ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέες κινήσεις στη στρατιωτική συνεργασία Σερβίας - Ρωσίας

Από την έναρξη των ρωσο-σερβικών γυμνασίων

MC Odbrana

Από την έναρξη των ρωσο-σερβικών γυμνασίων
Ολοκληρώθηκαν χτες οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησαν Ρωσία - Σερβία στην περιοχή της Βοϊβοντίνας από τις 20 Μάη, με τον κωδικό «Κοινή απάντηση 2021», σε μια περίοδο που συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή η μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe».

Στις ασκήσεις πήραν μέρος η 72η Ταξιαρχία Καταδρομών από τη Σερβία και η 2η Ταξιαρχία «Specnaz» των Ειδικών Δυνάμεων της Ρωσίας. Σε σχετικά σχόλια, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών (μέχρι πρόσφατα υπουργός Αμυνας) Αλεξάνταρ Βουλίν χαρακτήρισε τη Ρωσία «μεγάλο εταίρο στην ασφάλεια», ενώ πρόσθεσε ότι «οι δεσμοί Σερβίας και Ρωσίας μπορούν να διαρραγούν μόνο από μέσα, όχι από έξω».

Κατά την έναρξη της άσκησης η Ρωσία παρέδωσε στη Σερβία 30 άρματα μάχης και 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ως δωρεά στο πλαίσιο της στρατιωτικής - τεχνολογικής συνεργασίας που υπέγραψαν το 2019.

Την έναρξη των ασκήσεων και την παράδοση των αρμάτων μάχης παρακολούθησε και ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάντερ Μπότσαν - Χαρτσένκο, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ρωσο-σερβική συνεργασία «έχει μέλλον» και «συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής». Συνέχισε λέγοντας ότι «η Ρωσία θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των αμυντικών ικανοτήτων της Σερβίας, όπως και στο καθεστώς ουδετερότητάς της», προσθέτοντας πάντως ότι «και το καθεστώς ουδετερότητας πρέπει να προστατέψει τον εαυτό του».

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη η Σερβία είχε ακυρώσει τη συμμετοχή της σε άσκηση με Ρωσία και Λευκορωσία, μετά από έντονες δυτικές πιέσεις, ανακοινώνοντας στη συνέχεια «πάγωμα» των ασκήσεων με όλους τους «ξένους εταίρους» για ένα 6μηνο.

Επαφές Ευρωπαίων αξιωματούχων σε Σκόπια και Σόφια

Με φόντο την προσπάθεια και της Ρωσίας να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή, η ΕΕ προσπαθεί να υπερβεί εμπόδια που περιπλέκουν την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων σε αυτήν, όπως οι συνεχιζόμενες ενστάσεις της Βουλγαρίας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας.

Χτες ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλανμπεργκ, που βρέθηκε στα Σκόπια μαζί με τους ομολόγους του από Σλοβενία και Τσεχία, μίλησε για «κρίσιμη περίοδο» και «κρίσιμη στιγμή», τονίζοντας ότι «όταν οι 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανιων γίνουν μέλη» της ΕΕ, «θα έχουμε υλοποιήσει το όραμα της ηπείρου».

Οι τρεις ΥΠΕΞ (εκπροσωπώντας την άτυπη ομάδα «C5» εντός ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν ακόμα Σλοβακία και Ουγγαρία) επισκέφτηκαν και τα Τίρανα, όπου επίσης υπερθεμάτισαν για την ανάγκη άμεσης επιτάχυνσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και με την Αλβανία, για την οποία σχολίασαν ότι «έχει ολοκληρώσει τη μελέτη της» ως προς τις μεταρρυθμίσεις που προϋποθέτει η ένταξη στην ΕΕ.

Την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας απασχόλησαν και οι επισκέψεις που είχαν στα τέλη της βδομάδας στα Σκόπια αλλά και στη Σόφια ο επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Ολιβερ Βαρχέλι και ο Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας (έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το 6μηνο), οι οποίοι παρουσίασαν σχέδιο για έναν συμβιβασμό των δύο πλευρών. Ο Βούλγαρος υπηρεσιακός ΥΠΕΞ Σβέτλαν Στόεφ εξέφρασε ετοιμότητα «για έναν υπεύθυνο, ανοιχτό και πλήρη διάλογο με τη Βόρεια Μακεδονία», από την οποία «περιμένουμε (...) να εργαστεί με ειλικρινές και εποικοδομητικό πνεύμα», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να αναμένεται καμία αλλαγή στην εθνική θέση της Βουλγαρίας σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία».

Από τη μεριά της Βόρειας Μακεδονίας, η υπουργός Αμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα μίλησε για πρόταση σε σωστή κατεύθυνση, που δείχνει ότι η ΕΕ αναλαμβάνει σαφή και συγκεκριμένη δράση για την «απεμπλοκή της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων». Ο δε πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ επίσης έκανε αναφορά σε «καλή βάση» για συζήτηση.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Αποχωρεί από το σχήμα «17+1» με την Κίνα

«Ρωγμές» που συνεχίζουν να βαθαίνουν στις σχέσεις Ευρωπαίων - Κίνας επιβεβαίωσε η ανακοίνωση της Λιθουανίας ότι αποχωρεί από το σχήμα «17+1», την Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κίνας και 16 χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (Central and Eastern Europe - China, CEEC) που λειτουργεί εδώ και 9 χρόνια.

Στη CEEC συμμετέχουν - μετά την αποχώρηση της Λιθουανίας - 12 μέλη της ΕΕ (Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ελλάδα), αλλά και οι υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Β. Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία.

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ, Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, δήλωσε μιλώντας στο «Politico» ότι «δεν υπάρχει πια τέτοιο σχήμα, καθώς για πρακτικούς λόγους η Λιθουανία αποχωρεί». Χαρακτήρισε το σχήμα «διχαστικό» και υποστήριξε ότι τα μέλη της ΕΕ μπορούν να επιδιώξουν «μια πολύ πιο ενιαία και γι' αυτό αποτελεσματική προσέγγιση και επικοινωνία με την Κίνα, την "27+1" (εννοώντας ενιαία ως ΕΕ)». Ανέφερε ότι «η ΕΕ είναι ισχυρότερη όταν όλα τα 27 μέλη της δρουν από κοινού» και «οι σχέσεις της με την Κίνα δεν πρέπει να αποτελούν εξαίρεση».

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, δήλωσε ότι το σχήμα CEEC «ενσαρκώνει το όραμά μας για συνεργασία "αμοιβαίου οφέλους" και κοινή ανάπτυξη». Πρόσθεσε ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να διατηρήσει τις ευκαιρίες για κοινή ανάπτυξη και τα αποτελέσματα της συνεργασίας» και ότι το σχήμα «δεν θα επηρεαστεί από σποραδικά περιστατικά», αλλά «με τις συγκεντρωμένες προσπάθειες όλων των κρατών - μελών, η συνεργασία Κίνας - CEEC θα προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη».

Σημειωτέον, το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας την περασμένη Πέμπτη ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο κατηγορεί το Πεκίνο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «γενοκτονία» κατά των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι την προηγούμενη βδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να βάλει «πάγο» στην κύρωση της Επενδυτικής Συμφωνίας ΕΕ - Κίνας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες αναμενόταν να φτάσει στις Βρυξέλλες η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, Γουέντι Σέρμαν, η οποία θα παραστεί στην πρώτη συνάντηση του «αμερικανο-ευρωπαϊκού διαλόγου για την Κίνα».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Συρία, με τρεις υποψηφίους: Τον επί 20 χρόνια Πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ Χαφέζ Ασαντ, τον πρώην υπουργό Αμπντάλα Σάλουμ Αμπντάλα και τον γγ του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Μετώπου, Μαχμούντ Αχμαντ Μάρεϊ. Σε κοινή ανακοίνωση των ΥΠΕΞ τους, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία προαναγγέλλουν ότι δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα και υποστηρίζουν ότι οι εκλογές «δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Συμβούλιο των Φρουρών ανακοίνωσε πως ενέκρινε χτες 7 από τις 570 υποψηφιότητες που είχαν κατατεθεί για να διεκδικήσουν το αξίωμα του Προέδρου στις εκλογές της 18ης Ιούνη. Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων ανέφεραν πως απορρίφθηκαν οι υποψηφιότητες του πρώην Προέδρου Μ. Αχμαντινετζάντ και του αντιπροέδρου Ε. Τζαχανγκίρι. Μεταξύ των επτά υποψηφίων είναι οι λεγόμενοι συντηρητικοί Σαΐντ Τζαλιλί, Αμιρχοσεΐν Γκαζιζαντέχ - Χασεμί, Εμπραχίμ Ραϊσί, ο στρατηγός Μοχσέν Ρεζαΐ, ο Αλιρεζά Ζακανί και οι λεγόμενοι εκσυγχρονιστές, Αμπντολνασέρ Χεματί και Μοχσέν Μεχραλιζαντέχ.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον ένας νεαρός διαδηλωτής έπεσε χτες νεκρός από αστυνομικά πυρά κοντά στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης μετά το τέλος διαδήλωσης κατά της ατιμωρησίας της δολοφονικής αστυνομικής καταστολής από τον Οκτώβρη του 2019.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου ανακοίνωσε το θάνατο ενός 32χρονου αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς στο πλαίσιο χτεσινής άσκησης στην Τροοδίτισσα. Ο αξιωματικός φέρεται να έπεσε από ύψος περίπου 80 μέτρων σε χαράδρα.

ΡΩΣΙΑ
«Συστάσεις» προς την Αγκυρα με αφορμή σχόλια για τους Τατάρους

Τις διαφορές που παραμένουν μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας ανέδειξαν επισημάνσεις που έκανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με φόντο νέα επικριτικά σχόλια Τούρκων αξιωματούχων για τις συνθήκες διαβίωσης των Τατάρων στην Κριμαία.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Argumenty i Fakty» ο Λαβρόφ συνέστησε «με έμφαση στους Τούρκους συναδέλφους μας να αναλύουν προσεκτικά την κατάσταση και να σταματήσουν να πυροδοτούν το μιλιταριστικό συναίσθημα του Κιέβου». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «η Αγκυρα θα προσαρμόσει τη γραμμή της με βάση τις έννομες ανησυχίες μας».

Την ίδια στιγμή, σε άλλο ύφος, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε «πολύ αμφίβολο» το ρόλο «του τουρκικού κράτους ως "υπερασπιστή" των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, όταν υπάρχουν δικά του άλυτα προβλήματα, που έχουν εθνοτική, γλωσσική και θρησκευτική χροιά». Η ίδια σημείωσε ότι «εάν συνεχιστεί αυτή η ρητορική, θα αναγκαστούμε επίσης να δώσουμε προσοχή σε παρόμοια προβλήματα στην Τουρκία» και κάλεσε τους Τούρκους πολιτικούς «να εγκαταλείψουν τη χρήση του εθνοτικού παράγοντα ως εργαλείου γεωπολιτικού παιχνιδιού, βλάπτοντας πρωτίστως τα συμφέροντα των εθνικών ομάδων». Ακόμα, εξέφρασε λύπη για τις προσπάθειες της Αγκυρας «να αξιοποιήσει την προκατειλημμένη ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων με σκοπούς μη εποικοδομητικούς και προς εξυπηρέτηση των δικών της πολιτικών φιλοδοξιών». Καταλήγοντας, πάντως, η Ζαχάροβα επισήμανε ότι «έχουμε πάρα πολλά ζητήματα, προβλήματα, τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε με την Αγκυρα, καταβάλλοντας κοινές προσπάθειες. Εχουμε εξαιρετική εμπειρία τέτοιας συνεργασίας. Ας την χρησιμοποιήσουμε και ας μην ασχολούμαστε με παρόμοια πράγματα».

ΗΠΑ
Πυροβολισμοί κοντά στο σημείο δολοφονίας του Φλόιντ

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε χτες από διαδοχικά πυρά άγνωστης προέλευσης κοντά στον χώρο όπου δολοφονήθηκε έναν χρόνο πριν (25/5/2020) ο Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια σύλληψής του από αστυνομικούς στη Μινεάπολις.

Δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο σημείο, στο οποίο προσέρχονταν δεκάδες άνθρωποι για να τιμήσουν τη μνήμη του Φλόιντ, ανέφεραν ότι προκλήθηκε πανικός, καθώς ο κόσμος άρχισε να τρέχει για να βρει ασφαλές καταφύγιο.

Νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με μέλη της οικογένειας Φλόιντ, επιχειρώντας ξανά να «καπελώσει» τη λαϊκή αγανάκτηση για την αστυνομική βία (που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με τη νέα κυβέρνηση), όπως και να προωθήσει την ψήφιση στο Κογκρέσο νομοσχεδίου για την «αστυνομική μεταρρύθμιση».

Τόσο στη Μινεάπολις όσο και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στη μνήμη του αδικοχαμένου Φλόιντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ