ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΚΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να κλείσει και να συγχωνεύσει νοσοκομεία

Να μη διανοηθεί καν η κυβέρνηση να συγχωνεύσει ή να υποβαθμίσει περαιτέρω τα νοσοκομεία του Λασιθίου, διαμηνύει η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «το 4ο κύμα της πανδημίας είναι ήδη εδώ, το άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων, ιδίως του Τουρισμού και της Εστίασης, βασίζεται στα πρωτόκολλα - λάστιχο που εξυπηρετούν τα κέρδη των ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών, τα οποία οδηγούν στην αύξηση των κρουσμάτων.

Αντί τώρα η κυβέρνηση να εξαγγείλει μια σοβαρή εμβολιαστική εκστρατεία ενημέρωσης και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, ανακοινώνει και άλλα "λουκέτα" σε νοσοκομεία και κλινικές όπως εδώ στο Λασίθι, στο πλαίσιο του "νέου ΕΣΥ" που ετοιμάζει, επεκτείνοντας την εμπορευματοποίηση του τομέα της Υγείας, μέσα σε συνθήκες νέας έξαρσης της πανδημίας. Αντί για ουσιαστική ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων, η κυβέρνηση στήνει εμβολιαστικές γραμμές και κέντρα χωρίς να κάνει ούτε μία πρόσληψη, αναγκάζοντας υγειονομικούς σε υπερεφημέρευση, εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες βάρδιες και συνεχείς μετακινήσεις!».

Τα κυβερνητικά σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας για περαιτέρω συγχώνευση νοσοκομείων, με ειδική αναφορά σε μονάδες που γειτνιάζουν χιλιομετρικά, μεταξύ των οποίων το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και τα Νοσοκομεία - ΚΥ Ιεράπετρας, Σητείας και Νεάπολης, αποτελούν έγκλημα για τον λαό και για τους υγειονομικούς της περιοχής! Κι αυτό τη στιγμή που λόγω της μορφολογίας του νομού, της ανάλογης συγκέντρωσης πληθυσμού σε 4 αστικά κέντρα και του άθλιου οδικού δικτύου απαιτείται επείγουσα ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό και των 4 μονάδων, όπως επίσης του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Τζερμιάδου και όλων των Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) του νομού που είναι αφημένα στην τύχη τους.

Τα κυβερνητικά παπαγαλάκια στο νομό προβάλλουν το κλείσιμο των νοσοκομείων - ΚΥ σε Ιεράπετρα, Σητεία και Νεάπολη, ως προϋπόθεση για την πλήρη στελέχωση του ΓΝ Αγίου Νικολάου με έδρα την σημερινή ή άλλη, διαφορετικά η ύπαρξή τους συνιστά παράγοντα υποβάθμισης του τελευταίου. Ας απαντήσουν όμως κυβέρνηση και 7η ΥΠΕ: Γιατί υπολειτουργούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Λασιθίου; Υπολειτουργούν γιατί δεν είναι αναγκαία ή γιατί είναι υποστελεχωμένα; Τι εμποδίζει, για παράδειγμα, κυβέρνηση και 7η ΥΠΕ να στελεχώσουν το μοναδικό νοσοκομείο στην ΠΕ Ρεθύμνου, όπου κάθε τρεις και λίγο μετακινούνται γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από τα Νοσοκομεία Χανίων και Ηρακλείου πότε για να λειτουργήσει η ΜΕΘ, πότε τα χειρουργεία, πότε για να εφημερεύσουν βασικές κλινικές;», σημειώνει η ΚΟ Λασιθίου.

ΚΑΒΑΛΑ
Κρούσματα κορονοϊού σε παιδική κατασκήνωση

Κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε παιδική κατασκήνωση στο Ορφάνι του δήμου Παγγαίου, η διεύθυνση της οποίας αποφάσισε τη Δευτέρα να εκκενώσει στο σύνολό της την κατασκήνωση.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατασκήνωση την Τετάρτη 21 Ιούλη και, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της κατασκήνωσης που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 24 Ιούλη, «στο πλαίσιο του υποχρεωτικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) κατασκηνωτών και εργαζομένων προέκυψαν αρκετές περιπτώσεις με θετικό αποτέλεσμα».

Αρχικά εκκενώθηκαν 14 βαγόνια στα οποία διέμεναν κατασκηνωτές, και όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό απομακρύνθηκαν από την κατασκήνωση, ενώ εκπρόσωπος της κατασκήνωσης δήλωσε την ίδια μέρα σε τοπικό Μέσο ότι είχαν εντοπιστεί 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στην ανακοίνωση η διοίκηση αναφέρει ότι η ανάρτηση έγινε 3 μέρες μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων, καθώς «προτεραιότητα της διοίκησης και των στελεχών αυτές τις τρεις ημέρες ήταν η μέριμνα για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των κατασκηνωτών και του προσωπικού».

Παρέμβαση από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Παγγαίου τονίζει μεταξύ άλλων: «Τα κρούσματα στη συγκεκριμένη κατασκήνωση αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που αρκείται στην έκδοση των γνωστών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ, που στην πράξη κρίνονται ανεπαρκή (εκτός από "λάστιχο", σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, όπως συμβαίνει μπροστά στο άνοιγμα του Τουρισμού)».

Παράλληλα σημειώνει πως για τη συγκεκριμένη κατασκήνωση, αλλά και γενικότερα, απαιτείται να γίνει πλήρης έλεγχος ως προς τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα, καθώς αποτελούν δομές με αυξημένες και ιδιαίτερες απαιτήσεις, οι οποίες πολλαπλασιάζονται εν μέσω πανδημίας. Απαιτεί:

«Να επανεξεταστούν τα μέτρα, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο αφορά και το ίδιο το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που ακολουθήθηκε. Ουσιαστική εποπτεία από τα αρμόδια κλιμάκια της Περιφέρειας και του κράτους. Να εξεταστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να παρθούν πέραν των αναγκαίων αυτονόητων μέτρων - μαζικά, περιοδικά τεστ σε προσωπικό και παιδιά, μάσκες και αποστάσεις όπου είναι εφικτό, τακτική παρακολούθηση των παιδιών από την παιδίατρο - επιπρόσθετα μέτρα που αφορούν τις ίδιες τις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία της κατασκήνωσης (π.χ. συχνή απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων και, αν απαιτείται, πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού καθαριότητας, αποφυγή - στο μέτρο του δυνατού - ανάμειξης των κοιτώνων μεταξύ τους, πρόσληψη επιπλέον νοσηλευτή/ριας κ.ά.)».

Συγκεντρώσεις - νερό στον μύλο του «κοινωνικού αυτοματισμού»

Αλλη μια «βολική» συγκέντρωση ενάντια στα εμβόλια και την «υποχρεωτικότητα» πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, όπου το «παρών» έδωσαν ακροδεξιές ομάδες, διάφοροι ρασοφόροι και άλλοι που διαδήλωναν για την «ελευθερία», ρίχνοντας «νερό στο μύλο» του «κοινωνικού αυτοματισμού» που επιχειρεί να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η προβολή τέτοιων κινήσεων από αστικά ΜΜΕ για λογαριασμό της κυβέρνησης, καταβάλλοντας προσπάθεια να στήνεται το σκηνικό «εμβολιασμένοι εναντίον ανεμβολίαστων», με σαφή στόχο να τσουβαλιάζονται κάθε δίκαιη διεκδίκηση και η λαϊκή δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της πανδημίας με εκείνο που ονομάζουν «κίνημα αντιεμβολιαστών». Αυτό που επιδιώκεται και μέσα από την αξιοποίηση τέτοιων κινήσεων είναι να μένει στο απυρόβλητο η βασική αιτία της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, που δεν είναι άλλη από το εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας και το Φάρμακο - εμπόρευμα, τα οποία αποτελούν και τους βασικούς παράγοντες για την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς.

«Πιστοί στο ραντεβού» τους με το ξέπλυμα της κυβερνητικής πολιτικής ήταν ξανά διάφορα φασιστοειδή που δίνουν το «παρών» σε τέτοιες συγκεντρώσεις, συγκροτώντας ομάδες που παραπέμπουν σε «τάγματα εφόδου», με ομοιόμορφη εμφάνιση και σχηματισμούς. Σημειωτέον, το βράδυ του Σαββάτου, με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες συγκεντρωμένων που είχαν απομείνει στο Σύνταγμα και αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας αριθμός από αυτούς επιτέθηκε μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη στα ΜΑΤ με μάρμαρα, πέτρες, φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ. Ακολούθησαν επεισόδια με χημικά και δράση των οχημάτων υδροβολής. Πραγματοποιήθηκαν 25 προσαγωγές (οι 4 έγιναν συλλήψεις), μεταξύ των οποίων και ενός αστυνομικού, ειδικού φρουρού.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Αλλη μια πρωτοβουλία ενθάρρυνσης του εμβολιασμού

Για άλλη μια φορά το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου, διοργανώνουν την Πέμπτη 29 Ιούλη, στις 6 μ.μ., διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Νεότερες επιστημονικές, συνδικαλιστικές και εργασιακές εξελίξεις γύρω από τον εμβολιασμό ενάντια του SARS-CoV-2».

Στην εκδήλωση θα υπάρξει σύντομη εισήγηση από τους Δ. Κοφτερίδη και Γ. Χαμηλό, της Επιτροπής Λοιμώξεων του ΠΑΓΝΗ, και θα απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό.

Οσοι επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο μέσω της εφαρμογής Zoom ή κάποιου περιηγητή διαδικτύου (browser):

https://us02web.zoom.us/j/89420918972?pwd=QitZc01tRDBRVmcxU0pwMXAvSzFPZz09



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ