ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ
Αυξάνονται κρούσματα και προβλήματα στις αποστολές

Associated Press

Με μια βδομάδα να απομένει για την επίσημη έναρξή τους (23 Ιούλη), οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο δεν δείχνουν να ξεφεύγουν από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Ιαπωνία με την πανδημία του κορονοϊού.

Ετσι, συνεχώς ανεβάζουν την ανησυχία διοργανωτών και ΔΟΕ τα αυξανόμενα κρούσματα σε Ολυμπιακές αποστολές χωρών που ήδη έχουν αφιχθεί στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Χτες η Οργανωτική Επιτροπή ανακοίνωσε την ύπαρξη νέου θετικού κρούσματος σε αθλητή, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για την καταγωγή του και σε ποια Ολυμπιακή αποστολή ανήκει.

Θυμίζουμε ότι πριν δυο μέρες δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα σε ξενοδοχείο της πόλης Χαμαμάτσου, όπου διέμενε μέρος της βραζιλιάνικης αποστολής, όταν ανακαλύφθηκαν 7 θετικά κρούσματα σε υπαλλήλους. Οι Βραζιλιάνοι αθλητές απομονώθηκαν άμεσα και τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν βγήκαν αρνητικά. Λίγο μετά απ' αυτό το περιστατικό γνωστοποιήθηκε θετικό κρούσμα στη ρωσική αποστολή του ράγκμπι, με τον νοσούντα μάλιστα να εισάγεται σε νοσοκομείο λόγω της κατάστασής του. Η ρωσική ομάδα έφτασε στην Ιαπωνία το περασμένο Σάββατο, 10 Ιούλη, και έχει μπει σε απομόνωση.

Στο Τόκιο το τελευταίο 10ήμερο έχουν ήδη αφιχθεί πάνω από 8.000 άτομα ως πρώτο μέρος των Ολυμπιακών αποστολών, η άφιξη των οποίων αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα. Στο μεταξύ, προχτές Τετάρτη οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν συνολικά 1.149 θετικά κρούσματα κορονοϊού, αριθμός - ρεκόρ από τον περασμένο Γενάρη.

Copyright 2021 The Associated

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση με την πανδημία στην Ιαπωνία, τα σημαντικά προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας καθώς και το υπέρογκο κόστος της διοργάνωσης έχουν οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε σφοδρές διαμαρτυρίες κατά της τέλεσης των Αγώνων στην Ιαπωνία.

Αλλαγές στις τελετές απονομής μεταλλίων

Μία ακόμα μεγάλη αλλαγή θα παρακολουθήσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο λόγω της πανδημίας, αφού τα πρωτόκολλα ασφαλείας αλλάζουν μέχρι και τις τελετές απονομής των μεταλλίων.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, αντί της παραδοσιακής τελετής και προκειμένου να προστατευτούν αθλητές και επίσημοι, τα μετάλλια θα προσφέρονται στους αθλητές σε δίσκο που θα έχει απολυμανθεί και θα τα φορούν μόνοι τους στο στήθος. Την ίδια στιγμή, οι επίσημοι που θα έχουν οριστεί για την κάθε τελετή απονομής θα βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας, ενώ δεν θα γίνονται χειραψίες.

Σημειωτέον, αντίστοιχα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί σε μια σειρά από διεθνείς διοργανώσεις που έχουν γίνει φέτος, κυρίως στον χώρο του στίβου.

ΕΛΛΑΔΑ
Τρία κρούσματα στην αποστολή

Αναστάτωση προκαλούν και στην ελληνική αποστολή τα τρία θετικά κρούσματα σε μέλη της λίγο πριν αναχωρήσουν για το Τόκιο και οκτώ μέρες πριν την επίσημη έναρξη των Αγώνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο αθλητές και έναν συνοδό. Ο ένας μάλιστα έχει δύο συνεχόμενα θετικά τεστ και έπρεπε ήδη να είναι στο Τόκιο, αλλά παραμένει στην Αθήνα περιμένοντας το αρνητικό τεστ.

Το κρούσμα σε αθλητή - πρόκειται για ιστιοπλόο - επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αναφέροντας:

«Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοινώνει ότι έχει επίσημη ενημέρωση για ένα κρούσμα κορονοϊού στην Ολυμπιακή ομάδα, σε αθλητή της ιστιοπλοΐας. Ο αθλητής βρίσκεται σε καραντίνα και με τη συμπλήρωση των 14 ημερών θα υποβληθεί σε νέο τεστ κορονοϊού. Σε περίπτωση που είναι αρνητικό θα γίνει προσπάθεια να αναχωρήσει αμέσως για Τόκιο, για να προλάβει να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

ΡΩΣΙΑ
Με νέο ακρωνύμιο και Τσαϊκόφσκι στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Με 335 αθλητές και για μία ακόμα φορά υπό ειδικές συνθήκες παρουσίας θα συμμετάσχει η Ρωσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με τη ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή να γνωστοποιεί τις λεπτομέρειες της παρουσίας των αθλητών της χώρας.

Θυμίζουμε ότι ο ρωσικός κλασικός αθλητισμός είναι τιμωρημένος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) μέχρι το 2022, μετά το μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ στη χώρα και τη μη συνεργασία των ρωσικών αρχών με τον WADA.

Ως εκ τούτου οι Ρώσοι αθλητές - που αρχικά δεν τους επιτρεπόταν καν να συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις - δεν μπορούν να εμφανιστούν με τα εθνικά τους χρώματα, ούτε γινόταν ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας τους σε περίπτωση κατάκτησης χρυσού μεταλλίου.

Κάτι ανάλογο θα γίνει και στο Τόκιο. Οπως ανέφεραν οι Ρώσοι αρμόδιοι, η αποστολή δεν θα έχει το όνομα της χώρας αλλά το ακρωνύμιο ROC (Russia's Olympic Committee), ενώ σε περίπτωση χρυσού μεταλλίου κάποιου Ρώσου αθλητή δεν θα γίνεται ανάκρουση του ρωσικού εθνικού ύμνου αλλά θα ακούγεται μουσική του μεγάλου Ρώσου συνθέτη Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ Κ20
Επιτυχημένο ξεκίνημα για την ελληνική αποστολή

Με ένα πανελλήνιο ρεκόρ, δύο προκρίσεις σε τελικούς και άλλες δύο σε ημιτελικούς ξεκίνησε η ελληνική παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Κ20, που άρχισε χτες το πρωί στο Ταλίν.

Η Βασιλική Καλλιμογιάννη πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων στα 3.000 μ. στιπλ με 10:31.72, βελτιώνοντας το 10:34.83 της Αθηνάς Κοΐνη από τις 21/6/2013, τερμάτισε 6η στη σειρά της και προκρίθηκε στον αυριανό τελικό με την 7η καλύτερη επίδοση. Στο ίδιο αγώνισμα, η Νικολέττα Ραφαϊλάκη τερμάτισε σε 10:49.43 και κατέλαβε τη 19η θέση στο σύνολο.

Στον τελικό της σφαιροβολίας προκρίθηκε ο Κώστας Γεννίκης, ο οποίος με βολή στα 17,93 μ. στην τρίτη προσπάθεια (είχε 17,92 μ. στην πρώτη, ενώ η δεύτερη ήταν άκυρη) σημείωσε την 8η καλύτερη επίδοση του προκριματικού. Αντίθετα, ο Αννίβας Οικονόμου με 17,15 μ. ολοκλήρωσε τον αγώνα στη 16η θέση και έμεινε εκτός τελικού.

Επιπλέον, την πρόκριση στους ημιτελικούς των 100 μ. εξασφάλισαν η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, που τερμάτισε 2η στην 6η προκριματική σειρά με 11.83, και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που τερμάτισε στην 5η θέση της 2ης προκριματικής σειράς με 10.83.

ΑΓΓΛΙΑ
Συλλήψεις για τις ρατσιστικές επιθέσεις

Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων προχώρησαν οι βρετανικές αρχές για τις ρατσιστικές επιθέσεις μέσω διαδικτύου που δέχτηκαν οι Σάντσο, Σάκα και Ράσφορντ μετά τον τελικό του Euro. Σύμφωνα δε με πληροφορίες θα ακολουθήσουν άμεσα περαιτέρω συλλήψεις, καθώς έχουν ταυτοποιηθεί κι άλλα άτομα που επέδειξαν ανάλογη συμπεριφορά εναντίον παικτών της Εθνικής Αγγλίας μετά την ήττα από την Ιταλία στον τελικό. Η δραστηριότητα αυτή της βρετανικής αστυνομίας σημειώνεται και ως αποτέλεσμα των γενικότερων αντιδράσεων που προκάλεσαν τα ρατσιστικά σχόλια ενάντια στους τρεις παίκτες, απαιτώντας από τις αρχές να πάρουν μέτρα.

CHAMPIONS LEAGUE
Η Νέφτσι Μπακού αντίπαλος του Ολυμπιακού

Η Νέφτσι Μπακού θα είναι ο αντίπαλος του Ολυμπιακού στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League. Η ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν ξεπέρασε με δύο νίκες το εμπόδιο της Ντιναμό Τιφλίδας στον 1ο προκριματικό γύρο, επικρατώντας και στους δύο αγώνες με το ίδιο σκορ (2-1).

Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστός ο αντίπαλός τους, οι «ερυθρόλευκοι» ανακοίνωσαν και τις ακριβείς ημερομηνίες και ώρες των αγώνων τους με την αζέρικη ομάδα, οι οποίοι θα γίνουν μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στην έδρα του Ολυμπιακού, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στις 21 Ιούλη στις 22.00, και η ρεβάνς του Μπακού στις 28 Ιούλη, στις 20.00 ώρα Ελλάδας.

Κατά τ' άλλα, επιτυχημένη ήταν η πρόβα τζενεράλε των «ερυθρολεύκων» πριν την έναρξη των ευρωπαϊκών τους υποχρεώσεων, καθώς νίκησαν 3-0 τον Αρη σε φιλικό ματς στο Φάληρο. Τα γκολ σημείωσαν οι Καμαρά, Εμβιλά και Ραντζέλοβιτς.

SUPER LEAGUE 2
Παράταση στις ΠΑΕ για το μετοχικό κεφάλαιο

Παράταση μέχρι τις 31 Αυγούστου δόθηκε από την κυβέρνηση στις ομάδες της Super League 2 για την καταβολή του ποσού των 350.000 ευρώ που έχει οριστεί ως ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο. Αυτό ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έπειτα από έκτακτη σχετική τροπολογία που έφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση επί νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Από την υποχρέωση κατάθεσης δεύτερης εγγυητικής επιστολής εξαιρούνται για τη σεζόν 2021 - 2022 οι β' ομάδες των τεσσάρων ΠΑΕ της Super League 1 που θα πάρουν μέρος (εκτός συναγωνισμού) στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας. Οπως διευκρινίστηκε από πλευράς ΓΓΑ αυτό θα ισχύσει μόνο για την επόμενη σεζόν, καθώς ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί από την ΕΠΟ το ακριβές πλαίσιο λειτουργίας τους.

BASKET LEAGUE
«Ερυθρόλευκη» επιστροφή και επίσημα

Στην πρώτη κατηγορία μπάσκετ επιστρέφει μετά από δύο χρόνια ο Ολυμπιακός, όπως επισημοποίησε χτες η διοίκηση της ΚΑΕ καταθέτοντας σχετικό φάκελο στον ΕΣΑΚΕ.

Θυμίζουμε ότι ο Ολυμπιακός εξασφάλισε φέτος την άνοδό του από την Α2 στην Basket League μέσα από την κατάληψη της 2ης θέσης στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας από τη δεύτερη ομάδα του, πίσω από τον πρωταθλητή Απόλλωνα Πάτρας. Αρχικά ήταν άγνωστο αν η ΚΑΕ θα αποφάσιζε τη συμμετοχή της ομάδας στην Basket League, το τελευταίο διάστημα όμως, μετά και την παρουσία των διοικούντων της ΚΑΕ Ολυμπιακός σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, το σενάριο της «ερυθρόλευκης» επιστροφής κέρδισε έδαφος και τελικά χτες, τελευταία μέρα της προθεσμίας για κατάθεση των φακέλων συμμετοχής από τις ΚΑΕ, η διοίκηση της ομάδας υλοποίησε τη διαδικασία.

Αυτό που παραμένει άγνωστο, όμως, είναι με ποια ομάδα θα παρουσιαστεί ο Ολυμπιακός στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Basket League.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ