ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2021 - Κυριακή 23 Μάη 2021
Σελ. /48
ΔΟΜΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ανύπαρκτη κρατική πρόνοια για τα προβλήματα που επιδείνωσε η πανδημία

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με γιατρούς νοσοκομείων της Θεσσαλίας για την ασφυκτική κατάσταση και τους κινδύνους της «επόμενης μέρας»

Σωματεία και φορείς της περιοχής δεν έλειψαν λεπτό από το πλευρό των αγωνιζόμενων γιατρών και νοσηλευτών

FRAGKOU STRATOS

Σωματεία και φορείς της περιοχής δεν έλειψαν λεπτό από το πλευρό των αγωνιζόμενων γιατρών και νοσηλευτών
Την ώρα που η κυβέρνηση καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό για τη πορεία της πανδημίας, συνεχίζοντας να κουνάει το δάκτυλο της ατομικής ευθύνης στον λαό, η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας επιβεβαιώνει ολοένα και περισσότερο τις ανησυχίες υγειονομικών και ασθενών ότι η «επόμενη μέρα» θα βρει τα νοσοκομεία και τις άλλες δομές Υγείας σε ακόμα χειρότερη μοίρα απ' ό,τι πριν από την πανδημία.

Γι' αυτά τα ζητήματα ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Θανάση Αθανασιάδη, διευθυντή του Παθολογικού Τομέα Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και αντιπρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας, τον Εκτορα Γάζο, γραμματέα της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας, και τον Βάιο Τάσιο, πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Τρικάλων.

Παραμύθια τα περί «ενίσχυσης του ΕΣΥ»

«Η πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης, που σμπαράλιασε όλα τα προηγούμενα χρόνια τα νοσοκομεία, συνεχίζεται και σήμερα, παρά τις χιλιάδες των θανάτων, ακριβώς γιατί το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του αντιμετωπίζουν την προστασία της υγείας του λαού ως "κόστος"», τονίζει ο Εκτορας Γάζος και εξηγεί:

«Το ΓΝ Καρδίτσας μπήκε στη μάχη από την έναρξη της πανδημίας με 30% ελλείψεις στις οργανικές θέσεις γιατρών. Επίσης υπηρετούσαν αρκετοί επικουρικοί γιατροί, ξεπερνώντας το 15% όλων των υπηρετούντων. Το σύνολο των οργανικών θέσεων είχε περικοπεί το 2012 κατά περίπου 200 θέσεις μόνιμων εργαζομένων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μία εικονική επάρκεια σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Από τις κινητοποιήσεις υγειονομικών της Λάρισας
Από τις κινητοποιήσεις υγειονομικών της Λάρισας
Εδώ και έναν χρόνο έχουν προσληφθεί λιγότεροι από 10 μόνιμοι γιατροί, ενώ παραμένει σταθερός ο αριθμός των επικουρικών, με κάποιες προσλήψεις σε αντικατάσταση όσων έληξαν οι συμβάσεις τους. Οι όποιες προσλήψεις έγιναν κάτω από την αγωνιστική διεκδίκηση των εργαζομένων, αλλά και πάλι αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με ημερομηνία λήξης».

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που μεταφέρει ο Θ. Αθανασιάδης:«Πριν από 16 μήνες, η πανδημία βρήκε το νοσοκομείο σε κατάσταση αποδόμησης, λόγω της μακροχρόνιας υποχρηματοδότησης και της μνημονιακής καρατόμησης του οργανογράμματός του το 2012, με την κατάργηση του 25% περίπου των οργανικών θέσεων.

Συνολικά οι ελλείψεις σε προσωπικό προσεγγίζουν σήμερα το 40% της υπολογιζόμενης με αντικειμενικά κριτήρια ασφαλούς στελέχωσης, ενώ η χρόνια εγκατάλειψη αποτυπώνεται στην εμφανή σημαντική φθορά των υποδομών και του εξοπλισμού. Ενδεικτικό του μεγέθους της υποστελέχωσης είναι ότι μέχρι σήμερα από τις 11 οργανικές θέσεις παθολόγων καλυμμένες είναι μόνο οι 5, ενώ οι 3 παθολόγοι που διορίστηκαν πρόσφατα εκτιμάται ότι θα αναλάβουν υπηρεσία κατά τον Ιούλιο».

Υγειονομικοί και ασθενείς παραμένουν εκτεθειμένοι

Υγειονομικοί και ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με τις συσσωρευμένες συνέπειες από τη μετατροπή των νοσοκομείων σε «μίας νόσου». Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δίνουν οι υγειονομικοί:

«Πολλά τμήματα δεν εφημερεύουν ολόκληρο τον μήνα, ή καταφέρνουν να εφημερεύουν μόνο με μετακινήσεις και δεκάδες πρόσθετες εφημερίες των λιγοστών γιατρών, όπως η Αιμοδοσία, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η Ουρολογική, το ΤΕΠ Covid. Οι νέες κλίνες ΜΕΘ που άρχισαν να λειτουργούν στην πανδημία στελεχώνονται από τους λιγοστούς εντατικολόγους και από αποσπασμένους καρδιολόγους και αναισθησιολόγους.

Ειδικά οι αναισθησιολόγοι, που και πριν την πανδημία ο αριθμός τους δεν κάλυπτε τις ανάγκες, εξυπηρετούν τα χειρουργεία, τις κλινικές και τις ΜΕΘ Covid, τις διακομιδές του ΕΚΑΒ.

Στο έδαφος αυτών των τεράστιων ελλείψεων πραγματοποιήθηκε η μετατροπή 3 κλινικών (Χειρουργικής, Οφθαλμολογικής, Ουρολογικής) σε τμήματα Covid, μέχρι το σημείο όπου, στο τρίτο κύμα της πανδημίας, το σύστημα παροχής οξυγόνου αδυνατούσε να σηκώσει το βάρος, λόγω των ελλιπών εγκαταστάσεων και του συνεχούς και μακροχρόνιου φόρτου.

Περιορίστηκε έως και διακόπηκε πλήρως η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, που εξυπηρετούν μία μεγάλη μάζα ασθενών. Περιορίστηκε δραματικά η διενέργεια τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ στο δεύτερο κύμα πραγματοποιούνταν μόνο τα επείγοντα χειρουργεία.

Μόνο χάρη στην εντατική προσπάθεια όλων των ειδικοτήτων του χειρουργικού τομέα καταφέραμε να χειρουργούνται και ασθενείς που δεν έπρεπε να καθυστερούν την προγραμματισμένη θεραπεία τους.

Οι λίστες χειρουργείων έχουν εκτιναχθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και σε χρόνια, ή δεν είναι καν δυνατό να υπολογιστεί ο χρόνος αναμονής. Οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών στα Τμήματα Covid και από τα ΚΥ στο ΓΝΚ έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα, με εμφανείς τις συνέπειες της εντατικοποίησης και της κόπωσης όλων των εργαζομένων», επισημαίνει ο Εκτορας Γάζος.

Τεράστιες ανάγκες που δεν μπορούν να περιμένουν

Ο Θ. Αθανασιάδης υπενθυμίζει ότι «τον Απρίλη έγινε αιφνιδιαστική επιχείρηση μετατροπής του ΓΝΛ σε νοσοκομείο Covid-19, η οποία οδήγησε τελικά σε ένα επικίνδυνο "πρωτότυπο" υβριδικής λειτουργίας. Οι νοσηλευόμενοι άρρωστοι αιφνιδιαστικά μεταφέρθηκαν σε ΜΕΘ και σε αντίστοιχα κλινικά τμήματα των δύο ιδιωτικών νοσοκομείων της πόλης, και η ΜΕΘ, όλος ο Χειρουργικός Τομέας και τα δύο Τμήματα Παθολογίας μετατράπηκαν σε τμήματα Covid-19.

Ελλείψει εναλλακτικής λύσης, διατηρήθηκε η λειτουργία κάποιων Τμημάτων και Μονάδων (Τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας, Καρδιολογίας, Μονάδα Αιμοκάθαρσης, Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας), καταργήθηκε κάθε χειρουργικό έργο, ενώ το ΓΝΛ συνέχισε να εφημερεύει μέρα παρά μέρα για όλα τα επείγοντα περιστατικά, με επισφαλή μεταφορά των μη Covid αρρώστων της εφημερίας, που έχρηζαν νοσηλείας, στο Πανεπιστημιακό και στα δύο ιδιωτικά νοσοκομεία της πόλης.

Με αυτήν την αλλαγή λειτουργίας ακυρώθηκαν δεκάδες προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, δεν εξυπηρετήθηκαν οι χειρουργικές ανάγκες αρρώστων με καρκίνο, ούτε καν το προβλεπόμενο από τις Υπουργικές Αποφάσεις ελάχιστο ποσοστό 20% του χειρουργικού έργου. Ιατροί ανεξαρτήτως ειδικότητας επιστρατεύθηκαν στη νοσηλεία αρρώστων με Covid-19 και ακατάλληλοι χώροι βαπτίστηκαν ΜΕΘ, μετά την πρόχειρη τοποθέτηση αναπνευστήρων.

Η νοσηλευτική κάλυψη των κατ' επίφαση κλινών ΜΕΘ ανατέθηκε σε μη εξειδικευμένο στο αντικείμενο προσωπικό και σε εξουθενωμένους ιατρούς. Ο κυβερνητικός παραλογισμός παροξύνθηκε με τη λειτουργία στο ΓΝΛ 4 εμβολιαστικών γραμμών, που εξυπηρετούνται από το ίδιο κουρασμένο και ελλιπές προσωπικό!

Το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου τούς τελευταίους 16 μήνες βιώνει ψυχική και σωματική εξουθένωση. Οι ιατροί πρώτης γραμμής κάνουν 8-11 εικοσιτετράωρες εφημερίες μηνιαίως και η πλειονότητα του νοσηλευτικού προσωπικού εργάζεται με 8ωρη ανάπαυση ανάμεσα σε κυλιόμενες βάρδιες».

Αρνητικό αποτύπωμα και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Με δεδομένη τη σημασία που έχει για την πρόληψη και την προστασία της υγείας του λαού η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο Εκτορας Γάζος τονίζει πως «στην ΠΦΥ η κάλυψη σε μόνιμες θέσεις γιατρών μετά βίας φτάνει το 20%, ενώ στις 2 ΤΟΜΥ του νομού υπηρετεί μόνο ένας παθολόγος - πασπαρτού για εξέταση, συνταγογράφηση, ιχνηλάτηση και ό,τι άλλο προκύψει.

Με τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, τα ΚΥ έχουν μειώσει σε λιγότερο από μισό την τακτική τους λειτουργία, η οποία και πριν την πανδημία δεν επαρκούσε για τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού της υπαίθρου, που σε μεγαλύτερη αναλογία ανήκουν στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα, λίγο πριν την πανδημία έπαψαν να διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις στα ΚΥ, ενώ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε μία απλή ακτινογραφία θώρακος στην εφημερία».

Από την πλευρά του ο Βάιος Τάσιος σημειώνει πως «οι μόνιμες μετακινήσεις από την ΠΦΥ την έχουν απαξιώσει πλήρως, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραγικά κενά στα ΚΥ, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο μοιάζουν με αγροτικά ιατρεία παρά με ΚΥ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πάνω από το 50% των αναγκών εφημέρευσης του ΤΕΠ του νοσοκομείου καλύπτονται από μετακινήσεις γενικών ιατρών από τα ΚΥ!».

«Ξένο σώμα» ο ιδιωτικός τομέας

Ο Θ. Αθανασιάδης εξηγεί ότι η άθλια κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων και ο εύρωστος ιδιωτικός τομέας αποτελούν τις δύο όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής: «Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία είχαν φρακάρει και φτάναμε να κάνουμε διακομιδές μέχρι και στην Αθήνα, στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπου υπάρχουν 2.500 ιδιωτικές κλίνες, έναντι μόλις 900 δημοσίων (!), η κυβέρνηση αρνιόταν να υλοποιήσει το αίτημά μας για επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς καμία αποζημίωση, προκειμένου να αξιοποιηθούν το έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο σύγχρονος εξοπλισμός που υπάρχει στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους.

Αντίθετα, η κυβέρνηση επέλεξε να πριμοδοτεί τις κερδοφόρες μπίζνες του ιδιωτικού τομέα, σε βάρος της υγείας και της τσέπης του λαού! Χαρακτηριστικά, η μεταφορά και νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική των ήπια νοσούντων ή αναρρωνυόντων από CoViD19 αρρώστων, γινόταν με υπερδιπλάσια ημερήσια αποζημίωση. Συνολικά η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ωφέλησε τους επιχειρηματικούς ομίλους στην ιδιωτική Υγεία που εξασφάλισαν πελατεία».

Ο αγώνας συνεχίζεται για την υγεία και τη ζωή του λαού

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Θαν. Αθανασιάδης, επισημαίνει: «Το σύνθημα "κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή" έσπασε τη σιωπή που προσπαθούσε να επιβάλει η κυβέρνηση, κουνώντας το δάχτυλο της "ατομικής ευθύνης", αξιοποιώντας και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ότι "θα λογαριαστούμε μετά".

Τα αιτήματα για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, για πλήρη και άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όλους τους υγειονομικούς, ακούστηκαν πολλές φορές στο προαύλιο του νοσοκομείου, αλλά και στους δρόμους της Λάρισας, στις κινητοποιήσεις που οργάνωσε η Ενωση, μαζί με το Εργατικό Κέντρο και άλλους μαζικούς φορείς.

Με τις κινητοποιήσεις και την πίεση που ασκήσαμε, η διοίκηση του νοσοκομείου υποχρεώθηκε να ανοίξει στις αρχές του 2021 για τους μη CoViD19 αρρώστους μία κλινική για τον Χειρουργικό Τομέα και την μία Παθολογική Κλινική. Επέτρεψε επίσης την λειτουργία 2 χειρουργικών αιθουσών".

Από την πλευρά του ο Εκτορας Γάζος, επισημαίνει: «Η ανάδειξη του προβλήματος του μεγάλου αριθμού συμβασιούχων, έβαλε στο επίκεντρο τη διεκδίκηση της σταθερής και μόνιμης δουλειάς για την πάγια κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Αποφασιστική αναδείχθηκε και η στήριξη των σωματείων και άλλων φορέων του λαού της Καρδίτσας, αφού η παρουσία τους ήταν μόνιμη σε όλες μας τις κινητοποιήσεις, δείχνοντας την έμπρακτη στήριξή τους αλλά και την ενότητα του αγώνα μας. Με εφόδιο αυτήν τη σημαντική πείρα, συνεχίζουμε τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά μας, για την υγεία και τη ζωή του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ