ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Απαραίτητες οι αλλαγές στο καταστατικό της ΠΝΟ

Αποχώρησαν οι ταξικές δυνάμεις από την ψηφοφορία για εκλογή γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Με αλλαγή βάρδιας στη θέση του γενικού γραμματέα, αλλά χωρίς να μπει στο τραπέζι της συζήτησης η ανάγκη για αλλαγές στο καταστατικό λειτουργίας της Ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκε χτες το 30ό έκτακτο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Οι αντιπρόσωποι των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ έθεσαν στο σώμα την πρόταση πάλης που έχουν διαμορφώσει Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, για το ξήλωμα όλου του αντεργατικού οπλοστασίου, καθώς και πλαίσιο διεκδικήσεων και αιτημάτων, τα οποία υπερψηφίστηκαν ομόφωνα από τους συνέδρους.

Οι αντιπρόσωποι των τριών σωματείων αποχώρησαν από το δεύτερο θέμα του Συνεδρίου, δηλαδή από την ψηφοφορία για τον νέο γενικό γραμματέα της ΠΝΟ, υπενθυμίζοντας την πρόταση που έχουν θέσει για αλλαγές στο καταστατικό της Ομοσπονδίας, η οποία όμως απορρίφθηκε από το Γενικό Συμβούλιο που καθόρισε την ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου.

Νέος γενικός γραμματέας εξελέγη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων, Μανώλης Τσικαλάκης.

«Η σύγκληση του Εκτακτου Πανναυτικού Συνεδρίου πραγματοποιείται σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματα των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων, με την κυβέρνηση της ΝΔ συνέχεια των προηγούμενων, να υλοποιεί τις επιλογές της ΕΕ, των εφοπλιστών, του κεφαλαίου, για φθηνότερη εργατική δύναμη, σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, μιλώντας στις εργασίες του Συνεδρίου. Με την παρέμβασή του, τόσο ο ίδιος όσο και οι αντιπρόσωποι του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της ΠΕΕΜΑΓΕΝ αναφέρθηκαν στους πρόσφατους απεργιακούς αγώνες, τα συλλαλητήρια και τις πολύμορφες παρεμβάσεις ενάντια στον αντεργατικό νόμο για την κατάργηση του 8ωρου και την επιβολή πρόσθετων εμποδίων στη συνδικαλιστική δράση. Οι κινητοποιήσεις αυτές «πραγματοποιήθηκαν κόντρα στην ένταση της καταστολής, των εφοπλιστικών παρεμβάσεων, με ασφαλιστικά μέτρα και των επαίσχυντων δικαστικών αποφάσεων, να βγάζουν παράνομες τις απεργίες», σημείωσε ο Θ. Ευαγγελάκης και πρόσθεσε πως «οι εκβιαστικές μεθοδεύσεις ακυρώθηκαν για άλλη μια φορά στους καταπέλτες των καραβιών, από την έμπρακτη αλληλεγγύη των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, των συνδικάτων, των ταξικών δυνάμεων».

Στην κατεύθυνση αυτή, στηλίτευσαν την παραλυτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΠΝΟ από τον Δεκέμβρη του 2019, τις ευθύνες του γγ και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που επιδόθηκαν «σε μια δικαστική διαμάχη για την διαδοχή της καρέκλας», την ίδια στιγμή που εξελισσόταν σφοδρή επίθεση από την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές.

Οσον αφορά το καταστατικό της Ομοσπονδίας, τους όρους λειτουργίας της που απορρέουν από αυτό και τα εκφυλιστικά φαινόμενα που αποτυπώνονται, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ υπενθύμισε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων να συζητηθούν στο Συνέδριο συγκεκριμένες αλλαγές, που απορρίφθηκε από το Γενικό Συμβούλιο.

«Ας αναρωτηθεί ο κάθε σύνεδρος: Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη διαρκή επιθετικότητα των εφοπλιστών και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, όταν διατηρείται στην Ομοσπονδία αυτό το καταστατικό με βάση τον ν.330/1976 και άλλα βασιλοχουντικά διατάγματα;», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν ναυτεργατικά σωματεία που δεν εφαρμόζουν την απλή αναλογική, ενώ εμφανίζουν καταγεγραμμένες νοθείες στις αρχαιρεσίες τους. «Ας αναρωτηθεί ο κάθε σύνεδρος αν αγγίζει τον ναυτεργάτη αυτή η κατάσταση που επικρατεί στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αν τον ενθαρρύνει να συμμετέχει δραστήρια για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που έχει στο καράβι, στο σπίτι του, ή τον οδηγεί στην απραξία, την απογοήτευση, γεγονός που επιδιώκει το εφοπλιστικό κεφάλαιο για τις λιγότερες αντιστάσεις», πρόσθεσε.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Στην ανεργία για μια ακόμα χρονιά, δεν ξέρουν αν θα επιστρέψουν στη δουλειά

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εσωτερικών από τα Σωματεία Καθαριστών/στριών Αθήνας και Πειραιά

Την ανεργία και την ανασφάλεια αντιμετωπίζουν, για μια ακόμα χρονιά, χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων της χώρας. Σήμερα, Τετάρτη, μαζί με τη σχολική χρονιά, λήγουν οι συμβάσεις των περίπου 9.500 εργαζομένων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται «στον αέρα», χωρίς να γνωρίζουν αν θα επιστρέψουν στη δουλειά από την 1η Σεπτέμβρη.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, τα Σωματεία Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και Αθήνας προχώρησαν χτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικώντας να μπει τέρμα στο καθεστώς της εργασιακής ομηρίας και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους που δουλεύουν για ολόκληρες δεκαετίες στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

Οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι είναι κομμένες και ραμμένες στα πρότυπα της «ευελιξίας», έχουν διάρκεια ίση με το διδακτικό έτος και την περασμένη χρονιά προέβλεπαν μερική απασχόληση για το μισό προσωπικό. Το ψηφιδωτό της δουλειάς - λάστιχο συμπληρώνουν οι ολιγόμηνες συμβάσεις με τις οποίες οι δήμοι «μπαλώνουν» τα κενά στην καθαριότητα των σχολείων.

«Τι ήρθατε να κάνετε εδώ;»: Με αυτό το προκλητικό ερώτημα υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία των Σωματείων ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι περιμένουν να ενημερωθούν για την προκήρυξη και τους όρους της, προσβλέποντας στη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους ώστε να μην πεταχτούν στην «απέξω» μετά από 10, 15 ή ακόμα περισσότερα χρόνια δουλειάς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, η προκήρυξη «θα επαναληφθεί» μέχρι το τέλος Ιούλη και η κυβέρνηση «θα προσπαθήσει» να προβλεφθεί η απαραίτητη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας. Τα παραπάνω βέβαια δεν δίνουν καμία απάντηση στην αγωνία των εργαζομένων, αντιθέτως επιτείνουν την ανασφάλειά τους.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», ξεκαθαρίζουν τα Σωματεία και καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά ως τη «μόνη καθαρή λύση για όλους τους συναδέλφους», κόντρα στις συμβάσεις ομηρίας που πετούν κάθε χρονιά τους εργαζόμενους στην ανεργία και αφήνουν «στον αέρα» την καθαριότητα των σχολείων.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Δουλειά μέχρι τα βαθιά μεσάνυχτα για τους εμποροϋπαλλήλους

Με απόφαση της περιφερειακής αρχής ξεχειλώνει το ωράριο, ενώ οι εργοδότες μπορούν να αξιοποιούν και το αντεργατικό έκτρωμα

Την παράταση του ωραρίου λειτουργίας σε όλη σχεδόν τη Χαλκιδική μέχρι και τις 12.30 τα μεσάνυχτα αποφάσισε για άλλη μια χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζοντας τα συμφέροντα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, εξασφάλισε «καλό καλοκαίρι» για τους μεγαλοεργοδότες και «σύγχρονη σκλαβιά» για τους εμποροϋπαλλήλους. Γιατί όπως εξηγεί, «οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο στην περιοχή της Χαλκιδικής, μαζί με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό, τη βαριά βιομηχανία του Τουρισμού, θα εξασφαλίσουν με την εργασία τους ήλιο με ήλιο δισεκατομμύρια ευρώ στους μεγάλους ομίλους του κλάδου και αυτοί θα πάρουν πίσω ψίχουλα. Και ακόμη παραπάνω, πλέον οι εργοδότες θα έχουν στα χέρια τους τον νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης με τις απλήρωτες υπερωρίες, την πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας, τις απολύσεις χωρίς καμιά προστασία για τους εργαζόμενους, τα νέα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία.

Με λίγα λόγια, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που εξαναγκάζονταν να μετακινηθούν από τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης σε εκείνα της Χαλκιδικής για να βγάλουν τη σεζόν, φέτος μπορεί να δουλέψουν 10ωρα χωρίς τις υπερπολύτιμες για το εισόδημά τους αμοιβές της υπερωρίας. Ουσιαστικά, μια εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ θα δουλεύει 10ωρα κάθε μέρα μακριά από την οικογένειά της όλο το καλοκαίρι, και θα πάρει ρεπό δυο - τρεις Παρασκευές τον... Νοέμβρη για να ξεκουραστεί. Αντίστοιχα η 4ωρη συναδέλφισσά της θα δουλεύει 4ωρο το πρωί, άλλο ένα το απόγευμα και στο ενδιάμεσο θα πρέπει να προλάβει να ξεκουραστεί, να φάει, ίσως αν αντέχει να δει και τη θάλασσα, και όλα αυτά με μισθό 300 - 400 ευρώ!

Την ίδια στιγμή, οι βιοπαλαιστές μικρομαγαζάτορες θα πρέπει να επιλέξουν ή να περάσουν 5 μήνες μέσα στο μαγαζί τους μήπως βγει ο χειμώνας, ή να κλείσουν τα καταστήματά τους, αφού ανταγωνίζονται μεγαθήρια».

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει επίσης ότι «ανάμεσα σε όσους στηρίζουν τη δουλειά από μεσάνυχτα σε μεσάνυχτα είναι και το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής. Γνωμοδότησαν χωρίς ντροπή πως στο νομό τους την τουριστική περίοδο δεν χωράνε δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Τολμάνε να λένε πως οι εργαζόμενοι στηρίζουν το ξεζούμισμά τους για να μεγαλώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις τους τζίρους τους».

Καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν αυτή τη ζωή. Να οργανώσουν την απάντησή τους, μαζί με το κλαδικό Σωματείο, για να βάλουν φρένο στις ορέξεις των αλυσίδων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Να επιστρέψουν στη διοίκηση «από το παράθυρο» επιδιώκουν οι εργατοπατέρες

Την προσπάθεια να θέσει ξανά το Εργατικό Κέντρο Πάτρας υπό τον έλεγχό της και της εργοδοσίας συνεχίζει η ομάδα των απαξιωμένων συνδικαλιστών που ευθυγραμμίζονται με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ. Με το αίτημα που έχει καταθέσει για ορισμό προσωρινής διοίκησης, επιδιώκει να ξαναμπεί από το ...παράθυρο της δικαστικής οδού στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Η συζήτηση του αιτήματος πήρε χτες αναβολή και αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Πέμπτη.

Το αίτημα για ορισμό προσωρινής διοίκησης αποτελεί το επόμενο βήμα της ενορχηστρωμένης επίθεσης στο Εργατικό Κέντρο, με στόχο να μπει φρένο στη λειτουργία και στην αγωνιστική δράση του. Είχε προηγηθεί η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τις ίδιες δυνάμεις ενάντια στη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων και στην απόφασή της για αρχαιρεσίες.

Απέναντι στις μεθοδεύσεις αυτές, το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τον αγώνα για την οργάνωση των εργαζομένων και της πάλης τους. Υπενθυμίζεται ότι στην προσπάθεια να μπλοκαριστούν οι συλλογικές διαδικασίες, να μπουν εμπόδια στη δράση και τη λειτουργία του Εργατικού Κέντρου, απάντηση έχουν δώσει η έκτακτη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων, στην οποία είχαν πάρει μέρος όλες οι παρατάξεις που είχαν καταθέσει ψηφοδέλτιο για να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες, καθώς επίσης οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι μαζικές συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στην πόλη στις 10 και 16 Ιούνη και ήταν οι πιο μαζικές των τελευταίων ετών.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απαιτεί επείγοντα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα

«Μπροστά στον νέο καύσωνα απαιτείται να παρθούν εδώ και τώρα από τη διοίκηση όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των υπαλλήλων της Περιφέρειας και συνολικά των εργαζομένων και του λαού της Αττικής». Το παραπάνω αίτημα απευθύνουν προς την περιφερειακή αρχή Αττικής οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Αναδεικνύουν επίσης την ανάγκη «να ληφθούν επείγοντα μέτρα πυροπροστασίας, με έμφαση στους ορεινούς όγκους».

Ανάλογα μέτρα προστασίας ζητούν από τις δημοτικές αρχές οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους της Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ