ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2021 - Κυριακή 23 Μάη 2021
Σελ. /48
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την Πέμπτη 27 Μάη η μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στο νόμο - έκτρωμα, στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Ολοι στις ανοιχτές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα

Κάλεσμα μαζικού ξεσηκωμού σε κάθε εργάτη και εργάτρια, στους ανέργους, στους νέους και τις νέες, στους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου, απευθύνει το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το πρόταγμα: «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα! Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή!».

Με την ανακοίνωση που εξέδωσε τη βδομάδα που πέρασε, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανακοίνωσε στο παραπάνω πλαίσιο τη διοργάνωση ανοιχτών συγκεντρώσεων σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Μάη, στις 19.30, στην πλατεία Συντάγματος, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για την όσο πιο πλατιά διάδοση του καλέσματός του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ να κάνουν «τη νύχτα μέρα», για να ενημερώσουν πλατιά τους εργαζόμενους, να πρωτοστατήσουν στους χώρους δουλειάς, στα εργατικά σωματεία, σε όλους τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος για να οργανωθεί η πάλη, να προετοιμαστεί μαχητική απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο, που «γράφτηκε κατά παραγγελία του κεφαλαίου και της ΕΕ».

Είναι ώρα μάχης, σημειώνει, «για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα, για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ».

Αναδεικνύοντας ότι τα νέα μέτρα είναι «προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ», το Κόμμα σημειώνει ότι «τα όσα περιγράφονται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο αποδεικνύουν ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη απαιτεί μια ζωή κόλαση για τους εργαζόμενους, με ένταση της εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία, με μεγέθυνση του απλήρωτου χρόνου εργασίας».

«Η δύναμη κάθε εργαζόμενου είναι στην οργάνωση και τον συλλογικό αγώνα. Κανένας μόνος του - Καμία μόνη της! Η οργάνωση στα σωματεία, η συμμετοχή στις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες τους, η συμμετοχή στους συλλόγους σπουδαστών της μαθητείας και της κατάρτισης, στους φοιτητικούς συλλόγους, είναι τα όπλα των εργαζομένων και της νεολαίας.

Απέναντι στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο στην εργατική τάξη, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Ολοι στη μάχη για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, περισσότερη ζωή.

Η ελπίδα βρίσκεται στον δρόμο της ανατροπής!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μπροστά στη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» στελέχη του Κόμματος από την ΚΟ Αττικής, τόσο για τα μέτρα προετοιμασίας της όσο και για το άνοιγμα που γίνεται στους χώρους δουλειάς.

Να πλημμυρίσει το Σύνταγμα, να φτάσει πλατιά το μήνυμα της αντεπίθεσης

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, σημειώνει:

«Με όλες τους τις δυνάμεις οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στην Αττική έχουν ριχτεί στη μάχη για την προπαγάνδιση της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα με ομιλητή το‘ν ΓΓ της ΚΕ και τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων απ' όλες τις γωνιές της Αττικής.

Ηδη έχει διαμορφωθεί και υλοποιείται ένα μεγάλο άνοιγμα των Οργανώσεων σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορη μορφή εξορμήσεων, περιοδειών, συσκέψεων, συγκεντρώσεων, με τον "Ριζοσπάστη" στο χέρι. Μαζικά συνεργεία του Κόμματος στολίζουν με αφίσες και πανό τους δήμους και τους χώρους δουλειάς στην Αττική, ενώ με ντουντούκες ενημερώνουν όλες τις εργατογειτονιές. Μπαίνουν φιλόδοξα πλάνα συμμετοχής από όλες τις ΚΟΒ και τις ΟΒ της ΚΝΕ, κλείνονται ραντεβού, ώστε με κάθε τρόπο την Πέμπτη 27 Μάη να πλημμυρίσει το Σύνταγμα με χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους όλων των κλάδων, φοιτητές και μαθητές, συνταξιούχους, άντρες και γυναίκες του μόχθου και της βιοπάλης.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο πλατιά το μήνυμα της οργάνωσης και της αντεπίθεσης των εργαζομένων για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης, που φέρνει ένα ιστορικό πισωγύρισμα με την κατάργηση του 8ωρου και τον ουσιαστικό περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης. Να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφίσει τα κόμματα του κεφαλαίου, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, που χτυπάνε τα δικαιώματα και τη ζωή μας. Με ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρούς ταξικούς αγώνες, να διεκδικήσουμε την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών μας».

Ενθαρρυντική η ανταπόκριση των εργαζομένων

Ο Θανάσης Φωτόπουλος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βιομηχανίας, αναφέρεται στο άνοιγμα που γίνεται στον κλάδο του Τύπου και Χάρτου: «Αυτό το πολιτικό άνοιγμα δεν πατάει στο κενό, είναι συνέχεια μαχητικής, πρωτοπόρας δράσης και παρέμβασης. Ολο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε δίπλα στους εργαζόμενους του κλάδου, πρωτοστατήσαμε με εξορμήσεις, περιοδείες, συνελεύσεις στα εργοστάσια και οι εργαζόμενοι έδωσαν αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση, που παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, θέλει να ολοκληρώσει το τσάκισμα του σταθερού χρόνου εργασίας, της ταξικής συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας. Με τη δράση μας μέσα στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς, συμβάλαμε καθοριστικά να δοθεί με επιτυχία η απεργιακή απάντηση στις 6 Μάη και να απεργήσουν μαζικά εργαζόμενοι.

Οι δυνάμεις του Κόμματος στον κλάδο του Τύπου και Χαρτιού κάνουν τη νύχτα μέρα, είμαστε δίπλα στους εργάτες και τις εργάτριες για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, προσπαθούμε και καταφέρνουμε να κερδίσουμε περισσότερους εργαζόμενους με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, να ενισχυθεί η γραμμή της ρήξης και της ανατροπής, να ισχυροποιηθεί οργανωτικά το Κόμμα στα εργοστάσια του κλάδου, να αποκτήσουμε πιο καλούς δεσμούς με τους εργάτες. Αυτή η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη που έχουν οι εργάτες πλέον στο ΚΚΕ είναι η παρακαταθήκη για τις σκληρές μάχες του μέλλοντος. Η ανταπόκριση των εργατών στο κάλεσμα του Κόμματος είναι ήδη πολύ ενθαρρυντική, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα για την επιτυχία της κομματικής συγκέντρωσης».

Εργαζόμενο τον εργαζόμενο δίνουμε τη μάχη

Η Ολγα Κολιούση, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, μας λέει για την προετοιμασία της συγκέντρωσης: «Με περιοδείες, συσκέψεις, κουβέντα εργαζόμενο τον εργαζόμενο, ξεδιπλώνεται το πολιτικό άνοιγμα του τομέα Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής. Επιτυχημένη ήταν περιοδεία που κάναμε στο κέντρο διαλογής ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, με συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων, που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και έκδηλη ανησυχία για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στα ΕΛΤΑ, τις 2.000 "εθελούσιες" απολύσεις.

Στις Τηλεπικοινωνίες οι συνέπειες της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας, με την εκτεταμένη εργοδοτική επιβολή της τηλεργασίας, έχει δυσχεράνει τη ζωντανή επαφή με τους εργαζόμενους. Οι όμιλοι και με την πρόφαση της πανδημίας προσπαθούν να κρατήσουν το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές έξω από τις εταιρείες. Με πείσμα και αποφασιστικότητα όμως τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, με το τετρασέλιδο στο χέρι ξεπερνάμε τα εμπόδια, δίνοντας τη μάχη της ενημέρωσης για τον στόχο των νέων αντεργατικών μέτρων. Είναι φανερό το ενδιαφέρον για την πρόταση διεξόδου του Κόμματος, οι ουσιαστικές συζητήσεις για τον ρόλο του κλάδου στον "ψηφιακό μετασχηματισμό" και τις "ψηφιακές" επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που σαν προαπαιτούμενο έχουν την ένταση της εκμετάλλευσης. Μια συζήτηση που φέρνει νέες δυνάμεις στην οργάνωση της αντεπίθεσης με μαχητικούς αγώνες και εστίες αντίστασης στους χώρους δουλειάς.

Τα ενισχυμένα πλάνα του "Ριζοσπάστη" άλλωστε εκφράζουν και την αυξημένη παρέμβαση των κομμουνιστών στον κλάδο, σε μια περίοδο που ξεδιπλώνεται η αγωνιστική δράση ενάντια στο σύνολο των αντεργατικών πολιτικών, προετοιμάζοντας και την απεργιακή απάντηση».

Πλατύ άνοιγμα για να φτάσει το κάλεσμα παντού

Ο Νίκος Μπουκουβάλας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Κατασκευών, σημειώνει ότι η Οργάνωση εργάζεται σε «τρεις άξονες» για την επιτυχία της συγκέντρωσης: «Καταρχάς έχουμε διαμορφώσει αισιόδοξα πλάνα συμμετοχής στη συγκέντρωση ανά ΚΟΒ, που αυτό συνεπάγεται να βρούμε και να ειδοποιήσουμε συγκεκριμένα κόσμο που γνωρίζουμε, καλλιεργώντας την αναγκαιότητα συμμετοχής του στη συγκέντρωση ως βήμα στο να μην περάσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης. Δεύτερον, έχουμε διαμορφώσει ανεβασμένα πλάνα διακίνησης του "Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου" 22 - 23 Μάη, πάμε με όρους πανεξόρμησης, ως εργαλείο για να φτάσουμε σε κόσμο με το κάλεσμα για τη συγκέντρωση, εστιάζοντας σε χώρους δουλειάς (εργοτάξια και τεχνικά γραφεία) και γειτονιές. Ειδικότερα, τη Δευτέρα 24 Μάη θα προχωρήσουμε σε εξορμήσεις και περιοδείες με τον "Ριζοσπάστη" στους χώρους όπου παρεμβαίνουμε και ιεραρχούμε.

Τρίτον, προγραμματίζουμε μια σειρά συγκεντρώσεις σε ορισμένους μεγάλους χώρους δουλειάς μέχρι και τη συγκέντρωση, όπως επίσης συσκέψεις σε γειτονιές. Οι ΚΟΒ Τεχνικών Εταιρειών του Τομέα πραγματοποιούν σύσκεψη τη Δευτέρα 24 Μάη. Στοιχείο που δυναμώνει την αντιπαράθεσή μας με την κυβέρνηση, αλλά και εντάσσεται στην προετοιμασία για τη συμμετοχή στη μεγάλη συγκέντρωση του Κόμματος, είναι η προσπάθειά μας να αναδεικνύουμε και να στηρίζουμε έμπρακτα την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων, την ανάγκη συλλογικής πάλης και διεκδίκησης».

Πούλμαν για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Πούλμαν θα αναχωρήσουν από συνοικίες της Αττικής για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Πέμπτη 27 Μάη:

-- Ολυμπιακό Χωριό, στις 5.15 μ.μ., από Κακλαμανάκη 21

-- Μενίδι, στις 5.30 μ.μ., από πλατεία Καράβου

-- Ανω Λιόσια, στις 5.15 μ.μ., από Τριγωνική πλατεία (πίσω από το Δημαρχείο)

-- Κόκκινος Μυλος, στις 5.30 μ.μ , από τριγωνική πλατεία

-- Ελευσίνα, στις 5.15 μ.μ. από δημοτικό πάρκινγκ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ