ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Αποσύρθηκε μετά από πιέσεις η συνδικαλιστική δίωξη της προέδρου των εργαζομένων

Παρέμβαση στη διοίκηση πραγματοποίησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Στολτίδης

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Παρέμβαση στη διοίκηση και πιο συγκεκριμένα στον υποδιοικητή του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» πραγματοποίησε χτες το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, ζητώντας την ακύρωση της συνδικαλιστικής δίωξης σε βάρος της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Από την πλευρά του ο υποδιοικητής δεσμεύτηκε ότι η διαδικασία της ΕΔΕ θα σταματήσει, παίρνοντας πίσω τη συνδικαλιστική δίωξη.

Θυμίζουμε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου είχε καλέσει σε ΕΔΕ τη συνδικαλίστρια με αφορμή τις καταγγελίες του Σωματείου και την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας «για μετακινήσεις εργαζομένων σε Τμήματα στα οποία για λόγους υγείας δεν μπορούν να ανταποκριθούν ή είναι επικίνδυνο να εργάζονται, καθώς και για παραβιάσεις ωραρίων των νοσηλευτικών βαρδιών, αυθαίρετες προφορικές εντολές και πολλά άλλα». Ανάμεσα σε αυτές είναι και η περίπτωση εργαζόμενης με πολύ σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, η οποία παρά τις νομοθετικές κατευθύνσεις μετακινήθηκε σε Τμήμα με τεράστια έκθεση σε ασθενείς και με μεγάλο φόρτο εργασίας με εντολή της διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, την οποία εντολή προσυπέγραψε και η διοίκηση του νοσοκομείου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως η διοίκηση του νοσοκομείου, με τη στήριξη της κυβέρνησης, ενισχύει με αυτόν τον τρόπο τον αυταρχισμό απέναντι στους εργαζόμενους, θέλοντας να περάσουν όλες οι αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν το «νοσοκομείο ΑΕ», το οποίο θα έχει ασθενείς - πελάτες και εργαζόμενους - δούλους.

Παράσταση διαμαρτυρίας από το Σωματείο Εργαζομένων

Στη συνέχεια το Σωματείο Εργαζομένων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, απαιτώντας την άμεση απόσυρση της κλήσης του Σωματείου, διά της προέδρου του, στην ΕΔΕ.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, η παρέμβαση των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την αλληλεγγύη που εκφράστηκε από όλα τα σωματεία των νοσοκομείων της πόλης και όχι μόνο, αλλά και από άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανάγκασε τη διοίκηση σε αναδίπλωση και ο υποδιοικητής, παρουσία όλων αυτών των εκπροσώπων, δήλωσε ότι δεν υφίσταται θέμα ΕΔΕ και ότι σταματάει η διαδικασία.

Το Σωματείο σημειώνει πως η προσπάθεια ποινικοποίησης του συνδικαλισμού, που λαμβάνει χώρα και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, δεν πέρασε, και πως αυτό είναι μια πρώτη νίκη, αλλά τα προβλήματα των εργαζομένων περιμένουν τη λύση τους. «Είμαστε όλοι εδώ για να παλέψουμε για την επίλυσή τους και να αποτρέψουμε κάθε τρομοκρατία και εκφοβισμό», προσθέτει η ανακοίνωση.

Σήμερα Τετάρτη στις 11 μ.μ. το Σωματείο έχει προγραμματίσει νέα παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στον αυταρχισμό και στην καταστολή, όπως και για τα επιτακτικά προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας.

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Οχι στην κατηγοριοποίηση των γιατρών με τη βαθμολογία στον τίτλο ειδικότητας

Η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας

Την απαράδεκτη επαναφορά, από την κυβέρνηση της ΝΔ, του σχεδιασμού που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη βαθμολογία στον τίτλο ειδικότητας των γιατρών καταγγέλλει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν νοείται τίτλος επιστημονικής επάρκειας με διαβάθμιση, δηλαδή ή είναι κάποιος ικανός λόγου χάρη να είναι παθολόγος ή δεν είναι». Αναδεικνύει ότι η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για επικίνδυνες εξελίξεις, όπως για κατηγοριοποίηση των γιατρών, με άμεσο αντίκτυπο στα επαγγελματικά και εργασιακά τους δικαιώματα, για διαμόρφωση μιας μεγάλης μάζας γιατρών (αυτών με βαθμό «καλώς» ή «λίαν καλώς») που θα είναι χαμηλά αμειβόμενοι, για να βγάζουν τη λάντζα, και θα αποκλείονται από την επιστημονική εξέλιξη. «Ταυτόχρονα, διαμορφώνει και μια επιστημονική ελίτ, τους αριστούχους στη βαθμολογία, που θα στελεχώνουν επιτελικά πόστα και θα εξελίσσονται επιστημονικά», σημειώνει η ανακοίνωση.

Η ΔΗΠΑΚ θυμίζει ότι η ενεργοποίηση αυτού του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σε μια περίοδο που η εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών έχει υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού «πρακτικά η εκπαιδευτική διαδικασία διαλύθηκε. Απόδειξη, ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί ο ένας μετά τον άλλον παραιτούνται. Τα νοσοκομεία που δίνουν ειδικότητα στενάζουν από υποστελέχωση, οι ειδικευόμενοι και οι ειδικευμένοι δουλεύουν σε εντατικούς ρυθμούς, γεγονός που δυσκολεύει τους μεν να διαβάσουν και να εκπαιδευτούν και τους δε να εκπαιδεύσουν. Η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου την περίοδο της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις διαχρονικές τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και αναισθησιολόγους, μείωσε δραστικά τον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων, με άμεσο αντίκτυπο στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων των χειρουργικών ειδικοτήτων. Πού θα εκπαιδευτούν, όταν δεν γίνονται χειρουργεία;».

Η ΔΗΠΑΚ απαντάει στα επιχειρήματα περί «αντικειμενικής αξιολόγησης», τονίζοντας ότι τέτοια δεν μπορεί να υπάρξει «χωρίς ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα και εξασφάλιση ίσης πρόσβασης στη γνώση. Τι συμβαίνει με τις εξαρτήσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες; Οι ειδικευόμενοι εξακολουθούν να αναγκάζονται να εξασφαλίζουν οι ίδιοι τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά συνέδρια, τα οποία άλλωστε στην πλειονότητά τους διοργανώνονται και χρηματοδοτούνται από εταιρείες. Και αυτό, ως γνωστόν, γίνεται είτε βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε με τη χρηματοδότηση από φαρμακευτικές εταιρείες, που επιδιώκουν τη διαμόρφωση σχέσεων εξάρτησης».

Η ΔΗΠΑΚ απορρίπτει τους σχεδιασμούς αυτούς, τονίζοντας ότι «δεν ανεχόμαστε καμία κατηγοριοποίηση στον τίτλο ειδικότητας», και προβάλλει διεκδικήσεις: Ενάντια στη μείωση του αριθμού των εξεταστικών κέντρων. Κάλυψη των εξόδων για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για ειδικότητα και σε περίπτωση αποτυχίας την πρώτη φορά. Κατάργηση της τιμωρητικής διάταξης που προβλέπει αποζημίωση μόνο την πρώτη φορά. Κατάργηση των σχετικών αντιδραστικών διατάξεων του Ν. 4600/2019 του ΣΥΡΙΖΑ. Κάλυψη του συνόλου των εξόδων με ευθύνη του κράτους για τη συμμετοχή όλων των ειδικευόμενων τουλάχιστον μία φορά το χρόνο σε 1 διεθνές, 1 πανευρωπαϊκό και 1 πανελλήνιο συνέδριο της αντίστοιχης ειδικότητας. Κάλυψη με ευθύνη του κράτους των συνδρομών, ώστε να έχουν όλοι οι ειδικευόμενοι ελεύθερη πρόσβαση σε επιστημονικά περιοδικά. Ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλα τα νοσοκομεία που χορηγούν ειδικότητα. Ενιαία ύλη καθορισμένη για τις εξετάσεις. Δωρεάν διανομή των αναγκαίων συγγραμμάτων για την κάθε ειδικότητα, που θα καθορίζονται από τις αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες, το ΚΕΣΥ, τις ιατρικές σχολές κ.λπ. Ψηφιακή βιβλιοθήκη στις Ιατρικές Σχολές. Αμεση στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων με όλο το απαραίτητο προσωπικό και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησής τους, προκειμένου να είναι σε θέση να επιτελούν εκπαιδευτικό έργο.

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στάση εργασίας και κινητοποίηση αύριο σε γηροκομείο στην Κυψέλη

Δίωρη στάση εργασίας (2 μ.μ. - 4 μ.μ.) έχει κηρύξει για αύριο Πέμπτη το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία στο γηροκομείο «ΒΑΣΙΛΑΚΕΙΟΝ» (Κυψέλη Αττικής), με συγκέντρωση έξω από το Ιδρυμα.

Το Σωματείο απαιτεί να εξοφληθούν όλες οι μέρες της άδειας του 2020, να καταβάλλεται η προσαύξηση για νυχτερινή εργασία και για εργασία τις Κυριακές - αργίες, να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για να μην εργάζονται οι εργαζόμενοι διπλή βάρδια και να μην επιφορτίζονται με εργασίες άσχετες με την ειδικότητά τους και να προμηθευτεί το γηροκομείο τον απαραίτητο εξοπλισμό σε μέσα εργασίας, όπως γερανοί ανύψωσης ασθενών, τροχήλατα καρότσια μεταφοράς φαγητού.

Επίσης, το Σωματείο απαιτεί να σταματήσει κάθε εκβιασμός και απειλή από την εργοδοσία του Ιδρύματος στους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, καθώς και «στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων "ΒΑΣΙΛΑΚΕΙΟΝ" δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας».

Το κλαδικό Σωματείο υπενθυμίζει ότι τα «μέτρα» που πήρε η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα για τα γηροκομεία ήταν: Κατά καιρούς rapid τεστ σε εργαζόμενους 7 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.) με το σταγονόμετρο, ενώ αρκετές φορές οι εργαζόμενοι τα πλήρωναν από την τσέπη τους. Κανένας έλεγχος στους εργοδότες παρά μόνο αποσπασματικοί, συνολικά στα δύο χρόνια πανδημίας οι έλεγχοι στις ΜΦΗ δεν ξεπέρασαν τους 200, όταν μόνο στην Αττική οι ΜΦΗ είναι πάνω από 250.

Και την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση «λύνει τα χέρια» στην εργοδοσία του κλάδου για να απολύει εργαζόμενους με πρόσχημα τους εμβολιασμούς, δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για τη διασφάλιση του καθολικού εμβολιασμού στις ΜΦΗ, για την απλήρωτη εργασία που παρασχέθηκε από χιλιάδες εργαζόμενους στις ΜΦΗ, για τις χιλιάδες απλήρωτες βάρδιες και υπερωρίες, την εντατικοποίηση της δουλειάς κ.ά.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Σήμερα η σύσκεψη σωματείων και φορέων για την υπεράσπιση του «Αττικόν»

Στις 12 το μεσημέρι, στο μεγάλο αμφιθέατρο του νοσοκομείου

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη φορέων και σωματείων της Δυτικής Αθήνας, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αττικόν» (στο μεγάλο αμφιθέατρο), με θέμα την υπεράσπιση του νοσοκομείου και με διεκδίκηση να παρθεί οριστικά πίσω το σχέδιο οργανισμού που προτάθηκε εν κρυπτώ και μετατρέπει το νοσοκομείο σε επιχείρηση.

Το σχέδιο οργανισμού προβλέπει μεταξύ άλλων: Το νοσοκομείο να απολέσει τον όποιο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα είχε, ως ίδρυμα αποκλειστικά ενταγμένο στο ΕΣΥ, και μέσω ΣΔΙΤ να μετατραπεί σε ιδιωτικοποιημένο, εμπορευματοποιημένο και επιχειρηματικό ίδρυμα. Να διοικείται από μία ελίτ κάποιων πανεπιστημιακών και τη νομοθεσία της Ιατρικής Σχολής, ως πολιορκητικό κριό για την εφαρμογή των ΣΔΙΤ. Τη μετατροπή του νοσοκομείου σε αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα, με δικό της προϋπολογισμό, κονδύλια και έσοδα, ώστε σταδιακά να αποκοπεί από την κρατική χρηματοδότηση. Οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι υπό προθεσμία να αποτελούν πλέον την πλειοψηφία στον χώρο. Οι οργανικές θέσεις να προβλέπονται όλο και λιγότερες. Για τους ασθενείς να συνεχιστεί και να γιγαντωθεί το αίσχος των ράντζων (που βαφτίζονται έκτακτη κατάσταση).

ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ
Διαδηλώνουν αύριο έξω από τη Βουλή για μέτρα προστασίας

Αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., έξω από τη Βουλή, στο Σύνταγμα διαδηλώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

Οι φορείς των ΑμεΑ απαιτούν μεταξύ άλλων να ανοίξει η Ειδική Αγωγή τον Σεπτέμβρη με όλα τα μέτρα προστασίας και όρους ουσιαστικής εκπαίδευσης των παιδιών, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εμβολίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ