ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Νοέμβρη 1999
Σελ. /48
Προγράμματα
Θεσσαλονίκη _ Βελιγράδι

 

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Εμίρ Κουστουρίτσα συμμετέχουν στη δίωρη εκπομπή της ΕΤ_3 «Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι: Δύο ώρες μαζί ». Πρόκειται για την πρώτη απευθείας δορυφορική σύνδεση, που θα «ενώσει» τις δύο χώρες. Στη διάρκεια της σύνδεσης, τα στούντιο των τηλεοπτικών κρατικών σταθμών της ΕΤ_3 και της RTS θα μεταδώσουν ένα πρόγραμμα πολιτιστικής αλληλογνωριμίας. Θα παρουσιαστούν θέματα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου. Η πρώτη αυτή σύνδεση περιλαμβάνει δηλώσεις καλλιτεχνών, αφιερώματα στη νεολαία, το «πορτρέτο» των δύο πόλεων και νέα ταλέντα. Οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία ν' απολαύσουν και λαϊκή παραδοσιακή μουσική των δύο χωρών, με τις ορχήστρες των δύο τηλεοπτικών σταθμών. Η σκηνοθεσία είναι της Μίκας Ζαχαροπούλου (Κυριακή ΕΤ_3 21.00).

Για την Κατίνα Παξινού

Την Κατίνα Παξινού θυμάται η Μάρω Κοντού, στην εκπομπή της Εύης Κυριακοπούλου «Αντ' αυτού». Η Μάρω Κοντού ξετυλίγει τις μνήμες της και γυρίζει στα πέντε αξέχαστα χρόνια, που έζησε κοντά στη μεγάλη ηθοποιό και τραγωδό. Νεαρό κορίτσι τότε, η Μάρω Κοντού συμμετείχε στο χορό του αρχαίου δράματος. Θυμάται το ντύσιμο της Κατίνας Παξινού, τη θυελλώδη σχέση της με τον, επίσης, μεγάλο ηθοποιό και σύντροφο της Κατίνας Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή. Μιλάει επίσης για το πώς η Κατίνα Παξινού πήρε το ρόλο της Πιλάρ στην ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» (Κυριακή ΕΤ_1 12.20).

Γελώντας...

Το μυστήριο του γέλιου επιχειρεί ν' ανακαλύψει και αποκαλύψει το αγγλικό ντοκιμαντέρ «Τα μυστήρια του γέλιου». Από πού προέρχεται το γέλιο; Είναι ανθρώπινο ή γελούν και τα ζώα; Στα ερωτήματα αυτά προσπαθεί να δώσει απάντηση το ντοκιμαντέρ. Για πολλά χρόνια, επικρατούσε η θεωρία ότι το γέλιο είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων. Μετά από πειράματα που έχουν γίνει, φαίνεται ότι το γέλιο είναι μία μορφή επικοινωνίας που εκδηλώνεται πριν την ανάπτυξη της γλώσσας, την οποία έχουν εκτός από τον άνθρωπο και θηλαστικά ζώα. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει πειράματα που γίνονται για πρώτη φορά. Γενικά οι επιστήμονες πιστεύουν, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ντοκιμαντέρ, ότι τα ποντίκια, οι πίθηκοι και τα παιδιά έχουν ανάγκη να γελούν και να παίζουν, όπως τα δελφίνια (Κυριακή ΝΕΤ 19.00).

Επίσκεψη στον γλύπτη Θόδωρο

Τον γλύπτη Θόδωρο φιλοξενεί στην εκπομπή του «Νυχτερινός επισκέπτης» ο Αρης Σκιαδόπουλος. Ξεκίνησε τη δουλιά του, όπως θα πει, σε μια εποχή που η τέχνη θεωρούνταν μόνο έκφραση ατομική, ξεκομμένη από την επικοινωνία, την οποία είχαν «αναλάβει άλλα μέσα». Ο Θόδωρος σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών κοντά στον γλύπτη Τόμπρο. Παίρνει υποτροφία από το ΙΚΥ και συνεχίζει τις σπουδές του στο Παρίσι. Εκεί αρχίζει για τον καλλιτέχνη μια καινούρια περίοδος αυτογνωσίας. «Εκεί έγινα Ελληνας», θα πει. Φέτος τον Σεπτέμβριο εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Εκθεση Γλυπτικής και Εγκαταστάσεων. Στη χώρα του, όμως, όπως θα υπογραμμίσει, αισθάνεται αναξιοποίητος (Δευτέρα ΝΕΤ 00.30).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ