ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργανωτές «γιορτών» μίσους ζητούν την καταδίκη του δημοσιογράφου Ν. Μπογιόπουλου

Αθλια και απαράδεκτη χαρακτηρίζει την κίνηση της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού το ΚΚΕ

Σε μία ακόμα απαράδεκτη κίνηση κατέφυγε η Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, που μετά το εξώδικο κατέθεσε και αγωγή κατά του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου. Με τον ισχυρισμό της «συκοφαντίας» ζητούν τη φυλάκιση του δημοσιογράφου για έξι μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί» και το ποσό των 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη».

Αφορμή τόσο για την αγωγή όσο και για το εξώδικο είναι όσα είπε ο δημοσιογράφος σε ραδιοφωνική του εκπομπή και περιγράφονταν στο άρθρο του «Οι "κομμουνιστοσυμμορίτες", οι κατσαπλιάδες του Βαν Φλιτ και τα τσιράκια του Πάιατ», που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2020 και αφορούσε αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού σε Γράμμο και Βίτσι για τους πεσόντες «κατά τις επιχειρήσεις 1946 - 1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Τέτοιες «γιορτές» κατά καιρούς έχουν τιμήσει με την παρουσία τους διάφορα φασιστοειδή, νοσταλγοί των ναζί και των συνεργατών τους, ανάμεσά τους και οι χρυσαυγίτες.

Θυμίζουμε ότι μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η κυβέρνηση, παρότι αρχικά είχε ανακοινωθεί η παρουσία εκπροσώπου της, και συγκεκριμένα του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, αναγκάστηκε να μην παραστεί τελικά στις εκεί αθλιότητες των εν λόγω κυρίων, που μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε έσπευσαν να τα κατεβάσουν από τις σελίδες τους, παριστάνοντας και τους θιγμένους από όσους κατήγγειλαν τη μαυρίλα τους.

Απαράδεκτη, άθλια και επικίνδυνη είχε χαρακτηρίσει τότε το ΚΚΕ τη συμμετοχή του υφυπουργού Αμυνας Αλ. Στεφανή σε αντικομμουνιστική εκδήλωση στον Γράμμο και στο Βίτσι, καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει. Σε ανακοίνωσή του σημείωνε: «Η συμμετοχή του ΥΦΕΘΑ Αλ. Στεφανή, ως εκπροσώπου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, σε αντικομμουνιστική εκδήλωση της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, που υπάγεται στο ΥΠΕΘΑ, στον Γράμμο και στο Βίτσι, η οποία μάλιστα διανθίζεται με φρασεολογία από την εποχή των εκτελέσεων και των εξοριών, είναι απαράδεκτη, άθλια και επικίνδυνη. Φαίνεται ότι την κοινοβουλευτική απουσία της Χρυσής Αυγής έρχεται να καλύψει η παρουσία και η εκπροσώπηση της κυβέρνησης σε αυτήν την εκδήλωση, επιδιώκοντας να ψαρέψει στα βρωμόνερα της ακροδεξιάς και του φασισμού. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο αντικομμουνισμός είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της καταστολής και της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα...».

Ο Ν. Μπογιόπουλος σχολίασε σχετικά πως «ό,τι είχα να πω για τους εν λόγω το κατέγραψα στο κείμενο με τίτλο "Προς διοικούντες την Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ)" και η συνέχεια εν τη αιθούση...».

ΚΚΕ: Αθλια και απαράδεκτη κίνηση

Σε ανακοίνωσή του για την αγωγή της ΕΑΑΣ εναντίον του Ν. Μπογιόπουλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η αγωγή κατά του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου από την Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), η οποία επιδίδεται στον αντικομμουνισμό με πρακτικές και φρασεολογία βγαλμένη από την εποχή των εκτελέσεων και εξοριών, είναι άθλια και απαράδεκτη. Φαίνεται ότι ορισμένοι πέρα από τη φασιστική και εμετική φρασεολογία της Χρυσής Αυγής αντιγράφουν και τις μεθόδους των διώξεων και των μηνύσεων απέναντι σε όσους καταγγέλλουν τις απαράδεκτες αντικομμουνιστικές πρακτικές. Το γεγονός μάλιστα ότι η ΕΑΑΣ, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), είναι ένας φορέας που υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, επιβλέπεται άμεσα απ' αυτό και τυπικά εκπροσωπεί το σύνολο των αποστράτων του Στρατού Ξηράς, καθιστά υπόλογη την ίδια την κυβέρνηση».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Δημοσιονομική ευελιξία στο κεφάλαιο, τα βάρη στους λαούς

Ο «δημοσιονομικός προσανατολισμός» της Ευρωζώνης και η συζήτηση γύρω από τη διαμόρφωση του μείγματος της οικονομικής πολιτικής για την προσεχή περίοδο ήταν στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ. Στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα της αναγκαίας «ευελιξίας» για το 2022, προκειμένου να διασφαλιστεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για νέες παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και των ισχυρών επιχειρήσεων της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών επιβεβαίωσαν την κατεύθυνση της δημοσιονομικής υποστήριξης και για το επόμενο έτος, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες εξειδικεύσεις. Τα αντιλαϊκά παζάρια θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με φόντο τη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών για το 2022.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο κύκλος της 11ης αξιολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος Σεπτέμβρη, ενώ στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, όπου θα ενσωματώνονται και οι νέες παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Παζάρια με τις ΗΠΑ

Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ μετείχε και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, με ατζέντα την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διεθνή διάσταση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Νωρίτερα χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το πάγωμα του σχεδίου για τον λεγόμενο ψηφιακό φόρο.«Η επιτυχία αυτής της διαδικασίας θα απαιτήσει μια τελευταία προσπάθεια από όλες τις πλευρές και η Κομισιόν δεσμεύεται να εστιάσει σε αυτή την προσπάθεια. Γι' αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να θέσουμε σε αναμονή τις εργασίες μας επί της πρότασης για τον ψηφιακό φόρο», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να επανεξετάσει τα σχέδιά της για ψηφιακό φόρο, υπενθυμίζοντας ότι αυτού του είδους ο φόρος που θεσπίστηκε από ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται ότι «εισάγει διακρίσεις σε βάρος αμερικανικών επιχειρήσεων».

Πακτωλός στους επιχειρηματικούς ομίλους

Η επικύρωση εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για 12 κράτη - μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και αυτό της ελληνικής κυβέρνησης, θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις με τον προβλεπόμενο πακτωλό προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Από την πλευρά του ο Χρ. Σταϊκούρας, προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, σημείωσε ότι «η απόφαση του Eκοφίν θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση σημαντικών πόρων προς την ελληνική οικονομία», λέγοντας ότι «το επόμενο στοίχημα είναι η γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή των 68 μεταρρυθμίσεων και των 106 επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο».

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε προσύμφωνο συνεργασίας με την EBRD σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και για τη διαχείριση από την EBRD δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Πρόκειται για τη 2η συμφωνία μετά την αντίστοιχη συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη διαχείριση, από την τελευταία, δανείων ύψους έως 5 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη έχει δώσει το «πράσινο φως» και για το Σχέδιο Ανάκαμψης που κατέθεσε η κυβέρνηση ΝΔ. Μεταξύ άλλων η Κομισιόν γνωμάτευσε ότι το Σχέδιο προτείνει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της αγοράς εργασίας και των κοινωνικών πολιτικών, του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής διοίκησης και της Δικαιοσύνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ