ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 10 π.μ. στο ΥΠΕΝ

Συνέχεια στον αγώνα τους με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σήμερα Πέμπτη, στις 10 π.μ., δίνουν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, προγραμματίζοντας παράλληλα τις επόμενες πολύμορφες αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

Την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει στην τελική ευθεία τούς εγκληματικούς της σχεδιασμούς για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν εδώ και 19 μήνες, διεκδικώντας τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Απορρίπτουν τις παγίδες και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης, που επιδιώκει να αποσπάσει τη συναίνεση στις απολύσεις τους και να τους πετάξει έξω από το εργοστάσιο, τα μεταλλεία και τα γραφεία της ΛΑΡΚΟ. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις για να πετάξει έξω από τη ΛΑΡΚΟ το «βαρίδι» των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, στρώνει «κόκκινο χαλί» στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα γίνονται επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, όπου εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων βλέπουν από κοντά τα «φιλέτα» και τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης που εκποιούνται μέσα από τους δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στις αντιπροσωπείες των μονοπωλίων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και επισκέπτονται τη ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, που είχαν ορίσει οι κυβερνήσεις και έχουν μερίδιο στην απαξίωσή της.

Με τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ανοίγουν έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων και πολύμορφων αγωνιστικών δράσεων. Την ερχόμενη Πέμπτη 22 Ιούλη προγραμματίζουν νέα παράσταση διαμαρτυρίας, αυτήν τη φορά έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα προετοιμάζουν τις λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, προκειμένου να ενημερώσουν τον λαό για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν οι εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ σε ολόκληρη την περιοχή και να απευθύνουν κάλεσμα για συνέχιση της πλατιάς αλληλεγγύης στον πολύμηνο αγώνα τους.

Ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα κορυφωθεί την Πέμπτη 29 Ιούλη με μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία αλληλεγγύης στη Λάρυμνα, που θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία και τη στήριξη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ολοι στον αγώνα για την επιβίωση!

Παμπελοποννησιακή κινητοποίηση στην Τρίπολη τη Δευτέρα 19 Ιούλη, στο σταθμό του ΟΣΕ, στις 11 π.μ.

Αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής στην παμπελοποννησιακή κινητοποίηση που θα γίνει στην Τρίπολη τη Δευτέρα 19 Ιούλη, στο σταθμό του ΟΣΕ στις 11 π.μ., απευθύνει στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της Περιφέρειας η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης προηγήθηκαν συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων, οργανώθηκαν περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουν ξανά στους δρόμους για τα μεγάλα προβλήματά τους που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «οι τιμές παραγωγού στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα παραμένουν χαμηλές και το κόστος παραγωγής δυσβάσταχτο. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή σε όλη την Πελοπόννησο από παγετούς, χαλαζοπτώσεις, καύσωνα και τεράστια απώλεια εισοδήματος που δεν πρόκειται να καλυφτούν από τα ψίχουλα που δίνει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ και σε πολλές περιπτώσεις δεν αποζημιώνει τις ζημιές».

Ταυτόχρονα υπάρχουν κι άλλα προβλήματα όπως αυτό της δακοκτονίας, που έχει ως αποτέλεσμα για ακόμα μια χρονιά να χάνεται μεγάλη παραγωγή λαδιού και βρώσιμης ελιάς, τα αδιάθετα αποθέματα σε αποθήκες της «Κορινθιακής μαύρης σταφίδας», που προμηνύουν εκβιασμούς των μεταποιητών - εξαγωγέων και κατρακύλα των τιμών για τη νέα σοδειά, η ανομβρία, που σε συνδυασμό με την έλλειψη αρδευτικών έργων υποδομής προσθέτει επιπλέον προβλήματα στους παραγωγούς που αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να καλλιεργήσουν.

Αλλά και οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν λόγω υψηλού κόστους των ζωοτροφών να ταΐσουν επαρκώς τα ζώα, παράλληλα με τις συνέπειες του καταρροϊκού πυρετού που έπληξε πολλές περιοχές, εξαιρούνται από τις εξισωτικές αποζημιώσεις γιατί δεν κατόρθωσαν να πιάσουν το πλαφόν στην παραγωγή γάλακτος.

Η Ομοσπονδία τονίζει πως «τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών διατροφικών λαϊκών αναγκών! Η δύσκολη και ασφυκτική κατάσταση που βιώνουμε, είναι αποτέλεσμα της γενικότερης καταστροφικής πολιτικής που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και σήμερα, στο πλαίσιο της στήριξης και υλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ για τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια».

Ταυτόχρονα, καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους, να δυναμώσουν την Ομοσπονδία, σημειώνοντας πως «ό,τι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα του αγώνα μας! Είναι μονόδρομος, για την επιβίωσή μας μαζικά και οργανωμένα να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να παραμείνουμε στα χωράφια και τα κοπάδια μας, να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της παραγωγής μας και να ζούμε με αξιοπρέπεια και χωρίς στερήσεις τις οικογένειές μας».

Δίκαια αιτήματα για την επιβίωσή τους

Το πλαίσιο αιτημάτων της Ομοσπονδίας, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες, περιλαμβάνει τα εξής:

-- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ. Μείωση των έμμεσων φόρων. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Φθηνό αγροτικό ρεύμα. Κατάργηση ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την πανδημία και τις καταστροφές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα. Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων που καθυστερούν για τις ζημιές σε δέντρα, αμπέλια, κηπευτικά κ.λπ. Αμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις λόγω του καύσωνα στα τέλη Ιούνη.

-- Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής. Προσλήψεις όλου του απαραίτητου, μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση.

-- Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας που να καλύπτει τη συμβατική και βιολογική καλλιέργεια, με ευθύνη του υπουργείου και των υπηρεσιών του. Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

-- Αμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΟΒΣΑ - ΟΓΕ
Κοινή σύσκεψη για το διευρυμένο ωράριο και την κυριακάτικη αργία

Σε κοινή σύσκεψη με θέμα το διευρυμένο ωράριο και την κυριακάτικη αργία προχωρούν την Τετάρτη 21 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Την πρωτοβουλία για το κάλεσμα σε σύσκεψη ανέλαβε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, δίνοντας συνέχεια στην κοινή δράση που έχει αναπτυχθεί με τις δύο Ομοσπονδίες με επίκεντρο το συγκεκριμένο θέμα. «Συζητάμε έχοντας παρακαταθήκη την πλούσια πείρα της κοινής μας δράσης ενάντια στα ωράρια - λάστιχο και στο διαχρονικό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, αλλά και των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά. Δίνουμε συνέχεια, δυναμώνουμε πιο αποφασιστικά τον κοινό μας βηματισμό απέναντι στη βάρβαρη αντεργατική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που μας στερεί τον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση, όλα όσα έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να απολαμβάνουμε για να εξασφαλίζουν κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι», αναφέρει ο Σύλλογος στο κάλεσμά του.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Την Κυριακή η συνέλευση του Εργατικού Κέντρου

Στο ετήσιο απολογιστικό συνέδριό του προχωρά το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης την Κυριακή 18 Ιούλη στις 10.30 π.μ., στην ισόγεια αίθουσα των γραφείων του (λεωφόρος Α. Τρίτση 119, Αργοστόλι).

Εκτός στήριξης η πλειοψηφία των ρητινοκαλλιεργητών της Εύβοιας

Να λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ που δίνεται για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και οι ρητινοκαλλιεργητές που δεν συμπληρώνουν πάνω από 100 ένσημα ετησίως, ζητά με επιστολή διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια υπουργεία το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας.

«Την φετινή χρονιά, οι ενισχύσεις που έχουν δοθεί λόγω της πανδημίας δεν περιλαμβάνουν όλους τους ρητινοκαλλιεργητές. Οσοι συνάδελφοι συγκεντρώνουν ετήσια από 100 ένσημα και πάνω, πήραν επιπλέον του επιδόματος ανεργίας, επίδομα που αντιστοιχεί σε δύο μήνες επιπλέον ταμείο ανεργίας. Ωστόσο οι συνάδελφοί μας που έχουν έως 100 ένσημα και αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου μας για το έτος 2021 δεν πήραν το εφάπαξ επίδομα των 800 ευρώ (όπως το είχαν πάρει το έτος 2020). Δεν έχουν λάβει δηλαδή καμία πρόσθετη ενίσχυση, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού», αναφέρει το Σωματείο στην επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών.

Χαρακτηρίζει άδικη τη συγκεκριμένη απόφαση, που αφήνει εκτός ενίσχυσης έναν μεγάλο αριθμό ρητινοκαλλιεργητών και απαιτεί την άμεση ενίσχυση της κατηγορίας αυτής, σημειώνοντας ότι το επίδομα αυτό αντιστοιχεί σε βασικές ανάγκες διαβίωσης των καλλιεργητών και των οικογενειών τους.

  • Την επιστολή του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ