ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Πανδημία, παζάρια και κόντρες σε πρώτο πλάνο

Με τις επιπτώσεις από την πανδημία και τις αβεβαιότητες στην πορεία της ευρωενωσιακής οικονομίας σε πρώτο πλάνο ξεκίνησε χτες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση, τα παζάρια και οι αντιθέσεις απλώνονται και σε άλλα φλέγοντα ζητήματα, όπως η διαχείριση του Μεταναστευτικού και οι εξωτερικές σχέσεις, ειδικά οι σχέσεις των κρατών - μελών με Τουρκία και Ρωσία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκίνησε με γεύμα εργασίας με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών Α. Γκουτέρες. Σύμφωνα με ευρωενωσιακές πηγές, συζήτησαν πώς ΕΕ και ΟΗΕ μπορούν «να ενώσουν τις δυνάμεις τους» για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 και της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, πως η ΕΕ μπορεί «να ενισχύσει τα συστήματα και θεσμούς του ΟΗΕ ως μέσο για την προώθηση ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αξιών και συμφερόντων». Σε σχέση με περιφερειακές συγκρούσεις εξετάστηκε τι μπορούν να κάνουν ΕΕ και ΟΗΕ σε περιοχές όπως το Σαχέλ, η Λιβύη, η Συρία.

Η Α. Μέρκελ και άλλοι ηγέτες εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τη μεταδοτικότητα και εξάπλωση τη μετάλλαξης «Δ». Ωστόσο, η συζήτηση πήγε και στο πώς θα αντιμετωπιστούν εμπόδια στην «ελεύθερη κυκλοφορία» στην ΕΕ, με μια σειρά κυβερνήσεις, όπως η ελληνική, να πιέζουν για μείωση των όποιων περιορισμών και παραπέρα χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με οδηγό τα συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου.

Συζήτησαν και για το Μεταναστευτικό, εξετάζοντας την «κατάσταση» στις διάφορες «μεταναστευτικές οδούς», συζητώντας μέτρα καταστολής στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και πίεσης σε κυβερνήσεις τρίτων χωρών προς ανακοπή τέτοιων ρευμάτων.

Ξεχωριστή συζήτηση έγινε για τη Ρωσία, σε συνέχεια των Συμπερασμάτων της προηγούμενης Συνόδου και με βάση έκθεση του ύπατου εκπροσώπου και της Κομισιόν, οπωσδήποτε παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και τη Σύνοδο ΗΠΑ - ΕΕ, όπου δρομολογήθηκαν νέες επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Μόσχα.

Κυπριακό, ατομική ευθύνη και Ελληνοτουρκικά

Προσερχόμενος ο Κυρ. Μητσοτάκης χτες το μεσημέρι στη Σύνοδο, ξεχώρισε τρία θέματα ως «ειδικού ενδιαφέροντος»:

Πρώτον, στη συζήτηση με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών «να επαναληφθεί, με τρόπο κατηγορηματικό, ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα». Δεύτερον, στο ζήτημα του Covid-19 επέμεινε για «άμεση ενεργοποίηση από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από την 1η Ιουλίου, έτσι ώστε να επιτραπεί με την μεγαλύτερη δυνατή άνεση η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης», με άγχος του τα κέρδη των ομίλων του τουριστικού κλάδου. Ταυτόχρονα, φόρτωσε ξανά στην ατομική ευθύνη την αντιμετώπιση της μετάλλαξης «Δ», αποσιωπώντας κάθε αναφορά στην ανάγκη θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας με κρατική ευθύνη και επέμεινε να παρουσιάζει το εμβόλιο ως πανάκεια.

Τέλος, στα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία και συζητήθηκαν αργά χτες βράδυ στο δείπνο των ηγετών των κρατών - μελών, ο πρωθυπουργός δήλωσε «ικανοποιημένος» από το αρχικό σχέδιο των Συμπερασμάτων, «καθώς αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο, σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά».

Το προσχέδιο του κειμένου Συμπερασμάτων «καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση πρόταση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και σε άλλα μέρη της περιοχής, σύμφωνα με τη Δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2021». Σημειώνει ακόμη πως «σύμφωνα με το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία και όλους τους παράγοντες να συμβάλουν θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων».

Παζαριών συνέχεια...

Καθώς βασικό στο «μενού» του ευρωτουρκικού παζαριού είναι και το Μεταναστευτικό, ο Μητσοτάκης έσπευδε χτες να αναγνωρίσει «τον σημαντικό ρόλο που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση», πρόσθεσε, βάζοντας δυο προϋποθέσεις: «Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση - προφανώς - είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα».

Επίσης, πλευρά του παζαριού αποτελεί και το ζήτημα της Τελωνειακής Ενωσης, με το προσχέδιο των Συμπερασμάτων να «σημειώνει την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη - μέλη», δηλαδή και στην Κύπρο.

Η Σύνοδος ολοκληρώνεται σήμερα.

Συζήτηση της πρότασης για Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας

Υπέρ της διεξαγωγής απευθείας επαφών της ΕΕ με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ως μέσο για την καλύτερη διασφάλιση των ευρωενωσιακών συμφερόντων, τοποθετήθηκαν ανοιχτά χτες οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας, μία μέρα μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι δυο τους θα πρότειναν στη χτεσινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη διεξαγωγή μιας Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας.

«Πρέπει να επιδιώξουμε άμεση επαφή με τη Ρωσία και τον Ρώσο Πρόεδρο» παρά τις «προκλήσεις», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας χτες στο γερμανικό Κοινοβούλιο, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Δεν αρκεί ο Αμερικανός Πρόεδρος να έχει μιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο», επισήμανε, αναφερόμενη στην πρόσφατη συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη. «Πρέπει και η ΕΕ να δημιουργήσει διαφορετικές μορφές συνομιλιών», πρόσθεσε, «δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την επίλυση συγκρούσεων».

Κάλεσε την ΕΕ «να καθορίσει μια ατζέντα κοινών στρατηγικών συμφερόντων» με τη Ρωσία, σε θέματα όπως το κλίμα, η Συρία ή η Λιβύη. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει «να δημιουργήσει μηχανισμούς, ώστε τα κράτη - μέλη να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται από κοινού και ενωμένα στις προκλήσεις. Μόνο έτσι θα μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τις υβριδικές επιθέσεις της Ρωσίας».

Ο δε Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, τάχθηκε υπέρ «συντονισμένου» και «ενωτικού» διαλόγου της ΕΕ με τη Ρωσία, προκειμένου να «υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας» και ως «απαραίτητη» προϋπόθεση «για τη σταθερότητα της Ευρώπης».

Η Αυστρία τάσσεται υπέρ της γαλλογερμανικής πρότασης για την πραγματοποίηση Συνάντησης Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Σ. Κουρτς. Λιθουανία και Λετονία, όπως αναμενόταν, εξέφρασαν επιφυλάξεις, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μ. Ρούτε, δεν αντιτίθεται στη διεξαγωγή μιας Συνάντησης Κορυφής των επικεφαλής των ευρωενωσιακών θεσμών με τον Ρώσο Πρόεδρο, αλλά ο ίδιος δεν θα πάρει μέρος αν γίνει με τους ηγέτες των 27 χωρών.

«Αξιολογούμε την πρωτοβουλία θετικά. Ο Πρόεδρος Πούτιν είναι υπέρ της δημιουργίας ενός μηχανισμού διαλόγου και επαφών μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας», δήλωσε από την πλευρά της Ρωσίας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι η Μόσχα παρακολουθεί προσεκτικά τη Σύνοδο Κορυφής.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Πώς θα ανακάμψει το κεφάλαιο από ... άλλο δρόμο

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε χτες και στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας, για συμμετοχή, με το καθεστώς του παρατηρητή, στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο της Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών - PES, στο περιθώριο της οποίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, και τους προέδρους και συμπροέδρους της ευρωομάδας των Πρασίνων, της GUE/NGL και των Σοσιαλιστών. Στο Βερολίνο θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τακτική συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών ηγετών, στο περιθώριο της οποίας θα συναντήσει και τους συμπροέδρους της Die Linke.

Στη συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τα προτάγματα του κεφαλαίου που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και «πώς η Ελλάδα μπορεί να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, την Πράσινη Συμφωνία στη βάση μίας δίκαιης μετάβασης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάγκη για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας», αφού κοινός στόχος των κομμάτων της διαχείρισης είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων του για τη στήριξη της κερδοφορίας του.

Ο Αλ. Τσίπρας αναπαρήγαγε αυταπάτες ότι τάχα η πανδημία πυροδοτεί προβληματισμό για βαθιές αλλαγές όταν στην πραγματικότητα με αφορμή και την πανδημία η συζήτηση επικεντρώνεται στο πώς θα ανακάμψει το κεφάλαιο πατώντας στο σβέρκο των λαών. Κατηγόρησε δε τον Κυρ. Μητσοτάκη που «υλοποιεί μια ακραία πολιτική, καταργώντας εργασιακά προνόμια και δικαιώματα, ιδιωτικοποιώντας την Κοινωνική Ασφάλιση. Μια πολιτική ακραία νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή».

Επιχειρώντας να διαχωρίσει τη σοσιαλδημοκρατία απ' την πολιτική που εναλλάξ με τη «δεξιά» υπηρετεί, είπε: «Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουμε να ανοίξουμε δυναμικά και αποφασιστικά τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης αγωνιζόμενοι για μια Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες. Οφείλουμε να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στην Ευρώπη της λιτότητας. Να κοιτάξουμε μπροστά».

Αναφορά έκανε και στις ευρωτουρκικές σχέσεις με αφορμή την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας. «Κατά την άποψή μου είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναγκάσουμε την Τουρκία να συνδέσει την προοπτική της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ενωσης που επιθυμεί, με την προσφυγή, μαζί με την Ελλάδα, στη Χάγη για την επίλυση, την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ας το κατανοήσουμε, χωρίς Τελωνειακή Ενωση δεν θα υπάρξει Χάγη», δήλωσε.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση στη συζήτηση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στη συζήτηση ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Ιούνη 2021 στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης, στην ομιλία του, ανέφερε τα παρακάτω:

«Μπροστά στη Σύνοδο Koρυφής αποδεικνύεται έμπρακτα σε μια σειρά από χώρες ότι τα αναγκαία εμβόλια συμβάλλουν αλλά δεν μπορεί - όπως ισχυρίζονται Κομισιόν και κυβερνήσεις - να εναποτεθεί μόνο σε αυτά η αντιμετώπιση της πανδημίας. Η στρατηγική σας ενισχύει την εμπορευματοποιημένη και πανάκριβη υγεία, το κριτήριο κόστος - όφελος που μας έφεραν έως εδώ.

Την ώρα που χρυσώνονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι με το Ταμείο Ανάκαμψης η "αποπληρωμή" του φορτώνεται στον λαό με μνημόνια και νόμους - εκτρώματα για 10ωρη δουλειά, περιορισμό της απεργίας, τζογάρισμα των επικουρικών συντάξεων, ενώ μετακυλίονται στον λαό νέοι "πράσινοι" και "ψηφιακοί" φόροι.

Στον δε ανταγωνισμό με ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία η ΕΕ με στόχο την προσέλκυση της Τουρκίας, την αναγορεύει σε "ασφαλή χώρα" μεθοδεύοντας fast-track απελάσεις και καταστολή τύπου Frontex, διαιωνίζοντας τη Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Μάλιστα βλέπει "βελτίωσή" της, την ώρα που αυτή έχει εξαγγείλει νέες γεωτρήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο και προωθεί διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο. Πρόκειται για αποδείξεις ότι η εμπλοκή της Ελλάδας και με κυβέρνηση ΝΔ στα σχέδια ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ μόνο νέα βάσανα προμηνύει για τους λαούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ