ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Σάββατο η εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

«Με το ΚΚΕ για την αλληλεγγύη και φιλία των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών» το σύνθημα της εκδήλωσης

Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το Σάββατο 3 Ιούλη, στο Πεδίον του Αρεως, στην πλατεία Πρωτομαγιάς (Ευελπίδων και Ανδρέα Μουστοξύδου), με κεντρικό σύνθημα «Με το ΚΚΕ για την αλληλεγγύη και φιλία των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών».

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ., με συζήτηση με εργαζόμενους στις προσφυγικές δομές και υπηρεσίες με θέμα «Η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, ανάσα στα αδιέξοδα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας» και ομιλητή τον Μάκη Μακρή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

Στις 8.30 μ.μ. θα ακολουθήσει η κεντρική συγκέντρωση, με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικά σχήματα μεταναστών και αφιέρωμα σε τραγούδια για την ξενιτιά και τη μετανάστευση. Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων το πολυφωνικό μουσικό σχήμα από την Αλβανία «Δάκρυα ξενιτιάς» και το μουσικό σχήμα «Bangladesh Doel Cultural Organizatiοn» από το Μπανγκλαντές.

Στον χώρο θα λειτουργούν από τις 7 μ.μ. παιδότοπος για τους μικρούς επισκέπτες της εκδήλωσης, βιβλιοπωλείο και μπαρ.

Η πρόσβαση στον χώρο γίνεται με τα εξής Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Ηλεκτρικός, γραμμή 1, σταθμός πλατεία Βικτωρίας. Λεωφορεία 035, 224, Α7, Β5. Τρόλεϊ 15.

Κοινός αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τους πολέμους και την προσφυγιά

Από πρόσφατη εξόρμηση του ΚΚΕ στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελαιώνα
Από πρόσφατη εξόρμηση του ΚΚΕ στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελαιώνα
Η πρωτοβουλία του Κόμματος, που οργανώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έχει τη δική της συμβολή στο δυνάμωμα των δεσμών των Ελλήνων εργαζομένων με τους μετανάστες συναδέλφους τους.

«Εργάτη Ελληνα και μετανάστη, έλα να συζητήσουμε για τα κοινά μας προβλήματα, που δεν γνωρίζουν εθνικότητα, χρώμα, θρησκεία», αναφέρει η ανακοίνωση - κάλεσμα που διακινείται μεταφρασμένη σε μια σειρά γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά και Αραβικά).

«Γιατί όλους μαζί μάς καταδικάζουν στη δουλειά από το πρωί έως το βράδυ, χτυπούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μας αφήνουν απροστάτευτους στην πανδημία και σε άλλες φυσικές καταστροφές.

Γιατί έχουμε κοινό συμφέρον ενωμένοι να αντιπαλέψουμε την πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, σήμερα της ΝΔ, χθες του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του συστήματος της εκμετάλλευσης, που για τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, των εφοπλιστών, υπολογίζουν τις ζωές και τα δικαιώματά μας ως κόστος», σημειώνει η ΚΟ Αττικής.

Αναφερόμενη δε στην πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, τονίζει πως «προσπαθούν να μας παραμυθιάσουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα με τους εκμεταλλευτές μας, ότι από τα δισεκατομμύρια που θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να στηριχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, θα βγούμε κερδισμένοι όλοι. Κάθε εργαζόμενος μπορεί να δει ότι δεν είναι "μια οικογένεια" με τα αφεντικά. Για να έχουν ανάπτυξη των κερδών τους αυτοί, οι εργαζόμενοι φορτωνόμαστε νέα βάρη στις πλάτες μας.


Γιατί οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων, στους οποίους συμμετέχουν και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, για τη μοιρασιά των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, δεν αφορούν τα δικά μας δικαιώματα. Αντίθετα, σηματοδοτούν πολέμους και επεμβάσεις, μετατρέποντας τους εργάτες όλων των χωρών του κόσμου σε κρέας για τα κανόνια τους».

«Η λύση δεν βρίσκεται στις διακρίσεις, στην καταστολή, στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, που καλλιεργεί το ίδιο το σύστημα που θέλει τους εργαζόμενους διασπασμένους. Δεν βρίσκεται στους νόμους που βαφτίζουν ανθρώπους "παράνομους". Για τους μετανάστες και τις οικογένειές τους που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας βάζουν συνεχή εμπόδια στην απόκτηση αδειών παραμονής και ιθαγένειας για όσους επιθυμούν, και εγκλωβίζουν στα κέντρα - φυλακές της ΕΕ όσους έχουν προορισμό άλλες χώρες», επισημαίνει η ΚΟ Αττικής στο κάλεσμά της και αναδεικνύει:

«Η λύση βρίσκεται στην αναγέννηση του εργατικού κινήματος, στη συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ, σταθερό στην αρχή του διεθνισμού, δεν στέκεται απλά αλληλέγγυο δίπλα στον Ελληνα και μετανάστη εργάτη. Δίνει καθημερινή μάχη, μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, με τους φτωχούς επαγγελματίες, μαζί με τη νεολαία, για ένα καλύτερο αύριο. Ο καπιταλισμός, όσο δυνατός κι αν φαίνεται, δεν είναι ανίκητος.

Οι εργάτριες και οι εργάτες, Ελληνες και μετανάστες, έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους, στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού, να γίνουν κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν, να οικοδομήσουν τη δική τους κοινωνία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, βάζοντας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά».

Εξορμήσεις σε κλάδους και γειτονιές, συσκέψεις και συζήτηση με μετανάστες

Η προετοιμασία της εκδήλωσης από τις Οργανώσεις του Κόμματος συνεχίζεται καθημερινά σε κλάδους και γειτονιές, με εξορμήσεις και συσκέψεις.

Στην Αθήνα, οι εξορμήσεις των Κομματικών Οργανώσεων έχουν επίκεντρο τις συνοικίες όπου κατοικούν μαζικά μετανάστες, τις πλατείες και τους ελεύθερους χώρους στις γειτονιές όπου μαζεύονται μετά τη δουλειά, για να συναντηθούν και να συζητήσουν με ομοεθνείς τους. Ετσι, οι γειτονιές και οι ελεύθεροι χώροι της Κυψέλης, οι πλατείες Αμερικής και Βικτωρίας, αλλά και τα φασονατζίδικα στην περιοχή των Πατησίων και της Κολιάτσου, είναι μερικοί από τους χώρους όπου γίνονται εξορμήσεις.

Παράλληλα έχουν οργανωθεί συσκέψεις με εκπροσώπους κοινοτήτων μεταναστών και προσφύγων. Στην τελευταία από αυτές, το περασμένο Σάββατο πήραν μέρος εκπρόσωποι από 30 κοινότητες, μεταξύ των οποίων από Σουδάν, Κονγκό, Μπανγκλαντές, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουρούντι, Σρι Λάνκα, Σενεγάλη, Τανζανία, Γουινέα, Αφγανιστάν, Καμερούν, Μπουρκίνα Φάσο, Ουγκάντα, Γκάνα, Νιγηρία, Κένυα, Μαρόκο, Πακιστάν, Αιθιοπία, Αίγυπτο, Μολδαβία, Γαλλική Γουινέα.

Σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., οργανώνεται σύσκεψη με μετανάστες εργαζόμενους στον Ιματισμό, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης. Οπως εξηγεί ο Γιάννης Καρανικόλας, στέλεχος του ΚΚΕ στον κλάδο, πολλοί μετανάστες γνωρίζουν την πρωτοβουλία του Κόμματος για την οργάνωση της εκδήλωσης, καθώς έχουν πάρει μέρος σε αυτή προηγούμενες χρονιές. Ετσι, το κάλεσμα στη φετινή εκδήλωση γίνεται αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση μαζί τους, να έρθουν πιο κοντά στο ΚΚΕ και στην πολιτική του πρόταση, να δυναμώσουν την πάλη τους μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ