ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
Σελ. /28
«Οργώνουν» τους χώρους δουλειάς με το απεργιακό κάλεσμα

Εξόρμηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής
Εξόρμηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής
Χωρίς να περνάει ούτε λεπτό χαμένο, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων οργώνουν τους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, μεταφέροντας μαχητικά το απεργιακό κάλεσμα. Με συνελεύσεις, περιοδείες, μαζικές εξορμήσεις αλλά και κινητοποιήσεις, επικρατεί κλίμα αναμέτρησης με κυβέρνηση και εργοδοσία, ώστε να φτάσει όλο και πιο δυνατά το μήνυμα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Μαζική εξόρμηση στην είσοδο της Βιομηχανικής Ζώνης Κορωπίου έκαναν χτες από νωρίς το πρωί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και συνδικάτα, καλώντας τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο που οργανώνουν αύριο στην περιοχή (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας) και στην απεργία στις 10 Ιούνη.

Ακολούθησε εξόρμηση στους εργαζόμενους του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα. Εργαζόμενοι στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, στα εμπορικά καταστήματα, στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, συζήτησαν με τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Μεταφέροντας την πείρα τους από τη «διευθέτηση» που ήδη επιβάλλει η εργοδοσία, είτε άτυπα είτε με συμβάσεις, ξεκαθάρισαν ότι κανένας εργαζόμενος δεν θέλει να «λιώνει» στη δουλειά 10 και 12 ώρες όλο το καλοκαίρι, για να πάρει μερικά ρεπό όταν η επιβατική κίνηση μειωθεί. Αντίστοιχα, η εμπειρία των εκατοντάδων συμβασιούχων στο αεροδρόμιο, που πετιούνται στην ανεργία όποτε θέλει η εργοδοσία, επιβεβαιώνει την ανάγκη του αγώνα για να καταργηθούν οι ισχύοντες αντεργατικοί νόμοι, μεταξύ αυτών και ο νόμος που επιτρέπει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο να απασχολούν το προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

Ασπρόπυργος: Από την περιοδεία του Συνδικάτου Μετάλλου
Ασπρόπυργος: Από την περιοδεία του Συνδικάτου Μετάλλου
Οι εκπρόσωποι του διεθνούς αερολιμένα δεν επέτρεψαν στην αντιπροσωπεία να επισκεφτεί τους χώρους στους οποίους κάνουν διάλειμμα οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στην πίστα του αεροδρομίου, όπως γίνεται πάντα στις εξορμήσεις και περιοδείες, επικαλούμενοι την πανδημία και τα μέτρα που ισχύουν για την αντιμετώπισή της. Την «απαγόρευση» αυτή κατήγγειλε το Εργατικό Κέντρο, υπογραμμίζοντας πως καμία σχέση δεν έχει με την προστασία της υγείας των εργαζομένων, αντίθετα αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια περιορισμού της δράσης των σωματείων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εξάλλου, όπως υπενθύμισε, την ίδια στιγμή που μια αντιπροσωπεία δύο συνδικαλιστών «απαγορεύεται» να συναντήσει τους εργαζόμενους που κάνουν λίγοι - λίγοι το διάλειμμά τους, τα λεωφορεία πίστας, που μεταφέρουν εκατοντάδες επιβάτες κατά την αποβίβαση και επιβίβαση, μπορούν πλέον να «τιγκάρουν» χωρίς κανέναν αριθμητικό περιορισμό.

Περιοδεία του Συνδικάτου Μετάλλου στον Ασπρόπυργο

Περιοδεία σε μεγάλη μεταλλουργική επιχείρηση στον Ασπρόπυργο πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Στο πλαίσιο της καθημερινής του δράσης για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο, το Συνδικάτο συζήτησε σε συνέλευση με τους εργαζόμενους για τις αντεργατικές ανατροπές και τις επιπτώσεις τους στη δουλειά και τη ζωή τους, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στο αυριανό συλλαλητήριο και στην απεργία στις 10 Ιούνη. Στη συζήτηση υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη μαζικής συμμετοχής στη συνέλευση του Συνδικάτου την Κυριακή 6 Ιούνη (στις 9 π.μ., στο Πέραμα) και στις αρχαιρεσίες για τα νέα του όργανα οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Και στη Θεσσαλονίκη, τα σωματεία δίνουν τη μάχη ώστε το αυριανό συλλαλητήριο να αποτελέσει προπομπό για την επιτυχία και της μεγάλης απεργίας στις 10 Ιούνη.

Με ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Οικοδόμων, Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Κατεργασίας Ξύλου, Τουρισμού - Επισιτισμού, Χημικής Βιομηχανίας, Λογιστών, ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Σκλαβενίτη», Εργαζομένων στα «Praktiker» (παράρτημα), καλούν σε μαζική συμμετοχή για να ακυρώσει ο λαός τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τον εργασιακό μεσαίωνα.

Στα προγράμματα εξορμήσεων και περιοδειών που ήδη έχουν ανακοινώσει, προστίθεται και το πρόγραμμα παρεμβάσεων του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου σε εργοστάσια του κλάδου, όπως: «Almeco», «Mexil», «Ενωση Καθεκλοποιίας», «Οικονομίδης», «Puriplast», «Ηλέκτρα», «Σεϊτανίδης», «Τελλιορίδης», «Λεονταρίδης», «Martel», «Σαρρής».

Πλούσιος είναι ο σχεδιασμός των σωματείων και στην Ημαθία. Στη Βέροια οργανώνεται πικετοφορία αύριο στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου, από το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας και την Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βέροιας.

Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στις 11 π.μ. στη ΔΕΗ, για επανασύνδεση ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια, και στις 7.30 μ.μ. πικετοφορία που θα ξεκινήσει από το ΕΚΝ. Το Σάββατο 5/6, προγραμματίζει συμβολική κινητοποίηση στις 11 π.μ. σε κεντρικούς δρόμους και στην πλατεία της πόλης, για να εκφραστεί η καταδίκη στα σχέδια της «πράσινης ανάπτυξης» που προωθούνται και στην περιοχή, με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο. Και, τέλος, στις 10/6 απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Νάουσας.

Στις Σέρρες, αύριο θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, με απόφαση των Σωματείων Εργαζομένων Επεξεργασίας Μετάλλου, Εργαζομένων ΔΕΥΑΣ, Εργαζομένων ΟΤΑ, Νοσοκομειακών Ιατρών, Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών (μέλους της ΟΓΕ) και της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Επισιτισμού.

Στο «πόδι» τα σωματεία της Στερεάς και της Εύβοιας

Με αμείωτη ένταση, επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια δίνουν καθημερινά τη μάχη στα εργοστάσια και σε κάθε χώρο δουλειάς, για την οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα.

Με συνεχείς εξορμήσεις, συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις ενημερώνουν τους εργαζόμενους για το αντεργατικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου και μέσα από συλλογικές διαδικασίες διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για αγωνιστική και μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία. Παράλληλα, απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις που προγραμματίζουν συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και Εργατικά Κέντρα για τις 10 Ιούνη σε Χαλκίδα, Λαμία, Θήβα, Λιβαδειά, Αμφισσα και άλλες πόλεις της Στερεάς και της Εύβοιας.

Στο πλαίσιο της οργάνωσης της πάλης, της ενημέρωσης των εργαζομένων και της προετοιμασίας της απεργιακής κινητοποίησης, συνδικάτα της Εύβοιας θα πραγματοποιήσουν μαζική εξόρμηση στο κέντρο της πόλης αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., με αφετηρία την οδό Αβάντων, στο ύψος του Αγίου Νικολάου. Αντίστοιχες εξορμήσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο το απόγευμα στη Θήβα από σωματεία της περιοχής και στη Λιβαδειά στις 19.30 από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Αλλες κινητοποιήσεις αύριο Πέμπτη: Στην Κέρκυρα, στις 7 μ.μ., στις Αλυκές θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία. Στην Αρτα, πανεξόρμηση στις 8 μ.μ. με αφετηρία την πλατεία Κιλκίς.

Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις σωματείων

Συνεχίζονται μέχρι τις 14 Ιούνη οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όρoφος) με βάση το εξής πρόγραμμα: Σήμερα (4.30 μ.μ. - 8 μ.μ.), στις 6/6 (10 π.μ. - 3 μ.μ.), στις 7/6 (4.30 μ.μ. - 8 μ.μ.), στις 8/6 (3 μ.μ. - 5 μ.μ.), στις 9/6 (4.30 μ.μ. - 8 μ.μ.), στις 13/6 (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και στις 14/6 (4.30 μ.μ. - 8 μ.μ.). Επίσης, οι κάλπες για τις αρχαιρεσίες στήνονται καθημερινά σε δεκάδες χώρους δουλειάς.

Σε εξέλιξη είναι οι εκλογές και στο Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, που ολοκληρώνονται στις 19 Ιούνη. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία γίνεται κάθε Σάββατο και Κυριακή (11 π.μ. - 7 μ.μ.) στα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11 - 15, 6ος όροφος), ενώ τις υπόλοιπες μέρες οι αρχαιρεσίες διεξάγονται σε χώρους δουλειάς.

Από τις 14 έως τις 19 Ιούνη καθώς και στις 22 και 23 Ιούνη θα γίνουν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Οι ψηφοφορίες θα γίνονται το πρωί σε χώρους δουλειάς και τα απογεύματα στις έδρες των Παραρτημάτων του Συνδικάτου. Η Εφορευτική Επιτροπή δέχεται υποψηφιότητες μέχρι τις 4 Ιούνη.

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας την Κυριακή 6 Ιούνη στις 9 π.μ., σε χώρο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ