ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνει «τη ζωή των επενδυτών ευκολότερη» και των εργαζομένων κόλαση

Ψηφίστηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που παρέχει νέες διευκολύνσεις σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Την παραπέρα «απελευθέρωση» της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων από «γραφειοκρατικούς ελέγχους», που αφορούν από την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι ακόμα και τη δημόσια υγεία, ψήφισαν από κοινού χτες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας να επιβεβαιώνουν τη στρατηγική τους ταύτιση στην ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, που προϋποθέτει το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και των λαϊκών αναγκών.

Πρόκειται για νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Τουρισμού, ρυθμίσεις για τις παραγωγικές δραστηριότητες και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», το οποίο φέρει τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αποτελεί συνέχεια του σχετικού νόμου 4756/2021 που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ, και πάλι από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τόσο με το εν λόγω νομοσχέδιο όσο και με τον Ν. 4756, όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση, «συνεχίζεται η μεταρρυθμιστική προσπάθεια ενοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης και σε άλλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, υπό το πλαίσιο του Ν. 4442/2016» του ΣΥΡΙΖΑ.

Το στίγμα του νομοσχεδίου έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Αδ. Γεωργιάδης, λέγοντας ότι σκοπός του είναι να «κάνει τη ζωή των επενδυτών ευκολότερη», ενώ χαρακτηριστική ήταν και η φράση της βουλευτή της ΝΔ, Χρ. Αλεξοπούλου, ότι για τους επιχειρηματίες «ο χρόνος είναι χρήμα» και δεν μπορεί η κυβέρνηση να τους εμποδίζει.

Η σύμπνοια και η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησαν όσον αφορά το νομοσχέδιο, αφού όπως ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σαρακιώτης «πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά όταν αποτελεί συνέχεια των επιτυχημένων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο, παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο είναι «αποσπασματικό, πρόχειρο», «καθυστερημένο», ότι η κυβέρνηση το φέρνει για ψήφιση «εντός ενός ημιτελούς πλαισίου», όταν σήμερα «είναι πιο αναγκαία από ποτέ η χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής ως το κεντρικό διακύβευμα της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία», ό,τι λέει δηλαδή ο ΣΕΒ, με τον υπουργό να απαντάει καθησυχαστικά ότι «η ανάπτυξη πάει καλά», παραθέτοντας και σχετικά δημοσιεύματα από διεθνείς οίκους κ.ο.κ.

Ο ένας συνεχίζει το αντιλαϊκό έργο του άλλου

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επεσήμανε ότι «κάθε επόμενη κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από την προηγούμενη και συνεχίζει το αντιλαϊκό έργο». ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, «παρά τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να παρουσιάζουν στην τακτική τους ή ακόμα και στις καταβολές τους, έχουν κοινή στρατηγική όταν αφορά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης και του μεγάλου κεφαλαίου» και «ψηφίζουν τους νόμους που αφορούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η οποία σημαίνει μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης».

Ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της εφαρμογή της πατέντας τού «ελέγχου εκ των υστέρων», που σημαίνει πρακτικά την κατάργηση έστω και αυτών των υποτυπωδών ελέγχων που αφορούν ακόμα και τη δημόσια υγεία για μια σειρά «οικονομικούς φορείς και επενδυτές που ασκούν ή επιθυμούν να ασκήσουν τις οικονομικές δραστηριότητες», όπως του Τουρισμού.

Στο 2ο μέρος, που αφορά «ειδικότερες ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή δραστηριότητα», προβλέπει την ανεξέλεγκτη διασπορά των λεγόμενων επιχειρηματικών πάρκων, που «εξαιρούνται της υπαγωγής σε ειδικές διατάξεις, σχετικές με την τήρηση αποστάσεων από εγκαταστάσεις ή περιοχές που βρίσκονται εκτός των χώρων αυτών», ξεπερνώντας και εδώ στοιχειώδεις ρυθμίσεις προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας και πολεοδομικές. Και για να μην υπάρξει αυταπάτη ότι αυτό αφορά μικρούς ΕΒΕ, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους επιχειρηματικούς ομίλους της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα γνωστά logistics, που θα μπορούν από δω και πέρα να αυτοαναγορεύονται σε επιχειρηματικό πάρκο «μεμονωμένης επιχείρησης».

Ειδικά δε για τα logistics, στο άρθρο 28 προβλέπεται ότι είναι δυνατή η υπέρβαση της επιτρεπόμενης κατ' όγκο εκμετάλλευσης του οικοπέδου (αυξάνεται δηλαδή ο συντελεστής δόμησης), ταυτόχρονα όμως επιτρέπεται και η καθ' ύψος υπέρβαση μέχρι τα 32 μέτρα!

Τέτοιο βιομηχανικό πάρκο προβλέπεται για την εξαιρετικά επιβαρυμένη περιοχή των Οινοφύτων και «αυτό ψηφίζετε όλοι», επεσήμανε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί τις επιλογές και τις ανάγκες του κεφαλαίου, την καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία στηρίζουν όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, θυσιάζοντας στον βωμό των κερδών των καπιταλιστικών επιχειρήσεων τις λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα. Αυτή η σύμπλευση υπάρχει σε όλα τα κρίσιμα θέματα: Στη φορολογία, στο Ασφαλιστικό, στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης κ.λπ.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση διευκολύνει τη δράση των επιχειρήσεων την ώρα που βάζει επιπλέον εμπόδια στη δράση των εργαζομένων για να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ενώ έκανε αναφορά και στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που προωθεί η κυβέρνηση, «τζογάροντας τις εισφορές και τους κόπους των εργαζομένων στις χρηματαγορές».

Σχετικά με την κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά, επεσήμανε ότι η κίνηση αυτή επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» και να εξαγοράσει τους κατοίκους των νησιών, τα οποία όλες οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει σε φυλακές μεταναστών και προσφύγων. Αναφέρθηκε τέλος στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, και τόνισε ότι θέση του ΚΚΕ είναι η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ
Εργαλείο θωράκισης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων

Ο κλιματικός νόμος της ΕΕ αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο θωράκισης της κερδοφορίας ομίλων της «πράσινης Ενέργειας» και «ψηφιακής μετάβασης» με ζεστό χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα πληρώσουν και πάλι οι λαοί, τόνισε σε παρέμβασή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ομιλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου έχει ως εξής:

«Παρά τις υποκριτικές ανησυχίες σας για το περιβάλλον, ο κλιματικός νόμος σημαδεύεται από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και είναι εργαλείο θωράκισης της κερδοφορίας ομίλων της "πράσινης ενέργειας", της "ψηφιακής μετάβασης". ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ πίνουν νερό στο όνομα του Ταμείου Ανάκαμψης που μοιράζει εκατοντάδες δισ. ευρώ στους ομίλους, ενώ οι λαοί φορτώνονται μνημόνια, αντεργατικά εκτρώματα για 10ωρη εργασία, νέους "πράσινους" φόρους ατομικής ευθύνης, που είναι τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενά τους.

Τέτοιοι κανονισμοί, όπως ο κλιματικός νόμος, "ξεπλένουν" περιβαλλοντικά εγκλήματα με την έγκριση όλων των κυβερνήσεων, όπως οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η παράδοση γης, δασών, αέρα, θάλασσας, παραλιών σε "πράσινους καπιταλιστές" για κάθε είδους εκμετάλλευση, οι ΧΥΤΑ τύπου Φυλής, η καύση σκουπιδιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καταστρέφοντας το περιβάλλον και επιβαρύνοντας τη δημόσια υγεία.

Ο ένοχος δεν γίνεται σωτήρας. Γιατί, στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος που υπερασπίζεστε, που εμπορευματοποιεί τη γη, το νερό, τον αέρα με στόχο το ολοένα μεγαλύτερο επιχειρηματικό κέρδος, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε φιλολαϊκή διαχείριση, ούτε προστασία του περιβάλλοντος.

Η λύση βρίσκεται στον συλλογικό οργανωμένο αγώνα ενάντια στη στρατηγική κυβερνήσεων και ΕΕ που καταδικάζει τους εργαζόμενους, τα παιδιά τους, να ζουν δίπλα σε χωματερές, σε ρυπογόνες βιομηχανίες. Βρίσκεται στην πάλη για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, όπως η ζωή σε ένα πραγματικά ανθρώπινο περιβάλλον».

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
«Κανονικότητα» με μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Η προσπάθεια διασφάλισης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, σε συνδυασμό με τον πακτωλό των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, εμφανίζονται ως οι κεντρικοί πυλώνες της αντιλαϊκής πολιτικής και της κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων της επόμενης περιόδου.

Οι διαθέσεις αυτές αποτυπώνονται και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025 που κατατέθηκε στη Βουλή, με το οποίο «φωτογραφίζονται» και νέες παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση, ο αντιλαϊκός πήχης ξεκινά με αφετηρία τις ήδη ισχύουσες (από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021) μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, τις κάθε είδους επιδοτήσεις, τις φοροελαφρύνσεις κ.ο.κ.

Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, οι απώλειες του κρατικού προϋπολογισμού από το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κατά τρεις ποσοστιαίες, τόσο για το 2021 όσο και για το 2022, φτάνουν στα 815 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Κίνδυνοι και αβεβαιότητες

Οπως αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο, «οι εξωγενείς κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές περιλαμβάνουν, αφενός, μία μεγαλύτερη επιμονή της πανδημίας (μεταλλάξεις, νέα έξαρση), η οποία θα ανέβαλλε εκ νέου την ανάκαμψη προς το 2022 και, αφετέρου, μεγαλύτερες ασυμμετρίες στην ανάκτηση των οικονομικών απωλειών μεταξύ χωρών, σε συνάρτηση με την έκθεση στον τουρισμό».

Το δυσμενές σενάριο βασίζεται στην υπόθεση ότι η οικονομική μεγέθυνση για το 2021 θα είναι χαμηλότερη κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την πρόβλεψη στο σενάριο βάσης, δηλαδή στο 2,6% αντί 3,6%, σε μια εξέλιξη που θα συμπαρέσυρε προς τα κάτω και όλες τις άλλες εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Τα βασικά μεγέθη του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού εμφανίζουν μέσο ρυθμό ανάκαμψης περίπου 3,9% σε ετήσια βάση, αλλά με σταδιακή εξασθένιση από 6,2% το 2022 στην περιοχή του 3,3% το 2025, με βάση και το προβλεπόμενο «εμπροσθοβαρές» χρονοδιάγραμμα εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (3,6% για φέτος, 6,2% το 2022, 4,4% το 2023, 4,1% του ΑΕΠ το 2024 και στο 3,3% του ΑΕΠ το 2025).

Στη μέγγενη του Ταμείου Ανάκαμψης

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την απόφαση επικύρωσης του Σχεδίου Ανάκαμψης της ελληνικής κυβέρνησης υπογραμμίζει: «Το σχέδιο διασφαλίζει ότι οι πολιτικές που παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας εξακολουθούν να εφαρμόζονται και ότι ενισχύονται σημαντικά μέσω της στήριξης των αναγκαίων επενδύσεων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά διευκρινίζουν, «αυτό ισχύει ιδίως για βασικούς τομείς, όπως η δημοσιονομική διάρθρωση, η αγορά εργασίας, οι κοινωνικές παροχές και υγειονομική περίθαλψη, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, το επιχειρηματικό περιβάλλον» κ.ά.

ΚΚΕ
Κατήγγειλε τον Βελόπουλο για την αθλιότητα κατά της οικογένειας Φύσσα

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος στην αρχή της τοποθέτησής του κατήγγειλε το κόμμα της Ελληνικής Λύσης, ο πρόεδρος του οποίου με την απαράδεκτη πράξη που έκανε, προσέβαλε την αξιοπρέπεια της οικογένειας του Παύλου Φύσσα αλλά και τη μνήμη του ίδιου του δολοφονημένου, αναπαράγοντας προπαγάνδα χρυσαυγίτικης προέλευσης και ρίχνοντας το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Χαρακτήρισε την πράξη του ως απαράδεκτη και συμπλήρωσε πως ο ίδιος ο Βελόπουλος μπορεί να είναι αρνητής της μάσκας, αλλά οι μάσκες συγκάλυψης των ακροδεξιών του χαρακτηριστικών έπεσαν, αφού προσπαθεί να μαζέψει τα ορφανά της Χρυσής Αυγής και να κάνει συμμαχίες με ό,τι πιο αντιδραστικό, ακροδεξιό υπάρχει και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η Λεπέν, ο Σαλβίνι μέχρι ο Ορμπαν στην Ουγγαρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ