγγλων από το Δεκέμβρη το 1944 και, φυσικά, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τόπο εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944.

Η ΤΟ ΕΜΠ πραγματοποίησε ιστορικό περίπατο την Κυριακή στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Η διαδρομή ξεκίνησε με επίσκεψη στο σπίτι της ΕΠΟΝ και ακολούθησαν στάσεις σε σημαντικά μνημεία, όπως το μνημείο στα Προσφυγικά για τους μαχητές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ που πολέμησαν στα Δεκεμβριανά, το μνημείο για την ηρωίδα ΕΠΟΝίτισσα Παναγιώτα Σταθοπούλου κ.ά.

Στην Καλλιθέα βρέθηκαν την Κυριακή διαδοχικά για ιστορικούς περιπάτους οι Τομεακές Οργανώσεις ΑΣΟΕΕ, ΝΟΠΕ και Παντείου. Σημείο συνάντησης και αφετηρία στους περιπάτους τους αποτέλεσε το μνημείο για τον Σοβιετικό Στρατιώτη. Ακολούθησαν άλλοι σταθμοί, όπως το μνημείο των εκτελεσμένων στο γήπεδο της Καλλιθέας, το σημείο όπου βρισκόταν το παράνομο τυπογραφείο της ΚΕ του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, το μνημείο εκτελεσθέντων στις 25/8/1944, το «κάστρο» της οδού Μπιζανίου, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου είχε εγκατασταθεί τον Δεκέμβρη του '44 το νοσοκομείο του ΕΛΑΣ, το μνημείο για τον Νίκο Βαβούδη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Η ΤΟ ΦΜΣ περιηγήθηκε την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας. Οσοι συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να «δουν με άλλο μάτι» τους δρόμους του κέντρου όπου κυκλοφορούμε καθημερινά, να γνωρίσουν μεγάλες στιγμές της ΕΑΜικής Αντίστασης που διαδραματίστηκαν εκεί, όπως τα φοιτητικά συλλαλητήρια για την αύξηση του συσσιτίου στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, η αλύγιστη στάση των κομμουνιστών στα κρατητήρια της Γκεστάπο στη σημερινή πλατεία Κοραή, το μνημείο για το συλλαλητήριο του ΕΑΜ ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής κ.ά.

Η ΤΟ Φιλοσοφικής πραγματοποίησε ιστορικό περίπατο την Κυριακή στην περιοχή του Βύρωνα με αφετηρία την πλατεία Λαζάρου, όπου υπάρχει αναθηματική πλάκα για το Μπλόκο του Βύρωνα. Ο περίπατος συνεχίστηκε με στάσεις στο μνημείο προς τιμήν των πεσόντων Βυρωνιωτών, στην προτομή του Κώστα Καραγιώργη, αντιπροσώπου του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ στη Θεσσαλία, και το πολυϊατρείο του Βύρωνα, όπου νοσηλεύονταν αγωνιστές και σήμερα βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Βύρωνα.

Αντίστοιχα, διήμερο αντιφασιστικής δράσης το Σαββατοκύριακο οργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής της ΚΝΕ. Το Σάββατο έφτιαξαν αντιφασιστικό γκράφιτι στο χώρο του Πανεπιστημίου και την Κυριακή επισκέφτηκαν το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι, από όπου ξεκίνησαν ιστορικό περίπατο στις γειτονιές της πόλης, στις οποίες την περίοδο της Κατοχής γράφτηκαν λαμπρές σελίδες ηρωισμού, με πρωτοπόρους κομμουνιστές, όπως η Αννα Παρλιάρου, αγωνίστρια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Το διήμερο δράσης ολοκληρώθηκε με παρουσίαση έκθεσης φωτογραφίας από την ΟΒ Φωτογραφίας, που ήταν αφιερωμένη στην 9η Μάη, και μουσικό αφιέρωμα στο αντάρτικο και αντιφασιστικό τραγούδι.

Παιδική κατασκήνωση και στο φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ

Στη Λέσβο στις 9, 10 και 11 Ιούλη δίνει φέτος το ραντεβού του το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

Η κατασκήνωση του φετινού Διημέρου θα γίνει στο Αλσος Τσαμάκια στη Μυτιλήνη, έναν χώρο που συνδέεται με λαμπρές σελίδες του κινήματος στο νησί, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, την περίοδο 1940 - '44. Εκεί θα στήσουν τη βάση τους οι νέοι κατασκηνωτές από όλη τη χώρα για να στείλουν μήνυμα κόντρα στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και τα «τύμπανα του πολέμου», που αντηχούν ευρύτερα στην περιοχή.

Τη δική τους θέση όμως θα έχουν, για άλλη μια χρονιά, φέτος, στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» από όλη τη χώρα. Για ένατη χρονιά θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Διημέρου παιδική κατασκήνωση για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και παιδιά Γυμνασίου.

Η παιδική κατασκήνωση θα έχει δικό της αυτοτελές πρόγραμμα και χώρο, αλλά και κοινές δράσεις με τους υπόλοιπους κατασκηνωτές του Διημέρου. Οπως και στο περσινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στο Στόμιο, έτσι και φέτος η ΚΝΕ θα έχει προβλέψει με ιδιαίτερη μέριμνα την ασφάλεια και τα μέτρα προστασίας στην παιδική κατασκήνωση, φροντίζοντας και αυτό το Διήμερο να μείνει αξέχαστο στους μικρούς της φίλους για το δυναμισμό, τη ζωντάνια, τη συλλογικότητά του και τις όμορφες στιγμές που θα τους χαρίσει.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις κατά τόπους Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Ενας εξαιρετικός ιστορικός οδηγός

Ο ιστορικός οδηγός με τίτλο «Βαδίζοντας στα χνάρια των μαχητών της λευτεριάς», στον οποίο βασίστηκαν οι περίπατοι των Οργανώσεων της Σπουδάζουσας, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για κάθε κάτοικο και επισκέπτη της Αττικής.

Πρόκειται για μια έκδοση που καταγράφει (με χάρτες, εικόνες και κείμενα) κτίρια, σημεία και μνημεία που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και του Πειραιά και συνδέονται ή είναι αφιερωμένα στον ηρωικό αγώνα που έδωσε ο λαός μας την περίοδο 1940-1944.

Ο οδηγός περιλαμβάνει προτάσεις για ιστορικούς περιπάτους, καθώς και ηλεκτρονικούς χάρτες που μπορεί να βρει κανείς «σκανάροντας» τα QR CODE που κρύβονται στις σελίδες του!

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προμηθευτεί τον οδηγό από τις Οργανώσεις της Σπουδάζουσας ή να επικοινωνήσει στα τηλ: 6974149484 και 6989197602.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ