ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούλη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Παιδεία
  • Σήμερα, Τρίτη 6 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη
  • Αύριο, Τετάρτη 7 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια

«Δεν θα περάσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που μετατρέπει το σχολείο σε επιχείρηση, γενικεύει τις μορφωτικές ανισότητες και απαξιώνει τον εκπαιδευτικό», δηλώνουν μια σειρά σωματεία εκπαιδευτικών που καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο αύριο, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια, απορρίπτοντας τις αντιδραστικές τομές που φέρνει το νομοσχέδιο για τη δήθεν αναβάθμιση του σχολείου που έδωσε στη διαβούλευση το υπουργείο Παιδείας.

Το συλλαλητήριο παίρνει πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα και κάλεσμα σε αυτό απευθύνουν επίσης η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και η Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών, καλώντας στον αγώνα για τις μορφωτικές ανάγκες της νέας γενιάς, για μαζικούς - μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση των αναπληρωτών, μείωση του αριθμού μαθητών στις τάξεις, μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία.

Προσπαθώντας να εμφανίσει τις αντιδραστικές τομές του νομοσχεδίου ως αναβάθμιση του σχολείου και στήριξη των εκπαιδευτικών, η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, το παρουσίασε χτες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, ενημερώνοντάς την επίσης «για την επιτυχή, χάρη και στις άοκνες προσπάθειες σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας, ολοκλήρωση της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς», όπως είπε, για την οποία η εκπαιδευτική κοινότητα έχει πικρή πείρα, αφού γνωρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα για να στηρίξει εκπαιδευτικούς και μαθητές.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και η ταυτόχρονη εφαρμογή όλων των νομοθετικών διατάξεων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια συνιστούν αντιδραστική παρέμβαση στον πυρήνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας"στο τι και πώς μαθαίνουν οι μαθητές μας, στο τι και πώς διδάσκει ο εκπαιδευτικός και σε τι εργασιακό περιβάλλον θα δουλεύει από εδώ και εμπρός". Βάση του νομοσχεδίου αποτελούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, οι απαιτήσεις του ΣΕΒ και των εργοδοτικών ενώσεων για έναν μελλοντικό εργαζόμενο φθηνό, ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες για κερδοφορία, για ένα σχολείο πιο φθηνό για το κράτος και πιο "φιλικό" για τις επιχειρήσεις», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», που αναλύει διεξοδικά τις αντιδραστικές πλευρές του νομοσχεδίου και ειδικά για τις συνέπειες που θα έχει αυτό στους εκπαιδευτικούς σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού απαξιώνεται, μας θέλουν με κλειστό το στόμα να λέμε σε όλα ναι, να σκύβουμε το κεφάλι, να υλοποιούμε χωρίς γνώμη και κρίση τις "άνωθεν" οδηγίες. "Καλός" εκπαιδευτικός για το υπουργείο θα είναι αυτός που "κυνηγάει" χορηγούς, διδάσκει από τα κιτάπια των επιχειρήσεων, διαχωρίζει τους μαθητές του και πάνω από όλα... δεν φέρνει αντιρρήσεις».

«Δεν είναι τυχαίο πως για μια ακόμα φορά έρχεται στη Βουλή νομοσχέδιο ενώ τα σχολεία είναι κλειστά», σημειώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, που καλεί στο αυριανό συλλαλητήριο και τονίζει: «Η κυβέρνηση θεωρεί πως έτσι θα αμβλυνθούν οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, μιας και αυτό το πολυνομοσχέδιο επανακαθορίζει πλήρως το είδος της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας που θα έχουμε στη χώρα μας αν τελικά εφαρμοστεί, αφού οικοδομεί ένα αυταρχικό, ταξικό, εμπορευματοποιημένο σχολείο ανισοτήτων, προωθεί την κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσα από την αυτονομία τους».

«Θέλετε να γυρίσουμε σε ένα αγνώριστο σχολείο! Θέλετε ένα σχολείο για λίγους!», λέει αντίστοιχα απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και εξηγεί: «Για μας δίκαιο είναι όλοι οι μαθητές να έχουμε ίδια πρόσβαση στη γνώση, να μη μας χωρίζετε ανάλογα με την τσέπη μας, να στηρίζει το σχολείο όλα τα παιδιά ανάλογα με τις ανάγκες τους. Το σχολείο του σήμερα δεν μας κάνει, για αυτό και φέτος προχωρήσαμε στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Μας καταπιέζει, μας γεμίζει άγχος και ανασφάλεια. Θέλουμε ένα διαφορετικό, δημιουργικό σχολείο, να μας μορφώνει ολόπλευρα, να μας δίνει γνώσεις και ουσιαστικά εφόδια για τη ζωή μας, ό,τι επάγγελμα και αν επιλέξουμε. Να μην είναι μόνο "εξετάσεις και βαθμοί". Αυτό που φέρνετε εσείς τώρα το κάνει ακόμα χειρότερο».

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Το νέο καταστροφικό χτύπημα κυβέρνησης και υπουργείου Παιδείας στην Εκπαίδευση και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών καταδικάζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και καλεί σε κινητοποίηση, σήμερα Τρίτη 6 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «μας φέρνετε την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, την παραπέρα μορφωτική υποβάθμιση και τον ασφυκτικό έλεγχο κατακαλόκαιρο με κλειστά σχολεία. Ως γονείς γνωρίζουμε καλά ότι πίσω από την "αποκέντρωση" και την "αυτονομία" κρύβεται η υποχρηματοδότηση, που ουσιαστικά θα παραχωρεί τις υποδομές του κάθε σχολείου στους επιχειρηματίες για να "εξοικονομεί" πόρους, απαλλάσσοντας το κράτος από την υποχρέωση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, της επιμόρφωσης. Οι εξαγγελίες για το "πολλαπλό βιβλίο" ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για τη διαφοροποίηση του περιεχομένου της Εκπαίδευσης, αντί για σύγχρονα, ενιαία και παιδαγωγικά τεκμηριωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα».

Τέλος, δηλώνει προς την κυβέρνηση ότι «δεν θα σας αφήσουμε να κατηγοριοποιήσετε τα σχολεία σε καλά και κακά! Δεν θα γίνουμε εμείς οι γονείς αλλά ούτε και οι εκπαιδευτικοί χορηγοί, για να απαλλαγείτε εσείς από τις ευθύνες σας.

Απαιτούμε τώρα θαρραλέα αύξηση χρηματοδότησης που τον 21ο αιώνα είναι απαραίτητη, που ξέρετε και τα δίνετε δεξιά και αριστερά να τα δώσετε για τα παιδιά μας, για εκσυγχρονισμό υποδομών, για δωρεάν μεταφορές για όλα τα παιδιά για κάλυψη κενών θέσεων σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό».

Επίσης, η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, την ερχόμενη Τρίτη 13 Ιούλη, διοργανώνει διαδικτυακή σύσκεψη με την συμμετοχή των Ενώσεων - Συλλόγων μελών της, προκειμένου να παρουσιάσει τη θέση της για τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στο σχολείο και να συζητήσει το συντονισμό της δράσης τους.


Ολοκληρώθηκαν τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ με μαζικές εκδηλώσεις

Πάτρα
Πάτρα
«Μη σταματάς! Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Μ' αυτό το σύνθημα οι Φοιτητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Πάτρα, Γιάννενα και Καβάλα οργάνωσαν τις προηγούμενες μέρες τα μαζικά και επιτυχημένα Φεστιβάλ τους.

Στην Πάτρα οι εκδηλώσεις έγιναν στον χώρο της πλαζ. Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με συζήτηση με θέμα «Η νέα γενιά μηχανικών μπροστά στην ψηφιακή εποχή», και ακολούθησε το μουσικό αφιέρωμα «30 ταξίδια ένας προορισμός» από το συγκρότημα και τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ. Στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή οι Replica. Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων το καλλιτεχνικό πρόγραμμα έφερε την υπογραφή του Μίλτου Πασχαλίδη, που ξεσήκωσε το κοινό με τη συναυλία του.

Και τις δύο μέρες λειτουργούσαν έκθεση για τη συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων των φοιτητών, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και χώρος ενάντια στα ναρκωτικά.

Η κεντρική ομιλία του Φεστιβάλ έγινε το Σάββατο από την Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Αναφερόμενη στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, σημείωσε: «Με τις τελευταίες εξελίξεις και τον νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη, θέλουν να φέρουν ακόμα περισσότερο το Πανεπιστήμιο στα μέτρα τους. Να θυμίσουμε ότι με αυτό το σκεπτικό έχουν προηγηθεί "ανωτατοποίηση των ΤΕΙ", σχέδια "Αθηνά", "πανεπιστημοποιήσεις" Γαβρόγλου και σήμερα νόμος Κεραμέως. Αλλάζουν διαδοχικά την εικόνα του Πανεπιστημίου, με το μάρμαρο να πληρώνουν συνεχώς φοιτητές, διδάσκοντες, εργαζόμενοι.

Γιάννενα
Γιάννενα
Αραγε, άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια το πώς οι περισσότεροι απόφοιτοι βρίσκουν δουλειά; Αλλαξε το επίπεδο σπουδών προς το καλύτερο; Αλλαξε το πόσα παιδιά μπορούν να σπουδάσουν με βάση το τι θέλουν και έχουν μεράκι;».

«Στόχος τους είναι η διαμόρφωση ενός Ιδρύματος ανταγωνιστικού, με μεγαλύτερη ικανότητα να προσελκύει προγράμματα και χορηγούς, πιο συνδεδεμένο με την επιχειρηματικότητα στην περιοχή», είπε, στηλιτεύοντας τις σχέσεις του Πανεπιστημίου Πάτρας ακόμα και με την πολεμική βιομηχανία ιμπεριαλιστικών κρατών, και αναφέρθηκε στις ευθύνες της τωρινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων και στους σχεδιασμούς τους για τα πανεπιστήμια.

Το Φοιτητικό Φεστιβάλ στα Γιάννενα έγινε στο Θεατράκι Σκάλας, όπου πέρα από τη μαζική συμμετοχή φοιτητών έδωσαν το «παρών» και πολλοί μαθητές και νέοι εργαζόμενοι, που συζήτησαν, τραγούδησαν και διασκέδασαν.

Η Παρασκευή, πρώτη μέρα, ξεκίνησε με παρουσίαση θεματικών εκθέσεων που με μεράκι έστησαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, ενώ ακολούθησε αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από τη Μουσική Ομάδα της ΚΝΕ. Η βραδιά έκλεισε με μεγάλη συναυλία από το φοιτητικό συγκρότημα «Τα Πολυμερή» και DJ set. Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλάμβανε παρουσίαση θεματικών εκθέσεων, εκδήλωση - συζήτηση με τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και ακολούθησε μεγάλο γλέντι με τους Στέλιο Κοτίδη, Αλεξάνδρα Ρίζου, Σταύρο Γιαβρή, Ανέστη Τσιαρτσιανίδη και Ηλία Αράπογλου.

Καβάλα
Καβάλα
Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ και για το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τον Σεπτέμβρη.

Στην Καβάλα το φοιτητικό ραντεβού δόθηκε στο πάρκο Φαλήρου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τουρνουά σκάκι, με τη συμμετοχή του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας και δεκάδων νέων. Ακολούθησε πολιτική ομιλία με θέμα «150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα, την πρώτη επαναστατική εξουσία της εργατικής τάξης» από τον Αντώνη Τζιρίτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, όπου το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων τράβηξαν τα διδάγματα που άφησε για τους επαναστάτες τού σήμερα η πρώτη απόπειρα της «εφόδου στον ουρανό». Το Φεστιβάλ έκλεισε με ρεμπέτικο γλέντι από τους «Σενιέ Πενιέ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ