ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ - ΡΩΣΙΑΣ
«Απώθηση», «περιορισμός» και «συνεργασία» με πυξίδα τα ευρωενωσιακά συμφέροντα

Αναζήτηση «ενιαίας στάσης» στην ΕΕ και κατάλληλου «μείγματος» για τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία

Την έκθεση της Κομισιόν για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 - 25 Ιούνη, παρουσίασε ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής Εξωτερικής Πολιτικής, Ζ. Μπορέλ.

Στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η στάση απέναντι στη Ρωσία ήταν ένα από τα θέματα που βρέθηκαν αυτήν τη βδομάδα στο επίκεντρο των αλλεπάλληλων συνάξεων του ευρωατλαντικού μπλοκ, στις Συνόδους Κορυφής του G7, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ - ΕΕ, ενώ την ίδια μέρα που παρουσιάστηκε η έκθεση Μπορέλ πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη.

Το νέο «τρίπτυχο»

Η έκθεση του Ζ. Μπορέλ προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέτει 3 βασικούς άξονες για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, κάνοντας λόγο για «απώθηση», «περιορισμό» και «συνεργασία».

Σε ό,τι αφορά την «απώθηση», ο Μπορέλ κάνει λόγο για απάντηση στις «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου στα κράτη - μέλη και στη γειτονιά μας». Ως βασικό στοιχείο αυτής της «απώθησης» περιγράφει τη συνέχιση στη στήριξη της Ουκρανίας.

«Περιορισμός» προτείνεται έναντι «των προσπαθειών της Ρωσίας να υπονομεύσει τα συμφέροντα της ΕΕ», η οποία «πρέπει να γίνει πιο στιβαρή και ανθεκτική». Ιεραρχούνται η ανάπτυξη «ικανοτήτων» στην άμυνα και στην κυβερνοασφάλεια, η ενίσχυση της θέσης της ΕΕ στη «γειτονιά» της Ρωσίας μέσα από «ενίσχυση της στήριξης στους Ανατολικούς εταίρους μας» και την εφαρμογή «εκκρεμών μεταρρυθμίσεων», καθώς και το θέμα της «ενεργειακής ασφάλειας» της ΕΕ και των «γειτόνων» μας, με ενεργειακό μείγμα που θα εξαρτάται λιγότερο από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Τέλος, προκρίνεται η «συνεργασία» με τη Ρωσία «σε πολλές βασικές προκλήσεις» και πάλι με κριτήριο την «περαιτέρω υπεράσπιση των συμφερόντων μας». Ως τέτοια πεδία αναφέρονται η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, ο «τεράστιος αριθμός των οικονομικών διαταραχών στις σχέσεις μας», όπως και η συνέχιση της στήριξης «στη ρωσική κοινωνία των πολιτών», της προσπάθειας δηλαδή για ενεργή παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία με βάση τα δικά της συμφέροντα. Στην εξωτερική πολιτική προκρίνεται η συνέχιση της «συνεργασίας» σε Μέση Ανατολή, Αφγανιστάν, Ιράν και Λιβύη.

«Να μην αφήσουμε τη Ρωσία να μας διχάσει...»

Κατά τ' άλλα, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την παρουσίαση του νέου «τρίπτυχου», ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι παραμένουν οι «5 αρχές της ΕΕ» απέναντι στη Ρωσία, οι οποίες περιλαμβάνουν και τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, την Κριμαία, την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα βρίσκονται στο «ναδίρ» και αυτές είναι προτάσεις για «να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία» με τρόπο που «εξυπηρετούνται και προωθούνται καλύτερα τα συμφέροντα και οι αρχές μας».

«Αν τα κράτη - μέλη εγκρίνουν αυτές τις συστάσεις, θα πρέπει να φροντίσουν να τηρηθούν και να μην αφήσουν τη Ρωσία να μας διχάσει», υπογράμμισε, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις σοβαρές ενδοαστικές αντιθέσεις και στο εσωτερικό της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία. Συμπλήρωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «η Ρωσία προτιμά να μιλάει απευθείας με ορισμένα κράτη - μέλη», παρά με την ΕΕ.

Ο Μπορέλ αναφέρθηκε και στους «μοχλούς πίεσης» κατά της Ρωσίας: «Το 75% των άμεσων επενδύσεων στη Ρωσία πραγματοποιείται από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις» και οι ευρωπαϊκές επενδύσεις ανέρχονταν σε 311,4 δισ. ευρώ το 2019. Η Ρωσία εξαρτάται από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, που αποτελούν το 40% του προϋπολογισμού της, και η ΕΕ είναι μεγάλος εισαγωγέας. «Πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε το πλεονέκτημα που προσφέρει η ενεργειακή μας μετάβαση» σε εναλλακτικές μορφές Ενέργειας, ανέφερε, η οποία «θα επηρεάσει καθοριστικά τη Ρωσία».

ΔΑΝΙΑ
Απεργούν από αύριο οι νοσηλευτές

Απέρριψαν μαζικά τις μηδενικές «αυξήσεις» που συμφώνησαν οι εργατοπατέρες για τους ...«ήρωες της πανδημίας»

Από πρόσφατη κινητοποίηση νοσηλευτών στη Δανία
Από πρόσφατη κινητοποίηση νοσηλευτών στη Δανία
Σε απεργία προχωρούν από αύριο Σάββατο οι νοσηλευτές στη Δανία, ενάντια στις μεγάλες περικοπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας τα τελευταία χρόνια, που είχαν σαν αποτέλεσμα την περίοδο της πανδημίας να δουλεύουν αμέτρητες ώρες, εκτεθειμένοι σε κινδύνους και με μεγάλη φθορά της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και αποφάσισαν να πουν «όχι» στην κοροϊδία της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, των περιφερειών (που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των νοσοκομείων) και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ολοι αυτοί, που μέσω «κοινωνικού διαλόγου» - σύμφωνα με το δανέζικο μοντέλο - διαπραγματεύονται από τον Γενάρη την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, το μόνο που επιδιώκουν είναι να μη δοθεί καμία αύξηση στους κατά τ' άλλα ...«ήρωες της πανδημίας».

Τον Μάρτη οι νοσοκομειακοί υπάλληλοι ψήφισαν «όχι» στην πρόταση της Ομοσπονδίας για μηδενικές «αυξήσεις». Την περασμένη βδομάδα ο «κοινωνικός διάλογος», με τους εργαζόμενους θεατές «στη γωνία», συνεχίστηκε και κατέληξε πάλι σε συμφωνία - κοροϊδία, χωρίς ούτε κορόνα αύξηση.

Η νέα «συμφωνία» απορρίφθηκε ξανά με 67%, ενώ είχε ψηφίσει το 80% των 5.000 μελών - νοσηλευτών.

Στο μεταξύ, οι περικοπές και η έλλειψη προσωπικού είναι τόσο έντονες που μπορεί να απεργήσει εκ περιτροπής μόνο το 10% των νοσηλευτών, διαφορετικά δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, με κίνδυνο για τους ασθενείς, και η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη.

Στα αιτήματα των νοσηλευτών συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση ενός αναχρονιστικού νόμου του 1969 για τους μισθούς των υπαλλήλων στο Δημόσιο, που ξεχωρίζει τα «γυναικοκρατούμενα» επαγγέλματα (νοσοκόμες, παιδαγωγοί κ.ά.) και προβλέπει χαμηλότερη αμοιβή. Αποτέλεσμα αυτού του νόμου είναι σήμερα οι νοσηλευτές να αμείβονται με 14,7% λιγότερο από τον μέσο όρο. Επομένως, ένα από τα βασικά τους αιτήματα - εν έτει 2021 στη Δανία - είναι ίσος μισθός για γυναίκες και άνδρες!

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Νέα δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου από ισραηλινά πυρά

Σε νοσοκομείο της Νάμπλους άφησε χτες ξημερώματα την τελευταία του πνοή ένας Παλαιστίνιος έφηβος, 16 ετών, που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από ισραηλινά πυρά την Τετάρτη στη διάρκεια κινητοποίησης κατά Εβραίων εποίκων και Ισραηλινών κατοχικών στρατιωτών. Οι κατοχικές δυνάμεις δικαιολόγησαν την επίθεση κατηγορώντας τον έφηβο πως επιχείρησε να τους πετάξει «εκρηκτικά»...

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν νεαρή Παλαιστίνια στην πόλη Χιζμέχ (βορείως της Ιερουσαλήμ) στη Δυτική Οχθη με το πρόσχημα πως επιχείρησε να πέσει με το αυτοκίνητό της πάνω σε περίπολο του στρατού.

ΙΡΑΝ
Τετραπλές εκλογές εν μέσω κυρώσεων και παζαριών

Εν μέσω παζαριών γύρω από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και υπό την πίεση των ασφυκτικών αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, σήμερα στο Ιράν διεξάγονται τέσσερις εκλογικές διαδικασίες: Για την εκλογή νέου Προέδρου της χώρας, την εκλογή των 290 μελών της Βουλής, την ανάδειξη νέου 88μελούς Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων (που αναλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκλογή του επόμενου Σιίτη ανώτατου ιερωμένου) και δημοτικές εκλογές. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται σε περίπου 59,3 εκατομμύρια άτομα.

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών, που θα διαδεχτεί τον απερχόμενο Πρόεδρο, Χ. Ροχανί, θα έχει να διαχειριστεί το σύνθετο παζάρι με τις ΗΠΑ και το πώς αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τις συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας που έχει υπογράψει η Τεχεράνη με το Πεκίνο, για κινεζικές επενδύσεις εκατοντάδων δισ. στο Ιράν. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας για αποκλιμάκωση στις διμερείς και τις περιφερειακές σχέσεις, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις χωρών της περιοχής για περιορισμό του ιρανικού πυραυλικού προγράμματος και της περιφερειακής γεωπολιτικής επιρροής της Τεχεράνης.

Μεταξύ των έξι υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο, ως φαβορί εμφανίζεται ο 60χρονος πρώην επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής, Εμπραχίμ Ραΐσι. Ο Ραΐσι είχε συμμετάσχει και στις εκλογές του 2017, παίρνοντας 38% των ψήφων, ενώ τώρα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να συγκεντρώνει 59%. Ακολουθεί ο 64χρονος πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν και πρώην δημοσιογράφος, Αμπντολνασέρ Χεματί.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Θανατηφόρα επίθεση σε γραφεία του HDP

Μία 40χρονη γυναίκα σκοτώθηκε χτες στην Τουρκία, στη Σμύρνη, μετά από επίθεση ενόπλου στα γραφεία της περιφερειακής οργάνωσης του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένας άνδρας εισέβαλε στα γραφεία γύρω στις 11 το πρωί και άρχισε να πυροβολεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Cumhuriyet», ο δράστης δήλωσε ότι «δεν έχω σχέση με καμία οργάνωση. Μπήκα στο κτίριο γιατί μισώ το ΡΚΚ. Πυροβόλησα τυχαία».

Ο βουλευτής του HDP, Μ. Τσεπνί, επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για την πρώτη τέτοια επίθεση, παρότι μάλιστα απέναντι στεγάζεται αστυνομικό τμήμα. Ανακοίνωση του κόμματος κατήγγειλε ότι «το HDP έχει στοχοποιηθεί από το κυβερνών κόμμα και το υπουργείο Εσωτερικών, και εδώ και μήνες κάποιοι έρχονται έξω από τα γραφεία μας με σκοπό να στήσουν προβοκάτσια».

ΙΚΕΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Καταδίκη για συστηματική παρακολούθηση εργαζομένων και πελατών

Τις άφθονες τακτικές που διαθέτουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να παρακολουθούν το προσωπικό τους, αλλά και τους πελάτες, ανέδειξε η απόφαση δικαστηρίου στη Γαλλία, στις Βερσαλλίες, που επέβαλε στην IKEA πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ κρίνοντας στελέχη της ένοχα για παρακολούθηση εργαζομένων και όχι μόνο.

Οπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση, το γαλλικό υποκατάστημα του σουηδικού ομίλου παρακολουθούσε εργαζομένους, συλλέγοντας δεδομένα για την κίνηση σε αρχεία τραπεζικών λογαριασμών τους, τη δραστηριότητά τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ά.

Η υπόθεση που εκδικάστηκε αφορά την περίοδο 2009 - 2012, αν και οι εισαγγελικές αρχές κατέληξαν πως η παρακολούθηση είχε αρχίσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, το «σύστημα παρακολούθησης» εργαζομένων αλλά και πελατών που χρησιμοποιούσε ο όμιλος, κατέγραφε μεταξύ άλλων πληροφορίες για το ποινικό τους μητρώο, τον τρόπο ζωής τους, κληρονομικά στοιχεία και άλλα, μέσω της εταιρείας «παροχής συμβουλευτικής εταιρειών» «Eirpace».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες της και να εμφανίσει την υπόθεση λίγο - πολύ ως... προσωπική επιλογή μεμονωμένων στελεχών, η γαλλική θυγατρική της ΙΚΕΑ ανέφερε ότι «καταδικάζει έντονα αυτές τις πρακτικές, ζητάει συγγνώμη και θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο δράσης για να εμποδίσει την επανάληψή τους»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ