ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Κλιμάκωση του αγώνα για να μην περάσει το σχέδιο του νέου οργανισμού

Επόμενο βήμα ο κοινός αγώνας με φορείς της Δυτικής Αθήνας, διεκδικώντας σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν νοσοκομείο

Μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση ενάντια στο σχέδιο του νέου οργανισμού για το Νοσοκομείο «Αττικόν», που εντείνει την επιχειρηματική λειτουργία του, πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι μετά την κινητοποίηση στον διοικητή του νοσοκομείου, το σχέδιο οργανισμού πάγωσε προσωρινά. «Αλλά επειδή γνωρίζουμε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, το Σωματείο Εργαζομένων θα πάρει ακόμα μία πρωτοβουλία, καλώντας όλους τους φορείς της περιοχής σε κοινό αγώνα για να γίνει το "Αττικόν" ένα σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν νοσοκομείο», σημειώνει σε δήλωσή του ο Γ. Σιδέρης, γγ του Σωματείου Εργαζομένων και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.

Οσο για το αντιδραστικό σχέδιο του νέου οργανισμού, εξηγεί: «Το σχέδιο νέου οργανισμού του Νοσοκομείου "Αττικόν" που επεξεργάστηκε μια "επιτροπή σοφών", στην πλειοψηφία τους ανώτεροι διοικητικοί παράγοντες, είναι εκτρωματικό και αν εφαρμοστεί θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τους ασθενείς, τον λαό της Δυτικής Αθήνας και τους υγειονομικούς.

Ταυτόχρονα αποτελεί εξειδίκευση του "νέου ΕΣΥ" που εξήγγειλε η κυβέρνηση και φτιάχνεται με τα σάπια υλικά των ΣΔΙΤ, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης. Δηλαδή, με ό,τι δοκιμάστηκε και απέτυχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Για μας είναι αιτία πολέμου το μοναδικό νοσοκομείο της Δυτικής Αθήνας να απολέσει κι άλλο τον όποιο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα είχε και να μετατραπεί σε αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα, με διοίκηση μια μικρή πανεπιστημιακή ελίτ, ασθενείς - πελάτες και φτηνούς υγειονομικούς».

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Ράντζα μέχρι και στην τραπεζαρία...

Εικόνες ντροπής στην Ψυχιατρική κλινική

Τραγική ήταν χτες, για μια ακόμα φορά, η εικόνα στην Ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου, μια μέρα μετά τη γενική εφημερία. Ολη η κλινική ήταν γεμάτη με ράντζα, με ασθενείς να «βολεύονται» όπως - όπως ακόμα και στην τραπεζαρία, προκειμένου να ...χωρέσουν όλοι.

Σε σχόλιό της, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι ράντζα υπάρχουν παντού: «Στους διαδρόμους, στην τραπεζαρία, σε κάθε σπιθαμή της κλινικής. Μόνο στα γραφεία του προσωπικού δεν υπάρχουν ράντζα και στις τουαλέτες».

Από την άλλη, θυμίζει την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο συνέδριο με θέμα «Το σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή»: «Ως προς την ψυχική υγεία, ξέρουμε ότι οι ασθένειες του μέλλοντος δεν θα είναι κατ' ανάγκη οι ίδιες με τις ασθένειες του παρελθόντος. Είναι ένα ζήτημα το οποίο με απασχολεί πάρα πολύ, το ζήτημα της ψυχικής υγείας σε όλες τις εκφάνσεις, ξεκινώντας από τα παιδιά, τους εφήβους και μετά προχωρώντας στους ενήλικες. Εχουμε ένα πολύ συγκροτημένο σχέδιο και μια πολύ καλή ομάδα η οποία δουλεύει τα ζητήματα ψυχικής υγείας, αλλά ένα από τα ζητήματα γύρω από αυτήν τη συζήτηση αφορά και τη δυνατότητά μας να μιλάμε ανοιχτά και δημόσια γύρω από ζητήματα τα οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα θεωρούσαμε στη χώρα μας ταμπού».

«Ας μιλήσουμε λοιπόν ανοιχτά και δημόσια, κ. Μητσοτάκη. Αυτό είναι το συγκροτημένο σχέδιο που έχετε για την ψυχική υγεία;», σχολιάζει η ΟΕΝΓΕ, καταγράφοντας ότι μέσα σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, σε έναν από τους θαλάμους νοσηλεύεται μία έγκυος γυναίκα!

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας

Να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, υπογραμμίζοντας ότι τυχόν απόλυση των επικουρικών, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, εργαζομένων, που η σύμβασή τους λήγει τους επόμενους μήνες θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι 32 επικουρικοί γιατροί που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στην Αιμοδοσία, στην Παιδιατρική, Πνευμονολογική, Ορθοπεδική, Νευρολογική, ΩΡΛ, Ουρολογική, Μαιευτική/Γυναικολογική, Καρδιολογική - Μονάδα Εμφραγμάτων, Χειρουργική, Πλαστική Χειρουργική και Νευροχειρουργική κλινικές, τα Βιοχημικό - Μικροβιολογικό και Παθολογοανατομικό εργαστήρια, τα Αναισθησιολογικό, Ακτινοδιαγνωστικό Γαστρεντερολογικό και Αγγειοχειρουργικό τμήματα και οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτώβρη 2021.

Αντίστοιχα, οι υπόλοιποι 29 επικουρικοί εργαζόμενοι (νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και βοηθός θαλάμου, φαρμακοποιός και βοηθός φαρμακείου, τεχνικός, διοικητικοί, βιοχημικός), που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτώβρη, καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις υπόλοιπες υπηρεσίες και τμήματα του νοσοκομείου ενώ οι 104 συνάδελφοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκέμβρη 2021, καλύπτουν τις ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση. Με απόλυση κινδυνεύουν και οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ που οι συμβάσεις τους λήγουν τους πρώτους μήνες του 2022.

Στα Κέντρα Υγείας Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων κρίσιμες ανάγκες καλύπτουν οι 30 επικουρικοί και μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες», σημειώνει το Σωματείο και τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυσή τους - εκτός από τα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειες - θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, όπου η πιθανότητα εμφάνισης 4ου κύματος της επιδημίας και η συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού σε συνδυασμό με την ανάγκη "αποκατάστασης" της λειτουργίας για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων παθήσεων αυξάνουν τις απαιτήσεις για προσωπικό».

Το Σωματείο απαιτεί:

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
  • Να ανακληθεί οι αποφάσεις της 20ής συνεδρίασης 2021 του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΝΕ Θριάσιου για την προκήρυξη διαγωνισμών για την ανάθεση της καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης σε εργολαβικές εταιρείες.
  • Να ενισχυθούν το Θριάσιο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Aσπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη και τη λειτουργία πολλαπλών εμβολιαστικών γραμμών.
  • Να αναμορφωθούν οι οργανισμοί του Θριάσιου Νοσοκομείου και των ΚΥ της περιοχής για να ανταποκρίνονται σε σύγχρονες ανάγκες.
ΛΑΜΙΑ
Ηλικιωμένη με άνοια ζούσε μαζί με τον νεκρό αδερφό της

Ενα ακόμα τραγικό περιστατικό, αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Πρόνοιας

Κάλεσμα στον λαό της περιοχής για διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν δομών Υγείας και Πρόνοιας απευθύνει η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, με αφορμή το αποτρόπαιο περιστατικό όπου ηλικιωμένη γυναίκα με άνοια ζούσε επί μέρες με τον νεκρό αδερφό της σε διαμέρισμα στη Λαμία.

Συγκεκριμένα, στις αρχές της βδομάδας και μετά από αναφορά ενοίκων γειτονικών διαμερισμάτων, εντοπίστηκε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη Λαμία το πτώμα ενός ηλικιωμένου, ενώ στον ίδιο χώρο βρισκόταν η επίσης ηλικιωμένη αδερφή του που πάσχει από άνοια. Τους δύο ηλικιωμένους φέρεται να φρόντιζε η μικρότερη αδερφή τους που μένει στην ίδια πολυκατοικία, αλλά τις τελευταίες μέρες απουσίαζε.

«Το συγκεκριμένο άθλιο περιστατικό δεν είναι τυχαίο αλλά αποτέλεσμα μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή, την υγεία, την περίθαλψη και φροντίδα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ως κόστος», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «το σύνολο των δομών φροντίδας ηλικιωμένων στο νομό Φθιώτιδας είναι ιδιωτικές και καλύπτουν ένα ελάχιστο μέρος των αναγκών, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Σημειώνει επίσης ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υπηρετούν τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εγκαταλείποντας μόνους και αβοήθητους τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει και έχουν προσφέρει για μια ζωή, αδιαφορώντας αν ζουν ή αν πεθαίνουν και παράλληλα πετσοκόβουν τις συντάξεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤΕ Φθιώτιδας καλεί τον λαό της περιοχής να διεκδικήσει αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν δομές Υγείας και Πρόνοιας, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, να καταδικάσει τις πολιτικές των κυβερνήσεων που υποβάθμισαν κάθε δομή Υγείας - Πρόνοιας και περίθαλψης μετατρέποντάς τις σε εμπόρευμα και να συμπορευθεί με το ΚΚΕ ενάντια στο απάνθρωπο σύστημα που έχει σαπίσει και μόνο χειρότερο μπορεί να γίνει.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ξανά συρροή κρουσμάτων σε βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος

Σχόλιο της ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Συρροή κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες μέρες για μία ακόμα φορά σε εργαζόμενους δύο βιομηχανιών επεξεργασίας κρέατος στα Γιάννενα, ως αποτέλεσμα των «πρωτοκόλλων» υπερμετάδοσης του κορονοϊού στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Υπενθυμίζεται ότι και τον περασμένο Οκτώβρη υπήρχε μεγάλη συρροή κρουσμάτων σε εργοστάσια της περιοχής, που συνέβαλε στο φούντωμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Σε σχόλιό της η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ επισημαίνει ότι ούτε τυχαίο ούτε μεμονωμένο γεγονός είναι, αφού κράτος και εργοδοσία δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, μπροστά μάλιστα στην εξάπλωση νέων μεταλλάξεων του ιού.

Συγκεκριμένα, η ΤΟ Ιωαννίνων τονίζει ότι τα πρωτόκολλα - λάστιχο εφαρμόζονται αναλόγως των αναγκών των μεγαλοεπιχειρηματιών, «αλλά και συνολικά όσων μέτρων δεν έχει πάρει η κυβέρνηση για την ουσιαστική ενημέρωση του λαού για την ανάγκη εμβολιασμού», την ώρα μάλιστα που ανακοινώνονται αντιφατικά μέτρα.

Επισημαίνεται ακόμα η ανάγκη να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα στους χώρους δουλειάς.

Και τονίζεται ότι «προστασία του εργαζόμενου σημαίνει 8ωρο και όχι εντατικοποίηση και εξαντλητικά ωράρια, σημαίνει περισσότερες αλλαγές στις βάρδιες, περισσότερα διαλείμματα, περισσότερες προσλήψεις και άλλα πολλά που κράτος και εργοδότες τα θεωρούν δευτερεύοντα, περιττό έξοδο μπροστά στην αύξηση των κερδών τους».

ΟΕΝΓΕ
Ο λόγος στους ειδικευόμενους γιατρούς

Εκδήλωση τη Δευτέρα 5 Ιούλη στο ξενοδοχείο «Τιτάνια»

H Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 5 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα), εκδήλωση με θέμα: «Τα οξυμένα προβλήματα των ειδικευόμενων γιατρών, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Ιατρικής Εκπαίδευσης, υπερεφημέρευση - εντατικοποίηση, η διέξοδος. Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των νέων γιατρών στο προσκήνιο. Δίνουμε τον λόγο στους ειδικευόμενους γιατρούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ