ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2021
Σελ. /32
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ανακοινώσεις «υποχρεωτικότητας» εμβολιασμού και «μπαλάκι» οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις

Eurokinissi

Ανακοινώσεις «υποχρεωτικότητας» εμβολιασμού για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες έκανε χτες με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, σε μία ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει στον λαό τις δικές της ευθύνες, τόσο για την καθυστέρηση του εμβολιασμού του πληθυσμού όσο και για τη συνολική διαχείριση της πανδημίας.

Ο αντιπερισπασμός της κυβέρνησης και η επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τις πραγματικές αιτίες της καθυστέρησης του εμβολιασμού αποδεικνύονται μεταξύ άλλων και από τα όσα συγκεκριμένα είπε ο πρωθυπουργός, π.χ. για τους υγειονομικούς. Για ένα τμήμα δηλαδή όπου ο εμβολιασμός ξεπερνάει το 76% (σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας), φτάνοντας το 90% για μεγάλα νοσοκομεία, και μάλιστα χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται όσοι έχουν ήδη νοσήσει, επομένως έχουν ανοσία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε υποχρεωτικότητα από 1η Σεπτέμβρη. Επιχειρώντας την ενεργοποίηση του «κοινωνικού αυτοματισμού», ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε χτες ότι «είναι αδιανόητο ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή», την ίδια στιγμή που με ευθύνη της κυβέρνησης, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, για μήνες νοσηλευτές φρόντιζαν ανοσοκατεσταλμένους, ενώ λίγες ώρες πριν ήταν σε τμήματα COVID.

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός και για εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ όσοι δεν εμβολιαστούν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τη 16η Αυγούστου και μετά. Σημειωτέον, η κυβέρνηση καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν πήρε ούτε ένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων και των ασθενών στις ΜΦΗ, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι ιδιωτικές, δεν υπήρχε κρατικός έλεγχος ούτε μέριμνα για τη διεξαγωγή τεστ, τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ μέχρι και σήμερα παραμένουν άγνωστα ο αριθμός και η πορεία των ηλικιωμένων σε ΜΦΗ οι οποίοι νόσησαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση στοχοποιεί εργαζόμενους που τάχα αδιαφορούν για την προστασία των ηλικιωμένων, 7 μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών ακόμα δεν έχει μπει προς εφαρμογή ένας καθολικός σχεδιασμός για τον κατ' οίκον εμβολιασμό των ανήμπορων και των κατάκοιτων, που δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικά κέντρα.

Οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις περιλάμβαναν επίσης «ειδική πρόνοια» για τις Ενοπλες Δυνάμεις, προαναγγέλλοντας «δυνατότητα και κίνητρα» για μόνιμους και στρατεύσιμους ώστε να εμβολιάζονται στις μονάδες τους. Τέλος, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου όλοι οι κλειστοί χώροι - κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα - θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους, «με αυξημένο αλλά προκαθορισμένο» αριθμό επισκεπτών. Η ψυχαγωγία, είτε σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και τα καταστήματα θα έχουν πλέον τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων.

Και ενώ η αιτία για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς πρέπει να αναζητηθεί στην ίδια την κυβερνητική πολιτική και στην αξιοποίηση των εμβολίων ως εμπορευμάτων, στον ανορθολογισμό που καλλιεργήθηκε από την πρώτη στιγμή με τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες των αρμόδιων υπουργών, χτες εκτός από «μέτρα υποχρεωτικότητας» δεν αναφέρθηκε ούτε ένα μέτρο σχετικό με τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ανάπτυξη της δημόσιας ΠΦΥ (αντ' αυτού περιέκοψε 96 εκατ. ευρώ), την εξασφάλιση όλων των αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων (καθώς «εκκρεμούν οι παραδόσεις του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη», όπως ειπώθηκε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας). Δεν ανακοινώθηκε τίποτα για μέτρα πρόληψης όσον αφορά τις συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι διασπείρουν τον ιό, ούτε προφανώς για ενίσχυση μέτρων στους χώρους δουλειάς, όπου η εργοδοσία ξεσαλώνει σε βάρος των εργαζομένων, με τα «πρωτόκολλα» - λάστιχο.

Περαιτέρω, στην ομιλία του πρωθυπουργού ξεκαθαρίστηκε για μία ακόμα φορά ότι κριτήριο για την επιτάχυνση του εμβολιασμού δεν είναι η υπεράσπιση της υγείας του λαού, αλλά η θωράκιση της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, «στον Τουρισμό, ιδιαίτερα, οι αφίξεις στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ξεπέρασαν τις τελευταίες μέρες το 50% των συνολικών αφίξεων του 2019». Βέβαια αυτό το «ξεπέρασμα» αποτυπώνεται και στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, λόγω των δειγματοληπτικών τεστ και των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας, κάτι που φαίνεται στα στοιχεία των τουριστικών προορισμών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται μόλις στο 41%, ενώ 50% έχει εμβολιαστεί μόνο με μία δόση, την ίδια στιγμή που το «τείχος ανοσίας» προσδιορίζεται στο 70%. «Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μία δόση, η οποία προσφέρει προστασία 33% - 50% από τη μετάλλαξη "Δέλτα", ενώ εκτινάσσεται πάνω από 90% με τη 2η δόση», σημείωσε η Μ. Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης.

Παρ' όλα αυτά, ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους παραδέχτηκε ότι «εκκρεμούν οι παραδόσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου» από τις φαρμακοβιομηχανίες, κι αυτό την ίδια στιγμή που ήδη φουντώνουν τα σενάρια για την πιθανότητα ανάγκης και για τρίτη δόση, για την οποία παραμένει αμφίβολο αν μπορεί να εξασφαλιστεί. Γνωστοποιήθηκε μάλιστα ότι την Παρασκευή η «Pfizer» υπέβαλε αίτηση για την τρίτη δόση, ωστόσο «καμία χώρα δεν έχει πάρει την απόφαση της εφαρμογής, γιατί λείπουν σημαντικά στοιχεία (...) Ο τρόπος χορήγησής της θα έχει να κάνει με την προτεραιοποίηση» και πάλι, όπως επιβάλλουν η χαμηλή ροή εμβολίων και η άρνηση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει όλα τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών που έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/2005 ανοίγει την Πέμπτη 15/7 για εμβόλιο της «Pfizer». Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται συνοδευόμενα από γονείς / κηδεμόνες.

7.854 νέα κρούσματα και 277 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία

Από την Παρασκευή μέχρι και χτες

Η αναζωπύρωση της πανδημίας, ως αποτέλεσμα της απουσίας των αναγκαίων μέτρων προστασίας και πρόληψης, αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Σε τέσσερις μέρες, από την Παρασκευή μέχρι και χτες:

39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.802 θάνατοι.

Εγιναν 277 νέες νοσηλείες COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Εντοπίστηκαν 7.854 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 2.900 στην Αττική.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 139 (66,9% άνδρες)

Μόνο χτες 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αυξήθηκαν κατά 30,77% (85 εισαγωγές) και τα νέα κρούσματα ήταν 2.065, εκ των οποίων 20 είναι εισαγόμενα, 892 εντοπίστηκαν στην Αττική, 126 στη Θεσσαλονίκη, 114 στο Ηράκλειο, 84 στο Ρέθυμνο και 133 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 440.872.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλίσει στον λαό τις δικές της ευθύνες

Σε ανακοίνωσή του για το διάγγελμα Μητσοτάκη σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός επιχειρούν ξανά - με όχημα αυτήν τη φορά τον "υποχρεωτικό εμβολιασμό" - να μετακυλίσουν στον λαό την κύρια ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας και τις καθυστερήσεις στα ποσοστά του εμβολιασμού, αλλά και να δημιουργήσουν όρους "κοινωνικού αυτοματισμού", προκειμένου να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες.

Η ανακοίνωση μέτρων "υποχρεωτικότητας", που ξεκινάει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, φανερώνει την υποκρισία των κυβερνήσεων, οι οποίες την ίδια στιγμή αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας, διατηρούν την υποχρηματοδότηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας και τον εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα τους, συντηρούν τον συγχρωτισμό σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι τα Μέσα Μεταφοράς και οι χώροι δουλειάς, και αποδέχονται τα πρωτόκολλα - "λάστιχο" των μεταφορικών και τουριστικών ομίλων.

Οι πραγματικές αιτίες που υπονομεύουν τον αναγκαίο και γρήγορο εμβολιασμό του λαού πρέπει να αναζητηθούν στις κυβερνητικές ελλείψεις και παλινωδίες γύρω από τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, στις καθυστερήσεις και τους ανταγωνισμούς μονοπωλίων και κρατών, στις λογικές της "ανταποδοτικότητας" που καλλιέργησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγεται σε ατομική και όχι κοινωνική - κρατική ευθύνη. Αυτή η πολιτική είναι η πραγματική απειλή για την προστασία της υγείας του λαού από τον ιό, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τον φόβο και τον ανορθολογισμό.

Η υποχρεωτικότητα θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στην Υγεία και την Πρόνοια, κάτω από ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η εξαντλητική και προσωποποιημένη ενημέρωση, ο πλήρης προληπτικός έλεγχος για ενδεχόμενες εξαιρέσεις από τον εμβολιασμό, η υγειονομική επιτήρηση των εμβολιασμένων, η παρακολούθηση και η επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Και φυσικά χωρίς αυτή η υποχρεωτικότητα να ανοίγει "παράθυρο" καταπάτησης συνταγματικών δικαιωμάτων, γενίκευσης ή ευκαιρίας για μέτρα σε βάρος εργαζομένων, στο πλαίσιο και των σημερινών ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών στον χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας.

Αυτοί οι όροι, που απαιτούν τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όχι μόνο δεν διασφαλίζονται στο πλαίσιο της σημερινής πολιτικής, αλλά αντίθετα υπονομεύονται συστηματικά».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με τα πρωτόκολλα των ομίλων, τις παλινωδίες και τις διχαστικές λογικές

Για την εξέλιξη της πανδημίας και τους μέχρι τώρα χειρισμούς ρωτήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα της Λέσβου». Η απάντησή του ήταν η εξής:

«Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη νέα εξάπλωση της πανδημίας και το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα, μετά από 6 μήνες, δεν έχει ακόμα καλύψει την πλειοψηφία του πληθυσμού, εξαιτίας των δικών της παλινωδιών και της υποταγής των διαδικασιών του εμβολιασμού στους ανταγωνισμούς των φαρμακευτικών εταιρειών και της ΕΕ. Αυτό που επείγει είναι η λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς και μέσα μεταφοράς, η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μόνο έτσι μπορεί να περιοριστεί η πανδημία, να εξασφαλιστεί η ουσιαστική ενημέρωση για τα εμβόλια και να ορθωθεί τείχος στον ανορθολογισμό, και όχι με τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων, με παλινωδίες και με διχαστικές λογικές από μια κυβέρνηση που ενισχύει την πολιτική εμπορευματοποίησης, σχεδιάζοντας μάλιστα να κλείσει νοσοκομεία, για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν τα κοράκια στην Υγεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ