ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
Σελ. /24
30ό ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Χιλιάδες νέοι από όλη τη χώρα σαλπάρουν για τη Μυτιλήνη

  • Από αύριο οι πρώτοι κατασκηνωτές και οι πρώτες εκδηλώσεις
  • Το Σάββατο η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Δ. Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Κ. Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚP). Θα μιλήσει ο Ν. Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Με ενθουσιασμό οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν το ταξίδι τους για το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, στις 9 - 11 Ιούλη στη Μυτιλήνη.

«Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!» είναι το κεντρικό σύνθημα του φετινού Διημέρου, που θα στήσει την κατασκήνωσή του στο άλσος Τσαμάκια και θα κορυφωθεί το Σάββατο 10 Ιούλη, με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, όπου θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚP), Κεμάλ Οκουγιάν, ενώ θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χιλιάδες νέοι από όλη τη χώρα θα διαδηλώσουν ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αιματοκυλούν τους λαούς, τη στιγμή που η χώρα μετατρέπεται σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση. Θα διαδηλώσουν την ανάγκη ενεργού παρέμβασης του λαού και της νεολαίας στις εξελίξεις, δυναμώνοντας την πάλη για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καμία αλλαγή συνόρων, ακύρωση των Συμφωνιών για τις βάσεις, καμία συμμετοχή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικές αποστολές.

Θα ενώσουν τη φωνή τους με την αδελφή οργάνωση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, αντιπροσωπεία της οποίας θα συμμετάσχει στο Διήμερο και θα πάρει μέρος στις συζητήσεις, σε κοινές δραστηριότητες και συναντήσεις, αλλά και στο πολιτιστικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στέλνοντας απάντηση ότι οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, παλεύουν μαζί, για το δικό τους μέλλον, απέναντι στα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η ΚΝ Τουρκίας για αυτήν της τη συμμετοχή στο 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, «έχουμε τον ίδιο εχθρό στις χώρες μας, οι ίδιες αντιδραστικές δυνάμεις κλέβουν το μέλλον μας, γι' αυτό θα δώσουμε την απάντησή μας ανατρέποντας τον καπιταλισμό. Η Ιστορία έχει ήδη αποδείξει ότι τα Κομμουνιστικά Κόμματα θα ανοίξουν τον δρόμο για τον σοσιαλισμό στο κρίσιμο σταυροδρόμι της Ιστορίας. Ως νέοι αγωνιστές του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και του ΚΚΕ είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον ανήκει στον σοσιαλισμό και εμείς θα οργανώσουμε το μέλλον!».

Παράλληλα, στο Διήμερο θα συγκεντρωθεί υλική βοήθεια και θα παραδοθεί στους πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί, σηματοδοτώντας το δυνάμωμα της πάλης για τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων, για καμία νέα φυλακή στα νησιά, κόντρα στον ρατσισμό και τον εθνικισμό, που είναι όπλο στα χέρια των εκμεταλλευτών για να καμουφλάρεται η πραγματική αιτία των δεινών που ταλανίζουν τους λαούς.

Ενώ τόσο το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και οι επισκέψεις που έχουν προγραμματιστεί θα ταξιδέψουν τους συμμετέχοντες σε ηρωικές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας. Τέτοιες άλλωστε η Λέσβος έχει να επιδείξει πολλές, τόσο στα χρόνια της δεκαετίας του '40 όσο και σε όλη τη μετέπειτα πορεία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Ετοιμοι να υποδεχτούν τους χιλιάδες κατασκηνωτές μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λέσβο
Ετοιμοι να υποδεχτούν τους χιλιάδες κατασκηνωτές μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λέσβο
Στην τελική ευθεία βρίσκονται βέβαια και μέλη, φίλοι, οπαδοί, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λέσβο, αναμένοντας με ενθουσιασμό τους χιλιάδες συμμετέχοντες. Με σεβασμό στον χώρο και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, προετοιμάζεται το άλσος στα Τσαμάκια για να φιλοξενήσει τους κατασκηνωτές από κάθε πλευρά της Ελλάδας, όπως και από την Τουρκία.

Παράλληλα συνεχίζονται οι περιοδείες και οι αφισοκολλήσεις στη Μυτιλήνη αλλά και στα χωριά, προκειμένου να φτάσει παντού το ανοιχτό κάλεσμα για να συζητηθεί το μήνυμα του Διημέρου.

Ετοιμο... να απογειωθεί το «κόκκινο Αερόστατο»

Στιγμές από το πρόγραμμα της παιδικής κατασκήνωσης

Στην τελική ευθεία είναι οι προετοιμασίες και για την παιδική κατασκήνωση. Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στις προσεγμένες δραστηριότητες που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή για τις μικρότερες ηλικίες νεολαίας και ολοκληρώνονται οι τελευταίες εργασίες στο χώρο που θα φιλοξενήσει την παιδική κατασκήνωση, για να είναι όλα έτοιμα για τα εκατοντάδες παιδιά από όλα τα μέρη της Ελλάδας που θα κατασκηνώσουν, φέτος, μαζί με την ΚΝΕ στη Μυτιλήνη.

Ηδη, από αύριο το πρωί ο χώρος που θα φιλοξενήσει την παιδική κατασκήνωση θα γεμίσει χαρούμενες φωνές, αφού αναμένεται να φτάσει το πρώτο γκρουπ των μικρών κατασκηνωτών από τις περιοχές της Αττικής, της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Μυτιλήνης, της Σάμου και της Ικαρίας. Την Παρασκευή τα ξημερώματα θα φτάσουν και οι υπόλοιποι κατασκηνωτές από τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα και την Ηπειρο.

Μέσα από ένα ξεχωριστό και πολύμορφο πρόγραμμα τα παιδιά παίρνουν μέρος σε πλούσιες δραστηριότητες, πραγματοποιούν επισκέψεις και παρακολουθούν παραστάσεις, μαθαίνουν καινούρια πράγματα, διασκεδάζουν. Ειδικά, φέτος, ξεχωριστή θέση στις δραστηριότητες θα έχει η φιλία των λαών από τις δύο μεριές του Αιγαίου, Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και όλων των λαών του κόσμου. Ξεχωρίζει επίσης η προσπάθεια που γίνεται, για να γνωρίσουν τα παιδιά πλευρές από την παράδοση, την ιστορία και τη ζωή του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στο Μανταμάδο με επίσκεψη σε παραδοσιακά εργαστήρια κεραμικής τέχνης και συμμετοχή σε δραστηριότητες με πηλό. Οπως είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Σταμάτης, αγγειοπλάστης, «ο Μανταμάδος έχει τεράστια παράδοση στα αγγειοπλαστεία. Παλιά είχαμε πάνω από 100 καμίνια. Εγώ είμαι η τέταρτη, καταγεγραμμένη, γενιά αγγειοπλαστών. Με τα παιδιά θα δημιουργήσουμε με τον πηλό. Θα κάνουμε τροχό και χειροπλαστική».

Την Παρασκευή το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση «Ο μικρός Π» από την ομάδα «ΠασπΑRΤού». Για την παράσταση μιλήσαμε με την Φάνια Βαλάση, ηθοποιό και σκηνοθέτη. Μας είπε ότι στη Λέσβο υπάρχουν πολλές θεατρικές ομάδες, περίπου 16. Οταν το 2013 μαζεύτηκαν νέα παιδιά που αγαπούσαν το θέατρο και ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό, αποφάσισαν να στρέψουν την προσοχή τους στο παιδικό θέατρο. «Με σεβασμό και αγάπη προσπαθούμε να ανεβάζουμε παραστάσεις, όσο το δυνατόν καλύτερα προσεγμένες, για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά το θέατρο. Το έργο που θα δουν οι μικροί μας φίλοι είναι γραμμένο από την Καλλιόπη Αλεξιάδου και αφορά ένα μικρό αγόρι που έχει μια συνηθισμένη ζωή, αλλά μέσα από μια λατέρνα, ταξιδεύει σε έναν άλλο κόσμο, μαγικό».

Το Σάββατο το πρωί τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν δύο πολύ σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της Λέσβου, το Μουσείο Terriade και το Μουσείο του Θεόφιλου. Τα παιδιά θα μάθουν για τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και θα δουν έργα του. Το Μουσείο του Θεόφιλου ανεγέρθηκε το 1964 με έξοδα του Στρατή Ελευθεριάδη (Τεριάντ), στον οποίο οφείλεται, έτσι κι αλλιώς, σε μεγάλο βαθμό η αναγνώριση της αξίας του έργου του Θεόφιλου και η διεθνής προβολή του.

Για το τέλος αφήνουμε τα καθιερωμένα πάρτι της παιδικής κατασκήνωσης. Φέτος, θα είναι δύο θεματικές βραδιές. Η πρώτη θα έχει τίτλο «Γιορτάζουμε τα 20 τεύχη κόκκινου Αερόστατου» και η δεύτερη θα έχει τίτλο «Γιορτάζουμε τη φιλία των λαών».

Οι μικροί κατασκηνωτές πρέπει να έχουν μαζί τους: Υπνόσακο, σεντόνι, παγούρι, αντικουνουπικό. Είδη προσωπικής υγιεινής (οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, πετσέτα, σαμπουάν, προληπτικό αντιφθειρικό κ.λπ.). Είδη θαλάσσης (μαγιό, πετσέτα, σαγιονάρες, αντιηλιακό κ.λπ.). Ανοιχτόχρωμα - ελαφριά ρούχα, καπέλο, μπουφάν, αθλητικά παπούτσια και λίγα χρήματα. Φάρμακα, εφόσον ακολουθείται κάποια φαρμακευτική αγωγή. Καλό είναι να μην πάρουν μαζί τους ηλεκτρονικά παιχνίδια, τάμπλετ, κινητά ή άλλα αντικείμενα αξίας.

Οι μικροί κατασκηνωτές θα μείνουν με την ομάδα τους σε μεγάλες σκηνές μαζί με τους ομαδάρχες τους. Θα παρέχεται δωρεάν στα παιδιά πρωινό, δεκατιανό και μεσημεριανό φαγητό. Στο χώρο της κατασκήνωσης θα υπάρχει ιατρείο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου έχει ως εξής:

Αύριο Πέμπτη

20.00 Βράβευση των νικητών του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού της Τομεακής Οργάνωσης Λέσβου της ΚΝΕ ενάντια στον πόλεμο, στον ρατσισμό, στην προσφυγιά.

20.15 Συναυλία με το «Ξεκούρδιστο Μήλο».

21.30 Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με τους Γιάννη Κακκαρώνη και Στέλιο Σπυριδάκη.

22.30 Λαϊκό γλέντι με τους Αλέξανδρο Κεντρή, Κώστα Γκρανόπουλο, Γεωργία Χατζημπαλάση, Φραντζέσκο Βεντούρη, Αγγελική Βισβάρδη-Μπουγά.

Παρασκευή 9 Ιούλη

8.30 Εκδρομή - πεζοπορία στα Αμπριά του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου.

12.00 Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ θα παραδώσει είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες στη δομή προσφύγων στο Καρά Τεπέ. Αντίστοιχα, θα μοιράσει στα προσφυγόπουλα την έκδοση που έχει επιμεληθεί και αφορά σε ένα διήγημα για μικρές ηλικίες με θέμα το Προσφυγικό.

17.30 Εκδήλωση στο Μαθητικό Στέκι του Διημέρου με θέμα: «Θέλουμε ένα σχολείο που να τα δίνει όλα σε όλους και όχι λίγα στους λίγους», με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατηγοριοποιεί σχολεία και εντείνει τους ταξικούς φραγμούς.

19.30 Eκδήλωση με τίτλο: «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!»

Συμμετέχουν στελέχη της ΚΝΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας (ΤΚG), όπου θα μεταφέρουν ζωντανή πείρα από τη δράση των δύο Οργανώσεων και τους αγώνες που ανέπτυξαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι νέοι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι μαθητές.

21.00 Μουσικό αφιέρωμα σε τραγούδια - ανέκδοτα και μη - της δεκαετίας του '40, στη σκηνή του Διημέρου.

21.15 Θεατρικό απόσπασμα «Το ΣΟΥΦΛΕΛ, η ανταρτομάνα της Αγιάσου» σε σκηνοθεσία της Μαρίας Αϊβαλιώτου, στον συναυλιακό χώρο του Κάστρου της Μυτιλήνης.

22.00 Χαιρετισμός από την Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ.

22.30 Συναυλία με τους «RAD MUSIC International»

00.00 Νησιώτικο γλέντι με το σχήμα «La Muzica»

Σάββατο 10 Ιούλη

10.00 Ιστορικός περίπατος των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στο κέντρο της Μυτιλήνης. Οι μαθητές κατασκηνωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν σημεία με τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο κέντρο της πόλης.

20.00 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

-- Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

-- Κεμάλ Οκουγιάν, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚP)

Θα μιλήσει ο:

Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

22.00 Μουσικό αφιέρωμα της ΚΝΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας στη μελοποιημένη ποίηση των κομμουνιστών ποιητών Ναζίμ Χικμέτ και Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο: «Τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό, απ' τη ζωή δεν είναι...».

Συμμετέχουν: Δημήτρης Ανδρονιάδης (πιάνο, ακορντεόν, επιμέλεια αφιερώματος), Παύλος Παπαναστασάτος (κιθάρα), Περικλής Μαλακατές (μπάσο), Χρήστος Γκόντζος (μπουζούκι), Λίνα Ζάχαρη (σαξόφωνο), Παναγιώτης Βήτος (κρουστά).

Ερμηνεία: Κώστας Τριανταφυλλίδης, Πολυξένη Καράκογλου.

Και οι: Mevhibe Kardelen Pιnar (βιολί), Gϋnselin Seda Cetinkaya (φωνή), Volkan Bora Ugur (κιθάρα), Gϋnes Yϋzak (κλασική κιθάρα).

23.00 Συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

00.00 Παραδοσιακό - λαϊκό γλέντι με τους Βασιλική Τσιφτσή, Παναγιώτη Κάιτατζη, Γιάννα Μαϊστρέλλη, Erdem Gureler.

Στο χώρο θα λειτουργούν:

-- Εκθεση φωτογραφίας για τα 30 χρόνια του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ με τίτλο «30 χρόνια - ένας προορισμός: Οι λαοί θα νικήσουν!».

-- Εκθεση για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την κατάσταση στην περιοχή.

-- Εκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Μαθητικό Στέκι.

PODCAST ΤΗΣ ΚΝΕ
Συζητώντας με τον τελευταίο εν ζωή μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου...

Με ένα ξεχωριστό podcast της ΚΝΕ ανοίγει σήμερα η αυλαία του Διημέρου

Ενα διαφορετικό podcast μας επιφυλάσσει η ΚΝΕ για το «κλείσιμο» της χρονιάς... Παραμονή του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, που από τις 9 έως τις 11 Ιούλη θα «αγκυροβολήσει» στο νησί της Λέσβου, το podcast της ΚΝΕ δίνει τον λόγο στον τελευταίο εν ζωή μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου, Νίκο Μαρμαρινό, ο οποίος με μοναδικό τρόπο μας αφηγείται ηρωικές στιγμές της ζωής του, αναδεικνύοντας γλαφυρά τη δύναμη που κρύβει η καρδιά όταν φλογίζεται με ανώτερα ιδανικά...

Μην το χάσει κανείς!

H πρώτη προβολή, γίνεται σήμερα Τετάρτη στις 20.00, στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube.

Το podcast θα προβάλλεται ταυτόχρονα ζωντανά στον χώρο της κατασκήνωσης στη Λέσβο, σηματοδοτώντας έτσι με έναν ξεχωριστό τρόπο την έναρξη των εκδηλώσεων του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου.

Ετοιμάζονται μεγάλες αναμετρήσεις!

Φυσικά, όπως σε κάθε Διήμερο και από το φετινό δεν λείπουν οι οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες.

Σε ένα «καυτό» καλοκαίρι με Euro και Ολυμπιακούς Αγώνες προστίθενται οι επικείμενες αναμετρήσεις των Τομεακών Οργανώσεων στο τουρνουά ποδοσφαίρου 7x7 που θα διεξαχθεί στο χώρο του Διημέρου, ενώ σειρά παίρνει και το 2ο τουρνουά beach volley, όπου η πρωταθλήτρια «E.M.Π.each» θα προσπαθήσει να κρατήσει και φέτος τον τίτλο της, ενώ όλα δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός θα είναι υψηλός.

Δηλώσεις συμμετοχών θα γίνονται μέχρι αύριο Πέμπτη στο kne@kne.gr, ενώ η κλήρωση θα γίνει την Πέμπτη το βράδυ.

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Λέσβο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη (9 - 11 Ιούλη) με σύνθημα «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!».

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Το Σάββατο 10 Ιούλη θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Κεμάλ Οκουγιάν, και στις 8 μ.μ. θα χαιρετίσει τη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Την Κυριακή 11 Ιούλη θα συναντηθεί στις 9 π.μ. στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, στις 10.45 π.μ. στο δημαρχείο Μυτιλήνης με τον δήμαρχο Στρατή Κύτελη και στις 12.30 μ.μ. στο δημαρχείο Δυτ. Λέσβου με τον δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ