ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Στις 24 Ιούνη η εναρκτήρια εκδήλωση στο Κλειστό Ολυμπιακό Γαλατσίου
  • Με ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, και διεθνιστικό μουσικό πολυθέαμα
  • Οι εργασίες θα συνεχιστούν στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό, και θα ολοκληρωθούν στις 27 Ιούνη

«Δυνατό ΚΚΕ. Νους - Καρδιά - Οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό». Με αυτό το σύνθημα, ξεκινάει την ερχόμενη βδομάδα το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 27 Ιούνη.

Την Πέμπτη 24 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια εκδήλωση του 21ου Συνεδρίου.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσει διεθνιστικό μουσικό πολυθέαμα με τίτλο «Ποτάμι ο κόσμος και δεν γυρνάει», δανεισμένο από το έργο των Μπέρτολτ Μπρεχτ - Κουρτ Βάιλ «Το τραγούδι του Μολδάβα». Ο σημερινός εκμεταλλευτικός κόσμος σε αντιδιαστολή με τον κόσμο της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Μέσα από τραγούδια, κείμενο, εικόνες και βίντεο θα προβληθεί η ιστορική αναγκαιότητα του φωτεινού δρόμου της κοινωνικής απελευθέρωσης. Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις και θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα.

Την Παρασκευή 25 Ιούνη, στις 9 π.μ., οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου θα συνεχιστούν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, η οποία μετά και τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, και με τη συμβολή μελών και φίλων, έχει φορέσει τα «γιορτινά» της για να υποδεχτεί τους συνέδρους.

Τα θέματα του Συνεδρίου, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 27 Ιούνη, με βάση το Καταστατικό του Κόμματος, είναι τα εξής:

α) Ο απολογισμός δράσης της ΚΕ και όλου του Κόμματος από το 20ό προς το 21ο Συνέδριο, οι βασικές εκτιμήσεις για τις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της περιόδου, η κατάσταση του εργατικού - λαϊκού κινήματος και τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 22ο Συνέδριο.

β) Η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Στο 21ο Συνέδριο, όπως έγινε και σε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες που προηγήθηκαν, θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας εξαιτίας της πανδημίας.


ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Ενισχύσεις στο κεφάλαιο, τα βάρη στον λαό

Στην τελική ευθεία έχει περάσει η διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021 - 2025, το οποίο το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτό η κυβέρνηση θα ενσωματώσει τις βασικές παραδοχές και τις προβλέψεις αναφορικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, ενώ ο βασικός πυλώνας της αναμενόμενης ανάκαμψης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι η πλήρης αξιοποίηση των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων προγραμμάτων της ΕΕ, σε ενιαίο πακέτο με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, όπως άλλωστε αποτυπώνονται και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθεί στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ και του Εκοφίν που συνεδριάζουν αύριο και την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο, με τη φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών.

Στην αυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ αναμένεται να επικυρωθεί και η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβράβευσε την κυβέρνηση της ΝΔ σε ό,τι αφορά το αντιλαϊκό της έργο, δίνοντας το «πράσινο φως» για την εκταμίευση δόσης ύψους 740 εκατ. ευρώ προς τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις του ΜΠΔΣ εστιάζουν σε απορροφήσεις κοινοτικών κεφαλαίων ύψους 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για την περίοδο μέχρι το 2025, με «αντάλλαγμα» την παραπέρα προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης να προβλέπουν:

-- Ο μέσος ρυθμός ανάκαμψης αναμένεται σε περίπου 3,9% σε ετήσια βάση, αλλά με σταδιακή εξασθένιση από 6,2% το 2022 στην περιοχή του 3,3% το 2025, με βάση και το προβλεπόμενο «εμπροσθοβαρές» χρονοδιάγραμμα εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης στους επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Το πρωτογενές έλλειμμα από 7,2% του ΑΕΠ φέτος θα προσγειωθεί στο 0,3% το 2022. Το 2023 το έλλειμμα θα μετατραπεί σε πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ και τα επόμενα έτη θα ανέβει στην περιοχή του 2,9% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα ξεδιπλώνει τις φοροελαφρύνσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους επενδυτές, φορτώνοντας τα ματωμένα πλεονάσματα στον λαό.

-- Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να ενισχυθούν το 2022 σε ποσοστό της τάξης του 30%, για να συνεχίσουν σε ανοδική τροχιά αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς, στο 10% σε ετήσια βάση, μέχρι το 2025.

Ελλείμματα στις πλάτες του λαού

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και του εγχώριου κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, αποτυπώνονται και στην εξέλιξη των μεγεθών του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο 5μηνο (Γενάρης - Μάης) το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα ύψους 8,16 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους) εκτοξεύει το έλλειμμα στα 10,8 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των δαπανών εμφανίζεται στα 29,1 δισ. ευρώ, έναντι 18,4 δισ. ευρώ των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στο 5μηνο του 2021.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ