ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 2021 - Κυριακή 30 Μάη 2021
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αποκαλύπτεται ανάγλυφα η καταστροφή από τις δολοφονικές ισραηλινές επιδρομές

Η ελπίδα δεν πεθαίνει στη Γάζα, παρά το «σεληνιακό» τοπίο που δημιούργησαν οι βόμβες του κατοχικού ισραηλινού στρατού
Η ελπίδα δεν πεθαίνει στη Γάζα, παρά το «σεληνιακό» τοπίο που δημιούργησαν οι βόμβες του κατοχικού ισραηλινού στρατού
Μια βδομάδα μετά την έναρξη της εύθραυστης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ από τις 21/5, αποκαλύπτεται ανάγλυφα η μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν στη Λωρίδα της Γάζας οι 11ήμερες δολοφονικές επιδρομές του κατοχικού ισραηλινού κράτους.

Στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Στέγασης και Οικιστικής Ανάπτυξης στη Λωρίδα της Γάζας, Ν. Σαρχάν, αναφέρουν πέρα από τους 250 νεκρούς, τους 2.600 τραυματίες και τους περίπου 70.000 εκτοπισμένους ή άστεγους, σημαντικές ζημιές σε οικιστικές και επιχειρηματικές μονάδες της περιοχής, καθώς επίσης σε υποδομές, κλινικές και βιομηχανίες.

Ο Σαρχάν τόνισε πως οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές σε περίπου 17.000 σπίτια, διαμερίσματα και καταστήματα, εκ των οποίων 769 υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή και 1.042 άλλα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, που τα καθιστούν ακατάλληλα για χρήση.

Επιπλέον καταγράφηκαν καταστροφές σε 53 σχολεία, 6 νοσοκομεία, 11 κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, 1 περιφερειακό Κέντρο Υγείας και 4 τεμένη.

Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το μισό δίκτυο ύδρευσης στη Λωρίδα της Γάζας και τουλάχιστον έξι γραμμές ηλεκτροδότησης της περιοχής.

Αρκετές χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν μείνει άνεργοι, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σχεδόν όλα τα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες της περιοχής, για να καταφέρει καίριο πλήγμα στην οικονομική ζωή στη Λωρίδα της Γάζας, σαν να μην έφθανε ο 15ετής οικονομικός αποκλεισμός Αιγύπτου και Ισραήλ.

Οδυνηρός απολογισμός και στη Δυτική Οχθη

Οδυνηρός είναι, παράλληλα, ο απολογισμός των επιθέσεων σε Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Οι νεκροί σε συγκρούσεις ή απρόκλητες εν ψυχρώ εκτελέσεις Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά ξεπερνούν τους 40 από τις 10 Μάη. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε πολλές δεκάδες και οι συλληφθέντες σε πολλές εκατοντάδες.

Βαρύ τίμημα πλήρωσαν και οι Παλαιστίνιοι που ζουν σε ισραηλινές πόλεις. Οι Αραβες του Ισραήλ, που αντιμετωπίζουν χρόνιες και πολύμορφες διακρίσεις, ξεσηκώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, με αφορμή τις διαδοχικές επιθέσεις των Εβραίων εποίκων στις συνοικίες Σιλωάμ και Σέιχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την απειλή έξωσης εκατοντάδων οικογενειών Παλαιστινίων και τις τακτικές εφόδους των ισραηλινών αστυνομικών στο τέμενος Αλ Ακσά. Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι από τις 10 Μάη μέχρι τα μέσα της βδομάδας είχαν συλληφθεί πάνω από 1.500 Αραβες.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, σε έκτακτη συνεδρίασή του μετά από αίτημα του Πακιστάν, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε - παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και των κρατών της ΕΕ - τη διενέργεια έρευνας για εγκλήματα και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των πρόσφατων 11ήμερων ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας και την περίοδο που οδήγησε σε αυτές.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 24 χώρες (ανάμεσά τους Ρωσία και Κίνα), 9 ψήφισαν κατά (μεταξύ των οποίων Γερμανία, Βρετανία, Αυστρία, Τσεχία, Βουλγαρία) και 14 απείχαν (μεταξύ τους Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Πολωνία). Οι ΗΠΑ, που έχουν καθεστώς «παρατηρητή» στο Συμβούλιο (είχαν αποχωρήσει εντελώς επί κυβέρνησης Τραμπ) και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, μετά την απόφαση εξέφρασαν τη «βαθιά λύπη» τους, τάχα γιατί αυτή «θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί»... Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε το Συμβούλιο ότι «ξεπλένει μια γενοκτονική τρομοκρατική οργάνωση» και ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεργαστεί στην έρευνα.

Νωρίτερα, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε λάβει τεκμήρια που να αποδεικνύουν πως γινόταν στρατιωτική χρήση σε πολλά από τα βομβαρδισμένα κτίρια στη Γάζα.

Στην Ιρλανδία, μία μέρα πριν, η Βουλή ψήφισε ομόφωνα πρόταση για την αναγνώριση και καταδίκη της ντε φάκτο προσάρτησης της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ. Η απόφαση δίνει μεσοπρόθεσμα τη δυνατότητα για πιθανή άσκηση πιέσεων προς την ισραηλινή πλευρά.

Περιοδεία Μπλίνκεν για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή

Πάνω στα αποκαΐδια των δολοφονικών βομβαρδισμών στη Γάζα, που έγιναν με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναγνωρίζει σταθερά το δικαίωμα της κατοχικής δύναμης... στην «αυτοάμυνα», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν πραγματοποίησε περιοδεία σε Ιερουσαλήμ, Ραμάλα, Κάιρο και Αμάν.

Επιχείρησε να ενισχύσει ξανά έναν ρόλο δήθεν «δίκαιου μεσολαβητή» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ο οποίος είχε πληγεί επί προεδρίας Τραμπ, μολονότι και η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να στηρίζει πολύμορφα το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, μεταξύ άλλων συνεχίζοντας απτόητη και τη σημαντική στρατιωτική βοήθεια στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Στο Ισραήλ, κατά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου έθιξε ξανά επιτακτικά το ζήτημα των συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν για τη Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με την «ευχή» να μην επιστρέψουν σε αυτήν ως είχε οι ΗΠΑ.

Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ, που εξυπηρετούσε τις ανάγκες των Παλαιστινίων και Αράβων του Ισραήλ, δίχως να την προσδιορίσει χρονικά. Το ζήτημα ενόχλησε την ισραηλινή πλευρά, που «αναρωτήθηκε» γιατί θα πρέπει «να ξανανοίξει σε ισραηλινό έδαφος», αντί να ανοίξει στη Ραμάλα ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Δυτικής Οχθης, υπό την ευθύνη της Παλαιστινιακής Αρχής.

Συναντώντας στη Ραμάλα τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, ο Μπλίκνεν εμφανίστηκε να επιβεβαιώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην εξεύρεση λύσης στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών, την οποία βέβαια υπονομεύει όλο και πιο βαθιά κάθε μέρα που περνά η συνέχιση της κατοχής, ενώ προτίμησε να εστιάσει στο σκέλος της... ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας και στη χορήγηση αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, ύψους περίπου 360 εκατ. δολαρίων. Επιχειρώντας να σπείρει νέα «ζιζάνια» στις σχέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής με τη «Χαμάς», ξεκαθάρισε πως ούτε δολάριο από την αμερικανική «βοήθεια» δεν θα πέσει στα χέρια της «Χαμάς», η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε επακόλουθες συναντήσεις που είχε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και στο Αμμάν με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντουλάχ Β', κατέστησε σαφές ότι το Στέιτ Ντοπάρτμεντ στην παρούσα φάση δεν επιδιώκει την άμεση επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης, που έχει σταματήσει από το πρώτο τρίμηνο του 2014. Ως αιτία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα «κενά» στις ηγεσίες Παλαιστινίων και Ισραηλινών: Στην Παλαιστίνη αναβλήθηκαν οι εκλογές που είχαν συμφωνηθεί, ενώ στο Ισραήλ μαίνονται οι ενδοαστικές κόντρες και τα παζάρια για συγκρότηση νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 23ης Μάρτη. Ο εντολοδόχος αρχηγός του κόμματος «Γιες Ατίντ», Γιαΐρ Λαπίντ, έχει διορία έως τις 2 Ιούνη να ολοκληρώσει τις επαφές και να παρουσιάσει συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ υπαρκτό είναι και το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων, πέμπτων σε μέσα δύο χρόνια εκλογών...


Δ. ΟΡΦ.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ενας μήνας μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων

Με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη των απεργιακών και άλλων πολύμορφων λαϊκών κινητοποιήσεων στην Κολομβία ενάντια στην αντιλαϊκή δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε όλη τη χώρα μεγάλες διαδηλώσεις και συναυλίες, που οργανώθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Απεργίας, το συντονιστικό που συσπειρώνει εκατοντάδες εργατικές, αγροτικές, νεολαιίστικες και ιθαγένικες οργανώσεις.

Με την κρατική καταστολή να συνεχίζεται, την Πέμπτη το βράδυ στρατός και αστυνομία προχώρησαν σε νέες επιχειρήσεις εναντίον διαδηλωτών, με αποτέλεσμα νέους νεκρούς και τραυματίες. Από τις 28/4 οι νεκροί προσεγγίζουν τους 60, πάνω από 1.200 είναι οι τραυματίες και εκατοντάδες οι αγνοούμενοι. Ακόμα, στην επαρχία Αράουκα σημειώθηκαν μαζικές συλλήψεις ηγετών αγροτικών οργανώσεων που συμμετείχαν και στις κινητοποιήσεις. Σημειώνεται επίσης πως την Τετάρτη δολοφονήθηκε στην επαρχία Τσοκό ο Λουίς Ινεστρόσα, πρώην αντάρτης των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC), που συμμετείχε στη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία». Πλέον, οι δολοφονημένοι πρώην αντάρτες από το 2016, οπότε υπογράφτηκε η εν λόγω συμφωνία, φτάνουν τους 274 (25 μέσα στο 2021).

Την ίδια ώρα, η Εθνική Επιτροπή Απεργίας κατήγγειλε την Πέμπτη την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί στην υπογραφή της προσυμφωνίας όπου είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές στις αρχές της βδομάδας σχετικά με τις εγγυήσεις για την άσκηση του δικαιώματος της κοινωνικής διαμαρτυρίας, ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει διάλογος στα βασικά αιτήματα των διαδηλώσεων. Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι την Κυριακή θα γίνει νέα συνάντηση με κυβερνητική αντιπροσωπεία.

Τα βασικά αιτήματα, εκτός από τον τερματισμό της καταστολής και των δολοφονιών λαϊκών αγωνιστών, είναι αυτά που διατυπώθηκαν και στις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2019: Μέτρα στήριξης του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, που χτυπήθηκε ακόμα περισσότερο από την καπιταλιστική κρίση και την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας. Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Υγεία και Παιδεία. Εφαρμογή της «ειρηνευτικής συμφωνίας» του 2016 με το αντάρτικο των FARC.

ΣΥΡΙΑ
Επανεξελέγη Πρόεδρος ο Ασαντ

Επανεξελέγη Πρόεδρος της Συρίας ο Μπασάρ Ασαντ στις εκλογές της περασμένης Τετάρτης, καθώς σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα συγκέντρωσε το 95,1% των ψήφων.

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι, ο Αμπντάλα Σαλούμ Αμπντάλα και ο Μαχμούντ Μαρέι, έλαβαν 1,5% και 3,3% αντίστοιχα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε το εκλογικό αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντάς το «πειστική» νίκη του Ασαντ και σημαντικό βήμα για να ενισχυθεί η σταθερότητα της Συρίας. Κατήγγειλε δε τις επικρίσεις δυτικών χωρών ως «ασύστολη άσκηση πολιτικής πίεσης στη Δαμασκό και νέα προσπάθεια ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας».

Τον Ασαντ συνεχάρη για την επανεκλογή του και η Κίνα. Για «άδικες και ανελεύθερες» εκλογές έκαναν λόγο οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ