ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
«Τελείωσε η εποχή» που οι ΗΠΑ «υπαγόρευαν τις παγκόσμιες υποθέσεις»

Την ετοιμότητα της Κίνας να υπερασπιστεί την ενίσχυσή της στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και τις κινήσεις της με στόχο την εξασφάλιση της πρωτοκαθεδρίας σε αυτό αποτυπώνουν οι αντιδράσεις της στις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις των αλλεπάλληλων Συνόδων Κορυφής που πραγματοποίησε το ευρωατλαντικό μπλοκ τις τελευταίες μέρες (Σύνοδοι G7, NATO, ΗΠΑ - ΕΕ), όπου βασικό ζητούμενο ήταν η ισχυροποίησή του και ο «συντονισμός» στον ανταγωνισμό απέναντί της.

«Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή των συμφερόντων και απαιτήσεων του ενός σε άλλες χώρες, στη διαμόρφωση μικρών πολιτικών "κλικών" και ομάδων που στοχοποιούν τρίτη πλευρά», σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζιάο Λιζιάν, απαντώντας σε ερώτηση για τη Σύνοδο ΗΠΑ - ΕΕ.

Ο ίδιος είχε αναλάβει και τις προηγούμενες μέρες να τοποθετηθεί απέναντι στις αποφάσεις του G7 και του ΝΑΤΟ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η πολυπολικότητα αποτελεί την ακαταμάχητη τάση των διεθνών σχέσεων». Ο Ζιάο απέδωσε στις «ΗΠΑ και λίγες άλλες χώρες (...) κακόβουλες προθέσεις να δημιουργήσουν αντιπαράθεση και να διευρύνουν διαφορές και διαμάχες», εκφράζοντας την «έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεση» της Κίνας.

«Η εποχή που μία χώρα ή μια ομάδα χωρών "υπαγόρευε" τις παγκόσμιες υποθέσεις τελείωσε», ανέφερε ο Κινέζος διπλωμάτης. Στο φόντο των εντεινόμενων ανταγωνισμών διαφορετικών ιμπεριαλιστικών κέντρων, υποστήριξε ότι «η διεθνής κοινότητα χρειάζεται όσο ποτέ να εξασκήσει την πραγματική πολυμέρεια». Πρόσθεσε ότι «οι χώρες δεν πρέπει να αναζητούν πολιτικές "μπλοκ" στη βάση των συμφερόντων μικρών κλικών», καταλήγοντας πολύ χαρακτηριστικά ότι η αμερικανική ισχύς φθίνει διαρκώς, σημειώνοντας ότι «οι ΗΠΑ ασθενούν...».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν, Μα Σιαογκουάνγκ, υπερασπίστηκε την πρόσφατη εμφάνιση δεκάδων κινεζικών πολεμικών αεροπλάνων πάνω από τη νήσο, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα ανεχτούμε ποτέ προσπάθειες αναζήτησης ανεξαρτησίας και ανεπιθύμητης επέμβασης ξένων δυνάμεων στο θέμα της Ταϊβάν, άρα θέλουμε να στείλουμε ισχυρή απάντηση σε πράξεις συμπαιγνίας».

Το κινεζικό ΥΠΕΞ επέκρινε απόφαση επιτροπής του βελγικού Κοινοβουλίου που καταγγέλλει τον «σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας» στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ απέναντι στους μουσουλμάνους Ουιγούρους. Κάλεσε το Βέλγιο «να διορθώσει αμέσως το λάθος του προκειμένου να αποφευχθεί μια επιδείνωση των σινο-βελγικών σχέσεων». Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες αποφάσεις από τα Κοινοβούλια Καναδά, Ολλανδίας, Βρετανίας, Λιθουανίας και Τσεχίας.

Εφοδος αστυνομίας σε αντικυβερνητική εφημερίδα στο Χονγκ Κονγκ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αστυνομικές δυνάμεις του Χονγκ Κονγκ έκαναν χτες νωρίς το πρωί έφοδο στα γραφεία της εφημερίδας «Apple Daily», η οποία έχει υποστηρίξει από την αρχή το λεγόμενο «κίνημα υπεράσπισης της δημοκρατίας» και ασκεί έντονη κριτική στις τοπικές αρχές και την κεντρική κινεζική κυβέρνηση.

Η έφοδος έγινε με βάση το νόμο για την «εθνική ασφάλεια» που εγκρίθηκε πέρυσι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Δύσης, καθώς αναβαθμίζει τα περιθώρια παρέμβασης του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ, σε αυτό το διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο που αποτελεί τμήμα της κινεζικής επικράτειας, αλλά απολαμβάνει ευρεία αυτονομία, με βάση τη συμφωνία με την οποία η Βρετανία το «επέστρεψε» στην Κίνα.

Η αστυνομική επιχείρηση έληξε με τη σύλληψη τουλάχιστον πέντε στελεχών της εφημερίδας, περιλαμβανομένου του διευθυντή της, Ράιαν Λο. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «αθέμιτη σύμπραξη με ξένη χώρα ή ακραία στοιχεία που έχουν σκοπό να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

ΗΠΑ
Σοβαρά προβλήματα στις αερομεταφορές από «κατάρρευση» ιστοσελίδων

Σοβαρά προβλήματα στις αερομεταφορές των ΗΠΑ προκάλεσε η διακοπή λειτουργίας των ιστοσελίδων των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών «American Airlines», «Southwest Airlines», «United Airlines» και «Delta Air Lines».

Περισσότερες από χίλιες αναφορές από χρήστες επεσήμαναν προβλήματα στη «Southwest Airlines» και περισσότερες από 400 αναφορές χρηστών υπήρξαν για την «Delta Air Lines». Για τις άλλες δύο αεροπορικές εταιρείες οι αναφορές χρηστών που επεσήμαναν προβλήματα ανήλθαν σε περίπου 300.

Η «Southwest» ακύρωσε σχεδόν 300 πτήσεις της προχτές και καθυστέρησε περισσότερες από 500, μια μέρα αφότου αναγκάστηκε να σταματήσει προσωρινά τις δραστηριότητές της λόγω δυσλειτουργίας στο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αντίστοιχες καθυστερήσεις και ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων πραγματοποίησαν και οι άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Περίπου το ίδιο διάστημα μεγάλες τράπεζες της Αυστραλίας (μεταξύ αυτών και η μεγαλύτερη, Commonwealth Bank) διαπίστωσαν βλάβες που επηρεάζουν τις υπηρεσίες τους στο διαδίκτυο, τις εφαρμογές τους και τις ιστοσελίδες τους.

Τα αίτια για τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα δεν έγιναν άμεσα γνωστά, ωστόσο καταγράφονται λίγες μέρες μετά το ταυτόχρονο διεθνές διαδικτυακό «μπλακάουτ» σε ιστοσελίδες που σημειώθηκε στις 8 Ιούνη. Τότε είχαν «καταρρεύσει» προσωρινά ιστοσελίδες διεθνών ΜΜΕ, μεγάλων εταιρειών και κυβερνητικών υπηρεσιών (όπως της βρετανικής κυβέρνησης). Το εν λόγω «μπλακάουτ» είχε αποδοθεί τότε σε προβλήματα που αντιμετώπισε ο πάροχος υπηρεσιών «υπολογιστικού νέφους» «Fastly» και όχι σε κυβερνοεπίθεση.

Εντολή υποχρεωτικών επιπλέον ελέγχων στα αεροσκάφη «Boeing 737-MAX»

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) εξέδωσε οδηγία απαιτώντας από τις αεροπορικές εταιρείες που έχουν εντάξει στους στόλους τους το αεροσκάφος «Boeing 737-ΜΑΧ» να πραγματοποιήσουν επιπλέον επιθεωρήσεις του αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχου πτήσης.

Η οδηγία αυτή καθιστά υποχρεωτικές τις σχετικές κατευθύνσεις τεχνικού ελέγχου επιθεωρήσεων που δημοσιοποίησε η «Boeing» τον Δεκέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου πτήσης (MCAS) που διαθέτει το αεροσκάφος αυτού του τύπου συνδέθηκε με δύο τραγικά αεροπορικά δυστυχήματα, με συνέπεια την καθήλωση των αεροσκαφών του ίδιου τύπου στο έδαφος μέχρι τον περασμένο Νοέμβρη.

«ΣΕΝΤΖΟΥ-12» - «ΤΙΑΝΓΚΟΝΓΚ»
Επανδρωμένη αποστολή στον υπό κατασκευή διαστημικό σταθμό

Από την αναχώρηση των Κινέζων αστροναυτών

Copyright 2021 The Associated

Από την αναχώρηση των Κινέζων αστροναυτών
Το επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Σεντζού-12», με 3μελές πλήρωμα, προσδέθηκε χτες στο πρώτο τμήμα του κινεζικού διαστημικού σταθμού «Τιανγκόνγκ» («Ουράνιο Παλάτι»), έξι ώρες αφότου είχε εκτοξευτεί από εξέδρα στην έρημο Γκόμπι (βορειοδυτική Κίνα).

Πρόκειται για την πρώτη επανδρωμένη πτήση της Κίνας μετά από περίπου πέντε χρόνια.

Η αποστολή «Σεντζού-12» αποτελεί την τρίτη εκτόξευση από τις 11 που θα χρειαστεί να γίνουν μέχρι το 2022, με στόχο την ολοκλήρωση της κατασκευής του διαστημικού σταθμού «Τιανγκόνγκ». Οι δύο από τους συνολικά τρεις θαλαμίσκους που θα απαρτίζουν τον σταθμό θα σταλούν στο Διάστημα το 2022 και θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή πειραμάτων βιοτεχνολογίας, ιατρικής, αστρονομίας και διαστημικών τεχνολογιών.

Η Κίνα δεν συμμετέχει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (όπου συμμετέχουν ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, ΕΕ και Ιαπωνία), ενώ τα τελευταία χρόνια έχει καλύψει μεγάλο έδαφος στη δική της, αυτόνομη πορεία εξερεύνησης του Διαστήματος, σηματοδοτώντας και σε αυτόν τον τομέα την όξυνση του ανταγωνισμού πρώτα απ' όλα με τις ΗΠΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στο πλαίσιο ανέξοδων κινήσεων «ξεπλύματος» των συνεχιζόμενων ταξικών διακρίσεων, του ρατσισμού και της καταστολής σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των Αφροαμερικανών, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκριναν νομοσχέδιο με το οποίο κηρύσσεται ομοσπονδιακή αργία η 19η Ιούνη (Juneteenth) προς τιμήν της απελευθέρωσης των τελευταίων σκλάβων στο Τέξας το 1865. Η Juneteenth ήδη είναι αργία σε κάποιες πολιτείες, όπως το Τέξας.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Ο προτεινόμενος από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP, υπέρμαχοι της διατήρησης της «ένωσης» με το Ηνωμένο Βασίλειο) Πολ Γκίβαν ανέλαβε «πρώτος υπουργός» του τοπικού κοινοβουλίου, ενώ η προτεινόμενη από το αντιπολιτευόμενο Sinn Fein, Μισέλ Ο' Νιλ, ανέλαβε πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Μετά τη συμφωνία των δύο κομμάτων, οι δύο υποψηφιότητες επικυρώθηκαν από τη βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας.

ΟΣΤΙΝ.-- Εγκρίθηκε χτες από τον κυβερνήτη του Τέξας νόμος που από 1η Σεπτέμβρη θεσπίζει τη νόμιμη δημόσια οπλοφορία στην πολιτεία ακόμη και δίχως άδεια. Ο νόμος, που εγκρίθηκε τον Μάη από την πολιτειακή Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων (κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι), ορίζει πως πλέον θα επιτρέπεται σε κάθε άτομο ηλικίας από 21 ετών και άνω να οπλοφορεί δημοσίως εφόσον σε βάρος του δεν έχει επιβληθεί απαγόρευση για οπλοφορία.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Βρέθηκαν χτες οι σοροί 20 άτυχων Νοτιοαφρικανών εργατών που παγιδεύτηκαν προ ημερών ενώ δούλευαν σε παράνομο ορυχείο της βόρειας πόλης Ορκνεϊ στη Νότια Αφρική.

ΛΟΥΖΑΚΑ.-- Απεβίωσε χτες σε ηλικία 97 ετών ο πρώτος Πρόεδρος της Ζάμπια, Κένεθ Καούντα. Θεωρούνταν ήρωας της ανεξαρτησίας της αφρικανικής χώρας και κυβέρνησε τη Ζάμπια επί 27 χρόνια, από το 1964 που η χώρα του (τότε Ροδεσία) κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, μέχρι το 1991.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε χτες να ακυρώσει τον νόμο του πρώην Προέδρου Ομπάμα για την ασφάλιση υγείας (το λεγόμενο «Obamacare»), με τις ψήφους επτά δικαστών σε σύνολο εννιά.

ΤΑΛΙΝ.-- Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, ξεπέρασε την Τετάρτη πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί στο κοινοβούλιο, καθώς 55 βουλευτές τάχθηκαν εναντίον της απομάκρυνσής της από το αξίωμα έναντι 36 υπέρ. Την πρόταση μομφής είχαν καταθέσει δύο μέλη της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για καταστροφικές αποφάσεις για την οικονομία που πλήττουν την εθνική ασφάλεια.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως έλαβε το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης για παράταση της περιόδου χάριτος σχετικά με τη διέλευση προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία έως τις 30 Σεπτέμβρη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως μελετά το αίτημα.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ενάντια στην αστυνομική καταστολή

Νέες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν προχτές στην Τυνησία, σε εργατικές συνοικίες της πρωτεύουσας Τύνιδας, ενάντια στην αστυνομική καταστολή.

Επίκεντρο των διαδηλώσεων ήταν η συνοικία Σιντί Χασίν, όπου την περασμένη βδομάδα δολοφονήθηκε ένας νέος στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης και σύλληψης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στις φτωχές συνοικίες Ιταντχαμίν και Ιντιλάκα, στήνοντας μπλόκα σε δρόμους, ενώ η αστυνομία επιχείρησε να καταστείλει τις κινητοποιήσεις με δακρυγόνα και γκλομπς.

Την οργή μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τις προηγούμενες μέρες η αποκάλυψη βίντεο που κατέγραψε βάναυση αστυνομική βία σε βάρος νεαρού, ο οποίος ξεγυμνώθηκε και χτυπήθηκε άσχημα από αστυνομικούς, ενώ βασικός παράγοντας για τη λαϊκή αγανάκτηση στις εργατικές συνοικίες της Τύνιδας είναι η φτώχεια και η ανεργία που πλήττουν κυρίως τη νεολαία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ