ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2021
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ανισομετρία στους εμβολιασμούς και νέα «ακορντεόν» στα περιοριστικά μέτρα

...μακριά από τα αναγκαία μέτρα ολόπλευρης προστασίας των λαών

Copyright 2021 The Associated

Καθώς η παραλλαγή «Δέλτα» του κορονοϊού εξαπλώνεται όλο και περισσότερο σε όλο τον πλανήτη (εντοπίζεται ήδη σε τουλάχιστον 85 χώρες) και οδηγεί σε νέα έξαρση της πανδημίας, έρχονται ξανά στο προσκήνιο οι συνέπειες από την εμπορευματοποίηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας και από τη μεγάλη ανισομετρία στους εμβολιασμούς, αντανάκλαση της καπιταλιστικής ανισομετρίας και της υποταγής των εμβολίων στα κέρδη μονοπωλίων του Φαρμάκου και σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Μεγαλύτερο τίμημα σε θανάτους από τη νέα έξαρση πληρώνουν οι λαοί στις πιο «φτωχές» χώρες με τα ανύπαρκτα ποσοστά εμβολιασμού, σε μια κατάσταση που στρώνει παράλληλα το έδαφος και για νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού.

Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις και στα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη συνεχίζουν το επικίνδυνο «ακορντεόν» στα περιοριστικά μέτρα, αφού τα πραγματικά μέτρα προστασίας των λαών απέναντι και στη νέα άνοδο των κρουσμάτων «δεν χωράνε» στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου.

Μεγάλη άνοδος θανάτων σε χώρες με ανύπαρκτη εμβολιαστική κάλυψη

Η εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα» φέρνει κατακόρυφη αύξηση σε κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους σε πολλές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι τραγικά χαμηλή.

Η Ινδονησία, όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 5% του πληθυσμού, ανακοίνωσε χτες νέα ημερήσια αρνητικά ρεκόρ, με 31.189 νέα κρούσματα και 728 θανάτους από κορονοϊό. Κι αυτό όταν ήδη την τελευταία βδομάδα του Ιούνη, οι περίπου 500 θάνατοι που καταγράφονταν τη μέρα ήταν σχεδόν τριπλάσιοι από τα επίπεδα των αρχών του μήνα. Συνολικά στην Ινδονησία έχουν καταγραφεί 2.345.018 κρούσματα και 61.868 θάνατοι από Covid-19. Ηδη, πολλά νοσοκομεία στην Ιάβα, το πολυπληθέστερο νησί της χώρας, αναφέρουν πληρότητα πάνω από 90%, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Τζακάρτα. Παρατηρούνται ελλείψεις σε οξυγόνο, όλο και περισσότεροι ασθενείς αδυνατούν να λάβουν ιατρική βοήθεια ή αναγκάζονται να ταξιδέψουν για ώρες, ενώ πολλοί κάτοικοι της τέταρτης πιο πυκνοκατοικημένης χώρας στον κόσμο επιχειρούν να βρουν εμβόλιο ταξιδεύοντας σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στο Μπαγκλαντές, με μόνο το 2,6% να είναι πλήρως εμβολιασμένο, οι θάνατοι την τελευταία βδομάδα του Ιούνη (περίπου 716) ήταν σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχεδόν τρεις φορές υψηλότεροι από την πρώτη βδομάδα του ίδιου μήνα.

Αντίστοιχα, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλές χώρες στην Αφρική, όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις λίγο περισσότερο από το 1% του πληθυσμού! Στη Νότια Αφρική, την πιο ισχυρή καπιταλιστική οικονομία της ηπείρου, ασθενείς πεθαίνουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων περιμένοντας περίθαλψη, ενώ μεγάλη είναι η αύξηση των θανάτων και στη Ζάμπια.

Ευρώπη: Συνέχεια στο «ακορντεόν» αντί για ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, όπου έχει κυριαρχήσει πλήρως η πιο μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα», καταγράφηκαν χτες 28.773 νέα κρούσματα (ο μεγαλύτερος αριθμός από τις 29 Γενάρη) και 37 θάνατοι (ο υψηλότερος αριθμός από τις 23 Απρίλη). Τα ημερήσια κρούσματα την τελευταία βδομάδα είναι 67% περισσότερα από τα ημερήσια κρούσματα της προηγούμενης βδομάδας, ωστόσο οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 1,6% στο ίδιο διάστημα, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μεγάλη αξία των εμβολιασμών. Στη Βρετανία το 50,5% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 67,9% έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Και στην περίπτωση της Βρετανίας ωστόσο, τα στοιχεία από την ανάλυση των νέων θανάτων δείχνουν ότι ηλικιωμένοι και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διάφορες χρόνιες παθήσεις εξακολουθούν να είναι περισσότερο ευάλωτοι στον ιό σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ακόμα και μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, επιβεβαιώνοντας έτσι την ανάγκη για αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και για ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας μαζί με τους εμβολιασμούς.

Αντί για μέτρα θωράκισης του λαού ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει το «ακορντεόν» στα περιοριστικά μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο, και ενώ το Λονδίνο προετοιμάζεται για την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων από τις 19 Ιούλη, ο υπουργός Υγείας Σ. Τζαβίντ ανακοίνωσε χτες ότι οι στενές επαφές όσων είναι θετικοί στην Covid-19 δεν θα χρειάζεται να απομονώνονται εάν έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή εάν είναι κάτω των 18 ετών. Και αν η κατάργηση της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους μπορεί να γίνει με επίκληση σε προκαταρκτικά στοιχεία που δείχνουν ότι ακόμα και όταν κολλάνε είναι πιο δύσκολο να μεταδώσουν τον ιό, για τους μαθητές κάτω των 18 ετών (που είναι ανεμβολίαστοι) η απόφαση ήρθε μετά τη γνωστοποίηση στοιχείων ότι την περασμένη βδομάδα περίπου 561.000 μαθητές έμειναν εκτός τάξης επειδή ήταν επαφές με κρούσμα κορονοϊού. Αντί δηλαδή να παρθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων... καταργείται η καραντίνα για τις στενές επαφές με κρούσματα και «λύθηκε» το πρόβλημα...

Αντίστοιχο «ράβε - ξήλωνε» στα περιοριστικά μέτρα, χωρίς άλλα ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξελίσσεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας ανέφερε ότι «όταν όλοι οι άνθρωποι στη Γερμανία θα έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν, δεν θα υπάρχει πλέον πολιτικά και νομικά καμία δικαιολογία για οποιοδήποτε περιορισμό». Εκτίμησε ότι αυτό θα έχει επιτευχθεί τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα, στην Ισπανία, η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας - καθώς καταγράφεται νέα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων - ανακοίνωσε την επαναφορά ορισμένων περιοριστικών μέτρων, όπως το κλείσιμο των εσωτερικών χώρων κέντρων νυχτερινής διασκέδασης, ενώ συστήνει ξανά τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.

Γεωπολιτικά και επιχειρηματικά «κομπρεμί» γύρω από τα εμβόλια

Στο φόντο όλων των παραπάνω, συνεχίζονται τα επιχειρηματικά και γεωπολιτικά «κομπρεμί» γύρω από τα εμβόλια.

Το Ισραήλ, το οποίο κατέχει πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της «Pfizer» που λήγουν μέσα στο μήνα, συμφώνησε να «δανείσει» στη Νότια Κορέα περίπου 700.000 δόσεις. Η ασιατική χώρα, που έχει σήμερα περιορισμένα αποθέματα δόσεων για να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, συμφώνησε να «επιστρέψει» αντίστοιχο αριθμό δόσεων στο Ισραήλ το φθινόπωρο, όταν παραλάβει την παραγγελία της από την «Pfizer».

Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία επιχειρεί να ενισχύσει τον ρόλο της στη «διπλωματία των εμβολίων» στην ευρύτερη περιοχή της, την ώρα που στο ίδιο το εσωτερικό της χώρας πλήρως εμβολιασμένο είναι μόνο το 14,5% του πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, το Τόκιο ανακοίνωσε χτες ότι θα στείλει 1,13 εκατομμύρια δόσεις στην Ταϊβάν (μετά τις 1,24 εκατ. δόσεις που παρέδωσε τον προηγούμενο μήνα) και 1 εκατομμύριο δόσεις σε Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες και Βιετνάμ, ενώ είχαν προηγηθεί αποστολές σε Ινδονησία και Μαλαισία.

Πρόκειται για εμβόλια της «AstraZeneca» που παράγονται στην Ιαπωνία. Καθώς η εν λόγω παραγωγή δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση από τον ΠΟΥ για διανομή σε άλλες χώρες μέσω του μηχανισμού COVAX, η Ιαπωνία προχωρά σε διμερείς συμφωνίες με γειτονικές χώρες, με το βλέμμα στο μεγάλο προβάδισμα που έχει ήδη αποκτήσει η Κίνα στην περιβόητη «διπλωματία των εμβολίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ