ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 2021 - Κυριακή 30 Μάη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Αστυνομική παρέμβαση (!) για την αναβολή των εκλογών

Με μια πρωτοφανή απόφαση, που αποδεικνύει ξεκάθαρα τις κυβερνητικές προθέσεις για έλεγχο των αθλητικών Ομοσπονδιών και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, η αστυνομία απαγόρευσε την Παρασκευή τις εκλογικές αρχαιρεσίες στην Ομοσπονδία Μπάσκετ, που είναι προγραμματισμένες για τις 30/5 στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Ως επίσημη εκδοχή της απόφασης παρουσιάζονται τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας και η δημόσια ασφάλεια. Στην πραγματικότητα όμως η ΕΛ.ΑΣ. έρχεται να υλοποιήσει το σχετικό αίτημα του υφυπουργού Αθλητισμού, που καμία σχέση δεν έχει με την προστασία της υγείας. Η κυβέρνηση, άλλωστε, όπως και με τις αντίστοιχες ωμές παρεμβάσεις στις αρχαιρεσίες των υπόλοιπων αθλητικών Ομοσπονδιών, προσπαθεί να ελέγξει τις εκλογές και να επιβάλλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, αντί των διά ζώσης διαδικασιών.

Σ' αυτή τη μεθόδευση έχουν αντιταχθεί τόσο η απερχόμενη διοίκηση της Ομοσπονδίας όσο και η προσωρινή διοίκηση που όρισε το Πρωτοδικείο. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στη βδομάδα το Πρωτοδικείο με νεότερη απόφασή του έδωσε παράταση στη θητεία της προσωρινής διοίκησης μέχρι τις εκλογές, καθώς και την εντολή να προχωρήσει στις αρχαιρεσίες της.

Αίσθηση προκαλεί επίσης ότι στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. ως λόγοι της αναβολής παρουσιάζονται η «ένταση μεταξύ των υποψηφίων», αλλά και η «μεγαλύτερη ασφάλεια» λόγω προγραμματισμένης εκδήλωσης του Παναθηναϊκού την ίδια μέρα στον χώρο, η οποία ωστόσο έχει ήδη αναβληθεί, με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό να έχει ενημερώσει τη ΓΑΔΑ εδώ και μέρες ότι δεν θα γίνει η εκδήλωση. Απαντώντας, η Ομοσπονδία Μπάσκετ ενημερώνει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά στον χώρο που έχει επιλεγεί και καλεί τα σωματεία - μέλη να προσέλθουν κανονικά, «τηρώντας τις σχετικές οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο».

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας πως εγκαινιάζονται έτσι επικίνδυνες πρακτικές συνολικά για παρέμβαση σε διαδικασίες μαζικών φορέων, η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, έσπευσε στην ενημέρωση της Παρασκευής να ανακοινώσει ότι «οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων θα γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150»!

ΚΚΕ: Κρεσέντο αυταρχισμού

Σε ανακοίνωσή του για την αστυνομική απαγόρευση, το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Η απόφαση της κυβέρνησης και του υφυπουργού Αθλητισμού, Αυγενάκη, να προχωρήσει στην αστυνομική απαγόρευση των εκλογικών διαδικασιών της ΕΟΚ συνιστά κρεσέντο αυταρχισμού. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός φέρουν τεράστια ευθύνη, όχι μόνο για την ωμή παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία ενός αθλητικού φορέα, αλλά και για τις επικίνδυνες πρακτικές που εγκαινιάζουν, στο πλαίσιο των οποίων μια κυβέρνηση θα μπορεί "ετσιθελικά" να παρεμβαίνει, με αστυνομικές εντολές και απαγορεύσεις, στις διαδικασίες μαζικών φορέων, που οι μόνοι αρμόδιοι να κρίνουν και να καθορίσουν είναι τα ίδια τα μέλη τους»./

Στη μνήμη του συντρόφου Κώστα Ζούκα

Η ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ αποχαιρετά τον σύντροφο Κώστα Ζούκα, που «έφυγε» από κοντά μας την Πέμπτη 27 Μάη. Πρωτοπόρος αγωνιστής ναυτεργάτης, 41 χρόνια μέλος του Κόμματος, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε για αρκετά χρόνια, συμμετείχε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ στις πολιτικές μάχες, στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, στην πρώτη γραμμή, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στα καράβια με το σωματείο του, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», και το ταξικό εργατικό κίνημα.

Ο σύντροφος Κώστας Ζούκας γεννήθηκε το 1950 στο Χρυσοβέργι Αιτωλοακαρνανίας. Στα 18 του μπαρκάρισε, ένιωσε από τα νεανικά του χρόνια την εκμετάλλευση των εφοπλιστών, συνειδητοποίησε την ανάγκη και τη δύναμη της ταξικής πάλης, ήρθε σε επαφή με τους κομμουνιστές, με το ΚΚΕ, και ανέπτυξε σημαντική δράση στα καράβια την περίοδο της χούντας, που καταγράφεται με πληθώρα στοιχείων από τους εφοπλιστές, τα λιμεναρχεία και περιλαμβάνονται στον φάκελό του που συνέταξε η Ασφάλεια.

Μαζί με άλλους συντρόφους πρωτοστάτησε στην ανατροπή της χουντικής διοίκησης του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και συνέβαλε αποφασιστικά να αναδειχθούν οι ταξικές δυνάμεις στο σωματείο. Γενικός γραμματέας του ΔΣ του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» την περίοδο 1993 - 1999, πρωτοστάτησε στην οργάνωση μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών κόντρα στους εφοπλιστές, στις αστικές κυβερνήσεις, στον κατασταλτικό μηχανισμό του αστικού κράτους.

Οι σύντροφοί του, γενικότερα οι ναυτεργάτες, θα τον θυμόμαστε πάντα για την πρωτοπόρα δράση του, την αισιοδοξία του για τη ζωή και ότι το δίκιο θα κερδίσει στο τέλος, το πλατύ του χαμόγελο, που ανάβλυζε μέσα από την καρδιά του, και την ακλόνητη πίστη του για την αναγκαιότητα ανατροπής του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, του καπιταλισμού, για τον σοσιαλισμό.

  • Στη μνήμη του σ. Κώστα ΖΟΥΚΑ, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ.
Βλήμα άρματος μάχης σκότωσε πρόβατα

Παραλίγο να είχε και ανθρώπινες απώλειες η άσκηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο, όταν ένα βλήμα άρματος μάχης παρεξέκλινε από τον στόχο του και εξερράγη σε απόσταση επτά χιλιομέτρων, μέσα σε ένα κοπάδι από πρόβατα, πολλά από τα οποία σκοτώθηκαν. Στην περιοχή βρίσκονταν και ο βοσκός, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί. Η άσκηση διακόπηκε και διενεργείται έρευνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ