ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Κάνουμε την τέχνη μας όπλο, για την αξιοπρεπή διαβίωσή μας

Μεγάλη συμμετοχή στη χτεσινή πολύωρη διαμαρτυρία στη Λάρισα, όπου συμμετείχαν καλλιτέχνες από όλη τη Θεσσαλία

Eurokinissi

Δεκάδες ήταν οι μουσικοί, τραγουδιστές, εικαστικοί, χορευτές και ηθοποιοί από όλη τη Θεσσαλία που συμμετείχαν χτες στην πολύωρη καλλιτεχνική διαμαρτυρία, μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διεκδικώντας ουσιαστική και πλήρη στήριξη όλων των εργαζομένων του χώρου.

Και μπορεί η βροχή που ξέσπασε στην πόλη το απόγευμα να συντόμευσε το πρόγραμμα, όμως μέσα από τις μελωδίες και τους στίχους των μουσικών, τα δρώμενα των ηθοποιών και χορευτών, τα εικαστικά έργα, τη μαζική παρουσία, το μήνυμα στάλθηκε: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των εργαζομένων, υπερασπίζουμε την τέχνη και τη ζωή μας» και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τρίτη 22 Ιούνη.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν τα Παραρτήματα Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, η Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών στη Νυχτερινή Διασκέδαση, το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας «Απόλλων», η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου, η Επιτροπή Θεσσαλίας του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και εργαζόμενοι στον χορό.

Στο πλευρό των καλλιτεχνών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, η οποία διάβασε το μήνυμα συμπαράστασης του βουλευτή Γιώργου Λαμπρούλη, στο οποίο εκφράζει την απερίφραστη στήριξη του Κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων του χώρου, σημειώνοντας ότι «το ΚΚΕ παλεύει για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, των εργαζομένων στον Πολιτισμό στην εργασία, στη δημιουργία, στη διάδοση του έργου τους, αλλά και για το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων για πρόσβαση στην ποιοτική τέχνη».

Ταυτόχρονα, από το πρωί, συνδικαλιστές από δεκάδες σωματεία, τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, συλλόγους αγροτών, φοιτητών και γυναικών, μαθητών βρίσκονταν στο χώρο της συγκέντρωσης για να μεταφέρουν τη συμπαράστασή τους και να απευθύνουν έναν σύντομο χαιρετισμό.

Οι περαστικοί κοντοστέκονταν ακούγοντας μουσική διά ζώσης, που τόσο τους έλειψε αυτόν τον έναν χρόνο και δήλωναν την αμέριστη στήριξή τους στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού, ενώ εκατοντάδες υπέγραψαν το σχετικό ψήφισμα των σωματείων.

Ο αγώνας για την επιβίωσή μας είναι και τέχνη!

Παραδοσιακά ακούσματα μπλέκονταν με ροκ, ρεμπέτικες, έντεχνες και ποπ μελωδίες. Οι ηθοποιοί, οι χορευτές, οι εικαστικοί και αυτοί εκεί...

Ανάμεσα στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα οι εκπρόσωποι των σωματείων με σύντομες ομιλίες περιέγραψαν τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εδώ και 15 μήνες οι καλλιτέχνες, με πολλούς να είναι στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, αφού βρίσκονται στην ανεργία ή κάνουν κάποια ελάχιστα μεροκάματα. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση, η οποία αντί να δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα, προτεραιότητά της έχει τα κέρδη του κεφαλαίου, που συνθλίβουν τις λαϊκές ανάγκες, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση αφήνει χωρίς στήριξη μικρά ωδεία, εργαστήρια, στούντιο ηχογραφήσεων, μικρά νυχτερινά μαγαζιά, μουσικές - θεατρικές σκηνές, πολιτιστικούς συλλόγους. Μας λέει πως η αναπαραγωγή μουσικής διασπείρει τον ιό, ενώ ακόμη και σήμερα το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει αθωράκιστο, η υγεία αποτελεί εμπορικό προϊόν».

Ταυτόχρονα όμως ανέδειξαν το πλήθος αγωνιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών που ανέπτυξαν όλο αυτό το διάστημα και αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενους σε όλη τη Θεσσαλία, αλλά και στο γεγονός ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία συγκροτήθηκαν τα παραρτήματα του ΠΜΣ σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Τέλος, κάλεσαν τους εργαζόμενους στο χώρο του Πολιτισμού, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, να συναντηθούν με τους αγώνες όλου του λαού, για να μην πληρώσουν ξανά την κρίση, για να παρθούν άμεσα μέτρα τα οποία θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία και συγχρόνως θα εξασφαλίζουν την επιβίωση των εργαζομένων.

Τα καλλιτεχνικά σωματεία διεκδικούν:

-- Να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού εδώ και τώρα μέχρι και τον Μάη. Να ενταχθεί το σύνολο των εργαζομένων της Τέχνης στην αποζημίωση καθώς και οι κατηγορίες συναδέλφων που βγήκαν εκτός, αλλά και οι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ που για λίγες μέρες επιδότησης χάνουν το επίδομα. Αμεση απόκτηση της ασφαλιστικής ικανότητας με βεβαίωση από το «Εργάνη» για όσους επιδοτήθηκαν το 2020.

-- Επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού με ελάχιστο κριτήριο τα 5 καλλιτεχνικά ένσημα.

-- Να δοθεί επιδότηση ενοικίου σε όλες τις κατηγορίες επιδοτούμενων.

-- Να δοθεί το εποχικό βοήθημα του 2021 σε όλους τους εργαζόμενους μουσικούς.

-- Απαλλαγή χρεών σε επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως μουσικοί, οι οποίοι εργάζονται με ΤΠΥ.

-- Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε κάθε χώρο και επαναφορά της υποχρεωτικότητάς της.

-- Να επιτραπεί η ζωντανή μουσική σε χώρους εστίασης, εκδηλώσεις δήμων - φορέων, γάμους, πανηγύρια, νυχτερινά κέντρα με τα απαραίτητα πρωτόκολλα. Στην ίδια λογική να λειτουργήσουν όλοι οι χώροι πολιτισμού και οι δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

-- ΟΧΙ κατάργηση αλλά κατοχύρωση μαθημάτων Τέχνης (εργαστηριακά) σε όλες τις τάξεις, σε όλα τα σχολεία. Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

«Πώς να σωπάσω» στο Θέατρο Βράχων

Πρεμιέρα την Παρασκευή 2 Ιούλη στο Θέατρο Βράχων για τη μουσικοθεατρική παράσταση «Πώς να σωπάσω», σε σκηνοθεσία Τζένης Κόλλια. Τραγουδούν οι Χρήστος Θηβαίος, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Βιολέτα Ικαρη και Κώστας Τριανταφυλλίδης, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Αφηγητής σε αυτό το μαγευτικό ταξίδι στη μνήμη και την ιστορία ο Κώστας Καζάκος.

Μια μικρή ιστορία για κείνα τα ζωηρά μεγάλα παιδιά που δεν αγνόησαν την Ιστορία μας, την άκουσαν και πρόσθεσαν τα δικά τους χρώματα σ' αυτήν. Σχεδίασαν το ταξίδι τους με κάθε λεπτομέρεια ώστε να βρουν την Ιθάκη τους... Τη βρήκαν; Δεν έχει σημασία... Εμείς όμως μπορούμε σήμερα, μέσα από τα δικά τους λόγια, μέσα από τα δικά τους δάκρυα, το φόβο και τον πόνο τους, να θυμηθούμε, να ψελλίσουμε, να αρθρώσουμε, να τραγουδήσουμε, τις μεγάλες των Γενναίων αρετές, των Σοφών τις ρήσεις, των Σωστών το δύσκολο το δρόμο, των Ποιητών τις σκέψεις, των Ερωτευμένων το αιώνιο πάθος.

Μια παράσταση που μέσα από διαχρονικά τραγούδια της παράδοσης και τραγούδια μεγάλων μας συνθετών, όπως ο Μαρκόπουλος, ο Λοΐζος, ο Θεοδωράκης, ο Μούτσης, ο Τσιτσάνης, ο Μάρκος Βαμβακάρης, προερχόμενα από διαφορετικές εποχές και τόπους, αφηγείται τα πάθη των λαών στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο.

Παίζουν οι μουσικοί: Θανάσης Βήχος (πιάνο), Γιώργος Κατσίκας (τύμπανα), Μάκης Πελέκας (μπουζούκι), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα).

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr

Τιμή εισιτηρίου: 18, 15 ευρώ. Τα πρώτα 100 εισιτήρια είναι διαθέσιμα στην τιμή των 12 ευρώ.

Θα ακολουθήσει περιοδεία σε ανοιχτά θέατρα της χώρας.

«Τέσσερις εποχές» στον Κήπο του Μεγάρου

Με τους μουσικούς της Καμεράτας να ερμηνεύουν τις «Τέσσερις Εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι, εγκαινιάζονται οι εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Ιούνη.

Οι Μουσικοί της Καμεράτας θα παρουσιάσουν ένα από τα δημοφιλέστερα έργα όλων των εποχών με όργανα εποχής, υπό τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Πρόκειται για τέσσερα αριστουργηματικά κοντσέρτα για βιολί, πρωτοποριακά για τα δεδομένα του Μπαρόκ. Ο κορυφαίος Ιταλός μουσουργός τάραξε τα νερά εκείνης της εποχής, δημιουργώντας συνθέσεις γεμάτες πρωτοτυπία, εμπνευσμένες από τη φύση και τον άνθρωπο. Η μουσική του μιμείται τα κελαρίσματα του νερού, τα κεηλαηδίσματα των πουλιών, τα βουίσματα των εντόμων, τις βροντές της καταιγίδας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μαγικά ηχοτοπία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ