ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2021
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΕΟΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ
Κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους οπλίτες που τιμωρήθηκαν επειδή χαιρέτισαν το Διήμερο της ΚΝΕ

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στρατευμένων για την επιβολή ποινών στον οπλίτη ιατρό του 98ου Τάγματος Υγειονομικού Εθνοφυλακής (ΤΥΕΘ) που τιμωρήθηκε με 10 μέρες φυλακή επειδή χαιρέτισε το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, αλλά και την τιμωρία του οπλίτη του 98ου ΤΕΘ, επειδή εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον συνάδελφό του χαιρετίζοντας και αυτός το Διήμερο της ΚΝΕ. Μάλιστα, στο τελευταίο αυτό περιστατικό τρομοκράτησης, ο στρατιώτης ενημερώθηκε πως απαγορεύεται να εκφράζει τη γνώμη του για την ποινή που επιβλήθηκε στον συνάδελφό του και θα ενημερωθεί για την ποινή του άμεσα...

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχουν τεράστιες ευθύνες για τις κατευθύνσεις οι οποίες ακολουθούνται με σκοπό να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν τη φωνή των νέων στρατευμένων, ακόμη κι όταν αυτοί εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τους συναδέλφους τους στρατιώτες. Παραμένει γνωστό σε κάθε δημοκράτη άνθρωπο ότι τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων, η ελευθερία της έκφρασής τους συνεχίζουν να υπάρχουν κατά τον χρόνο της θητείας τους. Δεν μένουν, ούτε πρόκειται να μείνουν έξω από τις πύλες των στρατοπέδων. Οι στρατευμένοι είναι παιδιά του λαού, έχουν πολιτικά δικαιώματα και το ελεύθερο δικαίωμα έκφρασής τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων.

Την απαράδεκτη και αυταρχική απόφαση του διοικητή της Μονάδας να τιμωρήσει οπλίτη επειδή χαιρέτισε τους νέους που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ καταδίκασε σε δήλωσή της η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες και της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που έχει επιλέξει αυτή την τακτική και ανέχεται τέτοιου είδους περιστατικά, διότι οι φαντάροι έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την πολιτική τους γνώμη. Κάλεσε τον λαό να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες.

«Δεν γίνεται να σωπάσουμε»

Παράλληλα, τα περιστατικά τρομοκράτησης και επιχείρησης ποινικοποίησης της ελευθερίας πολιτικής σκέψης και άποψης καταδικάζουν νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους, με επιστολές τους στην ιστοσελίδα alt.gr. Οι φαντάροι εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους, διαμηνύοντας ότι κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους.

«Να παρθούν πίσω οι άδικες ποινές από τους συναδέλφους μας», απαιτούν φαντάροι που υπηρετούν στη Λέσβο και τονίζουν ότι «οι στρατιώτες της Λέσβου δηλώνουμε πως δεν κάνουμε πίσω στη ζωή, τις αξίες και τα ιδανικά μας για αξιοπρεπή θητεία. Τα δικαιώματά μας είναι καθολικά και αναφαίρετα, το ίδιο και οι διεκδικήσεις μας!».

Σμηνίτης που υπηρετεί στην 110 ΠΜ σημειώνει ότι «η γνώμη και η άποψή μας δεν σταματούν στις πύλες των στρατοπέδων, ακριβώς όπως δεν σταματούν και τα προβλήματά μας. Τέτοιες προσπάθειες τρομοκράτησης και φίμωσης των στρατευμένων πρέπει να σταματήσουν άμεσα».

«Είναι αδιανόητο εν έτει 2021 να συζητάμε ακόμα για το αν και κατά πόσον οι φαντάροι που υπηρετούμε τη θητεία μας έχουμε δικαίωμα να εκφράσουμε τις απόψεις μας», τονίζει στρατιώτης από την 180 ΜΚ/Β ΧΩΚ, στην Αττική.

«Το επιχείρημα ότι οι φαντάροι δεν επιτρέπεται να εκφράζουν πολιτικές απόψεις είναι τουλάχιστον αστείο, τη στιγμή που εκθειάζεται το ΝΑΤΟ και η ανάγκη συμμετοχής της Ελλάδας στη δολοφονική συμμαχία, ενώ οι φασιστικές ιδέες και τα κηρύγματα μίσους ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες δίνουν και παίρνουν στα στρατόπεδα», αναφέρει φαντάρος που υπηρετεί στην ΕΛΔΥΚ.

«Η έκφραση των πολιτικών μας απόψεων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά μας. Πόσο μάλλον όταν αυτές στηρίζουν το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ που προωθεί την ειρήνη και αναδεικνύει την πραγματική ρίζα του πολέμου και της προσφυγιάς», αναφέρουν σε επιστολή τους ναύτες που υπηρετούν στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

«Η επιβολή αυτών των ποινών από τις διοικήσεις είναι αυταρχική και έχει ως σκοπό την τρομοκράτηση των στρατεύσιμων ευρύτερα, για να μην εκφράζουν αντίθετη άποψη, κάνοντας γαργάρα τη μισαλλοδοξία που εκκολάπτεται κατά καιρούς μέσα σε στρατόπεδα», αναφέρει σε επιστολή αλληλεγγύης στρατεύσιμος δίοπος. Σε χαιρετισμό προς το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, ναύτης σημειώνει πως στέκεται στο πλευρό των άδικα τιμωρημένων φαντάρων από τη Λέσβο, ενώ κι άλλος ναύτης αναφέρει ότι «προφανώς δεν γίνεται να σωπάσουμε και κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφέρουμε την άποψή μας!».


ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ
Μοναδικές στιγμές, δυνατές αναμνήσεις

Μοναδικές στιγμές, όμορφες και δυνατές αναμνήσεις επιφύλασσε η παιδική κατασκήνωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μικρών φίλων της ΚΝΕ, κλέβοντας για μια ακόμα φορά τις εντυπώσεις.

Για τέσσερις μέρες παιδιά από όλη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα πολύμορφο πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για αυτές τις ηλικίες. Ξεχώρισαν οι δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για το Προσφυγικό, που φώτιζαν τις κοινές ανάγκες και τα κοινά όνειρα όλων των παιδιών του κόσμου.

Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκαν τους συντρόφους από την ΚΝ Τουρκίας στον χώρο της παιδικής κατασκήνωσης, ενώ ξεχωριστή ήταν και η παρουσία τους στη μεγάλη συγκέντρωση στη Μυτιλήνη με τα δικά τους πολύχρωμα πανό, τις υψωμένες γροθιές τους και το σύνθημα «Εμείς δεν θέλουμε βομβαρδιστικά, θέλουμε ειρήνη για όλα τα παιδιά». Το δικό τους αποτύπωμα άφησαν και οι επισκέψεις σε χωριά και μουσεία της Μυτιλήνης.

Τα παιδιά έμαθαν για την πλούσια αγωνιστική παράδοση του Μανταμάδου, ασχολήθηκαν με δραστηριότητες πηλού στα εργαστήρια κεραμικής του χωριού, περιηγήθηκαν και είδαν, πολλά για πρώτη φορά, έργα του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου στο Μουσείο του, αλλά και έργα κορυφαίων Ευρωπαίων ζωγράφων, όπως του Πικάσο, του Ματίς, του Σεγκάλ. Ακόμα, τα παιδιά απασχολούνταν συλλογικά με δραστηριότητες βασισμένες στο περιοδικό «κόκκινο Αερόστατο», συμμετείχαν σε αθλητικά τουρνουά, ενώ χόρεψαν και τραγούδησαν με την ψυχή τους στα καθιερωμένα πάρτι.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο.

Η δύναμη της συλλογικότητας και της οργάνωσης

Ενας «άθλος» - που μόνο η συλλογικότητα και η οργάνωση μπορούν να καταφέρουν - ήταν η διοργάνωση του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου.

Υποδειγματική ήταν η οργάνωση και η φροντίδα για την προστασία της υγείας σε όλα τα στάδια, από τη μετακίνηση των χιλιάδων διαδηλωτών απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας, έως την κατασκήνωση, όπου πάρθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα, ενώ συνεχή ήταν τα μηνύματα που ακούγονταν από τα μεγάφωνα θυμίζοντας στους κατασκηνωτές τα μέτρα προστασίας της υγείας, τα μέτρα καθαριότητας, οι οδηγίες για την πυρασφάλεια, που επωμίστηκαν ειδικές ομάδες.

Παράλληλα, τηρώντας την «παράδοση», ένα ακόμα Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ αναβάθμισε και άφησε καλύτερο από πριν το χώρο απ' όπου πέρασε.

Η ανάδειξη εξάλλου κάθε χώρου απ' όπου έχει περάσει το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στην 30χρονη διαδρομή του είναι ένα από τα βασικά στοιχεία, μαζί με την ανάδειξη της αξίας των ελεύθερων χώρων αναψυχής και αθλητισμού για τη νεολαία.

Ετσι, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ καθάρισαν πριν την πραγματοποίηση του Διημέρου τον πανέμορφο χώρο του άλσους Τσαμάκια από δεκάδες σακούλες ξερά χόρτα και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα, ενώ η ΚΝΕ απεκατέστησε και τον ηλεκτροφωτισμό στον πεζόδρομο μπροστά στο άλσος, αποσπώντας και για την κίνηση αυτή παραπάνω από πολλά θετικά σχόλια από τους κατοίκους, που όλο αυτό το διάστημα κάνουν τον περίπατό τους στα σκοτεινά.


Στο τέλος τα μέλη της ΚΝΕ φρόντισαν προκειμένου ο χώρος να παραδοθεί πιο καθαρός από ό,τι ήταν πριν.





Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ