ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ο λαός να δείξει τη δύναμή του, να δυναμώσει τον αγώνα για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Συναντήσεις χτες του υπουργού Εξωτερικών με εκπροσώπους κομμάτων

Συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για ενημέρωση σχετικά με θέματα αρμοδιότητάς του.

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη σφαγή του ισραηλινού κράτους ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, όπως ζούμε αυτές τις μέρες στην Ιερουσαλήμ και στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ευθύνες είναι εγκληματικές και έχουν μεγάλες ευθύνες οι Αμερικανοί, η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, που αναβαθμίζουν αυτά τα χρόνια τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με το κατοχικό κράτος του Ισραήλ.

Σημειώσαμε και στον κύριο υπουργό την ανησυχία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Το Κόμμα μας εκτιμά ότι η πολιτική της εμπλοκής, που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική της εμπλοκής στους σχεδιασμούς των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είναι άκρως επικίνδυνη για τον λαό μας και τα συμφέροντά του, αλλά και για τους γειτονικούς λαούς. Και αυτήν την πολιτική της εμπλοκής το Κόμμα μας την καταδικάζει και την αντιπαλεύει.

Αυτό το επικίνδυνο στοιχείο, ο επικίνδυνος χαρακτήρας της πολιτικής της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, φαίνεται καθαρά από την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, στη Σούδα, στο Στεφανοβίκειο, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη. Φαίνεται από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και ιδιαίτερα όπως βλέπουμε στην άσκηση "Defender Europe", που συνιστά πρόβα πολέμου στην ευρύτερη περιοχή ενάντια στη Ρωσία. Φαίνεται από την εμπλοκή της χώρας στον Περσικό Κόλπο, την αποστολή του πυραυλικού συστήματος "Patriot" και τη γενικότερη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Σε αυτές τις συνθήκες θεωρούμε σοβαρές τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρόκειται για ένα παζάρι, μέσω των διερευνητικών συνομιλιών και άλλων συνομιλιών, όπως είναι σε ΝΑΤΟικό επίπεδο και περισσότερο μέσα από τις εντάσεις και την προσπάθεια συμβιβασμού, εκτιμούμε ότι επιχειρείται να διαμορφωθεί έδαφος ενός κεντρικότερου συμβιβασμού για τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος ενεργειακών οικονομικών ομίλων.

Το Κόμμα μας ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Πρόκειται για μια προσπάθεια, αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία και σε κάθετη διχοτόμηση που προβάλλουν η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο κίνδυνος να διαιωνιστεί η τουρκική κατοχή, με τη μορφή διχοτομικών συνομοσπονδιακών λύσεων, είναι μεγάλος.

Στις εξελίξεις αυτές το ΚΚΕ καλεί το λαό μας να δείξει τη δύναμή του, να δυναμώσει τον αγώνα για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να αγωνιστεί πολύμορφα για το ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων από τη χώρα, για τη μη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό».

Με ΝΑΤΟικό «οδηγό» κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε «καταρχήν στη σημασία των συναντήσεων που είχα στην Αγκυρα». Οπως είπε, η κυβέρνηση «επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία. Ομως, η ειλικρίνεια και η αποφυγή προκλήσεων είναι απαραίτητο στοιχείο αυτής της προσπάθειας. Και, βέβαια, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Δικαίου». Αυτό όταν στην ευρωατλαντική βάση όπου αναζητούνται διευθετήσεις και πρόσκαιροι συμβιβασμοί, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόσκληση προς τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα, σε ανταπόδοση της επίσκεψης Δένδια στην Αγκυρα (λέγεται ότι έχει προταθεί ως ημερομηνία η 31η Μάη).

Ενημέρωσε και για τα αποτελέσματα της άτυπης 5μερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη, «η οποία δυστυχώς κατέληξε σε αδιέξοδο, εξαιτίας της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής αδιαλλαξίας», είπε ο Ν. Δένδιας συμπληρώνοντας ότι «κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να διεξάγεται μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να προσπαθεί, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον συνάδελφό μου Νίκο Χριστοδουλίδη, για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».

Αξίζει να καταγραφεί και η δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος σε ένα όργιο υποκρισίας σημείωσε ότι «οι δραματικές εξελίξεις στην περιοχή, στην Παλαιστίνη, δείχνουν πόσο σημαντική είναι μια ενεργητική εξωτερική πολιτική αρχών», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε αρνηθεί να υλοποιήσει την απόφαση της Βουλής για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε τη διμερή συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Πλασάροντας μια εικόνα καλύτερου διαπραγματευτή για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, είπε ότι «πρέπει να έχουμε μια ενεργητική επιμονή στα ουσιαστικά σημεία του διαλόγου», ενώ με δεδομένο το ευρωατλαντικό πλαίσιο στο οποίο αναζητούνται οι επικίνδυνες διευθετήσεις ζήτησε «να αξιοποιήσουμε την πίεση που αυτήν τη στιγμή δέχεται η Τουρκία, και για λόγους που ανάγονται στην εσωτερική οικονομική κατάσταση όσο και από το ενδιαφέρον που έχει για το νέο πλαίσιο των σχέσεων με την Αμερική και την ΕΕ...».

Πρόσθεσε δε ότι «αυτό ισχύει πολύ περισσότερο και για το Κυπριακό. Οπου εκεί η αναβολή (...) μπορεί να έχει ακόμη σημαντικότερες δυσμενείς συνέπειες», ρίχνοντας νερό στον μύλο των διχοτομικών λύσεων που «επείγουν» στο φόντο των ευρωατλαντικών σχεδίων, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει και την αγωνία του για την καθυστέρηση να έρθουν προς ψήφιση τα τρία μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, σε εφαρμογή της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας που έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Παρέμβαση αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης

Ανακοίνωση του ΜΑΣ

Παρέμβαση αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης και αντίδρασης στα σχέδια εποικισμού του Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Τετάρτη 12 Μάη, μετά από αποφάσεις τους φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΤΕΦΑΑ, ΣΟΦΕΘ, Ιατρικής, ΠΤΔΕ, Ψυχολογικού, Νομικής, Χημικού, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Κτηνιατρικής, Αγγλικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής και του ΣΟΦΕΘ έχουν προγραμματίσει την παρέμβασή τους για τις 6 μ.μ. στη Νέα Παραλία, στο ύψος των Ομπρελών.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταδικάζει τη νέα βάρβαρη επίθεση των Ισραηλινών και τονίζει πως «συμπαραστεκόμαστε στον Παλαιστινιακό λαό και τη νεολαία που συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Καταδικάζουμε τους ιμπεριαλιστές ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ που στηρίζουν τη δολοφονική μηχανή του κράτους του Ισραήλ». Απαιτεί: «Να ακυρωθεί η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και του Ισραήλ. Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και της προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών, τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967».

ΦΟΡΕΙΣ
Καταδικάζουν τα ισραηλινά εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων

Την καταδίκη της νέας βάρβαρης ισραηλινής επίθεσης σε βάρος των Παλαιστινίων εκφράζουν μια σειρά από φορείς.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σημειώνει μεταξύ άλλων: «Δεν θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε την ισραηλινή επιθετικότητα που διαχρονικά ενισχύεται με τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ που αυθαίρετα αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ». Καταγγέλλει «την κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και αναβαθμίζει τις πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές συνεργασίες με το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ και δεν υλοποιεί την ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής του 2015 για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους» και τονίζει πως «είμαστε στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού στον αγώνα του για να σταματήσει η ισραηλινή κατοχή και ο εποικισμός. Να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους. Να ελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές. Για Παλαιστίνη ελεύθερη στα όρια του 1967, με τον λαό κυρίαρχο και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Σε δική της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) σημειώνει ανάμεσα σε άλλα πως «οι Παλαιστίνιοι υπερασπίζονται τα απαράγραπτα ιστορικά καταξιωμένα δικαιώματά τους να αποκτήσουν δική τους πατρίδα. Το κράτος του Ισραήλ, παράνομα, επιχειρεί να κατεδαφίσει τα σπίτια των Παλαιστινίων για να επεκτείνει τους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς. Αέρα στα πανιά του κράτους του Ισραήλ δίνουν οι ΗΠΑ που, κατά παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αναγνώρισαν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, και οι ισχυρές χώρες της ΕΕ που συνεργάζονται με το κράτος του Ισραήλ...». Τονίζει τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που αναβαθμίζουν συνεχώς τις πολιτικές - οικονομικές - στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ. Εκφράζει την αλληλεγγύη της στον Παλαιστινιακό λαό και καλεί τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, μαζί με τους εργαζομένους και τη νεολαία, να την εκφράσουν έμπρακτα συμμετέχοντας μαζικά στην εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ μπροστά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στην πορεία προς την ισραηλινή και αμερικάνικη πρεσβεία την Κυριακή 16 Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ