ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 2021
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΑΚ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ
Από την απαξίωση στα σχέδια για ολικό ξήλωμα με «οδηγό» την εμπορευματοποίηση

Εγκλωβισμένο ανάμεσα στην απαξίωση, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, και στα σχέδια ξηλώματος, ως μέρος των γενικότερων σχεδίων εμπορευματοποίησης του παραλιακού μετώπου, βρίσκεται το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά.

Οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Αγίου Κοσμά αποτελούν σημαντικό κομμάτι για την προπόνηση Εθνικών ομάδων, σωματείων και αθλητών της περιοχής και του Πειραιά, καθώς και σημαντικό τόπο για την άθληση και την ψυχαγωγία λαϊκών στρωμάτων από τα νότια προάστια και όχι μόνο. Είναι ενδεικτικό ότι οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για την προπόνηση 15 Εθνικών ομάδων διαφόρων αθλημάτων, αλλά και από εκατοντάδες κόσμου, κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Από το 2004 και μετά, όμως, οι εγκαταστάσεις έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, με τα προβλήματα στη συντήρησή τους και στην υλικοτεχνική υποδομή να είναι πολλά και σοβαρά, εγκυμονώντας κινδύνους για την άθληση τόσο των αθλητών όσο και του ευρύτερου κοινού. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι αθλητές και προπονητές που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί δημόσια στα προβλήματα αυτά και στην επικινδυνότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, των εγκαταστάσεων.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών απαξίωσης και υποχρηματοδότησης που εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια κυβερνήσεις και τοπικές διοικήσεις, με απώτερο στόχο την εμπορευματοποίηση του ΕΑΚ. Την τελευταία τριετία ειδικά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω και ετοιμάζεται το ολικό ξήλωμά του, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου τσιμεντοποίησης του παραλιακού μετώπου στο Ελληνικό, προκειμένου στη συνέχεια να παραδοθεί στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

«Προοπτική» την οποία ήρθε να σφραγίσει ο νόμος - έγκλημα που πέρασε προ ημερών, με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, με την κύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό και τον Αγ. Κοσμά.

Ειδικά για το ΕΑΚ Αγ. Κοσμά, όπως έχουν καταγγείλει εργαζόμενοι, αθλητές, προπονητές, λαός και φορείς της περιοχής, δεν έχει υπάρξει κανένα ουσιαστικό οργανωμένο σχέδιο μετεγκατάστασης και πλήρους αναβάθμισής του, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του για αθλητές και αθλούμενους στα Νότια Προάστια.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Απάντηση στις καταγγελίες Αυγενάκη για τις εκλογές στην ΕΟΚ

Eurokinissi Sports

Απάντηση έδωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων στις αναφορές του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, για «παραπλάνηση των δικαστικών οργάνων» και «υπονόμευση των θεσμών» που είχε κάνει με αφορμή τις εκλογές στην Ομοσπονδία Μπάσκετ. Ο υφυπουργός κατηγόρησε την ΕΟΚ για «στημένες αντιδικίες» με αθλητικά σωματεία, προκειμένου τα τελευταία μέσω του Πρωτοδικείου να μπορέσουν να συμμετάσχουν (π.χ. μέσω προσωρινής διαταγής ή ασφαλιστικών μέτρων) στις εκλογές. Ενώ σύμφωνα με τον ίδιο δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Για τον υφυπουργό οι πρόσφατες αποφάσεις του Πρωτοδικείου έγιναν «κατά παραπλάνηση των δικαστών», όπως τόνιζε, αφήνοντας αιχμές και για τις τελικές αποφάσεις.

Στα όσα υποστηρίζει ο υφυπουργός απάντησε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων τονίζει πως «οι αναφορές με άμεσες ή συγκαλυμμένες παραινέσεις προς τους δικαστικούς λειτουργούς, που στοχεύουν στο να κατευθύνουν τη δικαιοδοτική τους κρίση, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε ένα Κράτος Δικαίου. Η Εκτελεστική Εξουσία οφείλει να αποδεικνύει εμπράκτως με τη στάση της την εμπιστοσύνη της στην ελληνική Δικαιοσύνη και στη Δικαστική Ανεξαρτησία».

Ας σημειωθεί πως η ενέργεια του υφυπουργού ήρθε μόλις μια μέρα μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου, όπου δόθηκε παράταση στη θητεία της διορισμένης προσωρινής διοίκησης της Ομοσπονδίας, καθώς και η εντολή να προχωρήσει στις εκλογικές αρχαιρεσίες στις 30/5.

«Αναρμόδιος» ο ΕΟΔΥ για το μπλοκάρισμα των εκλογών

Στο μεταξύ, αναρμόδιος προκειμένου να μπλοκάρει τις εκλογές στην ΕΟΚ για λόγους πιθανής παράβασης του υγειονομικού πρωτοκόλλου δήλωσε ο ΕΟΔΥ, ένας από τους φορείς στους οποίους απευθύνθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού για να μπλοκαριστούν οι εκλογές στην ΕΟΚ. Σε σχετική του ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ δήλωσε αναρμόδιος για την παροχή αδειοδότησης σχετικά με την πραγματοποίηση ή όχι των εκλογών. Παράλληλα, ο Οργανισμός εμφανίζεται πρόθυμος να συνδράμει ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές στις 30 Μάη, βάσει των όσων ορίζει ο νόμος.

SUPER LEAGUE 1
Και επίσημα στην... εποχή Μιλόγεβιτς η ΑΕΚ

Την συνεργασία της με τον Σέρβο τεχνικό Βλάνταν Μιλόγεβιτς για τα επόμενα δυο χρόνια ανακοίνωσε επίσημα χτες η ΑΕΚ, σφραγίζοντας και τυπικά πλέον την πρόσφατη συμφωνία των δυο πλευρών. Ο νέος τεχνικός βρέθηκε χτες στα γραφεία της ΠΑΕ, υπογράφοντας το νέο του συμβόλαιο, ενώ έκανε και τις πρώτες δηλώσεις του για τη νέα του ομάδα. Σε αυτές επισήμανε ως πρωταρχικό στόχο η ΑΕΚ να «ξαναγίνει ομάδα», αποβάλλοντας τις παθογένειες της σεζόν που ολοκληρώθηκε. Ενω δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για τη νέα του συνεργασία, η οποία όπως είπε αποτελεί σημαντική προοπτική και για τον ίδιο. Και ζήτησε τη συνεργασία όλων, διοίκησης, προπονητικού τιμ, παικτών μελών της ομάδας, ακόμα και των οπαδών, προκειμένου η ομάδα να πετύχει τους στόχους της.

ΠΑΟΚ: Εφαλτήριο οι δυνατές σχέσεις για Λουτσέσκου

Μετά την ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για 3ετή συνεργασία με τον Ρουμάνο τεχνικό Ραζβάν Λουτσέσκου, που επιστρέφει στην ομάδα μετά από τρία χρόνια και την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο δεύτερος έκανε τις πρώτες δηλώσεις του ως νέος τεχνικός των «ασπρόμαυρων». Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή ρουμανικού site αναφέρθηκε στην επιστροφή του στον ΠΑΟΚ και στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως «ήταν θέμα ψυχής» για να το κάνει. Και στάθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις, που, όπως είπε, έχει δημιουργήσει στην ομάδα που για τον ίδιο αποτελούν το εφαλτήριο ώστε να έρθουν νέες επιτυχίες.

Προβάδισμα ανόδου για Ξάνθη

Κάνοντας σπουδαία ανατροπή, η Ξάνθη πήρε σημαντικό προβάδισμα για την άνοδό της στη Super League 1 μετά την νίκη στην έδρα της με 2-1 επί του Παναιτωλικού στον πρώτο αγώνα για το μπαράζ των δυο ομάδων. Οι γηπεδούχοι, αν και αιφνιδιάστηκαν απ' τον καλύτερο στο πρώτο μέρος αντίπαλό τους που προηγήθηκε με 1-0 (Βέργος 6') ανέβασαν ρυθμούς στην επανάληψη φτάνοντας στην ανατροπή του σκορ (Εμπερτ 53', Μικελάντζε 71'). Η ρεβάνς θα γίνει στο Αγρίνιο την Κυριακή 30/5 (19.30).

ΕUROPA LEAGUE
Την έκπληξη και το τρόπαιο η Βιγιαρεάλ

Ανατρέποντας τα προγνωστικά, η Βιγιαρεάλ έφτασε στην κατάκτηση του Europa League. Στον τελικό της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, στο Γκντασκ της Πολωνίας, τα «κίτρινα υποβρύχια» νίκησαν το φαβορί Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 11-10 στα πέναλτι, μετά από ισοπαλία 1-1 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση, δίνοντας συνέχεια στην παράδοση υπέρ των ισπανικών ομάδων την τελευταία 20ετία, με 16 κατακτήσεις σε ισάριθμους ευρωπαϊκούς τελικούς ενάντια σε ομάδες άλλων χωρών, τις 9 φορές απ' αυτές μάλιστα εναντίον αγγλικών ομάδων.

Με τη νίκη της στον τελικό του Γκντανσκ η Βιγιαρεάλ ολοκλήρωσε μια πορεία - έκπληξη στο φετινό Europa League, ενώ το επίτευγμά της παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν ληφθεί υπόψη ότι είναι ο πρώτος τίτλος που κατακτά σε οποιαδήποτε σημαντική διοργάνωση, είτε στην Ισπανία είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην πρώτη της παρουσία σε μεγάλο τελικό! Κέρδισε επίσης έτσι τη συμμετοχή της στο επόμενο Champions League, όπου η Ισπανία θα έχει 5 εκπροσώπους. Αξίζει ακόμα να αναφερθεί το μοναδικό ρεκόρ που σημείωσε ο προπονητής της Βιγιαρεάλ, Ουνάι Εμερι, με 4 κατακτήσεις Europa League, καθώς το είχε πανηγυρίσει και άλλες 3 φορές ως προπονητής της Σεβίλης.

Απέναντι στη Γιουνάιτεντ η Βιγιαρεάλ προηγήθηκε 1-0 στο ημίχρονο με σκόρερ τον Μορένο (29'), ελέγχοντας σε γενικές γραμμές το παιχνίδι. Στην επανάληψη οι «κόκκινοι διάβολοι» ανέβασαν ρυθμούς, ισοφάρισαν με τον Καβάνι (55') και πίεσαν πολύ για το γκολ της νίκης αλλά χωρίς αποτέλεσμα, και στο 90λεπτο αλλά και στα 30 λεπτά της παράτασης. Ετσι ο τελικός κρίθηκε στα πέναλτι, όπου μετά από ένα ρεσιτάλ ευστοχίας των δύο ομάδων ο τερματοφύλακας της Γιουνάιτεντ, Ντε Χέα, στάθηκε μοιραίος για την ομάδα του, καθώς το χτύπημά του αποκρούστηκε από τον πορτιέρο των Ισπανών, Ρούλι.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Το European Cup διεκδικεί η ΑΕΚ

Εχοντας κατακτήσει ήδη το Κύπελλο Ελλάδας, η ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ ρίχνεται σήμερα στη μάχη και για ευρωπαϊκό τρόπαιο, το EHF European Cup, με αντίπαλο τη σουηδική Ινσταντς. Τόσο ο σημερινός πρώτος τελικός (19.00 - Cosmote Sport 9) όσο και ο δεύτερος, την Κυριακή 30/5 (Cosmote Sport 9), θα διεξαχθούν στο κλειστό της Χαλκίδας, κατόπιν συμφωνίας των δύο ομάδων και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Αυτή είναι η λύση που δόθηκε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε όταν η σουηδική ομάδα δεν μπόρεσε να μεταβεί στη Αθήνα για τον προγραμματισμένο στις 15/5 πρώτο τελικό, εξαιτίας κρουσμάτων Covid. Ετσι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, κατόπιν συνεννόησης με τις δύο ομάδες, αποφάσισε και οι δύο τελικοί να διεξαχθούν στην Ελλάδα - φυσικά χωρίς θεατές, λόγω πανδημίας.

EUROLEAGUE - FINAL 4
Ωρα τροπαίου στη Γερμανία

Με δύο πολύ δυνατούς και αμφίρροπους ημιτελικούς ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της φετινής Ευρωλίγκας ανοίγει σήμερα στο «Lanxess Arena» της Κολωνίας η αυλαία του Φάιναλ 4, που θα κρίνει τον πρωταθλητή Ευρώπης για τη σεζόν 2020 - 2021. Ο πρώτος ημιτελικός αποτελεί επανάληψη του τελευταίου τελικού, του 2019 (πέρυσι η σεζόν ματαιώθηκε λόγω πανδημίας), καθώς θα αναμετρηθούν η τελευταία κάτοχος του τροπαίου, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με την τότε φιναλίστ Εφές. Τη δική του ιδιαίτερη σημασία έχει και ο δεύτερος ημιτελικός, όπου επιστρέφουν μετά από χρόνια σε Φάιναλ 4 η Μπαρτσελόνα (7 χρόνια) και η Αρμάνι (29 χρόνια) και αμφότερες διψούν για το τρόπαιο.

Το πρόγραμμα:

Σήμερα Παρασκευή: ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Εφές (19.30 - Novasports 1), Μπαρτσελόνα - Αρμάνι (22.00 - Novasports 1).

Κυριακή 30/5: Μικρός τελικός 18.30 (Novasports 1). Μεγάλος τελικός 21.30 (Novasports 1).

BASKET LEAGUE
Σφράγισε ... τελικό ο Παναθηναϊκός

Την πρόκρισή του στον τελικό της Basket League σφράγισε ο Παναθηναϊκός μετά τη νίκη του επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με 71-78, στο τέταρτο παιχνίδι των δύο ομάδων για τη σειρά των ημιτελικών. Ετσι οι «πράσινοι» έφτασαν στο 3-1 νίκες επί των αντιπάλων τους, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό, όπου θα έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον περσινό τίτλο τους και να πετύχουν το φετινό νταμπλ (έχουν κατακτήσει και το Κύπελλο).

Και το τέταρτο ραντεβού των δύο ομάδων κύλησε στους ίδιους ρυθμούς με τα προηγούμενα, με την Ενωση να βάζει δύσκολα στους «πράσινους», οι οποίοι ωστόσο με περισσότερες λύσεις στο φινάλε έφτασαν στην επιτυχία. Με ένα επιμέρους σερί 17-1 στην 4η περίοδο του παικτών του Οντεν Κάτας μετέτρεψαν το εις βάρος τους -9 (63-54) στο +7 (64-71), ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτυχία απέναντι στους αντιπάλους που δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν μέχρι το φινάλε. Απ' τους νικητές ξεχώρισε η τριάδα των Παπαπέτρου (22π), Παπαγιάννη (12π) και Χεζόνια (13π), ενώ από την ΑΕΚ ο Μέικον (18π).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ