ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2021
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ατέλειωτες «διαμάχες» γύρω από την πανδημία και τα εμβόλια με ευρύτερες προεκτάσεις

Οι ΗΠΑ θέτουν εκ νέου θέμα «πίεσης στην Κίνα» για την προέλευση του νέου κορονοϊού

Σε πάνω από 168,7 εκατ. ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπέρασαν τα 3,5 εκατ.

Στη Βραζιλία οι καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπέρασαν τις 452.000, ενώ εκφράζονται φόβοι για τρίτο κύμα της πανδημίας. Στη χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότερα από 16 εκατ. κρούσματα, πάνω από 73.000 διαγνώστηκαν σε ένα 24ωρο, ενώ τα επίσημα στοιχεία ενδέχεται να είναι υποτιμημένα.

Ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων τις τελευταίες 7 μέρες, από τους περισσότερους από 3.000 στα μέσα του Απρίλη, έχει παραμείνει γύρω στους 2.000. Ομως, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η συνεχής αύξηση του μέσου όρου των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση από τις αρχές Μάη, είναι σίγουρο πως θα σημάνει αύξηση των θανάτων τις βδομάδες που έρχονται.

Σημειώνεται ότι στο έδαφος της έλλειψης εμβολίων και στη Λατινική Αμερική, μόλις το 21% του πληθυσμού της Βραζιλίας έχει λάβει μία δόση και το 10% δύο δόσεις, ενώ στη χώρα εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της ινδικής παραλλαγής του ιού.

Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη ΕΕ - «AstraZeneca»

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται και οι ανταγωνισμοί γύρω από τα εμβόλια. Η ΕΕ επανήλθε με κατηγορίες κατά της «AstraZeneca» για «κατάφωρη παραβίαση» του συμβολαίου για την προμήθεια εμβολίων.

Ο δικηγόρος της Κομισιόν ζήτησε σε βελγικό δικαστήριο, για λογαριασμό της ΕΕ, 10 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης, για κάθε δόση, ως αποζημίωση από την «AstraZeneca». Η ΕΕ ζητάει επίσης 10 εκατ. ευρώ από την «AstraZeneca» για κάθε παραβίαση του συμβολαίου που θα εντοπίσει ο δικαστής. Η ετυμηγορία αναμένεται τον ερχόμενο μήνα.

Η ΕΕ κατηγορεί την «AstraZeneca» ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 δεν της παρέδωσε παρά μόνο 30 εκατ. δόσεις, δηλαδή το 25% των ποσοτήτων που είχε υποσχεθεί. Πάντως, στο συμβόλαιο αναφέρεται βολικά για την εταιρεία ότι θα καταβάλει τις... «καλύτερες εύλογες προσπάθειες» για να ικανοποιηθεί ο πελάτης, δηλαδή οι χώρες της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αντιθέσεων και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, που εντάθηκαν ακόμα περισσότερο με το Brexit, η ΕΕ εκτιμά ότι δεν καταβλήθηκαν αυτές οι «βέλτιστες προσπάθειες» και ότι η βρετανοσουηδική εταιρεία προκρίνει για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα την προμήθεια της Βρετανίας σε βάρος της αγοράς της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, επί βδομάδες μετά τη συμφωνία του Σεπτέμβρη, το ολλανδικό εργοστάσιο της «AstraZeneca» (που εκμεταλλεύεται ως υπεργολάβος η «Halix») συνέχιζε να τροφοδοτεί άλλες αγορές και συνολικά 50 εκατ. δόσεις εστάλησαν σε τρίτες χώρες, ενώ ο όμιλος μπορούσε να κινητοποιήσει «έξι εργοστάσια παραγωγής για να σεβαστεί το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα».

Νέες έρευνες για την προέλευση του ιού ζητούν οι ΗΠΑ

Παράλληλα, οι ΗΠΑ εντείνουν την αντιπαράθεση με την Κίνα και στο «μέτωπο» της πανδημίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Υγείας ζήτησε την Τρίτη, μιλώντας στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), να επαναληφθούν στάδια της διεθνούς έρευνας για την προέλευση του νέου κορονοϊού,«με διαφάνεια» και «πλήρη πρόσβαση στην πηγή του ιού τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος».

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε χτες ότι ζήτησε από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους», με σκοπό να συλλέξουν πληροφορίες για την προέλευση του νέου κορονοϊού και να του υποβάλουν μια έκθεση μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλο τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του, στην οποία ανέφερε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι διχασμένες σχετικά με το αν ο νέος κορονοϊός προήλθε «από ανθρώπινη επαφή με μολυσμένο ζώο» ή από «ατύχημα σε εργαστήριο».

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εξετάζουν πληροφορίες ότι ερευνητές στο κινεζικό ιολογικό εργαστήριο της Γουχάν είχαν αρρωστήσει σοβαρά το 2019, έναν μήνα προτού αναφερθούν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού. Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν αποδείξεις ότι η νόσος προήλθε από εργαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δημοσιεύτηκε το Μάρτη και συντάχθηκε από διεθνείς και Κινέζους επιστήμονες, αναφέρεται ότι ο νέος κορονοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο πιθανότατα από νυχτερίδες μέσω ενός άλλου ζώου και ότι «η εισαγωγή (του) μέσω ενός περιστατικού στο εργαστήριο θεωρείται ότι είναι ένας εξαιρετικά απίθανος δρόμος».

Στο μεταξύ, η Ταϊβάν, η οποία στηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλα «δυτικά» κράτη στην αντιπαράθεση με την Κίνα, η οποία τη θεωρεί δικό της έδαφος, κατηγόρησε ανοιχτά το Πεκίνο ότι μπλοκάρει συμφωνία προμήθειας εμβολίων με τη γερμανική «BioNTech».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των δήμων

Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση αρχικά στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε χτες το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, διεκδικώντας μόνιμη δουλειά για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των δήμων, προσλήψεις προσωπικού, διασφάλιση των δικαιωμάτων και της προστασίας της υγείας τους. Κατά τη χτεσινή κινητοποίηση το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι καταδίκασαν το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, την επίθεση στο 8ωρο, στο απεργιακό δικαίωμα και στα σωματεία, καλώντας στην απεργία για την απόσυρσή του.

«Οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές, μόνιμοι και συμβασιούχοι, σήκωσαν στις πλάτες τους όλο το βάρος της αντιμετώπισης των συνεπειών από τη 10ετή παρατεταμένη καπιταλιστική κρίση, ενώ την περίοδο της πανδημίας ανέλαβαν καθοριστικό ρόλο, με αυξημένα καθήκοντα», τονίζει το Συνδικάτο. Οπως εξηγεί, οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στα ΚΗΦΗ, στα ΚΔΑΠ, στους Παιδικούς Σταθμούς και στα ΚΕΠ, οι σχολικές καθαρίστριες, οι εργαζόμενοι στα Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικά Φαρμακεία, στα Κέντρα Κοινότητας και στα ΚΑΠΗ, δουλεύουν σε αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα Μέσα και Μέτρα Ατομικής Προστασίας. Την ίδια στιγμή, «κυβερνήσεις και δήμαρχοι, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, γενίκευσαν τις ελαστικές μορφές εργασίας σε όλες τις κρίσιμες κοινωνικές δομές, τις άφησαν χωρίς επαρκές μόνιμο προσωπικό, αντιμέτωπες με αδιέξοδα, που έχουν τη ρίζα τους στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και της κοινωνικής προστασίας».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ
Κατήγγειλε τα νέα σχέδια ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας

Τα σχέδια της κυβέρνησης για Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο Βούλας κατήγγειλαν, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, αποκάλυψαν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε, και μάλιστα με επίσημο Δελτίο Τύπου, ότι το νοσοκομείο εντάσσεται στη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ώστε να προσελκυστούν οι επενδυτές από Ελβετία και αλλού! Το γεγονός αυτό αποκαλύφθηκε πριν από μερικές μέρες όταν εργαζόμενοι παρατήρησαν ότι πάνω από το νοσοκομείο πετά ένα drone, το οποίο, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια και σύμφωνα με τη διοίκηση, έπαιρνε πλάνα για να σταλεί cd στην Ελβετία με σκοπό «να εξεταστεί το ενδεχόμενο ΣΔΙΤ στο νοσοκομείο».

Χτες, η πρόεδρος του Σωματείου, Δέσποινα Τοσουνίδου, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα πως στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση υπήρξε απόλυτη ομοφωνία: Δεν δεχόμαστε καμία ΣΔΙΤ, δεν θέλουμε επενδύσεις, αλλά γενναία κρατική χρηματοδότηση. Η Υγεία είναι δικαίωμα για όλους, δεν πωλείται, δεν αγοράζεται. Η κυβέρνηση εντάσσει το νοσοκομείο μας στον σχεδιασμό ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, όπου η επένδυση στο Ελληνικό κατέχει περίοπτη θέση. Θέλουν ένα Ασκληπιείο μίας, δύο, πολλών ταχυτήτων. Από τη μία τα νέα κτίρια των δωρεών - επενδύσεων, όπου οι μεγαλοδιευθυντές ετοιμάζουν τις ακριβές κλινικές τους στη «νέα εποχή», οι πλούσιοι πελάτες, οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών. Από την άλλη, τα κτίρια που δεν ανακαινίζονται, οι «δευτεροκλασάτοι» γιατροί, νοσηλευτές, παρασκευαστές και διοικητικοί, οι συμβασιούχοι, οι εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, οι εργολαβικοί, οι φτωχοί ασθενείς.

Οπως αναφέρθηκε, το Σωματείο το επόμενο διάστημα θα ζητήσει άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα ζητήσει συνάντηση με όλα τα κόμματα (πλην Ελληνικής Λύσης). Ακόμα, θα οργανωθεί πλατιά σύσκεψη με τους φορείς των νότιων συνοικιών ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Επιπλέον, βρίσκεται σε συντονισμό με τα Σωματεία Εργαζομένων των νοσοκομείων που συμπεριλαμβάνονται στο «Ελλάδα 2.0» («Ευαγγελισμός», «Αττικόν», ΚΑΤ, Παίδων «Αγ. Σοφία»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ