ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΑΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
«Ραχοκοκαλιά» της ανάκαμψης η αντιλαϊκή πολιτική

Οι επενδύσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά της ανάκαμψης» στην ελληνική οικονομία, τονίζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις Εαρινές Προβλέψεις 2021, αναφορικά με την ανάγκη κλιμάκωσης των προβλεπόμενων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που θα συνδυαστούν με τον πακτωλό χρηματοδότησης προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, η οικονομική δραστηριότητα κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται επίσης να υποστηριχθεί από την έναρξη του Σχεδίου Ανάκαμψης, ενώ συνολικά το ΑΕΠ αναμένεται να ανακάμψει με ρυθμούς 4,1% το 2021 και 6% το 2022, έναντι βύθισης 8,2% που καταγράφηκε το 2020. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, ο οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης στην ελληνική οικονομία ήταν σημαντικός, κυρίως λόγω του ειδικού βάρους που κατέχει ο τουριστικός τομέας, καθώς επίσης του «μικρού μεγέθους της πλειονότητας των επιχειρήσεων στην οικονομία».

Να σημειωθεί ότι στο Σχέδιο Ανάκαμψης της κυβέρνησης ΝΔ προβλέπεται η θέσπιση σειράς κινήτρων για να «ενθαρρυνθούν» μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συνεργαστούν, ή να αξιοποιήσουν τα εργαλεία των συγχωνεύσεων ή των εξαγορών με στόχο τη δημιουργία αποτελεσματικότερων οικονομικών μεγεθών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, που βέβαια μαζί με τα άλλα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώσουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης.

Ελλείμματα και χρέη στις πλάτες του λαού

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 εκτοξεύτηκε στο 9,7% του ΑΕΠ, γεγονός που συνδέεται με τα διαδοχικά πακέτα στήριξης του κεφαλαίου.

Παράλληλα το κρατικό χρέος, από 180,5% του ΑΕΠ το 2019, έφτασε στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020, ενώ για το 2021, παρά τους ρυθμούς ανάκαμψης, προβλέπεται να ενισχυθεί περαιτέρω, στο 208,8% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, το ποσοστό της επίσημης ανεργίας, παρά τους ρυθμούς ανάκαμψης και τις νέες επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα παραμείνει στάσιμο στο 16,3% το 2021 (όσο και το 2020) και στο 16,1% το 2022.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει σημαντικούς κινδύνους, και συγκεκριμένα:

-- Κινδύνους που αφορούν τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για τα επιχειρηματικά «κανόνια» που θα υπάρξουν στη φάση της ανάκαμψης.

-- Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό με τον οποίο καταργούνται τα μέτρα στήριξης, επισημαίνει η έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με τη σταδιακή απόσυρση μέτρων όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας κ.ά.

-- Οι εξωτερικοί γεωπολιτικοί παράγοντες παραμένουν πηγή αβεβαιότητας.

Λόγος γίνεται και για δημοσιονομικούς κινδύνους, όπως οι καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων (επιχειρηματικά χρέη που τελούν υπό την εγγύηση του κράτους και θα φορτωθούν στη συνέχεια στους κρατικούς προϋπολογισμούς).

Αναιμική ανάκαμψη στην ΕΕ

«Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί κλυδωνισμό ιστορικών διαστάσεων για τις οικονομίες της Ευρώπης», αναφέρει η Κομισιόν, καθώς στη διάρκεια του 2020 η βύθιση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη έφτασε σε 6,6% και συνολικά στην ΕΕ σε 6,1%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάκαμψης το 2021 είναι στο 4,3% (από 3,8% στην προηγούμενη έκθεση με τις Χειμερινές Προβλέψεις) και το 2022 στο 4,4% (από 3%).

Αντίστοιχα, για την ΕΕ προβλέπεται κατρακύλα 6,3% για το 2020, ανάκαμψη 3,7% φέτος και 3,9% το 2022.

Μεταξύ άλλων οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης του ΑΕΠ για το 2021 και το 2022 διαμορφώνονται ως εξής:

Γερμανία: 3,4%, 4,1% (από -4,9% το 2020)

Γαλλία: 5,7%, 4,2% (από -8,1%)

Ιταλία: 4,2%, 4,4% (από -8,8%)

Ισπανία: 5,9%, 6,8% (από -10,8%)

Πορτογαλία: 3,9%, 5,1% (από -7,6%)

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη, ιδίως στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να έχει θετικότερες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία απ' ό,τι αναμενόταν, αν και θα μπορούσε να αυξήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει άτακτες προσαρμογές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες θα έπλητταν πολύ σοβαρά τις υπερχρεωμένες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, με υψηλά χρέη σε ξένο νόμισμα.

Τέλος, το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη αναμένεται να εκτιναχθεί στο 8% του ΑΕΠ, ενώ το συνολικό κρατικό χρέος στην Ευρωζώνη θα φτάσει στο 102% του ΑΕΠ.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Είναι πολλά τα λεφτά...

Οικονομικά επιτελεία εντός και εκτός ΕΕ κατατάσσουν την κάνναβη στους ραγδαία αναπτυσσόμενους και επικερδείς κλάδους της παγκόσμιας βιομηχανίας, που τα επόμενα χρόνια θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση λιμνάζοντος κεφαλαίου. Μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι μέχρι το 2028 τα κέρδη από την κάνναβη θα ξεπεράσουν τα 115 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 55,2 δισ. θα αφορούν επενδύσεις στη «φαρμακευτική» κάνναβη, τα 60,3 δισ. στην «ευφορική» της χρήση και τα 180 εκατ. στη βιομηχανική κάνναβη. Η Ελλάδα, λόγω των ευνοϊκότερων κλιματολογικών - εδαφολογικών συνθηκών και της γεωγραφικής της θέσης, θεωρείται «επενδυτικός παράδεισος» από ομίλους του Ισραήλ και των ΗΠΑ, που έχουν ήδη αναπτύξει μεγάλη βιομηχανία παραγωγής και εξαγωγής προϊόντων «φαρμακευτικής» κάνναβης και πρωτοστατούν στον συγκεκριμένο κλάδο. Την ώρα μάλιστα που συμβαίνουν αυτά, ο ΟΗΕ με απόφασή του αφαιρεί την κάνναβη από τη Διεθνή Ενιαία Σύμβαση για τα Ναρκωτικά, που απαγορεύει τη διακίνηση και παραγωγή της, ακριβώς για να διευκολύνει τις επενδύσεις!

* * *

Αυτή είναι η «μεγάλη εικόνα» μέσα στην οποία η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαμορφώνουν το θεσμικό - νομικό πλαίσιο για την παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία κάνναβης στη χώρα μας, ανοίγοντας νέα επικίνδυνα κανάλια για την καλλιέργεια της ναρκωκουλτούρας και στρώνοντας το έδαφος για την αποποινικοποίηση της παραγωγής και της χρήσης. Τον δρόμο άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που το καλοκαίρι του 2016, ύστερα από συναντήσεις με Ισραηλινούς και Αμερικανούς επενδυτές, έκλεισε τις πρώτες μπίζνες μαζί τους και «έτρεξε» νομοθετικές προσαρμογές για να λύσει τα χέρια τους, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι «το κέρδος θα μοιραστεί στο κράτος, στην κοινωνία, στον εργαζόμενο»... Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, δίνοντας τα εύσημα στην προηγούμενη για την δουλειά που έκανε. Φτάνει μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης να ζητά συγγνώμη που ...άργησε να μπει στο νόημα, τάζοντας εξίσου στο λαό ότι θα βγει «κερδισμένος» από τη διακίνηση και παραγωγή της «φαρμακευτικής» κάνναβης. Η στάση του Αδ. Γεωργιάδη δείχνει και κάτι ακόμα: Πόσο κάλπικος είναι ο διαχωρισμός σε «προοδευτικούς» και «συντηρητικούς» που κάνουν οι οπαδοί της απελευθερωμένης χρήσης της κάνναβης, κυρίως από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας για «αναχρονισμό» όσους αντιδρούν με τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Να τον χαίρονται λοιπόν τον Γεωργιάδη και τη μετεγγραφή του στο ...«προοδευτικό» στρατόπεδο.

* * *

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν μάλιστα να ντύσουν τις «δουλειές» που ανοίγουν για το κεφάλαιο με αντιεπιστημονικές απόψεις γύρω από το «παρεξηγημένο φυτό» και τις «θεραπευτικές / φαρμακευτικές / ιατρικές» ιδιότητες της κάνναβης «για δεκάδες ασθένειες», την ώρα που η επιστημονική έρευνα για τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα συστατικών της κάνναβης είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Πολλαπλασιάζονται έτσι τα ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τον εξωραϊσμό του φυτού και την άρση των απαγορεύσεων στην παραγωγή και χρήση του. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έλεγε το 2017 ο τότε εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις για τη «φαρμακευτική» κάνναβη: «Είναι φανερό ότι η πολιτεία στηρίζει τη χρήση (...) Απ' όλες τις έρευνες, δεν φαίνεται πουθενά και για καμία ασθένεια να είναι η κάνναβη το φάρμακο επιλογής. Ακόμη και για τον πόνο υπάρχουν ισχυρά αναλγητικά. Η ζημιά που μπορεί να κάνει είναι πολλαπλή, να ανοίξει την ψύχωση, να προκαλέσει εξάρτηση (...) Η "φαρμακευτική" κάνναβη είναι ο δούρειος ίππος για τη νομιμοποίηση της λεγόμενης ψυχαγωγικής κάνναβης. Είναι ένας τρόπος να πειστεί ο κόσμος ότι η κάνναβη είναι "καλή" (...) Η ελεύθερη χρήση αυξάνει τους χρήστες».

* * *

Οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνονται και από ερευνητικά δεδομένα: Στην ΕΕ σχεδόν οι μισοί από τους 16χρονους μαθητές κάνουν χρήση κάνναβης στις χώρες όπου είναι νόμιμη ή συνταγογραφείται ως «φαρμακευτικό» προϊόν, ενώ στη χώρα μας οι μισοί 16χρονοι θεωρούν ακίνδυνη τη δοκιμή της. Στις ΗΠΑ η «ευφορική» χρήση κάνναβης είναι ήδη νόμιμη. Τα ποσοστά μαθητών που κάνουν χρήση - αρχικά προμηθεύονταν κάνναβη μέσω «ιατρικής» συνταγής - είναι θλιβερά. Οι επενδύσεις στις ΗΠΑ για τη χρήση κάνναβης ως ναρκωτικού παρουσιάζουν μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από την επένδυση στην «ιατρική» χρήση της, ενώ υπολογίζεται πως η ομοσπονδιακή νομιμοποίηση στις ΗΠΑ θα αποφέρει φορολογικά έσοδα στο κράτος ύψους 13,7 δισεκατομμυρίων. Ολα αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για το κεφάλαιο και τα κόμματά του, μπροστά στις κερδοφόρες προοπτικές των επενδύσεων στην κάνναβη, εκθέτοντας σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους την ψυχική και σωματική υγεία, ακόμα και τη ζωή των νεότερων κυρίως ανθρώπων.


Ε. Τζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ