ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Προειδοποιήσεις» των ΗΠΑ σε όσους συνεργάζονται με την Κίνα

Ενστάσεις στην ανέγερση κινεζικής βάσης στην Καμπότζη

Στρατιώτες της Καμπότζης στη ναυτική βάση Ream
Στρατιώτες της Καμπότζης στη ναυτική βάση Ream
Την «ανησυχία» που προκαλεί στις ΗΠΑ η ενισχυμένη παρέμβαση της Κίνας σε Ασία - Ειρηνικό (και όχι μόνο) επιβεβαίωσε η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν, που χτες συνέχισε με επαφές στην Πνομ Πενχ την πολυήμερη περιοδεία της σε Ευρώπη και Ασία.

Στις συναντήσεις που είχε στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, η Σέρμαν εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες για τη στρατιωτική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας και την ανοικοδόμηση υποδομών στη ναυτική βάση Ream στον Κόλπο της Ταϊλάνδης».

Στην εν λόγω περιοχή τον περασμένο Σεπτέμβρη κατεδαφίστηκαν κτίρια που για χρόνια φιλοξενούσαν κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Καμπότζης, ενώ πρόσφατα άρχισε η ανέγερση υποδομών που λέγεται ότι θα στεγάσουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία της Κίνας.

Η Σέρμαν ζήτησε «διευκρινίσεις για την κατεδάφιση των δύο κτιρίων - που έχουν κτιστεί με χρηματοδότηση ΗΠΑ στο Ream - χωρίς ειδοποίηση ή εξήγηση», ενώ ανέφερε ότι «μια κινεζική στρατιωτική βάση στην Καμπότζη θα υπονόμευε την κυριαρχία της, θα απειλούσε την περιφερειακή ασφάλεια και θα επηρέαζε αρνητικά τις σχέσεις ΗΠΑ - Καμπότζης». Κάλεσε δε την ηγεσία της Καμπότζης «να διατηρήσει μια ανεξάρτητη και ισορροπημένη εξωτερική πολιτική».

Στις επαφές της με την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση, η Σέρμαν απηύθυνε κάλεσμα για «σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», επίκληση που επαναλαμβάνουν συστηματικά οι ΗΠΑ ως πρόσχημα για την ένταση της παρέμβασής τους στην ευρύτερη περιοχή. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Σέρμαν συνάντησε τον Κεμ Σόκα, ηγέτη του καμποτζιανού Κόμματος για την Εθνική Διάσωση, το οποίο τυπικά έχει διαλυθεί με δικαστική απόφαση που έκρινε την ηγεσία του ένοχη για προδοσία. Ο Σόκα είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι και το 2019, ενώ είχε κατηγορηθεί για συνωμοσία με τις ΗΠΑ.

Η Σέρμαν υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ ένα «ειρηνικό και δημοκρατικό μέλλον για την Καμπότζη», ενώ ανέφερε ότι «σκοπεύουν να εργαστούν με την Καμπότζη στον ρόλο της ως προέδρου της ASEAN το 2022», για «να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων».

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δεκαετίες στην Καμπότζη κυβερνά το Λαϊκό Κόμμα (CPP), το οποίο προκρίνει τη στενή συνεργασία με την Κίνα σε πολλούς τομείς. Προ ημερών, όμως, ο πρόεδρος του CPP και πρωθυπουργός της χώρας σε άρθρο του ανέφερε ότι «είναι καιρός για τις ΗΠΑ και την Καμπότζη, στη σκιά της Κίνας, να επανεκκινήσουν τις σχέσεις τους».

Η Σέρμαν θα συνεχίσει τις επαφές της στην περιοχή μέχρι τις 4/6, μεταξύ άλλων στην Ταϊλάνδη.

Αναζήτηση ρωσοκινεζικής συνεργασίας για «νέο γεωστρατηγικό σχέδιο»

Στο μεταξύ, την «αναγκαιότητα μιας πολυκεντρικής παγκόσμιας τάξης», δηλαδή παραπέρα ισχυροποίησης «νέων» ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η Ρωσία και η Κίνα, υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ισχυριζόμενος πως ο ανταγωνισμός και οι ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα «σταθεροποιούν το σύστημα των διεθνών σχέσεων».

Μιλώντας χτες μέσω τηλεδιάσκεψης στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Ρωσία και Κίνα: Συνεργασία σε μια νέα εποχή», ο Λαβρόφ σημείωσε πως «σήμερα που ορισμένες δυτικές χώρες επιδιώκουν να καταστρέψουν τη διεθνή αρχιτεκτονική που βασίζεται στον ΟΗΕ και να την αντικαταστήσουν με τη δική τους τάξη πραγμάτων, ο διμερής διάλογος για την παγκόσμια αρένα είναι ιδιαίτερα σημαντικός».

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Μόσχα και Πεκίνο έχουν παρόμοιες ή κοντινές προσεγγίσεις για διεθνή και άλλα ζητήματα.

Ο ίδιος τόνισε τη δυνατότητα σύνδεσης της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU) με την κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος». Οπως σημείωσε, «μεταξύ άλλων θέτει σταθερά θεμέλια για τη διαμόρφωση στην κοινή μας ήπειρο - από τη Λισαβόνα έως την Τζακάρτα - ενός νέου γεωστρατηγικού σχεδίου για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία, ανοιχτή σε όλες τις χώρες χωρίς εξαίρεση, συμπεριλαμβανομένων των μελών της EAEU, του Οργανισμού για τη Συνεργασία της ΣανΦγκάης, της ASEAN, στο μέλλον και της ΕΕ».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ομορφος κόσμος...

Για άλλη μια φορά, αξιωματούχοι της Ευρώπης και άλλα αστικά επιτελεία δηλώνουν «σοκαρισμένοι» από τις αποκαλύψεις για την επιχείρηση «Dunhammer», την κατασκοπεία δηλαδή από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, με τη βοήθεια των αντίστοιχων της Δανίας, σε βάρος ηγετών της ΕΕ. Μεταξύ αυτών που παρακολουθούνταν ήταν και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, την περίοδο 2012 - 2014, όταν δηλαδή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομπάμα ήταν ο σημερινός Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται, η αμερικανική NSA είχε πλήρη πρόσβαση στις τηλεφωνικές συνομιλίες, στα γραπτά μηνύματα κειμένου, στις εφαρμογές chat κ.ά. μιας σειράς αξιωματούχων σε Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία και Νορβηγία, αξιοποιώντας τηλεπικοινωνιακές υποδομές στη Δανία, με τη συμβολή της Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμυνας της Δανίας.

* * *

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που μια τόσο σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας βγαίνει στην επιφάνεια, με φόντο τους ισχυρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Εγγραφο του NSA από το 2010 χαρακτηρίζει «στόχους» τις αποστολές της ΕΕ και τις γαλλικές, ιταλικές και ελληνικές πρεσβείες, καθώς και αρκετούς άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Τουρκία. Το έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς ένα εξαιρετικό φάσμα μεθόδων κατασκοπείας που χρησιμοποιούνται εναντίον κάθε στόχου.

Χρονιά - «ορόσημο» ήταν ωστόσο το 2013, όταν στις αρχές Ιούνη η εφημερίδα «Guardian» αποκάλυπτε πως η αμερικάνικη NSA, σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό όμιλο «Verizon», πραγματοποιούσε υποκλοπές τηλεφωνικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών σε καθημερινή βάση, πιάνοντας την άκρη ενός μπλεγμένου κουβαριού, που το ξετύλιγμά του οδηγούσε στις πόρτες «συμμαχικών» υπηρεσιών και πρεσβειών.

Μεσολάβησαν και νέες αποκαλύψεις, για την επιχείρηση «Prism», στο πλαίσιο της οποίας η NSA είχε αποκτήσει πρόσβαση στους διακομιστές εννέα εταιρειών διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων του «Facebook», της «Google», της «Microsoft» και της «Yahoo». Το κύμα αποκαλύψεων άγγιξε και την άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου η υπηρεσία υποκλοπών της Βρετανίας, η «GCHQ» κατηγορήθηκε πως στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Tempora» ήταν σε θέση να παρακολουθεί έως και 600 εκατομμύρια επικοινωνίες κάθε μέρα.

* * *

Τον Ιούνη του 2014, έναν χρόνο μετά τις αρχικές αποκαλύψεις, η Γερμανία άρχισε έρευνες, που οδήγησαν στη σύλληψη ενός υπαλλήλου της γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της BND. Ο συλληφθείς φέρεται να συγκέντρωνε λεπτομέρειες σχετικά με τη γερμανική κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία διερευνούσε τους ισχυρισμούς για κατασκοπεία των ΗΠΑ κατά της Γερμανίας. Μέσα στην ίδια βδομάδα, οι γερμανικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα και στο σπίτι ενός υπαλλήλου του υπουργείου Αμυνας, επίσης ύποπτου για κατασκοπεία.

Αν και ο τότε επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προσπάθησε να διαψεύσει τις αποκαλύψεις (μεταξύ άλλων γράφτηκε ότι οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν καταγράψει δεδομένα από 70 εκατομμύρια τηλεφωνήματα στη Γαλλία σε μια περίοδο μόλις 30 ημερών!), η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από τον Μπαράκ Ομπάμα «να διευκρινιστεί η έκταση των επιχειρήσεων παρακολούθησης των ΗΠΑ στη Γερμανία». Είχε μόλις πληροφορηθεί ότι και το δικό της κινητό τηλέφωνο ήταν υπό παρακολούθηση από την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών, αν και οι ΗΠΑ (κατά το αναμενόμενο) το διέψευσαν.

Ο «Guardian» ανέφερε αργότερα ότι η NSA παρακολουθούσε τα κινητά τηλέφωνα 35 ηγετών κρατών σε όλο τον κόσμο, οι αριθμοί των οποίων είχαν παραχωρηθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

* * *

Αυτές οι ...καθημερινές ιστορίες κατασκοπείας, που έχουν βέβαια αμφίδρομη πορεία, ανεξάρτητα με το τι, πώς και γιατί αποκαλύπτεται κάθε φορά, δεν φανερώνουν μόνο την κλοτσοπατινάδα μεταξύ «συμμάχων» κάτω από το τραπέζι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, αλλά και την απύθμενη υποκρισία τους για τα «δημοκρατικά δικαιώματα», που επικαλούνται κάθε τρεις και λίγο απέναντι στους ανταγωνιστές τους.

Ενα τέτοιο επεισόδιο παρακολουθήσαμε πρόσφατα, με τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να καταγγέλλουν τον «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης» Πρόεδρο της Λευκορωσίας για την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Μινσκ και τη σύλληψη αντικυβερνητικού «δημοσιογράφου». Και τα λένε αυτά οι ίδιοι που το βιογραφικό τους είναι γεμάτο από τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», που τελικός αποδέκτης της είναι πάντα ο εχθρός λαός.

Τα κροκοδείλια δάκρυα των ιμπεριαλιστών για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» αποκαλύπτονται και από όσα κυνικά είχε δηλώσει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, το 2013, σχολιάζοντας τις παρακολουθήσεις σε βάρος «συμμαχικών» χωρών, λέγοντας πως «οι δραστηριότητες για την προστασία της εθνικής ασφάλειας δεν είναι ασυνήθιστες στις διεθνείς σχέσεις».

Και βέβαια, τα λόγια του «γνωστού» Χ. Κίσινγκερ, ότι «η Αμερική δεν έχει μόνιμους φίλους ή εχθρούς, παρά μόνο συμφέροντα», είναι τα καταλληλότερα για να περιγράψουν τον «όμορφο κόσμο» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των συμμαχικών παρακολουθήσεων, που οι απολογητές του καπιταλισμού παρουσιάζουν ως «αγγελικά πλασμένο»...


Δ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ