ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΕΙΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - Δ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Συντονίζουν τον αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες των επιχειρηματιών

Να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας στα βουνά της Ευρυτανίας και της δυτικής Φθιώτιδας αποφάσισαν κάτοικοι της περιοχής, που το απόγευμα της Τρίτης 29 Ιούνη συναντήθηκαν στο χωριό Κρίκελλο Ευρυτανίας. Το πρωί της ίδιας μέρας έγινε παρέμβαση διαμαρτυρίας στη Σαράνταινα, όπου χωματουργικό μηχάνημα ξεκίνησε προεργασίες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Στην απογευματινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρικελιωτών, έγινε ενημέρωση πάνω στις τελευταίες εξελίξεις και τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, μετά την κίνηση της εταιρείας (ΤΕΡΝΑ) να ξεκινήσει εργασίες εγκατάστασης και ουσιαστικά να «δοκιμάσει» τις διαθέσεις των κατοίκων της περιοχής. Τονίστηκε επίσης η ξεκάθαρη αντίθεση στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Ευρυτανίας και της δυτικής Φθιώτιδας και η αποφασιστικότητα για κλιμάκωση του αγώνα και επισημάνθηκε ότι εάν προχωρήσουν οι εργασίες και η διάνοιξη δρόμου για την κορυφή Τύμπανο - Τρυπήρι της Σαράνταινας, θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης και των υπόλοιπων αιολικών σταθμών που προγραμματίζονται για την ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να συνεχιστεί η ενημέρωση των κατοίκων και σε συντονισμό με συλλόγους και επιτροπές αγώνα που έχουν συγκροτηθεί σε αρκετά χωριά της περιοχής, να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Καρπενήσι την Κυριακή 1 Αυγούστου. Αντίστοιχες συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες και σε άλλα χωριά της περιοχής.

Στη συνάντηση στο Κρίκελλο συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μπακογιώργο, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, καθώς και ο Τάσος Χρονάς, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δηλώνοντας τη στήριξη και τη συμμετοχή στον αγώνα των κατοίκων.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς Ελλάδας χαιρετίζει την αγωνιστική διάθεση και τις κινητοποιήσεις τόσο στην περιοχή της Ευρυτανίας και της δυτικής Φθιώτιδας όσο και στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και σημειώνει:

«Θεωρούμε αυτούς τους αγώνες και δική μας υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, αποκαλύπτουμε πως η συνεχιζόμενη ανάπτυξη ανεμογεννητριών αποσκοπεί στην ικανοποίηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται και σε αυτόν τον τομέα. Η εργατική - λαϊκή οικογένεια ξέρει πολύ καλά πως γι' αυτή το ρεύμα είναι και θα παραμείνει ακριβό. Εχει καταλάβει ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, παράγουν ακριβότερο ρεύμα, σε σχέση με παλαιότερες μονάδες παραγωγής και δίνουν νέα, μεγαλύτερα κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους που τις διαχειρίζονται».

Τονίζει επίσης ότι «η δίψα για περισσότερα κέρδη δεν αφήνει περιθώρια για σεβασμό του περιβάλλοντος από τα μονοπώλια που έχουν την αμέριστη υποστήριξη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων» και προσδιορίζει ότι αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την πολυδιαφημιζόμενη «πράσινη ανάπτυξη».

Επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις επαναλαμβανόμενες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαμόρφωσαν τις εξελίξεις στο ζήτημα των ανεμογεννητριών και καλεί τον λαό να μην παραπλανηθεί από τα μεγάλα λόγια που διατυπώνουν τοπικά και περιφερειακά στελέχη αυτών των πολιτικών δυνάμεων για να διασώσουν την πολιτική τους επιρροή.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Συλλαλητήριο - συναυλία για τα Αγραφα

Την Κυριακή 4 Ιούλη, στις 20.30, στην πλατεία Παυσίλυπου

Με σύνθημα «Τώρα έργα αντιπλημμυρικά και όχι αιολικά στα Αγραφα» το Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων μαζί με τις επιτροπές πληγέντων Καμινάδων και Αλιάκ Μαχαλά, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και άλλους μαζικούς φορείς διοργανώνουν συλλαλητήριο - συναυλία την Κυριακή 4 Ιούλη, στις 20.30, στην πλατεία Παυσίλυπου Καρδίτσας.

Στο συλλαλητήριο - συναυλία έχουν δηλώσει συμμετοχή οι τραγουδοποιοί και ερμηνευτές: Δημήτρης Ζερβουδάκης, Ευτυχία Μητρίτσα, Ναπολέων Μουλιάκος, Φαλιάγκας Αρης, Πέτσα Ρίτσα, Γιαννούλα Ειρήνη, Δημάκης Βαγγέλης, Γατσαποστόλης Στέφανος, Μιαρίτης Δημήτρης, Ανυφαντής Δημήτρης, Κρικέλης Βάιος, Τσιώκος Γιώργος, Κουκουζέλη Κατερίνα, Καραδήμος Γιώργος, Γιάννης Αδάμος & the band, Τσιρώνης Αυγέρης, Σκόνδρα Ρόη, Ζαχαράκη Βασιλική, Πεταλάς Νίκος.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Βασίλης Ελευθερίου, πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Καρδίτσας και μέλος του Συντονιστικού Αγώνα για τα Αγραφα, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «με το συλλαλητήριο - συναυλία που οργανώνουμε, δίνουμε συνέχεια στην πολύμορφη δραστηριότητα που αναπτύσσουμε τον τελευταίο χρόνο, ενάντια στα σχέδια παράδοσης των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα, στην εγκληματική πολιτική κυβερνήσεων, τοπικών - περιφερειακών αρχών, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τα αιολικά πάρκα που ετοιμάζονται να κατασκευαστούν, θα έχουν αρνητικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα, σε πλημμυρικά φαινόμενα, στη βιοποικιλότητα που καταστρέφεται από τα χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων. Μέσα από τις εξορμήσεις που κάνουμε σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και στέκια νεολαίας, διαπιστώνουμε την απήχηση των αιτημάτων μας από τον καρδιτσιώτικο λαό και τη διάθεση για μαζική συμμετοχή».

Οι μαζικοί φορείς διεκδικούν: Να σταματήσουν οι εργασίες στον Τύμπανο, άμεση ανάκληση των αδειών για τα δύο αιολικά πάρκα στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και στο Βοϊδολίβαδο, η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γην και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Κύκλωμα, που αξιοποιώντας την ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, αποκαλύφθηκε ότι για χρόνια εξαπατούσε τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με τη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού. Εχουν συλληφθεί 13 άτομα μέχρι στιγμής, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη, η «λογίστριά» του και δυο γιατροί, ενώ εμπλοκή φέρονται να έχουν ακόμα 65 άτομα, από τα οποία 54 γιατροί και ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η ζημιά σε βάρος του Δημοσίου υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από τον Απρίλη του 2015 οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική ομάδα, για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, τα μέλη του κυκλώματος προέβαιναν μέσω γιατρών στη συστηματική έκδοση ψεύτικων συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου), σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια μέσω κατάλληλης υποδομής που είχαν διαμορφώσει, πετύχαιναν την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ και την αποζημίωσή τους για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που ανήκουν στα μέλη του κυκλώματος και μέσω των οποίων πραγματοποιούνταν η εκτέλεση των συνταγογραφήσεων και η νομιμοποίηση των εσόδων της. Επιπλέον, εντοπίστηκαν άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους και να δικαιολογούν το ιατρικό υλικό για το οποίο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ και φαινομενικά παρείχαν στους ασφαλισμένους.

ΧΑΝΙΑ
Τραγικό τέλος για την Γαλλίδα τουρίστρια

Τραγικό ήταν το τέλος των ερευνών για την 29χρονη Γαλλίδα τουρίστρια Βιολέτ Γκιγκανό στα Χανιά της Κρήτης, που είχε χάσει επικοινωνία με την οικογένειά της από τις 24 Ιούνη. Η κοπέλα βρέθηκε χτες το απόγευμα νεκρή κάπου 5 χιλιόμετρα κοντά στο Ελαφονήσι σε χαράδρα σε πεζοπορική διαδρομή, μια δραστηριότητα με την οποία ασχολούνταν.

Η 29χρονη πεζοπόρος είχε ξεκινήσει από τον Κριό μόνη (κάτι που γενικά πρέπει να αποφεύγεται), όπου είχε αφήσει το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό της. Εφτασε στο Ελαφονήσι, μια διαδρομή γύρω στα 20 χιλιόμετρα, σημείο που είναι και το τελευταίο στίγμα στο κινητό της και στη συνέχεια ξεκίνησε το δρόμο της επιστροφής στην παραλία του Κριού και φέρεται να έπεσε στη χαράδρα όπου βρέθηκε τελικά.

Η αστυνομία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, τόσο την περίπτωση δυστυχήματος όσο και αυτή εγκληματικής ενέργειας, ενώ ερευνά και το αυτοκίνητο της τουρίστριας μέσα στο οποίο βρέθηκαν GPS και βαλίτσα, ενώ στο σημείο της αναζήτησης εντοπίστηκε και ένα «έξυπνο» ρολόι, που φέρεται να ανήκει στην ίδια.

Πυρκαγιές σε Λακωνία και Λασίθι

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην τοπική κοινότητα Αγ. Νικολάου του δήμου Μονεμβασιάς Λακωνίας εκδηλώθηκε χτες λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 22 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος του Σώματος, ενώ από αέρος επιχειρούσαν δύο αεροσκάφη τύπου «Πετζετέλ». Επίσης, πυρκαγιά είχε ξεσπάσει και στη Μαρωνιά Λασιθίου, όπου επενέβησαν 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Αλλη μια φωτιά εκδηλώθηκε στα Παλιάμπελα Σαλαμίνας που προκάλεσε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Αγ. Δημητρίου στο ύψος της συμβολής της με τη λεωφόρο Βασιλικών, κατεύθυνση από την οδό Αγ. Νικολάου προς την οδό Αρκαδίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Πυρκαγιά έκαιγε και στο Κακοδίκι Χανίων.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Το κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων μπορεί να αποτραπεί

Το κλείσιμο των υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας στη Δημοτική Κοινότητα Φερών καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης. Οπως τονίζει, «το κλείσιμο των υποκαταστημάτων θα εντείνει τα προβλήματα συνωστισμού στις τράπεζες της Αλεξανδρούπολης, ενώ ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν συνταξιούχοι, αγρότες, ψαράδες, άλλοι μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι ούτε εξοικειωμένοι είναι με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ούτε αντέχουν το κόστος συχνών μετακινήσεων σε κοντινές πόλεις.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως και άλλες μεγάλες τράπεζες, υλοποιεί ήδη έναν σχεδιασμό κλεισίματος των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. Τα περισσότερα καταστήματα που κλείνουν, βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές, νησιά και επαρχιακές πόλεις, απομακρυσμένες από τις πρωτεύουσες των νομών. Στόχος η συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού ως βασική πηγή ενίσχυσης των λειτουργικών κερδών των τραπεζών, που αποτελεί πάγια τακτική τους την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία έκλεισαν το 50% των καταστημάτων και μείωσαν το προσωπικό κατά 35%».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει ως υποκριτικό το ενδιαφέρον των τοπικών αιρετών στο δήμο και στη Βουλή και καλεί τον λαό της περιοχής να οργανώσει την πάλη του για να ανατρέψει αυτή την πολιτική των τραπεζιτών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου, και ιδιαίτερα για την αποτροπή του κλεισίματος του υποκαταστήματος, να αξιοποιήσει την πείρα από τον αντίστοιχο αγώνα του έδωσε στον Βόρειο Εβρο ο Αγροτικός Σύλλογος Δικαίων, που με σκληρό αγώνα και παρά τις διώξεις δικαιώθηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ