ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόταση Νόμου για την προστασία της ζωής των εργαζομένων στη διανομή έτοιμου φαγητού και ποτού

Ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα προβλήματα των εργαζομένων

Πρόταση Νόμου για να σταματήσει ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνουν κάθε φορά οι εργαζόμενοι της διανομής έτοιμου φαγητού (ντελίβερι) και ποτού, λόγω των άθλιων συνθηκών εργασίας που επικρατούν στον κλάδο, με ευθύνη της εργοδοσίας και των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «το ΚΚΕ έχει κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις στη Βουλή για τους εργαζόμενους στις εταιρείες διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού, αναδεικνύοντας τις άθλιες συνθήκες αμοιβής και εργασίας αυτών.

Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών είναι και ο βαρύς φόρος αίματος που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι στους τομείς αυτούς, ακόμη και με τη ζωή τους στη μάχη για το μεροκάματο.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα επείγοντα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει την παρακάτω πρόταση νόμου».

Τα άρθρα της Πρότασης Νόμου

«Αρθρο 1

Ολοι όσοι παρέχουν αμειβόμενες υπηρεσίες παράδοσης μέσω εταιρειών που επιτελούν το έργο της διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού, συνδέονται με τις εταιρείες αυτές αποκλειστικά με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Αρθρο 2

Απαγορεύεται οποιοσδήποτε άλλος τρόπος (όπως π.χ. Τίτλος Κτήσης) συναλλαγής των διανομέων με τις εταιρείες του άρθρου 1.

Αρθρο 3

Η ασφάλιση στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς των εργαζομένων του άρθρου 1 γίνεται κατ' αποκλειστικότητα από τις εταιρείες για τις οποίες παρέχονται οι υπηρεσίες διανομής, με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας που διέπει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθώς τους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις που καθορίζουν τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων διανομέων.

Αρθρο 4

Ολοι οι εργαζόμενοι του άρθρου 1 εντάσσονται από της δημοσίευσης του νόμου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Αρθρο 5

Ολοι οι εργαζόμενοι του άρθρου 1 παρέχουν εργασία πέντε ημέρες την εβδομάδα, 7 ώρες την ημέρα με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αρθρο 6

Για όλα τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τη διανομή, η συντήρηση, η ασφάλιση και τα έξοδα μετακίνησης των οχημάτων, καθώς ο εξοπλισμός προστασίας και η ένδυση των διανομέων, παρέχονται αποκλειστικά και με δαπάνες της επιχείρησης που επιτελεί το έργο της διανομής.

Αρθρο 7

Η εμβέλεια διανομής για κάθε εργαζόμενο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8 χιλιόμετρα από τη θέση της επιχείρησης που παρέχει τα προϊόντα προς μεταφορά.

Αρθρο 8

Απαγορεύεται η διανομή με δίκυκλο όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Τέτοιες συνθήκες ορίζονται οι εξωτερικές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 38οC, ή που είναι μικρότερες των 3οC και επικρατεί παγετός.

Επίσης απαγορεύεται η διανομή σε ώρες μεγάλης βροχόπτωσης και χιονιού.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η αμοιβή και η ασφάλιση των διανομέων βαραίνει την επιχείρηση που επιτελεί το έργο της διανομής.

Αρθρο 9

Κάθε επιχείρηση που επιτελεί το έργο της διανομής και δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου τιμωρείται με πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση και μπορεί να φτάσουν μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ.

Σε επιχείρηση που κατ' επανάληψη παραβαίνει τη νομοθεσία δύναται να επιβληθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προσωρινή ή και μόνιμη απαγόρευση λειτουργίας».

ΛΑΡΚΟ
Σε κρίσιμη καμπή ο αγώνας των εργαζομένων

Σήμερα η Γενική Συνέλευση στη Λάρυμνα

Σε νέα, κρίσιμη Γενική Συνέλευση προχωρούν σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ. οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, την ώρα που η κυβέρνηση ασκεί ασφυκτικές πιέσεις και αξιοποιεί κάθε μηχανισμό που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να τους διασπάσει, να βάλει τέλος στον 17μηνο αγώνα τους και να αποσπάσει συναίνεση στις απολύσεις τους.

Με τους εγκληματικούς σχεδιασμούς για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, των περιουσιακών της στοιχείων και του ορυκτού πλούτου της χώρας να μπαίνουν στην τελική ευθεία, η κυβέρνηση επιδιώκει να διευθετήσει κάθε εκκρεμότητα και να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων. Και η «βασική εκκρεμότητα» που μένει είναι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους, που με τον δίκαιο πολύμηνο αγώνα τους και την αλληλεγγύη που εκφράστηκε σε αυτόν κράτησαν ανοιχτή τη ΛΑΡΚΟ και συνεχίζουν να βρίσκονται στις εργασίες τους.

Μαζί με την απογοήτευση που μηχανισμοί της κυβέρνησης επιχειρούν να σπείρουν ανάμεσα στους εργαζόμενους, μήνες τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει τη συγκατάθεση των εργαζομένων στις απολύσεις τους, πετώντας το δόλωμα του διαλόγου για αποζημιώσεις. Μια παγίδα που οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει αρκετές φορές στο παρελθόν, μέσα από συλλογικές αποφάσεις, και την απέρριψε για μία ακόμη φορά και το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε προχτές Τρίτη.

Το Σωματείο αποφάσισε να στείλει επιστολή στο υπουργείο Εργασίας και στα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία, απαιτώντας συγκεκριμένες και γραπτές απαντήσεις για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σχετικά με τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εδωσε μάλιστα προθεσμία για απάντηση μέχρι τη Δευτέρα 17 Μάη, ξεκαθαρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ενότητας και της αγωνιστικής διάθεσης των εργαζομένων έπαιξαν το τελευταίο διάστημα πρωτοπόροι αγωνιστές που μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις, εξορμήσεις, ανακοινώσεις και συσκέψεις αποκάλυψαν στους εργαζόμενους τις παγίδες που στήνει η κυβέρνηση, ανέδειξαν ότι μοναδική διέξοδος απέναντι στα ψευτοδιλήμματα και τον κάλπικο διάλογο είναι η συνέχιση του αγώνα, και κάλεσαν τους εργαζόμενους να στείλουν ένα αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση μέσα από τη Γενική Συνέλευση.

Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς Ελλάδας

Ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, το μέλλον των εργαζομένων και το κύμα ανεργίας που θα επιφέρουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να πάρει κάποια συγκεκριμένη απάντηση από την περιφερειακή αρχή.

Αναφερόμενοι στην τακτική της κυβέρνησης και των εντολοδόχων της για να υλοποιήσουν την εγκληματική πολιτική τους για τη ΛΑΡΚΟ, οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημειώνουν στην Ερώτησή τους: «Κρατούν τη ΛΑΡΚΟ με υποτυπώδη παραγωγή αναντίστοιχη των δυνατοτήτων της, χωρίς την αναγκαία συντήρηση των εγκαταστάσεών της, ώριμο φρούτο για τους υποψήφιους αγοραστές. Ταυτόχρονα κινούνται δραστήρια με καλοστημένες διαπραγματεύσεις, μακριά από την ουσία του ζητήματος, προσπαθώντας να απογοητεύσουν και να διασπάσουν τους εργαζόμενους».

Και προσθέτουν: «Σε κάποιους υπόσχονται συνταξιοδότηση με ευνοϊκές προϋποθέσεις. Σε άλλους τάζουν πριμοδότηση για να αποχωρήσουν εθελοντικά, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που τους κλείνουν το μάτι, υπαινισσόμενοι παρέμβαση στον καινούργιο ιδιοκτήτη, για να τους κρατήσει στη δούλεψή του, με τους δικούς του όρους. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση και οι εντολοδόχοι της προσπαθούν να αδυνατίσουν και να διασπάσουν τους αγωνιστές της ΛΑΡΚΟ, μεταθέτοντας τη συζήτηση μακριά από τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, από την προστασία της σαν λαϊκή περιουσία. Τους καλούν να κοιτάξουν πώς θα βολευτεί ο καθένας ξεχωριστά, αφήνοντας τη ΛΑΡΚΟ στα νύχια των επενδυτών».

Η περιφερειακή αρχή Στερεάς Ελλάδας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση και αρκέστηκε να κρυφτεί πίσω από μια γενικόλογη αναφορά στήριξης των εργαζομένων.

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε!

Εκδήλωση το Σάββατο 15/5 στην Καισαριανή με αφορμή το αντεργατικό νομοσχέδιο

Οι Κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ, με αφορμή το νομοσχέδιο - έκτρωμα που θέλει να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση, διοργανώνουν μεγάλη πολιτική εκδήλωση - συζήτηση, το Σάββατο 15 Μάη, στις 19.00, στο πάρκο του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, με κεντρικό θέμα «Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε, με το ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση!». Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα διατίθενται με ειδική προσφορά οι εκδόσεις «Μισθός, Τιμή και Κέρδος» και «Μισθωτή Εργασία και Κεφάλαιο», με τιμή 4 ευρώ.

Τη συζήτηση θα ακολουθήσει μουσική διαμαρτυρία με τους Ghetto Rock, ΖΩΓΡΑΦΟ, DASON, BRAK, Urban Pulse, Κοινοί Θνητοί.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλατύ πολιτικό άνοιγμα για τον εργάσιμο χρόνο και τη συνδικαλιστική δράση

Οι Κομματικές Οργανώσεις της ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ προχωρούν σε πλατύ πολιτικό άνοιγμα με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ενάντια στο 8ωρο και τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.

Οι ΚΟΒ Τροφίμων οργανώνουν:

-- Εξορμήσεις σήμερα Πέμπτη στον «Μπαρμπα-Στάθη» και αύριο Παρασκευή στη ΜΕΒΓΑΛ.

-- Σύσκεψη με εργαζόμενους του κλάδου το Σάββατο 15 Μάη, με αφορμή τη νέα μπροσούρα της ΤΟ Βιομηχανίας για τον εργάσιμο χρόνο.

Οι ΚΟΒ Μετάλλου οργανώνουν:

-- Εξορμήσεις σήμερα Πέμπτη στην ΕΚΜΕ και στην «Pyramis», και στο Κιλκίς σε «Kleemann» και «Alumil».

-- Σύσκεψη με εργαζόμενους του κλάδου το Σάββατο 15 Μάη, με αφορμή τη νέα μπροσούρα της ΤΟ Βιομηχανίας για τον εργάσιμο χρόνο.

H ΚΟΒ Logistics οργανώνει εξορμήσεις σήμερα Πέμπτη στο Καλοχώρι και αύριο Παρασκευή στη Σίνδο.

Η ΚΟΒ Τύπου - Χάρτου οργανώνει εξορμήσεις σήμερα Πέμπτη στο «Χατζόπουλο» και αύριο Παρασκευή στη ΧΑΡΤΕΛ.

Η ΚΟΒ Φαρμάκου οργανώνει:

-- Εξορμήσεις σήμερα Πέμπτη στη φαρμακαποθήκη «Στρούμσα» και αύριο Παρασκευή στον ΣΥΦΑ Ραιδεστού.

Η ΚΟΒ Χημικής Βιομηχανίας οργανώνει εξορμήσεις σήμερα Πέμπτη σε «HB Body» και «Tosoh».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ