ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΓΝ «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»
Μαζική κινητοποίηση για ενίσχυση του νοσοκομείου

Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου και παρέμβαση στη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ πραγματοποίησαν την Παρασκευή εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», απαιτώντας άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και ασφαλείς υποδομές για ασθενείς και εργαζόμενους. Στο πλευρό τους στάθηκε συμμετέχοντας στην κινητοποίηση και το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου». Οπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, η απόφαση για ένταξη σε πρόγραμμα γενικών εφημεριών από 8 Ιούνη, χωρίς να έχει επιλυθεί κανένα από τα φλέγοντα προβλήματα, κρίνεται επισφαλής και δυσχερής. Απαίτησαν έτσι την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου, σύμφωνα με τις πάγιες διεκδικήσεις τους, τις οποίες ανέδειξαν και την περίοδο της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο έχει νοσηλεύσει περί τους 900 ασθενείς COVID με ένα μόνο Παθολογικό τμήμα, παρότι εδώ και χρόνια καλύπτει πυκνοκατοικημένη περιοχή του κέντρου, καθώς έκλεισαν δύο νοσοκομεία (7ο ΙΚΑ και ΓΝ Πατησίων), ενώ θα είναι το μοναδικό που θα εφημερεύει για όλη τη Δυτική Αττική και τον Βόρειο Τομέα.

Και ενώ είναι γνωστά εδώ και χρόνια τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και οι διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, οι οποίες πλέον έχουν επιδεινωθεί, χτες η 1η ΥΠΕ κοινοποίησε τη συγκρότηση ομάδας αυτοψίας, η οποία ενόψει της σημερινής πρώτης μέρας «επανόδου» σε εφημερίες (από 2.30 μ.μ. έως 11 μ.μ.) θα μεταβεί στο νοσοκομείο προκειμένου ...«να διενεργήσει ενδελεχή αυτοψία χώρων και εγκαταστάσεων και να διατυπώσει εγγράφως διαπιστώσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις».

Κενό γράμμα η «επιστροφή στην κανονικότητα» και στο «Κωνσταντοπούλειο»

«Η επιστροφή στην "κανονικότητα" που προπαγανδίζει η κυβέρνηση αποτελεί "κενό γράμμα" για τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας και του νοσοκομείου μας», υπογραμμίζει η Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο «Κωνσταντοπούλειο» Νοσοκομείο («Αγία Ολγα»). Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι μετά από έναν χρόνο «δεν βλέπουμε από τη διοίκηση και την ΥΠΕ συγκεκριμένο σχέδιο για την επιστροφή στην κανονική λειτουργία του νοσοκομείου. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι ανάγκες για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων νόσων, των παραμελημένων χρόνιων παθήσεων, αναμένεται να αυξηθούν.

Η ΜΕΘ-Κ παραμένει ως επικουρική ΜΕΘ COVID δεχόμενη περιστατικά από όλη την Αττική, την ίδια στιγμή που οι αντίστοιχες στα υπόλοιπα νοσοκομεία έχουν κλείσει και άλλες αποχαρακτηρίζονται ως μη COVID. Οι συνάδελφοι πραγματοποιούν ακόμα και 10 εφημερίες το μήνα, οι νοσηλευτές δουλεύουν 6 μέρες τη βδομάδα, διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! Από την άλλη, στερείται η δυνατότητα της Καρδιολογικής κλινικής να νοσηλεύσει σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά, με ασθενείς βαρέως πάσχοντες να νοσηλεύονται σε κοινό θάλαμο κάποιες φορές.

Επιπλέον, μειώνεται η δυνατότητα για περισσότερες αίθουσες χειρουργείου, με δύο αναισθησιολόγους να έχουν αποσπαστεί στη ΜΕΘ. Ηδη νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργείου έχει μετακινηθεί στα τμήματα, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται και συσσωρεύονται, χάνονται πολύτιμοι μήνες εκπαίδευσης ειδικευόμενων.

Παραμένει η λειτουργία δύο κλινικών COVID, με τα παθολογικά περιστατικά να αυξάνονται και να διασπείρονται στους ορόφους, δυσκολεύοντας τη λειτουργία τμημάτων, με τους συναδέλφους εξουθενωμένους. Ακόμα δεν λειτουργεί το Παθολογικό Ιατρείο.

Μετά από έναν χρόνο αναστολής αδειών, πολλοί συνάδελφοι δεν βλέπουν προοπτική ούτε για ολιγοήμερες διακοπές, τις οποίες δικαιούνται και έχουν απόλυτη ανάγκη, μπροστά και στο φθινόπωρο που έρχεται».

«Τα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, η λογική του κόστους - οφέλους στις υπηρεσίες και στη λειτουργία τμημάτων, το νέο κλείσιμο δομών, μας βρίσκουν αντίθετους, είναι μακριά από τις ανάγκες των ασθενών και τις δικές μας, όπως έδειξε και η πανδημία», σημειώνει η Επιτροπή και απαιτεί: Την άμεση μετατροπή της επικουρικής ΜΕΘ COVID σε Καρδιολογική ΜΕΘ, επαναφορά των χειρουργείων στο 100%, άμεση ενίσχυση με προσωπικό και επιστροφή αυτών που μετακινήθηκαν, διασφάλιση επαρκούς καλοκαιρινής άδειας για όλους, πλήρη επαναλειτουργία τμημάτων, ιατρείων και κλινικών, μόνιμη δουλειά για επικουρικούς και συμβασιούχους.

Δεκάδες κρούσματα σε πτηνοτροφική επιχείρηση στην Κατερίνη

Οι χώροι δουλειάς του κλάδου έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες, καταγγέλλει το Σωματείο

Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στην πτηνοτροφική επιχείρηση «Αμβροσιάδης» στην Κατερίνη καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον χειρότερο τρόπο την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που φορτώνει στην ατομική ευθύνη ακόμη και τη διάγνωση της νόσου, αφού μέσω των σελφ τεστ στόχος είναι η απαλλαγή από κάθε ευθύνη του κράτους για ολοκληρωμένο σχεδιασμό της επιδημιολογικής καταγραφής και επίβλεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των κρουσμάτων εμφανίζεται στους μετανάστες εργάτες που απασχολεί η επιχείρηση και ιδιαίτερα στο τμήμα του σφαγείου.

Οπως αναφέρει το κλαδικό Συνδικάτο, «οι μετανάστες εργάτες βιώνουν το απάνθρωπο πρόσωπο του εκμεταλλευτικού συστήματος, με τις άθλιες συνθήκες όπου εργάζονται και διαβιούν.

Οι όροι αμοιβής και εργασίας τους καθορίζουν και τους όρους διαμονής και συνθηκών ζωής γενικά. Τα παλιόσπιτα όπου μένουν μαζί δεκάδες, τα παραπήγματα, χωρίς συνθήκες υγιεινής (νερό, τουαλέτες), είναι οι χώροι διαβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας. Μεταφέρονται σαν τα ζώα στις καρότσες φορτηγών, δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι παραπάνω άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε υγειονομικές βόμβες και κέντρα διασποράς της πανδημίας. Η κατάσταση στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είναι η εξαίρεση στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών, αλλά ο κανόνας.

Η φύση της δουλειάς (κλειστοί χώροι, υψηλή υγρασία, κοντινές αποστάσεις, επεξεργασία του ίδιου προϊόντος διαδοχικά από πολλούς συναδέλφους κ.λπ.) είναι τέτοια που απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προστασίας. Παρ' όλα αυτά, κανείς έλεγχος δεν γίνεται στις επιχειρήσεις. Οι χώροι δουλειάς του κλάδου έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες διασποράς του ιού, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τη δικιά μας και των οικογενειών μας.

Χαρακτηριστικό για την απουσία ουσιαστικών μέτρων από την κυβέρνηση, για την ανυπαρξία σχεδίου για την προστασία όλων των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία, είναι και το γεγονός ότι για μέρες μετά την επιβεβαίωση των δεκάδων κρουσμάτων, οι μετανάστες εργάτες εξακολουθούν να διαβιούν μαζί!».

Για όλα τα παραπάνω, το Σωματείο απαιτεί εδώ και τώρα:

-- Με ευθύνη κυβέρνησης, Περιφέρειας, δήμων και της εργοδοσίας επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους συναδέλφους στους χώρους δουλειάς.

-- Να επιταχθούν χώροι για να διαμείνουν χωριστά οι νοσούντες από κορονοϊό και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες εργάτες, να διατεθούν δωρεάν από το κράτος όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά και μέσα προφύλαξης.

-- Να γίνουν άμεσα μαζικοί διορισμοί μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών σε όλα τα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις Διευθύνσεις Υγείας της Περιφέρειας, αλλά και να στηριχθούν τα νοσοκομεία με μέσα για γρήγορα τεστ, θαλάμους αρνητικής πίεσης και μέτρα και μέσα προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

-- Να στελεχωθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ για να πυκνώσουν οι έλεγχοι για μέτρα υγιεινής - ασφάλειας και καταπάτησης δικαιωμάτων. Τα ελάχιστα ευχολόγια που αναφέρονται σε οδηγίες του υπουργείου Εργασίας λόγω Covid-19, να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους στους εργασιακούς χώρους και να υποδειχθούν επιπλέον μέτρα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το τείχος ανοσίας «εξαρτάται από τις παραδόσεις»

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την αργή πορεία του αναγκαίου μαζικού εμβολιασμού για την Covid-19, λόγω της άρνησής της να προμηθευτεί έγκαιρα όλα τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια ανεξαρτήτως χώρας παραγωγής, επιβεβαιώθηκε ξανά από τα όσα ειπώθηκαν στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Εξι μήνες μετά και η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού ανέρχεται σε μόλις 22,4%, ενώ με μια δόση έχει εμβολιαστεί μόνο το 38,1%, με την κυβέρνηση για άλλη μια φορά να ισχυρίζεται ότι το τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού, αλλά «ο στόχος εξαρτάται από τις παραδόσεις». Κι επειδή το τουριστικό κεφάλαιο αποφάσισε, «θα αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη στα νησιά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα», όπως είπε ο γγ ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, παρουσιάζοντας μερικές ακόμη πτυχές - κριτήρια της «στρατηγικής για τον εμβολιασμό».

Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση για τον εμβολιασμό, «η απορροφητικότητα των τριών εμβολίων (σ.σ. "Pfizer", "Moderna", "Johnson & Johnson") είναι υψηλή (...) γίνονται ανάρπαστα (...) Ο,τι ραντεβού ανεβαίνει εξαφανίζεται μέσα σε ώρες. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση για ραντεβού και στη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας τα ραντεβού είναι καλυμμένα στο 100%», ανέφερε ο γγ ΠΦΥ.

Λόγω της έλλειψης εμβολίων, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παραμένουν χαμηλά ιδιαίτερα στις παραγωγικές ηλικίες. Ενδεικτικά στους 45 - 49 ετών το 39% έχει εμβολιαστεί, ενώ τα ραντεβού για πρώτη δόση ανέρχονται στο ποσοστό 58%.

Σε σχέση με τα σχέδια για προνόμια σε εμβολιασμένους, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ), Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε πως «το πρώτο προνόμιο ήταν ότι εμβολιάστηκαν (...) Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν». Από τη μεριά της κυβέρνησης ο γγ της ΠΦΥ ανέφερε ότι τα προνόμια έχουν ήδη αρχίσει (π.χ. ευρωπαϊκό πιστοποιητικό) «και με αυτόν τον τρόπο - πρότυπο μπορούμε να λειτουργήσουμε και άλλους τομείς».

Για τον εμβολιασμό των παιδιών η πρόεδρος της ΕΕΕ επανέλαβε ότι «ο ενδεχόμενος μελλοντικά εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Ούτε και θα γίνει αφορμή δημιουργίας διακρίσεων, κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Και εκεί έχουμε ακόμη δουλειά».

Απαντώντας για το θέμα των θρομβώσεων, η Μ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι «ο ΕΟΦ έχει διερευνήσει πλήρως τα περιστατικά των σοβαρών θρομβώσεων, διότι υπάρχει και ένα ευρύ φάσμα κλινικής εκδήλωσης με τη διάγνωση θρόμβωσης, και σε ορισμένα περιστατικά έχει αποφανθεί για τη σχέση του με το εμβόλιο».

Για όσους έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη παρακολουθούνται, δεν κάνουν τεστ, παρά μόνο εάν εμφάνισαν συμπτώματα. Για τους εμβολιασμένους με μία δόση θα πρέπει να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος.

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού για τα εμβόλια των «Pfizer» και «Moderna» στην ομάδα 25 - 29 ετών θα ανοίξει την Πέμπτη 10 Ιούνη.

Διευρύνει τα πρωτόκολλα - «λάστιχο»

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διευρύνει τα πρωτόκολλα - «λάστιχο» για την επανεκκίνηση του Τουρισμού. Οπως είπε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, περιορίζεται η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών από τις 14, στις 10 μέρες. Παράλληλα επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων. Ταυτόχρονα, επιτρέπονται ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων, αντί των 15 που ίσχυε μέχρι προχτές.

  • Στο μεταξύ, 83 νεκροί είναι ο απολογισμός του τριήμερου, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται στις 12.301. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 392. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 129 (ημερήσια μεταβολή -22,29%).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ