ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2021
Σελ. /28
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Να αποσυρθεί, να μην κατατεθεί στη Βουλή!

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι για τα σκουπίδια» διαμήνυσαν εκπρόσωποι σωματείων, καλώντας σε απεργιακό ξεσηκωμό

«Απορρίπτεται! Θα απεργήσουμε μαζικά πριν προλάβει η κυβέρνηση να το καταθέσει στη Βουλή!»: Αυτή είναι η απαίτηση των συνδικάτων που καταγράφηκε και χτες στη σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί μέσα στα σωματεία είναι ότι δεν βρέθηκε ούτε ένα συνδικάτο, ούτε ένας εκπρόσωπος συνδικαλιστικής οργάνωσης που να υποστήριξε όσα κατάπτυστα κυκλοφορεί η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, ότι «υπάρχουν και θετικά στοιχεία» στο νομοσχέδιο - τερατούργημα.

Κάθε τοποθέτηση στη χτεσινή σύσκεψη αναδείκνυε την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης για να πεταχτεί στα σκουπίδια το νομοσχέδιο έντασης της απλήρωτης δουλειάς, της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Με άξονα αυτήν την απαίτηση, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων μεταφέρουν την απόφαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για απεργία πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, για να το πάρει πίσω η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό εκπρόσωποι σωματείων και συνδικαλιστές εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για την κλιμάκωση του αγώνα με όπλο τις αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων για απεργία στις 3 Ιούνη, για τη δημιουργία ενός μεγάλου πανελλαδικού πανεργατικού απεργιακού μετώπου που θα βάλει φραγμό στο αντεργατικό τερατούργημα και θα απαιτήσει το ξήλωμα όλου του αντεργατικού οπλοστασίου.

Στην κατεύθυνση αυτή ανέδειξαν την ανάγκη άμεσα το Εργατικό Κέντρο να πάρει απεργιακή απόφαση, σε αντιδιαστολή με την παρελκυστική τακτική της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ που προσπαθεί να υπονομεύσει την αναγκαία απεργιακή απάντηση.

Απεργιακός ξεσηκωμός για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Μιλώντας στη σύσκεψη εκ μέρους της ΔΑΣ ο Νίκος Μαυροκέφαλος εξέφρασε τη συμπαράσταση των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στον αγώνα των εργαζομένων στη σταθερή συγκοινωνία, που τη σημερινή τους στάση εργασίας η κυβέρνηση έβγαλε παράνομη (βλ. σελ. 17). «Με το νέο νομοσχέδιο», επισήμανε, «θα απολύονται κι από πάνω». «Μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η κυβέρνηση έχει βάλει στο μάτι την απεργία σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, σε χώρους που το σταμάτημα της παραγωγής δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αστική τάξη και τα κόμματά τους. Θέλουν να τελειώνουν με τη δυνατότητα των εργαζομένων να έχουν σωματεία, να οργανώνουν τον αγώνα τους και να υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους. Ο στόχος αυτός εκφράζει τη στρατηγική του κεφαλαίου που θέλει ακόμα πιο φθηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα οργάνωσης, αντίστασης και αντεπίθεσης», τόνισε.

Κατήγγειλε την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, κάλεσε τους εργαζόμενους «να απεργήσουμε για να ...κατατεθεί το νομοσχέδιο γιατί έχει πολλές θετικές διατάξεις! Είναι η ίδια ηγεσία που χαρακτήριζε τους δύο μεγάλους αγώνες που έδωσαν τα συνδικάτα γελοίους καθώς δήθεν δεν ήταν γνωστό το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Τώρα όμως όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν τα συνδικάτα αλλά αποδείχτηκε ότι η ΓΣΕΕ ήταν σε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, όπως φάνηκε από όσα κυνικά παραδέχθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ».

Κάλεσε τα συνδικάτα να διαφυλάξουν «τα αγωνιστικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα τονίζοντας ότι η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να δοθεί αγώνας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, για να αποσυρθεί, και όχι για να μπουν τα συνδικάτα στη λογική να περιμένουν να δουν αν η κυβέρνηση θα κάνει κάποιες διορθώσεις για να κρίνουν αν θα κάνουν αγώνα και ποιος είναι ο προσανατολισμός του. Αυτό που έχουμε κατακτήσει πρέπει να δυναμώσει και να γιγαντωθεί.

Τα συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα. Να παλέψουν για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι».

Ο Ν. Μαυροκέφαλος κάλεσε να συνεδριάσει η ΕΕ του ΕΚΑ άμεσα και να πάρει απόφαση που θα συμβάλει στη δημιουργία ενός μεγάλου απεργιακού μετώπου, μια απόφαση που θα υπηρετεί το αίτημα να μη φτάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ως ενδεικτική ημερομηνία επανέλαβε την πρόταση που ήδη έχουν πάρει συνδικαλιστικές οργανώσεις για απεργία στις 3 Ιούνη.

Να νεκρώσουν τα πάντα!

«Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ένα απεργιακό μέτωπο που θα νεκρώσει τα πάντα. Να μην πάει κανένας για δουλειά και να είμαστε και προετοιμασμένοι για κλιμάκωση. Αυτήν την απόφαση πρέπει να πάρει το Εργατικό Κέντρο»: Τα παραπάνω σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ. Μετέφερε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου για απεργία στις 3 Ιούνη, ξεκαθαρίζοντας πως το ζήτημα δεν είναι η ημερομηνία αλλά η οργάνωση της απεργιακής απάντησης για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μετέφερε την απεργιακή απόφαση του συνδικάτου για τις 3 Ιούνη, όπως και την απαίτηση για το ξήλωμα όλων των αντεργατικών νόμων των τελευταίων χρόνων. «Δεν γίνεται να έχεις σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας αν δεν καταργηθούν διατάξεις και νόμοι που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εργοταξιακές συμβάσεις που υπέγραψε το Συνδικάτο αλλά το υπουργείο Εργασίας αρνήθηκε να τις κάνει υποχρεωτικές επικαλούμενο αντεργατικές διατάξεις.

Υπενθύμισε την πρόταση νόμου που είχαν συνυπογράψει 530 συνδικάτα το 2016, με την οποία απαίτησαν μια σειρά από δικαιώματα των εργαζομένων και την κατάργηση αντεργατικών νόμων, η οποία εμπλουτισμένη ήδη διακινείται και υιοθετείται από Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.

Την πλαγιοκόπηση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κατήγγειλε η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Οπως εξήγησε, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες οι οποίοι καλύπτονται από κλαδική ΣΣΕ που προβλέπει ωράριο 7,5 ωρών, θα δουν το ωράριό τους να μετατρέπεται σε 10ωρο και την αργία της Κυριακής να καταργείται. Τη στιγμή που ήδη σήμερα οι τραπεζίτες επιβάλλουν παράνομα απλήρωτες υπερωρίες και αναγκάζουν τους τραπεζοϋπαλλήλους να βρίσκονται stand-by σε βράδια και Σαββατοκύριακα, κάλεσε τους εργαζόμενους να αναλογιστούν τι όρους θα επιβάλει η εργοδοσία με λυμένα τα χέρια, νόμιμη την απλήρωτη υπερωρία, θεσμοθετημένη την τηλεργασία. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε κατακτήσεις τόσων δεκαετιών να μας τις πάρουν πίσω», διαμήνυσε και πρόσθεσε πως το Σωματείο στην προγραμματισμένη για σήμερα Γενική του Συνέλευση θα πάρει αποφάσεις για απεργιακή απάντηση.

«Το νομοσχέδιο αφορά όλες τις πλευρές της ζωής του εργαζόμενου», ανέφερε ο Κώστας Σταυρόπουλος, από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, καλώντας το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία να πάρουν απόφαση για απεργία.

Το πλατύ άνοιγμα που υλοποιεί το τελευταίο διάστημα ενημερώνοντας τους εργαζόμενους, μετέφερε ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία.


ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Σε ρόλο «συνδιαμορφωτή» του κατάπτυστου νομοσχεδίου

Την ώρα που εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναλύει τις «θετικές διατάξεις»

«Νερό στο μύλο» της κυβέρνησης για να προχωρήσει στη νομοθέτηση του αντεργατικού εκτρώματος για τον εργασιακό και το συνδικαλιστικό νόμο συνεχίζει να ρίχνει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τον πανεργατικό αγώνα που ήδη οργανώνουν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις με αίτημα την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Με τη γνωστή παρελκυστική τακτική και τη σκόπιμη κωλυσιεργία του, δύο βδομάδες μετά την επίσημη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου, το προεδρείο της ΓΣΕΕ - όπως επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου - «ψάχνει» ακόμα να βρει «θετικά» στο νομοσχέδιο, καλλιεργώντας αυταπάτες περί «διόρθωσής» του μέσα από «διάλογο» με την κυβέρνηση. Η ηγετική ομάδα μάλιστα παρουσίασε τις προσωπικές της απόψεις και τις «προτάσεις» της για τη συνδιαμόρφωση του νομοσχεδίου ως «θέσεις της ΓΣΕΕ», παρόλο που δεν έχει γίνει καμία συνεδρίαση της διοίκησης ώστε να κατατεθούν οι θέσεις των μελών της. Συνδικαλιστές θυμίζουν μάλιστα ότι μέχρι και παραμονές της δημοσίευσης του νομοσχεδίου κι ενώ αυτό είχε «διαρρεύσει» από το υπουργείο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωνε ότι «δεν υπάρχει νομοσχέδιο».

Οπως υποστήριξε μάλιστα ο Γ. Παναγόπουλος, η κυβέρνηση έχει αφήσει περιθώρια για αλλαγές στο νομοσχέδιο που η ΓΣΕΕ σκοπεύει τα εξαντλήσει...

Ξεδιάντροπα αντιτάχθηκε στο ομόθυμο αίτημα των εκατοντάδων συνδικάτων πανελλαδικά που απαιτούν την απόσυρση του εκτρώματος, καθώς, σύμφωνα με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, πρέπει να ψηφιστούν οι διατάξεις, όπως αυτές που νομιμοποιούν την τηλεργασία, στο όνομα του «δικαιώματος στην αποσύνδεση», και άλλες που απορρέουν από την Οδηγία για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης. Στον ίδιο ντορό, με τον ισχυρισμό ότι «το σχέδιο νόμου έχει θετικές και αρνητικές διατάξεις...» κινήθηκε και ο γγ της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης, ενώ παρέπεμψαν για τις τελικές αποφάσεις στην Ολομέλεια της ΓΣΕΕ τις επόμενες μέρες.

Για λογαριασμό της κυβέρνησης μάλιστα η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ επιτέθηκε προκλητικά στο ΚΚΕ, καταγγέλλοντας το Κόμμα επειδή οργανώνει συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο αύριο, Πέμπτη 27 Μάη, στο Σύνταγμα!

Στο ίδιο πλαίσιο του «χρήσιμου εταίρου» της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιτέθηκε στις εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που αποφάσισαν την απεργία στις 26 Νοέμβρη, όπως και την Πρωτομαγιάτικη απεργία στις 6 Μάη, ενώ καταφέρθηκε και ενάντια στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα που ήδη έχουν πάρει απεργιακή απόφαση για τις 3 Ιούνη. Θυμίζουμε άλλωστε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρός της είχε χαρακτηρίσει «γελοία» τα συνδικάτα, όπως και την απεργία τους.

Η απάντηση στα χέρια των εργαζομένων

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) στη ΓΣΕΕ σημειώνει: «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τη σημερινή συνέντευξη - παρωδία απέδειξε πόσο αποσπασμένη και μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων βρίσκεται. Συνεχίζοντας το ρόλο του χρήσιμου εταίρου της κυβέρνησης, τη στηρίζει, αναζητά τις θετικές διατάξεις στα μέτρα - κόλαση και χαμένη μέσα στην ανυπαρξία της καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που μήνες τώρα οργανώνουν την πάλη για να μην περάσουν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο - έκτρωμα. Εχει ρόλο απορρυθμιστή και αποσυντονισμού στη μαζική εργατική απάντηση. Η απάντηση βρίσκεται στα χέρια και τις διαθέσεις των εργαζομένων και όχι σε μια ηγεσία που παριστάνει τους ηγέτες της. Να μην περάσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ