ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού

Ερώτηση σχετικά με την επερχόμενη καταστροφή του «ακήρυχτου» αρχαιολογικού χώρου στο Νημποριό Στύρων, στον δήμο Καρύστου στην Εύβοια, από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ζητώντας να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου προς την υπουργό Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, η Ερώτηση σημειώνει: «Στον υπερκορεσμένο από αιολικά πάρκα δήμο Καρύστου και παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, επιδιώκεται να εγκατασταθούν ακόμη δεκάδες ανεμογεννήτριες το επόμενο διάστημα.

Πέρα από τις άλλες επιπτώσεις της ανάπτυξης των αιολικών πάρκων με μόνο κριτήριο το κέρδος (πανάκριβο ρεύμα, κατάληψη μεγάλου μέρους των κορυφογραμμών ακόμη και προστατευόμενων περιοχών, επιπτώσεις στην άγρια πανίδα, κίνδυνοι από κατολισθήσεις, ακόμη και από πτώσεις ανεμογεννητριών, ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο κ.λπ.), έρχεται να προστεθεί και η καταστροφή των αρχαιοτήτων της περιοχής (ρωμαϊκά λατομεία στις θέσεις Ηλιόλουστη και Αμυγδαλιά, τμήμα οικίας στη θέση Αμυγδαλιά, αρχαϊκή οικία στη θέση Καψούρι κ.ά.).

Ο όμιλος "Ελλάκτωρ", με τις ευλογίες της κυβέρνησης μέσα από τη διυπουργική επιτροπή για τον «στρατηγικό επενδυτή», σχεδιάζει να εγκαταστήσει στον λόφο του Νημποριού, της Δημοτικής Ενότητας Στύρων του δήμου Καρύστου, 14 ανεμογεννήτριες, συνολικού ύψους 180 μέτρων, με διάμετρο έλικα 145 μέτρων, ως μέρος του συνολικού έργου των 64 ανεμογεννητριών στη νότια και στην κεντρική Εύβοια.

Ηδη έγινε απόπειρα εγκατάστασης ανεμομετρικών ιστών, που αποτράπηκε από τους κατοίκους της περιοχής.

Το Νημποριό, με τα ρωμαϊκά και νεότερα λατομεία, τα Δρακόσπιτα και τον πύργο ελληνιστικών χρόνων, αποτελεί μια σημαντική θέση με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Επισημαίνεται δε πως ο λόφος του Νημποριού, αν και τα επενδυτικά σχέδια της "Ελλάκτωρ" ήταν γνωστά από το 2013, παραμένει "ακήρυκτος" αρχαιολογικός χώρος από το ΥΠΠΟΑ.

Επιπλέον, το νέο αιολικό πάρκο στον λόφο του Νημποριού θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες συνέπειες σε σημαντικά "κηρυγμένα" και "ακήρυκτα" μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα, πλησίον και στην ευρύτερη περιοχή του λόφου του Νημποριού και των Στύρων.

Με βάση την παραπάνω κατάσταση, ερωτάται η κα υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στο λόφο του Νημποριού που θα καταστεί άκρως καταστροφική για τις αρχαιότητες.

Να ανακληθεί η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου της "Ελλάκτωρ" στο Νημποριό. Τόσο λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στις αρχαιότητες, όσο και για τις συνολικότερες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, παίρνοντας υπόψη πως ο δήμος Καρύστου είναι ήδη υπερκορεσμένος, όντας ο πρώτος πανελλαδικά σε εγκατεστημένη ισχύ.

Να προχωρήσει η αρχαιολογική κήρυξη του χώρου με ζώνες προστασίας, των μνημείων.

Να εξασφαλιστούν η συντήρηση των μνημείων με άμεσες σωστικές επεμβάσεις και ο καθαρισμός του χώρου.

Να σταματήσει η υποβάθμιση των χώρων, να αναδειχθούν ο λόφος του Νημποριού και του Αγ. Νικολάου Στύρων, όπως ζητούν οι φορείς της περιοχής, σε ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση, με παράλληλη ανάδειξη της διαχρονικής εκμετάλλευσης της πέτρας στην περιοχή της Καρυστίας, από τα αρχαία χρόνια έως τις μέρες μας».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ζητά την επαναλειτουργία της «Καμεράτα»

Την επαναλειτουργία της «Καμεράτα» με σταθερές εργασιακές σχέσεις και με κάλυψη όλων των οφειλών της σε μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, αποζημιώσεις στους εργαζόμενους απαιτεί ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ψηφίστηκε τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού η οποία προβλέπει λύση και εκκαθάριση του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδας, που σκοπός του ήταν ο προγραμματισμός και η οργάνωση των καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων της «Καμεράτα». Με την εν λόγω τροπολογία επιχειρείται να μπει «ταφόπλακα» στις δίκαιες διεκδικήσεις των μουσικών και των διοικητικών υπαλλήλων για δεδουλευμένα χρόνων, αποζημιώσεις, ένσημα και να απαλλαγεί από κάθε ποινική ευθύνη το τελευταίο ΔΣ.

Ο ΠΜΣ θεωρεί απαράδεκτη την τροπολογία του ΥΠΠΟΑ, που ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τον Πολιτισμό σταματά τη λειτουργία ενός σημαντικού μουσικού συνόλου. Οπως σημειώνει, «η τροπολογία αυτή δεν αποτελεί "κεραυνό εν αιθρία", αλλά φυσική συνέχεια μιας "μαύρης σελίδας" για τον χώρο της συμφωνικής μουσικής. Για μια ολόκληρη δεκαετία η ορχήστρα είχε μια λαμπρή καλλιτεχνικά πορεία, με διεθνείς βραβεύσεις, με συναυλίες σε πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές αίθουσες, ενώ για τους μουσικούς που συνέβαλαν σε αυτά τα αποτελέσματα είχε εδραιωθεί η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία. Αυτήν τη βαρβαρότητα κάλυψαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που δεν έκαναν το παραμικρό για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, αντίθετα κάλυψαν αυτήν την κατάσταση».

Καλεί «τους εργαζόμενους στην "Καμεράτα" και όλους τους εργαζόμενους μουσικούς σε αυτόν τον χώρο να μη δεχτούμε αυτές τις εξελίξεις, και συλλογικά μέσα από το Σωματείο μας να απαιτήσουμε αξιοπρεπείς αμοιβές για την εργασία μας και για τα συγγενικά μας δικαιώματα».

Ο «Ορέστης» στην Επίδαυρο

Σειρά για το θέατρο της Επιδαύρου αυτή την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή παίρνει ο «Ορέστης» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Ενα έργο γεμάτο σφοδρές συγκρούσεις, ανατροπές και έντονο προβληματισμό. Ο Ευριπίδης, στην τραγωδία αυτή, ανατέμνει τον διαταραγμένο ψυχισμό του Ορέστη, λίγες μέρες μετά τη μητροκτονία.

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς. Παίζουν οι: Αρης Σερβετάλης, Μαίρη Μηνά, Πάνος Βλάχος, Γιώργος Ψυχογιός, Αιμιλιανός Σταματάκης, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, ο Ζερόμ Καλουτά κ.α.

Το επόμενο τριήμερο, 23, 24 και 25 Ιούλη, θα ανέβουν οι «Ιχνευταί» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Ο Απόλλωνας έχει αναθέσει στους Ιχνευτές Σατύρους να βρουν τα χαμένα βόδια του. Το αποσπασματικά σωζόμενο και σπάνια παρουσιαζόμενο σατυρικό δράμα του Σοφοκλή μας χαρίζει τη μοναδική αφήγηση που διαθέτουμε σε δραματικό έργο για το πώς έφτασε η Μουσική στα αυτιά των ανθρώπων.

Ελεύθερη έμμετρη απόδοση: Εμμανουήλ Δαυίδ. Παίζουν οι: Χάρης Φραγκούλης, Σταμάτης Κραουνάκης, Αμαλία Μουτούση κ.ά.

Και ο Ιούλης κλείνει με τη δεύτερη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, που θα παρουσιαστεί στις 30, 31 Ιούλη και 1 Αυγούστου. Ο Ευριπίδης δραματοποιεί το μύθο του θηβαϊκού κύκλου, για να συνθέσει ένα πολυπρόσωπο οικογενειακό και πολιτικό δράμα και να στρέψει το ενδιαφέρον σε αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα και η ισοτιμία. Ο συμμαχικός στρατός των Αργείων με επικεφαλής τον εξόριστο Πολυνείκη έχει παραταχθεί έξω από τη Θήβα. Η Ιοκάστη καλεί τους δύο γιους της να λύσουν τη διαφορά με ειρηνικό τρόπο...

Μετάφραση: Νικηφόρος Παπανδρέου. Παίζουν οι: Παίζουν οι: Γιώργος Γλάστρας, Σεσίλ Μικρούτσικου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Κώστας Μπερικόπουλος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Παπανικολάου, Θάνος Τοκάκης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κ.ά.

  • Εισιτήρια στο tickets.aefestival.gr και www.ticketservices.gr, στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου) και τα καταστήματα «Public».
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Διπλωματικό επεισόδιο» με τη Γαλατασαράι

Διαστάσεις πήραν τα όσα συνέβησαν με την αποστολή της τουρκικής Γαλασαράι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το βράδυ της Δευτέρας, οδηγώντας στην άμεση αποχώρησή της για την Τουρκία και στη ματαίωση του προγραμματισμένου για χτες φιλικού αγώνα με τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Υπενθυμίζεται ότι η Γαλατασαράι δεν συναίνεσε στην πραγματοποίηση rapid test για τον κορονοϊό που ζητούσαν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, οι οποίες δεν δέχτηκαν τα αρνητικά PCR 72 ωρών που διέθετε η αποστολή της τουρκικής ομάδας.

Η πλευρά της Γαλατά σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών που οδήγησε στην απόφαση για άμεση επιστροφή στην Τουρκία, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν οι αντιδράσεις της τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, των τουρκικών ΜΜΕ αλλά και στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης. Μετά τον Τούρκο υπουργό Αθλητισμού, που πήρε άμεσα θέση κατηγορώντας την ελληνική πλευρά, και ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φέρεται να τηλεφώνησε στον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και να εξέφρασε τις διαμαρτυρίες του για τη στάση των ελληνικών αρχών.

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης επίσημη δήλωση για το περιστατικό πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι κατόπιν δικής του εντολής δεν επετράπη στη Γαλατασαράι η είσοδος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η αποστολή της τουρκικής ομάδας ήταν υποχρεωμένη να υποβληθεί σε rapid test βάσει της ΚΥΑ, και εφόσον αρνήθηκαν ο ίδιος έδωσε την εντολή να μην επιτραπεί η είσοδός τους στην Ελλάδα.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Η Νιγηρία «σόκαρε» τις ΗΠΑ

Εκπληξη «μεγατόνων» πραγματοποίησε η Εθνική ομάδα μπάσκετ της Νιγηρίας, νικώντας εκείνη των ΗΠΑ με 90-87 σε διεθνή φιλικό αγώνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας των δύο ομάδων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο φιλικός χαρακτήρας του αγώνα δεν αναιρεί τη μεγάλη σημασία της νίκης των Νιγηριανών απέναντι στην ομάδα των επαγγελματιών του ΝΒΑ και απόλυτο φαβορί για ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες του Τόκιο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που ομάδα των ΗΠΑ απαρτιζόμενη από παίκτες του ΝΒΑ (δηλαδή από το 1992 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης) γνώρισε την ήττα από αφρικανική ομάδα.

Η ήττα από τη Νιγηρία προκάλεσε ποικίλα σχόλια σε αμερικανικά ΜΜΕ, πολλά από τα οποία θεωρήθηκαν «άκομψα» και προσβλητικά για τη νιγηριανή ομάδα. Σ' αυτά απάντησαν με ειρωνικό τρόπο τόσο η Ομοσπονδία Μπάσκετ της Νιγηρίας όσο και μέλη της Εθνικής της ομάδας.

ΓΗΠΕΔΑ
Διευκρινίσεις για την παρουσία φιλάθλων

Σε εξειδίκευση της πρόσφατης απόφασης για επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα προχώρησε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, κατά τη διυπουργική συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την πανδημία. Σύμφωνα με τα όσα είπε, στις εξέδρες θα μπορούν να βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι φίλαθλοι, σε ποσοστό 80% της πληρότητας των γηπέδων. Από το ποσοστό αυτό, το 5% θα μπορεί να αφορά την παρουσία παιδιών, με προϋπόθεση να έχουν κάνει πρόσφατο τεστ κορονοϊού. Παράλληλα διευκρινίστηκε ότι θα υπάρχει ανώτατο όριο 25.000 θεατές για τα ανοιχτά γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά γήπεδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ