ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 2021
Σελ. /28
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΑΣΟΥ
Να ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός Νυμφαίας

Να γίνονται οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι σε όσους επισκέπτες εισέρχονται στη χώρα

Αμεση εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής, πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και στελέχωση του ΕΟΔΥ σε όλες τις πύλες της χώρας ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση και υγειονομικός έλεγχος, απαιτεί σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θάσου, με αφορμή το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας.

Ο μεθοριακός σταθμός Νυμφαίας έκλεισε καθώς δεν υπάρχει κτιριακή υποδομή για να γίνονται οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι σε όσους επισκέπτες διέρχονται στη χώρα, πράγμα που, όπως σημειώνει η ανακοίνωση, «αποδεικνύει ότι δεν είναι στην προτεραιότητα της κυβέρνησης η προστασία των τουριστών και των ντόπιων κατοίκων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θάσου τονίζει πως πρόκειται για σκόπιμη αδιαφορία της κυβέρνησης, καθώς οι τουρίστες που εισέρχονται οδικώς στην περιοχή δεν κατευθύνονται στην πλειοψηφία τους σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες όπως αυτοί που έρχονται αεροπορικώς μέσα από tour operators, που αποδεικνύεται ότι μόνο για αυτούς νοιάζεται η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί τη διενέργεια τεστ σε όλους τους επισκέπτες, επαναληπτικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και τους κατοίκους του νησιού με ευθύνη του ΕΟΔΥ, την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας του νησιού και των νοσοκομείων της περιοχής και κάλυψη όλων των ειδικοτήτων με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού και να προχωρήσει ο εμβολιασμός σε όλο τον πληθυσμό του νησιού. Οπως επίσης και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό - επισιτισμό και στις μεταφορές και άμεσα μέτρα από τον δήμο για την ανακούφιση των επαγγελματιών στον τουρισμό - επισιτισμό, μείωση των δημοτικών τελών και του κόστους των τραπεζοκαθισμάτων.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Στο «κόκκινο» τα παζάρια, οι ανταγωνισμοί και η «διπλωματία» για τα εμβόλια

Με τραγικές συνέπειες για την εξέλιξη των εμβολιασμών, καθώς έχουν χορηγηθεί μόλις 1,5 δισ. δόσεις παγκοσμίως

MTVA - Media Service Support a

Ιμπεριαλιστικά κέντρα και φαρμακευτικοί όμιλοι συνεχίζουν το «γαϊτανάκι» ανταγωνισμών, παζαριών και αλληλοκατηγοριών γύρω από την παραγωγή και διανομή εμβολίων, καθυστερώντας τους εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο, με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ενώ χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ραγδαία εξαπλώνονται ο SARS-CoV-2 και οι μεταλλάξεις του, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 165 εκατομμύρια, ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπερνούν τα 3,420 εκατ.

Εξι μήνες αφότου ξεκίνησαν οι πρώτες εκστρατείες εμβολιασμών, μόλις 1,5 δισ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία. Σχεδόν το 60% αυτών των δόσεων αφορά μόνο τρεις χώρες: Την Κίνα (421,9 εκατ.), τις ΗΠΑ (274,4 εκατ.) και την Ινδία (184,4 εκατ.).

Αναλογικά με τον πληθυσμό, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει πλήρως περίπου 6 στους 10. Στη Βρετανία το 54% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και ακολουθούν Μπαχρέιν (50%), ΗΠΑ (48%), Χιλή (47%) και Ουρουγουάη (40%). Στην ΕΕ τουλάχιστον μία δόση έχει κάνει το 32% του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, στη συντριπτική του πλειοψηφία ο παγκόσμιος πληθυσμός παραμένει ανεμβολίαστος, υπάρχουν δεκάδες χώρες που δεν έχουν εμβολιάσει ακόμα ούτε τους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους, καθώς τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη έχουν «καπαρώσει» πολλαπλάσιες δόσεις εμβολίων σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

Κόντρες, παζάρια και «μπηχτές»

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα ενδοκαπιταλιστικά παζάρια γύρω από τους όρους αύξησης της παραγωγής εμβολίων και της διανομής τους, με φόντο και την πρόταση των ΗΠΑ να συζητηθούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) όροι και προϋποθέσεις για μια προσωρινή «άρση» της πατέντας εμβολίων κατά της Covid-19.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιπρότεινε ένα δικό της σχέδιο, το οποίο - όπως ισχυρίζεται - θα ενισχύσει την παραγωγή και διαθεσιμότητα των εμβολίων με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την «άρση», οι διαπραγματεύσεις για την οποία ενδέχεται να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για το Εμπόριο, Β. Ντομπρόβσκις, η Κομισιόν προτείνει να μειωθούν στο ελάχιστο οι περιορισμοί στις εξαγωγές εμβολίων και συστατικών εμβολίων - μια «μπηχτή» προς τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Επίσης οι φαρμακοβιομηχανίες καλούνται να αυξήσουν την παραγωγή τους και να «αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις ότι θα αυξήσουν την παροχή προς ευπαθείς αναπτυσσόμενες χώρες στο κόστος παραγωγής»...

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης τους ισχύοντες κανόνες του ΠΟΕ, που επιτρέπουν σε χώρες να παρέχουν «υποχρεωτικές άδειες» σε εταιρείες που είναι έτοιμες να παράγουν σε τιμή κόστους χωρίς τη συναίνεση του κατόχου της πατέντας, πληρώνοντας όμως «κάποιο αντίτιμο» στον όμιλο που ανέπτυξε και κατέχει το εμβόλιο.

Στο «γαϊτανάκι» μπήκαν και οι μεγαλύτερες ενώσεις φαρμακοβιομηχανίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ (IFPMA, PhRMA, EFPIA, ABPI, «Vaccines Europe», BIO, ICBA). Τα μονοπώλια που προσαρμόζουν την παραγωγή τους ανάλογα με τα κέρδη και προμηθεύουν εμβόλια σε «όποιον πληρώνει»... κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα «να εντείνει το υπεύθυνο μοίρασμα των δόσεων» σε όλο τον κόσμο, εκτιμώντας ότι η παραγωγή θα αρκέσει «για να εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός παγκοσμίως έως το τέλος του έτους». Οι φαρμακοβιομηχανίες εκτιμούν ότι μέχρι τέλη του 2021 μπορούν να παραχθούν 11 δισ. δόσεις εμβολίων, αριθμός επαρκής «για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος ενήλικος πληθυσμός». Καλούν δε τις κυβερνήσεις των χωρών που διαθέτουν απόθεμα εμβολίων - το οποίο απέκτησαν κλείνοντας «χρυσά συμβόλαια με αυτές τις φαρμακοβιομηχανίες - να «προσφέρουν ένα σημαντικό μέρος των αποθεμάτων τους» στον μηχανισμό «Covax», από τον οποίο θα λείπουν έως τα τέλη Ιούνη 190 εκατ. δόσεις από αυτές που προβλέπονταν. Δηλαδή μέχρι το τέλος του 2021 το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχει εμβολιαστεί ούτε το 20% στις χώρες που λαμβάνουν εμβόλια μέσω του «Covax»...

Στο μεταξύ χτες στο Ευρωκοινοβούλιο εγκρίθηκε τροπολογία που είχε προτείνει η GUE για την άρση των δικαιωμάτων της πατέντας. Την τροπολογία ψήφισε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Παρασκηνιακή διπλωματία

Μπαγκλαντές και Νεπάλ, όπου έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και οι εμβολιαστικές εκστρατείες είναι έτσι κι αλλιώς πολύ πίσω, καταβάλλουν «έντονες διπλωματικές προσπάθειες» να εξασφαλίσουν εμβόλια, καθώς δεν επαρκούν ούτε για να χορηγήσουν τη δεύτερη δόση. Σύμφωνα με το «Reuters», η Ινδία δεν θα ξαναρχίσει μεγάλες εξαγωγές εμβολίων πριν τον Οκτώβρη (η πλειοψηφία των εμβολίων που παράγονται στη χώρα τροφοδοτούν τον μηχανισμό «Covax»), προκειμένου να καλύψει δικές της ανάγκες.

Το Μπαγκλαντές είπε ότι χρειάζεται επειγόντως 1,6 εκατ. δόσεις από την «AstraZeneca» για δεύτερες δόσεις και έχει απευθυνθεί σε αρκετές χώρες, όπως ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα και Ρωσία.

Στο Νεπάλ, που ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού τον Γενάρη με 2,35 εκατ. δόσεις του «AstraZeneca» που προέρχονται από την Ινδία και το «Covax», περισσότεροι από 1,55 εκατ. άνθρωποι περιμένουν τη δεύτερη δόση.

«Διεξάγεται πολλή παρασκηνιακή διπλωματία για επιπλέον δόσεις από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες πλούσιες χώρες για να αντισταθμιστεί η καθυστέρηση που δημιούργησε η Ινδία», σύμφωνα με πηγή από τη UNICEF. Εξάλλου, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, το κενό που δημιούργησε η απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδία ωφελεί την Κίνα, η οποία κερδίζει έδαφος στη «διπλωματία των εμβολίων» στη Νοτιοανατολική Ασία και αλλού.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εμβόλια και φάρμακα δικαίωμα και όχι εμπόρευμα

Την υποταγή της παραγωγής φαρμάκων και εμβολίων στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς και όχι των λαϊκών αναγκών ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη συζήτηση για «τις επιπτώσεις της άρσης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τα εμβόλια, φάρμακα και ιατροτεχνολογικό υλικό για τον COVID-19» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, σημείωσε ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα είναι επιτεύγματα της επιστήμης και της ανθρώπινης εργασίας, επομένως απαιτείται η πλήρης κατάργηση της πατέντας χωρίς αποζημίωση των φαρμακοβιομηχάνων. Η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Στην ΕΕ, τα καταγεγραμμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 31 εκατομμύρια. Οι θάνατοι τις 700 χιλιάδες. Οι ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι μεγάλες.

Οι χαμηλοί ρυθμοί εμβολιασμών, το άνοιγμα της "καπιταλιστικής οικονομίας" με τα πρωτόκολλα "λάστιχο" των ομίλων, χωρίς ουσιαστικά προληπτικά μέτρα και με σχεδόν διαλυμένα τα δημόσια συστήματα Υγείας, διαιωνίζουν τους κινδύνους για τους λαούς, απομακρύνουν την επίτευξη της έγκαιρης ανοσίας.

Τα εμβόλια και τα φάρμακα, που είναι επιτεύγματα της επιστήμης και της ανθρώπινης εργασίας, μετατρέπονται σε χρυσοφόρα εμπορεύματα στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων. Γίνονται αντικείμενα εμπορικών πολέμων και αντιπαραθέσεων μεταξύ φαρμακευτικών και καπιταλιστικών κρατών για τον έλεγχο της "ανταγωνιστικής αγοράς", που η ΕΕ έσπευσε να πριμοδοτήσει, υπογράφοντας συμβάσεις και κρατώντας τους όρους τους κρυφούς. Την ώρα που χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ παρακρατούν εκατομμύρια εμβόλια, μόλις το 0,2% έχει εμβολιαστεί στις "φτωχές χώρες".

Για να προστατευτεί η υγεία και η ζωή των λαών, απαιτείται τα εμβόλια και τα φάρμακα να μην είναι εμπορεύματα, αλλά δικαίωμα, απαιτείται η πλήρης κατάργηση της πατέντας χωρίς αποζημίωση των φαρμακοβιομηχάνων. Απαιτείται κρατική κοινωνικοποιημένη βιομηχανία φαρμάκου, διεθνής συνεργασία για την προαγωγή της έρευνας και την παραγωγή, χωρίς τους φραγμούς που θέτει η καπιταλιστική κερδοφορία στην αξιοποίηση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ