ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «μπούσουλα» ΕΕ εγκλωβίζει στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες

Την απάνθρωπη αντιμεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ υπερασπίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος χτες το πρωί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία εγκλωβίζει στη χώρα πρόσφυγες και μετανάστες, μετατρέποντας τη χώρα σε μια απέραντη «φυλακή ψυχών» της ΕΕ.

Αναλύοντας τη λεγόμενη πολιτική των έξι σημείων, αναφέρθηκε στα εξής: «Προστασία των συνόρων σε στεριά και θάλασσα, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές η θάλασσα έχει σύνορα, άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, επιστροφή αυτών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, κλειστές και ελεγχόμενες δομές, διαφάνεια στις ΜΚΟ οι οποίες εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, δικαιοσύνη στις παροχές προς όσους παραμένουν στη χώρα αλλά και μία συγκροτημένη πολιτική ένταξης για όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας καθώς έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους».

Καθώς όλα αυτά συνεπάγονται άγριο ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα, ο ίδιος επισήμανε τη «μείωση των μεταναστευτικών ροών»: «Από τις 72.000 που ήταν το 2019 μειώθηκαν σε περίπου 15.000 το 2020 και έχουν περιοριστεί στις μόλις 2.500 το πρώτο τετράμηνο του 2021», είπε, όπως και ότι «έχουν μειωθεί σημαντικά οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη τη χώρα. Από τους 121 στους 37 τώρα», αποσιωπώντας βέβαια ότι το «άνοιξε - κλείσε» αυτής της κάνουλας έχει να κάνει και με τη στάση της Αγκυρας στο παζάρι της με την ΕΕ, στο πλαίσιο και της απαράδεκτης διμερούς Συμφωνίας, στην εφαρμογή της οποίας και την «επικαιροποίησή» της επιμένει και η ελληνική κυβέρνηση. Αλλωστε και χτες ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την γείτονα ότι «επιμένει να μην τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρώπης».

Κατηγόρησε, επίσης, «οργανωμένες συμμορίες διακινητών, κυκλώματα που δυστυχώς συχνά καλύπτονται από κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ύποπτης προέλευσης», αποσιωπώντας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που συντηρούν και μεγεθύνουν τις προσφυγικές ροές, στους οποίους μετέχει και η κυβέρνηση, φέροντας το ανάλογο βάρος ευθύνης. Οπως επίσης και το γεγονός ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις μπουκώνουν με εκατομμύρια ευρώ αυτές τις ΜΚΟ αναθέτοντάς τους, όπως π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ, τη διαχείριση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού.

Παραπέρα, εξέφρασε τη ...χαρά του για το γεγονός ότι «έχουμε και θετικές εξελίξεις και ως προς το καινούργιο κέντρο υποδοχής της Λέσβου» (το νέο κλειστό κέντρο κράτησης στη Λέσβο, που διαιωνίζει τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών). Παρουσίασε ως κατόρθωμα το γεγονός ότι «στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μετά από επίπονες προσπάθειες, ιδρύονται πια, δημιουργούνται, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέρο, νέες εγκαταστάσεις με πολύ σύγχρονες προδιαγραφές, στην Κω επεκτείνεται η υφιστάμενη εγκατάσταση με τις ίδιες προβλέψεις». Ωστόσο αυτές οι ενέργειες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους κατοίκους, με μόνη διέξοδο να μη στηθεί κανένα νέο ΚΥΤ στα νησιά, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό, να κλείσουν όλα όσα λειτουργούν εκεί, πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους ώστε να μπορούν από εκεί να αιτηθούν άσυλο.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ
Καμιά αναμονή - Ξεσηκωμός τώρα ενάντια στη νέα χωματερή!
  • Νέες κινητοποιήσεις οργανώνει το επόμενο διάστημα η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη χωματερή στη Φυλή
  • Κινητοποίηση χτες και στο Σχιστό

Σε συμβολικό αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής προχώρησε χτες το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη χωματερή της Φυλής. «Ούτε στα Λιόσια, ούτε στη Φυλή, έξω απ' το Θριάσιο η χωματερή», «Εδώ, εδώ μ' αγώνα μαζικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με το σκουπιδαριό», «Πατούλη, Δούρου και Παππού, είστε οι βασιλιάδες του σκουπιδαριού», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Μιλώντας η Δημοφίλη Χαλκιώτη, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, επανέλαβε πως είναι ώρα αγώνα και ότι αυτό που διεκδικείται είναι να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής και να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Επίσης, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να μην υπάρξει, δε, καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων. «Πρέπει να είναι ενιαία η δράση μας σε όλη την Αττική, για αυτό καλούμε σε συντονισμό σωματεία και φορείς από τον Πειραιά, το Γραμματικό, τον Βαρνάβα», ανέφερε.

Επίσης, τόνισε ότι οι εξελίξεις δεν σηκώνουν άλλη αναμονή, απαιτούν ξεσηκωμό, τόσο από τους κατοίκους της Φυλής, όσο και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας. Ιδιαίτερα τώρα, υπογράμμισε, που με το έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος που βγήκε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα, οι νέες αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι η χωματερή της Φυλής είναι ένα έγκλημα διαρκείας για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Από τον χτεσινό αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής
Από τον χτεσινό αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Φυλής
Παράλληλα, κάλεσε στις κινητοποιήσεις - ενημερώσεις σε όλους τους δήμους που θα γίνουν στο διάστημα 20 με 30 Μάη, καθώς και στη μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιούνη στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ.

Στο Σχιστό

Σε νέα κινητοποίηση με αποκλεισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Πειραιά (ΣΜΑ) στο Σχιστό προχώρησαν νωρίς χτες το πρωί σωματεία και μαζικοί φορείς του Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Περάματος, ενώ συμμετείχε και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Αντιδρούν στην προσπάθεια κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» των δήμων Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος, καθώς και ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Η χτεσινή κινητοποίηση αποτέλεσε συνέχεια των αγωνιστικών δράσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, με τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να σημειώνουν ότι «είναι μόνο η αρχή».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση προσηλωμένη στη μετατροπή της χώρας σε απέραντη «φυλακή ψυχών»

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την επίσκεψη και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου:

«Στην "επιθεώρηση" που έκανε ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εκφράστηκε για άλλη μια φορά η προσήλωση της κυβέρνησης στη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη "φυλακή ψυχών" της ΕΕ.

Αυτό που συμπυκνώνεται στην κυβερνητική πολιτική είναι:

- Η εργαλειοποίηση του Προσφυγικού στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε αυτούς.

- Ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, λόγω των αντιδραστικών κανονισμών της ΕΕ και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που εφαρμόζονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

- Η ένταση της καταστολής και των απελάσεων, με τη συνδρομή της Frontex, που οδηγεί και σε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

- Τα καθημερινά δράματα προσφύγων και μεταναστών που - μόνο τον τελευταίο μήνα - έχουν οδηγήσει σε τρεις θανάτους και μία γέννα κυριολεκτικά στην πύλη της ΒΙΑΛ στη Χίο.

Η επιχείρηση εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής, μέσω της παρουσίασης επιλεγμένων στοιχείων από τον πρωθυπουργό, καταρρέει μπροστά στην ομολογία ότι η λεγόμενη "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" αποτελεί κενό γράμμα. Την ίδια στιγμή αποκρύπτεται ότι περίπου 1.000 ασυνόδευτα ανήλικα σταθερά καταγράφονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε καθεστώς αστεγίας, ενώ τα "αντισταθμιστικά" μέτρα στα νησιά και στον Βόρειο Εβρο έχουν στόχο να κάμψουν τις αντιδράσεις των κατοίκων ενάντια στις μόνιμες υπερδομές που κατασκευάζονται. Αλλωστε, αυτές χτίζονται γιατί η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν ξανά, όσο τα πολεμικά μέτωπα και οι ανταγωνισμοί παραμένουν ανοιχτοί στην ευρύτερη περιοχή, όπως αποδεικνύουν και τα γεγονότα των ημερών με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στην επικαιροποίηση των διαδικασιών ασύλου και στην προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα σηματοδοτούν νέα αυστηροποίηση, κατά τις προβλέψεις του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ. Ταυτόχρονα, σοβαρά ερωτήματα εγείρει η ανακοίνωση της μετατροπής του Ελαιώνα σε "εθνικό κέντρο ένταξης", παραπέμποντας σε νέο εγκλωβισμό, τη στιγμή που χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στις δομές, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εξώσεις και τη διακοπή του επιδόματος σίτισης, συναντούν εμπόδια στην έκδοση των απαραίτητων εγγράφων, για να πάνε στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Ενώ για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα προβλέπονται ελάχιστα για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία και την εργασία.

Εμπόδιο στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που μετατρέπουν τη χώρα σε φυλακή ψυχών, μπορεί να βάλει μόνο ο κοινός αγώνας Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων εργαζομένων, το δυνάμωμα της αλληλεγγύης, βάζοντας στο στόχαστρο την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απομονώνοντας τον ρατσισμό και την ξενοφοβία».

Στις 19 Μάη η διαδικτυακή εκδήλωση για την τοξικοεξάρτηση

Το παράρτημα Αχαρνών - Φυλής του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση (https://us02web.zoom.us/j/89775067110?pwd=eE1wcVZVc3p5Mm9TSWhuc2dwdi82dz09) με θέμα «Τοξικοεξάρτηση, ένα κοινωνικό φαινόμενο σε εξέλιξη. Ποιοι ευθύνονται για την επιδημική του έξαρση».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Μάη, στις 7 το απόγευμα, διεκδικώντας μέτρα πρόληψης, που αποτελούν το κλειδί απέναντι στην εξάρτηση.

Ποινική δίωξη στον Π. Φιλιππίδη

Ποινική δίωξη για 3 βαρύτατα αδικήματα, κακουργηματικού χαρακτήρα, για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού ασκήθηκε, χτες, από τον εισαγγελέα Κ. Σπυρόπουλο σε βάρος του γνωστού ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη.

Για μία ακόμη πράξη βιασμού ανήλικου αγοριού, την τέταρτη κατά σειρά, καλείται από τον εισαγγελέα να δώσει εξηγήσεις ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημ. Λιγνάδης.

Ως ύποπτος τέλεσης κακουργηματικής πράξης καλείται από τον εισαγγελέα ένας ακόμη γνωστός ηθοποιός. Ο συγκεκριμένος καταγγέλλεται από γυναίκα ότι τη βίασε το 2020.

Από ασφυξία ο θάνατος της 20χρονης

Από ασφυξία επήλθε ο θάνατος της 20χρονης στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά, κατά τη διάρκεια της ληστείας που έγινε την Τρίτη, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της νεκροψίας - νεκροτομής που ολοκληρώθηκε χτες το μεσημέρι και την οποία διενήργησε ιατροδικαστής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι τρεις δράστες, σύμφωνα με την εκτίμηση των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., είναι πιθανότατα σεσημασμένοι, με πλούσιο ποινικό παρελθόν, και έχουν αφήσει αποτυπώματα και DNA στο σπίτι.

Η «Siemens» χρηματοδοτούσε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Σε πλήρη υιοθέτηση του ισχυρισμού του αποκαλούμενου και «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τσουκάτου, ότι το 1 εκατομμύριο μάρκα από τη «Siemens» κατέληξε στα κομματικά ταμεία, και κυρίως σε πλήρη υιοθέτηση της παραδοχής του ότι η «Siemens» χρηματοδοτούσε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προχωρά στο σκεπτικό του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, σχετικά με την απόφαση που εκδόθηκε τον Δεκέμβρη του 2019. Αυτό περιλαμβάνει η καθαρογραμμένη απόφαση, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χτες.

Η επιστολή των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ στη Βουλή

Την ανοιχτή επιστολή των Συλλόγων Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον διορισμένο πρόεδρο του Οργανισμού κατέθεσαν ως Αναφορά οι βουλευτές Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης προς τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια.

Στην επιστολή οι Σύλλογοι Οικογένειας εκφράζουν τη διαφωνία τους στο προσχέδιο νόμου και την ΠΝΠ σχετικά με τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, ζητώντας να αποσυρθεί οριστικά, απαιτούν πραγματική και ουσιαστική ενίσχυση του οργανισμού με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και βελτίωση - ανάπτυξη των υποδομών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ