ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2021
Σελ. /28
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η εκμετάλλευση δεν «διευθετείται» - Καταργείται!
  • Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας περιόδευσε χτες η Διαμάντω Μανωλάκου
  • Καθημερινές συσκέψεις και συγκεντρώσεις

Περιοδεία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Περιοδεία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Σε εξέλιξη είναι το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα των Οργανώσεων του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, η συζήτηση με εργαζόμενους και νεολαία μπροστά στις μεγάλες συγκεντρώσεις του Κόμματος στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με σύνθημα «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα! Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή» (βλ. σελ. 3).

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και εκδηλώσεις, μαζικές εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις, διακινώντας πλατιά το κάλεσμα του Κόμματος, ενώ στο επίκεντρο μπαίνει και το πώς εκφράζεται η αντεργατική πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου σε κάθε χώρο.

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

«Το ΚΚΕ στέκεται στο πλάι των εργαζομένων και θα προβάλει με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματά τους, θα ζητήσει την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την κατοχύρωση ΣΣΕ»: Τα παραπάνω υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, απευθυνόμενη σε εργαζόμενους, στο πλαίσιο περιοδείας, χτες το πρωί, στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Στους περίπου 600 εργαζόμενους οφείλονται πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που τα έχουν δουλέψει αλλά δεν τα έχουν πληρωθεί, δημιουργώντας έτσι δικά τους χρέη και οφειλές, χειροτερεύοντας παραπέρα τις συνθήκες ζωής τους. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη μέση και «πληρώνουν» ένα ακόμα παζάρι μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και μονοπωλιακών ομίλων, ιστορία που έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, με τα ναυπηγεία να τα αναλαμβάνει πότε το κράτος πότε κάποιος ιδιώτης, πάντα με κριτήριο το κέρδος των επιχειρήσεων και κάθε εναλλαγή να φέρνει νέο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων. Σήμερα για τα ναυπηγεία ετοιμάζεται ως «λύση» το «μοντέλο» των Ναυπηγείων Σύρου, να τα πάρουν οι ΗΠΑ μέσω της ΟΝΕΧ, που για τους εργαζόμενους σημαίνει απολύσεις για την απαλλαγή του νέου ιδιοκτήτη από τα «βαρίδια», δηλαδή τα θεμελιωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, προσλήψεις μέσω εργολάβου και ατομικές συμβάσεις με μισθούς - ψίχουλα, χωρίς δικαιώματα.

Σύσκεψη στο Μπραχάμι
Σύσκεψη στο Μπραχάμι
Η Δ. Μανωλάκου, μιλώντας στους εργαζόμενους, σημείωσε μεταξύ άλλων πως αποτελεί αντίφαση σε μια χώρα να μαραζώνουν τα ναυπηγεία της ενώ διαθέτει από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο.

«Είστε ένας χώρος», επισήμανε, «που τα έχετε γνωρίσει όλα. Κρατικό ναυπηγείο, ιδιώτης, απληρωσιά, χρέη, κινητοποιήσεις για να σας δώσουν μέρος των δεδουλευμένων κ.ά.». Σήμερα τα σενάρια που παίζονται «είναι ο ιδιώτης να το έχει αν είναι δυνατόν τζάμπα, με μηδενικό εργασιακό κόστος. Θέλουν να θέσουν εκβιαστικά διλήμματα για να φάνε τα δεδουλευμένα σας. Γι' αυτό πρέπει να επαγρυπνείτε». Ολες οι κυβερνήσεις «δίνουν στον επιχειρηματία τζάμπα χρήμα, τζάμπα γη και όσο το δυνατόν πιο φθηνό εργατικό δυναμικό», φέρνοντας ως παράδειγμα το τι έγινε στη Σύρο.

Αναφερόμενη στους διεθνείς ανταγωνισμούς σημείωσε πως η Κίνα ήθελε τα ναυπηγεία αλλά «πάτησαν πόδι» οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ γιατί βλέπουν την περιοχή ως ορμητήριό τους, θέλουν να επισκευάζουν και να συντηρούν τα δολοφονικά, πολεμικά πλοία τους.

Δεν είναι εκσυγχρονισμός ο εργασιακός μεσαίωνας

Μιλώντας για το αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, παρουσίασε τις αντεργατικές διατάξεις και τι επιπτώσεις έχουν στους εργαζόμενους, όπως η επιβολή της 10ωρης εργασίας, η τηλεργασία, το περαιτέρω χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας. «Αυτό είναι το "σύγχρονο" για το οποίο μιλάνε», τόνισε και κάλεσε σε αγώνα λέγοντας ότι «δεν πρέπει να ψηφιστεί ο εργασιακός μεσαίωνας». Γι' αυτό, είπε, «χρειάζονται γερά συνδικάτα με σωστό προσανατολισμό, να διεκδικούν το δίκιο των εργαζομένων».

Στη συνέχεια σημείωσε πως η μάχη για την οργάνωση της πάλης συνολικά των εργαζομένων ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα θα συμβάλει και στο δυνάμωμα του αγώνα των εργαζομένων στο ναυπηγείο για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Το ΚΚΕ, ανέφερε, θα κάνει παρέμβαση και στη Βουλή ζητώντας να υπάρξει δέσμευση για τα δεδουλευμένα, τις θέσεις εργασίας και τη ΣΣΕ, όμως απαιτείται και η μαζική παρουσία των εργαζομένων, η κινητοποίησή τους.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας έγιναν παρεμβάσεις από εργαζόμενους που εξέφραζαν είτε την οργή τους απέναντι σε σχεδιασμούς που στόχο έχουν να «κουρέψουν» τα δικαιώματά τους, στο πλαίσιο του παζαριού μεταξύ κυβέρνησης και επίδοξων αγοραστών του ναυπηγείου, είτε διατύπωναν προβληματισμούς για το ποια μπορεί να είναι η διέξοδος. Μια τέτοια ερώτηση έδωσε την ευκαιρία στην Δ. Μανωλάκου να σημειώσει ότι στις σημερινές συνθήκες το ΚΚΕ στέκεται στο πλάι των εργαζομένων για όλα τα παραπάνω. Από εκεί και πέρα, τόνισε πως ο αγώνας που έχει προοπτική ώστε τα ναυπηγεία συνολικά να λειτουργήσουν για τα συμφέροντα των εργατών, είναι ο αγώνας για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, μέσα σε αυτά και τα ναυπηγεία, με κεντρικό σχεδιασμό.

Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση εργαζόμενου που απαντώντας σε συνάδελφό του τόνισε με έμφαση ότι η απάντηση στα προβλήματα των εργαζομένων δεν είναι να διαλέγουν ποιος είναι «ο καλύτερος εργοδότης» αλλά να κινητοποιούνται, να αγωνίζονται και να απαιτούν τα δικαιώματά τους!

Συνεχίζεται το πολιτικό άνοιγμα

Συσκέψεις - συζητήσεις με σύνθημα «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα - Η εκμετάλλευση δεν "διευθετείται" - Καταργείται. Με το ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση» οργανώνονται σε συνοικίες της Αττικής από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ τις επόμενες μέρες, και πιο συγκεκριμένα:

Αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Νικολάου Νίκαιας (Μετρό Νίκαιας), θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 21 Μάη στις 7 μ.μ., στη Δραπετσώνα (πλατεία Εθνικής Αντίστασης, απέναντι από το δημαρχείο), θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά.

Το Σάββατο 22 Μάη:

-- Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Φρεαττύδας Πειραιά, θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου.

-- Στις 7 μ.μ., στον Ανω Κορυδαλλό (πλατεία 25ης Μαρτίου - Σχιστό Κορυδαλλού), θα μιλήσει ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, μέλος της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 23 Μάη στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Τριάδας στο Μενίδι, θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 24 Μάη στις 7 μ.μ., στον Κόκκινο Μύλο (πλατεία Εργατικών Πολυκατοικιών Αγίας Αννας, πλησίον ΚΑΠΗ), θα μιλήσει ο Γιάννης Καρασούλος, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ.

Σε άλλες περιοχές

Οι ΚΟΒ Οικοδόμων και Μετρό της ΤΟ Κατασκευών Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνουν:

-- Εξορμήσεις με το 4σέλιδο του Κόμματος αύριο Πέμπτη σε εργοτάξια και γιαπιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

-- Σύσκεψη με εργαζόμενους στις Κατασκευές την Παρασκευή 21/5.

Οι ΚΟΒ Μηχανικών οργανώνουν:

-- Εξόρμηση με το 4σέλιδο του Κόμματος σε μελετητικά γραφεία σήμερα Τετάρτη.

-- Σύσκεψη με εργαζόμενους το Σάββατο 22/5.

Παράλληλα, σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ., στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας Μεσσηνίας, η ΤΕ Μεσσηνίας πραγματοποιεί συζήτηση με θέμα «Δεν μένουμε θεατές απέναντι στην επίθεση κυβερνήσεων - εργοδοσίας, με το ΚΚΕ στην αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματά μας» και ομιλητή τον Νίκο Κουτουμάνο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλαίσιο της αντεργατικής ευρωενωσιακής στρατηγικής προωθείται το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την κατάργηση του 8ωρου

Το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ και τις Οδηγίες και Κανονισμούς της ΕΕ που προωθούν την ανασφάλιστη εργασία, την απλήρωτη δουλειά, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στηλίτευσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη συζήτηση για τις «Επιπτώσεις των κανόνων της ΕΕ στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και των υπηρεσιών». Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

«Η έκθεση για τις "συνθήκες εργασίας" των μετακινούμενων εργαζομένων αποτυπώνει την ανάγκη των οικονομικών ομίλων να ενισχυθεί περαιτέρω η "κινητικότητα", με πιο φθηνά εργατικά χέρια, στις συνθήκες της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης, όσο και στη συνέχεια για την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Προωθεί μέσα από το τεράστιο οπλοστάσιο Οδηγιών και Κανονισμών της ΕΕ τις απάνθρωπες πρακτικές της ανασφάλιστης εργασίας, της απλήρωτης δουλειάς, των ατομικών συμβάσεων.

Με την Οδηγία Μπολκεστάιν αποδίδονται, στη βάση της "χώρας καταγωγής", μισθοί και δικαιώματα γαλέρας και με την Οδηγία 2008/104 πριμοδοτούνται τα δουλεμπορικά γραφεία, ενώ ο αντεργατικός Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων γενικεύει τα "ελάχιστα" δικαιώματα.

Στο πλαίσιο της αντεργατικής ευρωενωσιακής στρατηγικής προωθείται το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ για την κατάργηση του 8ωρου, τη γενίκευση της απλήρωτης δουλειάς, τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και της απεργίας.

Οι εργαζόμενοι με την πάλη τους απαιτούν μαζικά να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο - έκτρωμα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των ΝΔ -ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, να δυναμώσει η διεκδίκηση για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 7ωρο, 5ήμερο και 35ωρο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ