ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέα πανεθνική κινητοποίηση αύριο

Η Εθνική Επιτροπή Απεργίας απαιτεί να τερματιστεί άμεσα η αιματηρή καταστολή

Από τη νέα μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Μπογκοτά

Copyright 2021 The Associated

Από τη νέα μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Μπογκοτά
Σε νέες μεγάλες συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και σε όλες τις πόλεις της Κολομβίας καλεί για αύριο Τετάρτη η Εθνική Επιτροπή Απεργίας, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τις 28 Απρίλη.

Η Επιτροπή, την οποία απαρτίζουν δεκάδες εργατικές συνδικαλιστικές, νεολαιίστικες, ιθαγένικες και άλλες οργανώσεις, στη δεύτερη συνάντηση που είχε την Κυριακή με επιτροπή της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, έθεσε για άλλη μια φορά ως κεντρικό όρο για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, πάνω στα αιτήματα που έχουν τεθεί ήδη από τις κινητοποιήσεις του 2019, να σταματήσει η βάρβαρη κρατική καταστολή. Οπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Απεργίας, παρέδωσαν στην κυβερνητική επιτροπή, που απαρτιζόταν από τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας, Στέγασης και τον «ειδικό επίτροπο για την ειρήνη», Μιγκέλ Σεμπάγιος, το έγγραφο με τις «εγγυήσεις για το δικαίωμα στη διαμαρτυρία», με 19 σημεία. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να απαντήσει και για χτες το βράδυ ώρα Ελλάδας ήταν προγραμματισμένη νέα συνάντηση των δύο μερών.

Χαρακτηριστικά στοιχεία για τη βάρβαρη κρατική καταστολή

Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κολομβίας (CUT), Φρανσίσκο Μαλτές, στις σχεδόν 3 βδομάδες της λαϊκής διαμαρτυρίας, από τα πυρά των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (ESMAD), του στρατού και κάποιων παραστρατιωτικών έχουν σκοτωθεί γύρω στους 50 διαδηλωτές, έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.600, με 36 από αυτούς να έχουν χάσει ένα μάτι, και έχουν γίνει πάνω από 1.055 συλλήψεις. Επίσης αγνοούνται περίπου 500 άνθρωποι που ήταν στις κινητοποιήσεις, ενώ έχουν καταγγελθεί σεξουαλικές παρενοχλήσεις από αστυνομικές δυνάμεις κατά 21 γυναικών - σ' αυτές περιλαμβάνεται και η 17χρονη στην πόλη Ποπαγιάν που αυτοκτόνησε μετά τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από αστυνομικούς.

Η Εθνική Επιτροπή Απεργίας απαίτησε να τερματιστεί η καταστολή, η ποινικοποίηση της λαϊκής διαμαρτυρίας, και να διωχθούν όσοι από τις κρατικές δυνάμεις ευθύνονται για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Επίσης ζητάει να γίνει επίσκεψη από τη Διαμερικανική Επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να διαπιστωθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημεία αιχμής της λαϊκής διαμαρτυρίας είναι, πέρα από το αντιλαϊκό φορολογικό νομοσχέδιο που αναγκάστηκε να αποσύρει η κυβέρνηση (αλλά επιχειρεί βέβαια να ξαναφέρει), ένα ακόμα νομοσχέδιο για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας, όπως και η πάλη για την εξασφάλιση ικανοποιητικού κατώτατου μισθού που να μπορεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες, για στήριξη του συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που θερίζει τα λαϊκά στρώματα, για δωρεάν και ποιοτική Παιδεία με κατάργηση διδάκτρων, ίσα δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες κ.ά.

ΗΠΑ - ΕΕ
«Ανακωχή» και διαπραγματεύσεις για χάλυβα - αλουμίνιο - δασμούς

Σε προσωρινή και μερική «εκεχειρία» σχετικά με τους εκατέρωθεν δασμούς που έχουν επιβάλει σε αλουμίνιο, χάλυβα και άλλα προϊόντα, συμφώνησαν ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ ξεκινούν συνομιλίες για το πώς θα αντιμετωπίσουν την παγκόσμια «πλεονάζουσα» παραγωγική ικανότητα χάλυβα και αλουμινίου, που προκαλείται κυρίως από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, οξύνοντας τον ανταγωνισμό.

Σε κοινή τους ανακοίνωση ΗΠΑ και ΕΕ σημειώνουν την «ανάγκη για αποτελεσματικές λύσεις που προστατεύουν τις κρίσιμες βιομηχανίες μας (...) Οι στρεβλώσεις που προκύπτουν από αυτήν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αποτελούν σοβαρή απειλή για τις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου (των δύο πλευρών)».

Πάντως, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τους δασμούς 25% για χάλυβα και 10% για αλουμίνιο στην ΕΕ, οι οποίοι ισχύουν επίσης για εισαγωγές από Κίνα, Ινδία, Νορβηγία, Ρωσία, Ελβετία, Τουρκία.

Η ΕΕ αντίστοιχα θα διατηρήσει τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 2,8 δισ., από ουίσκι μέχρι μηχανές.

Αυτό που συμφωνήθηκε είναι πως η ΕΕ θα αναστείλει για 6 μήνες τους προγραμματισμένους επιπλέον δασμούς που θα επέβαλλε ως αντίποινα σε πολλά αμερικανικά προϊόντα, καθώς εκτιμάται ότι οι δασμοί των ΗΠΑ επηρεάζουν εξαγωγές μετάλλων της ΕΕ αξίας 6,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, η εξάμηνη αναστολή των επιπλέον δασμών αποφασίστηκε ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ άλλων θα συμμετάσχει σε Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ.

ΧΙΛΗ
Μαζική καταδίκη της κυβέρνησης στις εκλογές

Με συμμετοχή γύρω στο 43,35% πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή στη Χιλή οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Μαζί έγιναν και οι εκλογές για αντιπροσώπους για τη Συντακτική Συνέλευση που θα αντικαταστήσει το ισχύον Σύνταγμα, που κατά βάση είναι αυτό της δικτατορίας του Πινοσέτ, το οποίο διατήρησαν διαδοχικά νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις.

Θυμίζουμε ότι στις 25/10/2020 είχε γίνει το δημοψήφισμα μετά από μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, που είχε εγκρίνει την αλλαγή Συντάγματος με 78,2% και του τρόπου εκλογής των αντιπροσώπων με 78,9% απευθείας από το λαό.

Στις διήμερες εκλογές αυτό που καταγράφηκε ήταν μια ξεκάθαρη ήττα της αντιδραστικής κυβέρνησης του Σεμπαστιάν Πινιέρα σε όλα τα επίπεδα.

Συνολικά από τους 155 αντιπροσώπους για τη Συντακτική Συνέλευση, το κυβερνητικό σχήμα πήρε μόνο 37 έδρες, η συμμαχία όπου συμμετέχει το ΚΚ Χιλής 28 έδρες, η συμμαχία όπου συμμετέχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα 25 έδρες, διάφοροι «ανεξάρτητοι» 65 έδρες (εκ των οποίων οι 17 έδρες συμπληρώνονται από εκπροσώπους φυλών ιθαγενών). Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εδρών είναι σε δυνάμεις εκτός της κυβέρνησης. Οι αντιπρόσωποι έχουν περιθώριο 9 μηνών για να παρουσιάσουν το νέο Σύνταγμα (την άνοιξη του 2022).

Απώλειες είχε η κυβέρνηση και στις Περιφέρειες. Σε σύνολο 16 οι 13 θα κριθούν σε δεύτερο γύρο.

Στον μητροπολιτικό δήμο της πρωτεύουσας Σαντιάγκο επικράτησε η υποψήφια του ΚΚ Χιλής, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Πρόκειται για την 30χρονη δημοτική σύμβουλο Ιράτσι Χάσλερ που πήρε 38,85% έναντι 35,26% του νυν δημάρχου με το κυβερνών κόμμα, Φελίπε Αλεσάντρι. Επίσης επανεκλέγεται και ο δήμαρχος του Ρικολέτα, προαστίου του Σαντιάγκο, Ντανιέλ Χάδουε, με 64%, που είναι ο υποψήφιος που έχει επιλέξει το ΚΚ Χιλής για τις προεδρικές εκλογές του 2022.

  • Στο μεταξύ, στο Περού συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 6 Ιούνη. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον συνδικαλιστή δάσκαλο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ελεύθερο Περού, Πέδρο Καστίγιο, να προηγείται της Κέικο Φουχιμόρι (κόρης του πρώην Προέδρου Α. Φουχιμόρι, που είναι καταδικασμένος για διαφθορά, όπως για κάποια χρόνια και η ίδια). Ο Καστίγιο παίρνει από 43,6% έως 51,1% και επικρατεί στην επαρχία, ενώ η Φουχιμόρι από 41,7% έως 48,9% και προηγείται κυρίως στην πρωτεύουσα Λίμα.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα συνάντηση κυβέρνησης και Ταλιμπάν

Εκπρόσωποι της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή νέα συνάντηση στην Ντόχα του Κατάρ, την πρώτη μετά τις «δυσκολίες» που εμφανίστηκαν στις διαπραγματεύσεις τον περασμένο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν είχαν εμφανιστεί τότε να αντιδρούν στην απόφαση των ΗΠΑ για ολιγόμηνη αναβολή της απόσυρσης των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν (τον προσεχή Σεπτέμβρη, αντί του Μάη όπως είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ), με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να αναβληθεί η Διάσκεψη που είχε προγραμματιστεί να γίνει στην Κωνσταντινούπολη.

Από τη μεριά των αφγανικών αρχών, αναρτήθηκε ότι στη συνάντηση οι δύο πλευρές «επέμειναν στην επιτάχυνση των συνομιλιών για την ειρήνη», ενώ εκπρόσωποι των Ταλιμπάν ανέφεραν ότι «τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες».

Πάντως, την Κυριακή, μετά και τη λήξη της 3ήμερης κατάπαυσης πυρός που είχε κηρυχθεί με αφορμή το τέλος του Ραμαζανιού, ξέσπασαν νέες μάχες μεταξύ Ταλιμπάν και κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Χελμάντ.

Ολα αυτά ενώ τη δράση του στο Αφγανιστάν ενισχύει και το «Ισλαμικό Κράτος», που ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε τέμενος προαστίου της Καμπούλ, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι.

Με φόντο την έναρξη αποχώρησης των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων την 1η Μάη, οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί, αναζωπυρώνοντας και τις συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» στο Αφγανιστάν, τους όρους για την «εγγύηση της σταθερότητας» στη χώρα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή οξύνονται σύνθετοι ανταγωνισμοί και διεργασίες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, να σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα, μετά από την πολύνεκρη επίθεση που έγινε σε σχολείο της Καμπούλ, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ επέκρινε την Ουάσιγκτον για την «απότομη ανακοίνωση της πλήρους απόσυρσης των δυνάμεών» της και υποστήριξε ότι αυτή επιδείνωσε την κατάσταση, για να καταλήξει καλώντας τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους «με υπεύθυνο τρόπο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ