ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
Σελ. /24

Εμελλε να είναι ένα ξεχωριστό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ που τα είχε όλα, αυτό που πραγματοποιήθηκε στις 9 - 11 Ιούλη, στο πάρκο Τσαμάκια στη Μυτιλήνη, με σύνθημα «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός - ΝΑΤΟ, κυβερνήσεις, καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον μας».

Στον 30ό σταθμό μιας ξεχωριστής πορείας, το Διήμερο που κορυφώθηκε με τη συγκλονιστική πολιτική συγκέντρωση στο λιμάνι της πόλης, όπου μίλησε ο Ν. Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και χαιρέτισαν ο Δ. Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, έστειλε δυνατά το διεθνιστικό μήνυμά του με την ξεχωριστή σημασία της παρουσίας της αντιπροσωπείας του ΚΚ Τουρκίας και της ΚΝ Τουρκίας στις εκδηλώσεις.

Παράλληλα, μέσα από τις πολύμορφες πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες οι χιλιάδες νέοι και νέες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί, από την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων, βάδισαν στα «χνάρια» της μοναδικής Ιστορίας που έγραψε με τους αγώνες του και μπροστάρηδες τους κομμουνιστές ο λαός του νησιού, έδωσαν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες τους κόντρα στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που τους τις στερεί.

Ενώ ξεχωριστή ήταν για μια ακόμα χρονιά η παρουσία των εκατοντάδων φίλων του «κόκκινου Αερόστατου», που με τη δική τους μοναδική παιδική κατασκήνωση κι ένα πλούσιο πρόγραμμα έστειλαν το μήνυμα πως «την ειρήνη προστατεύει των λαών η φιλία».


30ό ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αλληλεγγύη στα χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων

Σημαντικό στοιχείο του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στη Λέσβο ήταν η έμπρακτη αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ενίσχυσης της πάλης για τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων, ενάντια στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης στα νησιά.

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Οργανώσεις της ΚΝΕ δείχνουν την αλληλεγγύη στα χιλιάδες θύματα των πολέμων και επεμβάσεων, που έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, στοιβαγμένοι σε φυλακές, με θανάτους ακόμα και μικρών παιδιών, ως αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες αγκάλιασαν το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, δίνοντας το «παρών» σε εκδηλώσεις του.

Παράδοση ειδών στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα που είχε απευθύνει η ΚΝΕ για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η ανταπόκριση αυτή αποτυπώθηκε στις δεκάδες σακούλες με παιχνίδια, παιδικά βιβλία και παραμύθια στις γλώσσες των μεταναστών και των προσφύγων, σχολικά είδη, είδη βρεφικής φροντίδας και ατομικής υγιεινής που συγκεντρώθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της κατασκήνωσης.

Η παράδοση των ειδών στον προσφυγικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ έγινε το πρωί της Παρασκευής.


Κατά την παράδοση των ειδών, ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να δυναμώσει η πάλη και η διεκδίκηση του ελληνικού λαού, των άλλων λαών της περιοχής, η κοινή πάλη των εργαζομένων, ντόπιων και προσφύγων, για να απεγκλωβιστούν αυτοί οι άνθρωποι. Συγκρουόμαστε καθημερινά, παλεύουμε καθημερινά, ενάντια στην πολιτική που τους έχει καταστήσει θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, ενάντια στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, απέναντι στο ΝΑΤΟ. Είμαστε σίγουροι ότι οι λαοί θα νικήσουν. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλα τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στους πρόσφυγες».

Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του Κόμματος.


Μουσικό «Ταξίδι σε όλο τον κόσμο» από τους RAD Music International

Μοναδικές στιγμές έζησαν οι παρευρισκόμενοι στο 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ όταν ανέβηκαν στη σκηνή οι RAD Music International, ένα μουσικοχορευτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε το 2015 στη Μόρια από πρόσφυγες από το Σουδάν και άλλες αφρικανικές χώρες, το Αφγανιστάν και πολλά ακόμα μέρη του κόσμου, αλλά και από Ελληνες, που τους ένωσε η αγάπη για τη μουσική και τον χορό.

Αφού καλησπέρισαν το κοινό στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά και στα Αραβικά, ευχαρίστησαν θερμά την ΚΝΕ τόσο για τη συναυλία την περασμένη βδομάδα στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, χάρη στην οποία «γνωρίστηκαν» με τους κατοίκους του νησιού, όσο και για την πρόσκληση στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο. Οπως τόνισαν, θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι η μουσική ενώνει τους λαούς και ότι πρέπει να αγωνιστούμε όλοι ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που γεννούν την προσφυγιά, ενώ κατ' επανάληψη ευχαρίστησαν την ΚΝΕ για την πρόσκληση αλλά και τη στήριξη όλους αυτούς τους μήνες.

Την παράσταση έκλεψαν ο πρόσφυγας - μέλος του συγκροτήματος ο οποίος τραγούδησε στα Ελληνικά την «Μπαλάντα του Ούρι» σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι, το χορευτικό δρώμενο από μικρά παιδιά με το οποίο ξεκίνησε η συναυλία, καθώς και το «Bella Ciao», που τραγουδήθηκε στα Ιταλικά αλλά και στα Αραβικά. Ακολούθησε συναυλία με τραγούδια σε ρυθμούς και γλώσσες από κάθε γωνιά της Γης, με υπέροχους μουσικούς που χάρισαν στο κοινό του Διημέρου ένα μοναδικό μουσικό «ταξίδι», ξεσηκώνοντας τον κόσμο.


Τα μέλη του συγκροτήματος κάλεσαν στη σκηνή την βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, την οποία ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως και της έδωσαν γραπτώς τα αιτήματα των προσφύγων. Από την πλευρά της η Μ. Κομνηνάκα σημείωσε ότι «οι λαοί όλου του κόσμου μπορούν να τραγουδούν όλοι μαζί, και το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των προσφύγων για να ζήσουν σε έναν κόσμο χωρίς πολέμους και προσφυγιά».

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ δώρισε στα μέλη του συγκροτήματος αναμνηστικά μπλουζάκια του φετινού Διημέρου.


Ενα ματς - μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης

Μια ξεχωριστή αναμέτρηση περιλάμβανε το τουρνουά 5x5 που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, καθώς μεικτή ομάδα μελών της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα «αντιμετώπισε» ομάδα προσφύγων από τη Μόρια, αποδεικνύοντας ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι μέσο προώθησης της φιλίας των λαών.

Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και χαρούμενο κλίμα, ενώ δεν έλειψαν οι περίτεχνες ενέργειες, τα γκολ και οι εντυπωσιακές αποκρούσεις.

Τυπική νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της ΚΝΕ με σκορ 5-2, αλλά όλοι όσοι πήραν μέρος στο ματς ήταν οι μεγάλοι νικητές!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ