ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αγγελιοφόρος για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ...

...βαφτίζει «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» το νέο έγκλημα απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ν. Δένδια στο Ισραήλ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ν. Δένδια στο Ισραήλ
Στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη μετέβη χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στο ρόλο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ως αγγελιοφόρος για τα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνοντας εκεί τις απαράδεκτες θέσεις της Αθήνας, που, μπροστά στη σφαγή στη Γάζα και αλλού, εξισώνει θύματα και θύτη.

Συγκεκριμένα, ο Δένδιας συναντήθηκε αρχικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκ. Ασκενάζι, ο οποίος από την πλευρά του επισήμανε το γεγονός ότι ο Ελληνας υπουργός έχει επισκεφτεί ήδη πολλές φορές το Ισραήλ. Ο Ασκενάζι τόνισε, μάλιστα, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «εκτιμά βαθύτατα» την τωρινή επίσκεψη, ειδικά «αυτήν την περίοδο», ερμηνεύοντάς την «ως ένδειξη της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και υποστήριξης προς το κράτος του Ισραήλ».

Ακολούθως ο Ν. Δένδιας μετέβη στην Παλαιστίνη, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μοχάμαντ Σταγέχ, και όχι με τον υπουργό Εξωτερικών, Ριάντ αλ Μάλικι, όπως σχεδιαζόταν αρχικά, «λόγω έκτακτης αλλαγής προγράμματος του τελευταίου», όπως υποστηρίζουν στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλ Μάλικι άλλαξε το ραντεβού με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση διάκειται φιλικά προς το Ισραήλ, αγνοώντας πλήρως τις παλαιστινιακές θέσεις. Αλλωστε, από τις πρώτες στιγμές της ισραηλινής επίθεσης κατά αμάχων στην Παλαιστίνη, η κυβέρνηση φρόντισε, με ανακοινώσεις που θα «ζήλευε» και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να μιλήσει ξεδιάντροπα για «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ουσιαστικά το «δικαίωμα» στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και στην κατοχή των εδαφών του. Τοποθετήσεις που οδήγησαν τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν E. Τουμπάσι, στη συνάντησή του προχτές με τον Δένδια, να χαρακτηρίσει «απαράδεκτο και παράλογο να εξισώνουμε το θύμα και τον δράστη», εκφράζοντας επίσης «τη βαθιά ανησυχία των Παλαιστινίων σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και ορισμένων κυβερνητικών αξιωματούχων».

Εξάλλου, σε άλλη μια απόδειξη ότι οι πολυδιαφημισμένοι «άξονες» και οι κολιγιές που στήνουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, όχι μόνο δεν αποτελούν «παράγοντες σταθερότητας» αλλά περιπλέκουν παραπέρα τους ανταγωνισμούς που πληρώνουν οι λαοί, προκαλούν αντι-άξονες άλλων χωρών στην περιοχή, σε Μαξίμου και ΥΠΕΞ εκφράστηκε «προβληματισμός» μπροστά στο ενδεχόμενο να προχωρήσει τουρκική πρόταση για οριοθέτηση ΑΟΖ με παράλια της Τουρκίας που βρίσκονται απέναντι από το Καστελόριζο και τη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας άλλη μια συμφωνία στη φαρέτρα της Αγκυρας στο παζάρι για τις μοιρασιές της καπιταλιστικής λείας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κατόπιν, ο Ν. Δένδιας μετείχε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζ. Μπορέλ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του, μετά από άλλο ένα ευχολόγιο για «άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της ανθρώπινης ζωής», τόνισε, επαναλαμβάνοντας τις απαράδεκτες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης: «Καταδίκασα με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από την "Χαμάς" κατά του Ισραήλ. Είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα. Δήλωσα, επίσης, ότι το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

Ζήτησε, εξάλλου, στο γνωστό ευρωατλαντικό πλαίσιο αναζήτησης διευθετήσεων, «να αναληφθεί πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό. Το κενό, δηλαδή η μη ύπαρξη πρωτοβουλίας, δημιουργεί ζητήματα τα οποία βλέπουμε μπροστά μας. Ανθρώπινες τραγωδίες», πρόσθεσε, αποσιωπώντας την ισραηλινή επιθετικότητα, τους εποικισμούς και τα άλλα εγκλήματα από πλευράς κράτους του Ισραήλ. Κατέληξε ότι λύση είναι «δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών».

Ερωτηθείς σχετικά χαρακτήρισε την «ανθρωπιστική κατάσταση» στη Γάζα «απολύτως προβληματική», ωστόσο έσπευσε να επαναλάβει ότι «η "Χαμάς" είναι απολύτως καταδικαστέα για την εκτόξευση των χιλιάδων ρουκετών εναντίον αμάχων πολιτών», φορτώνοντάς της εμμέσως την ευθύνη για τη σφαγή κι αθωώνοντας τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το ρόλο της Τουρκίας, απάντησε ότι «οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή δεν βοηθούν».

Αργότερα το βράδυ μετέβη στην Ιορδανία, όπου συναντήθηκε με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμαν Σαφάντι. Αύριο, Πέμπτη, μεταβαίνει στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Σε ό,τι αφορά την τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ, οι 26 από τους 27 (με εξαίρεση την Ουγγαρία) κατέληξαν σε μια σύντομη δήλωση, την οποία και ανέγνωσε κατόπιν ο Μπορέλ, όπου σε επανάληψη του γνώριμου μοτίβου, χαρακτηρίζουν προτεραιότητα την «άμεση κατάπαυση κάθε μορφής βίας» και ζητούν «εφαρμογή κατάπαυσης πυρός» για «να προστατευτούν οι άμαχοι και να διασφαλιστεί η ανθρωπιστική πρόσβαση τη Γάζα», υποστηρίζουν «πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα και ασφάλεια» με μόνη ...ένσταση τάχα «αυτό να γίνει αναλογικά και με σεβασμό στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο»!

Μιλούν, επίσης, για ανάγκη εξεύρεσης «πραγματικής πολιτικής λύσης για την ειρήνη», προαναγγέλλοντας ο Μπορέλ ότι θα σταλεί στην περιοχή ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για συνομιλίες με τα δύο μέρη και τους εμπλεκόμενους ευρωατλαντικούς «εταίρους».

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρέσβη της Παλαιστίνης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη στις 9.30 π.μ. με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Aρχής, Μαρουάν Τουμπάσι, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ