ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ - ΑΔΑΜΩΝ
Εκτεθειμένοι στην εγκληματική πολιτική της απουσίας πρόληψης

Περιοδεία - αυτοψία κλιμακίου από τους βουλευτές του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου και Γ. Γκιόκα, που κάλεσαν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων

Από την περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στη Βαρυμπόμπη
Από την περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στη Βαρυμπόμπη
«

Καήκαμε δύο βήματα από την Αθήνα». «Δεν υπάρχει καμία πρόληψη». «Μας άφησαν αβοήθητους». Είναι οι κραυγές οργής και αγανάκτησης πυρόπληκτων κατοίκων σε Βαρυμπόμπη Αχαρνών και Αδάμες Κηφισιάς, που καταγράφηκαν και κατά τη χτεσινή περιοδεία - αυτοψία στις πληγείσες περιοχές που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από την Διαμάντω Μανωλάκου και τον Γιάννη Γκιόκα, μέλη της ΚΕ και βουλευτές του ΚΚΕ, αλλά και στελέχη και μέλη του Κόμματος στην περιοχή, που μοίραζαν την ανακοίνωση της ΚΕ για τις μεγάλες πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια και άλλες περιοχές της χώρας. Συμμετείχαν επίσης ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις Αχαρνές, Γιούλη Αγγελοπούλου, και στην Κηφισιά, Αντώνης Μήλας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέφεραν ότι πρέπει να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά και οι πληγέντες να αποζημιωθούν στο 100%. Εδώ και τώρα να ληφθούν μέτρα για την κάλυψη των αναγκών των πυρόπληκτων οικογενειών, δωρεάν στέγαση και σίτιση, απαλλαγή από λογαριασμούς κοινής ωφελείας, δημοτικά τέλη, χρέη σε εφορία και τράπεζες, καθώς και να γίνει άμεσα η αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές.

Οι πυλώνες υπερύψηλης τάσης πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων
Οι πυλώνες υπερύψηλης τάσης πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων
Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί «επιτυχημένης αντιμετώπισης της φωτιάς» και «μη απώλειας ανθρώπινων ζωών» μόνο μειδιάματα προκαλούσε στους κατοίκους, την ώρα που τρεις μέρες μετά την καταστροφή περιουσιών και κόπων μιας ζωής βρίσκονται ακόμα με τα λάστιχα στα χέρια για να σβήνουν μικρές εστίες, ενώ εξελίσσονται και νέες μεγάλες αναζωπυρώσεις (βλ. ρεπορτάζ από τη φωτιά στο Κρυονέρι), όπου φαίνεται η μεγάλη ανεπάρκεια της Πυροσβεστικής σε προσωπικό και μέσα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά και η πλήρης απουσία πρόληψης και προστασίας των δασών και της περιουσίας του λαού.

Στο πλευρό των πυροσβεστών

Η περιοδεία ξεκίνησε από τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου η φωτιά έως ένα σημείο έφτασε έξω από την περίφραξή του. Οι βουλευτές του Κόμματος συμπαραστάθηκαν στους πυροσβέστες, που δίνουν τη μάχη σε αντίξοες συνθήκες, και διαβεβαίωσαν ότι το ΚΚΕ, όπως κάνει μέχρι τώρα, θα συνεχίσει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των πυροσβεστών για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής αλλά και της Δασικής Υπηρεσίας, με επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να ενισχυθεί το κρίσιμο κομμάτι της πρόληψης.

Πυλώνες υπερύψηλης τάσης μέσα στον οικιστικό ιστό

Στη συνέχεια, από την πλατεία της Βαρυμπόμπης, από όπου πέρασε η φωτιά, οι βουλευτές και τα μέλη του Κόμματος σε μικρότερες ομάδες μπήκαν στις γειτονιές, ήρθαν σε επαφή με τους πυρόπληκτους κατοίκους και άκουσαν την αγωνία και την ανησυχία τους. Μια πρώτη καταγγελία που διατύπωναν πολλοί κάτοικοι είναι ότι οι πυλώνες υπερύψηλης τάσης που περνάνε μέσα από τον οικιστικό ιστό λειτούργησαν ως αναμεταδότες της φωτιάς, με συχνές εκρήξεις και σπινθήρες στα καλώδια. Αυτό φαίνεται στην οδό Ιτέας. Μάλιστα έγιναν και αναφορές ότι πολλές φορές ζητήθηκε από τον δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες να κοπούν κλαδιά δέντρων που εφάπτονταν στα καλώδια, αλλά υπήρξε πλήρης αδιαφορία και πολλές φορές οι κάτοικοι αναγκάζονταν να κάνουν αυτές τις εργασίες μόνοι τους. Αδιαφορία υπάρχει επίσης για τον καθαρισμό χώρων ακόμα και με τη φετινή κακοκαιρία της «Μήδειας», όπου παρατημένα δέντρα και κλαριά έγιναν καύσιμη ύλη.

Κατεστραμμένη κατοικία στις Αδάμες. Οι ιδιοκτήτες της είχαν βιώσει την καταστροφή και στη Ζαχάρω το 2007
Κατεστραμμένη κατοικία στις Αδάμες. Οι ιδιοκτήτες της είχαν βιώσει την καταστροφή και στη Ζαχάρω το 2007
Λίγο πιο κάτω, στην οδό Ιτέας, η κ. Μαρία Παπανικολακοπούλου, που βρίσκεται στην περιοχή από πολύ παλιά, είδε το σπίτι της οικογένειάς της, τους κόπους μιας ζωής, να πληγώνεται σοβαρά, καθώς η φωτιά το κύκλωσε από το ρέμα της Χεληδονούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι βλέποντας την Δ. Μανωλάκου σημείωσε: «Καήκαμε με μια φωτιά χωρίς αέρα, γιατί στην αρχή της δεν υπήρχαν τα μέσα να την αντιμετωπίσουν. Τώρα πρέπει να φύγουμε από το σπίτι που χτίσαμε με κόπους μιας ζωής, γιατί έχει γίνει αφόρητη η κατάσταση από την κάπνα». Σε ερώτηση αν έχουν εξασφαλίσει στέγη, μάθαμε το εξής τραγελαφικό: «Μας πρότειναν, από το τηλέφωνο που δίνουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες, να φιλοξενηθούμε στο "Χίλτον" με κάλυψη για τη διανυκτέρευση, χωρίς άλλη παροχή». Η βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Είμαστε εδώ για να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια τα προβλήματα και να φωνάξουμε μαζί σας για την αντιμετώπισή τους». Επίσης συναντήθηκε στην πλατεία με μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, που έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να προσφέρουν αρωγή σε ζώα που βρέθηκαν αβοήθητα.

Σε δήλωσή της σε τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ που ήταν στην περιοχή, η Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε με έμφαση:

«Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Εχουν όμως αιτία: Είναι όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές, όλων των κυβερνήσεων, που δεν δώσανε κανένα βάρος στην πρόληψη, που έτσι εξοπλίζουν τους εμπρηστές. Επίσης και από κακή συντήρηση της ΔΕΗ, γιατί και εδώ στη Βαρυμπόμπη, απ' ό,τι λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι, είδανε τον Χάρο με τα μάτια τους, βλέποντας και τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ που άγγιζαν πάνω τα δέντρα να παίρνουν φωτιά και αυτό να μεταδίδεται σαν ντόμινο. Εμείς ήρθαμε να δούμε με τα μάτια μας την κατάσταση και ταυτόχρονα διεκδικούμε εδώ και τώρα σε όσους κατοίκους ξεσπιτώθηκαν να εξασφαλιστεί στέγη και τροφή, αλλά και αποζημίωση στο 100%. Ανάπτυξη των Δασικών Υπηρεσιών, ενίσχυση της Πυροσβεστικής, υποδομές για να μην ξαναδούμε τέτοια κόλαση».

Ανάγκη να οργανωθούν οι κάτοικοι της περιοχής

Ο Γ. Γκιόκας με κατοίκους στις Αδάμες
Ο Γ. Γκιόκας με κατοίκους στις Αδάμες
Στις Αδάμες, όπου συνεχίστηκε η περιοδεία των βουλευτών του ΚΚΕ, τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί είναι εκείνα που βρίσκονται πιο κοντά στο ρέμα της Χελιδονούς, που έχει κατακαεί, ενώ από τις αρμόδιες αρχές δεν είχε υπάρξει καμία πρόβλεψη να καθαριστεί από ξερόχορτα. Στην οδό Ποταμού, το σπίτι της οικογένειας Νικολόπουλου έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές, με τη μισή κεραμοσκεπή να έχει καταρρεύσει. Με απόγνωση η σύζυγος μας λέει: «Δεν μπορώ να το ξαναζώ. Είχαμε καεί και στη Ζαχάρω». Πρόκειται για τη μεγάλη φωτιά του 2007 στην Ηλεία. Οπως μας λένε, «άργησε η αντιμετώπιση της φωτιάς στο ρέμα και ακόμα υπάρχουν αναζωπυρώσεις». Μάλιστα ο σύζυγός της με το λάστιχο στο χέρι έσβηνε μικρές εστίες, περιμένοντας τις ελάχιστες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Πιο κάτω, ο κ. Γιάννης Παντελάκης κατήγγειλε ότι αγνοήθηκαν οι εκκλήσεις του ίδιου και των γειτόνων του προς τον δήμο να γίνει προληπτικός καθαρισμός του ρέματος, ακόμα και των ξερόχορτων σε παρακείμενο αλσύλλιο. «Κινδυνέψαμε να καούμε. Μόνοι μας το αποτρέψαμε, με το λάστιχο στο χέρι, και μάλιστα με τις απειλές της αστυνομίας να απομακρυνθούμε».

Και η κ. Χριστίνα Τζινάκη είδε το σπίτι της, που είναι το πατρικό της από το 1962, να καταστρέφεται μερικώς από τη φωτιά, που ήρθε από το ρέμα, όπως είχε συμβεί και το 1981.

Κατεστραμμένο σπίτι στις Αδάμες
Κατεστραμμένο σπίτι στις Αδάμες
Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογράμμισαν την ανάγκη της πρόληψης, τις αιτίες που δεν είναι προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων οι οποίες υπηρετούν την πλουτοκρατία, και κατέληξαν στην ανάγκη να οργανωθούν οι κάτοικοι για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, αποκατάσταση των ζημιών, μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Τους προέτρεψαν να δημιουργήσουν Επιτροπή Κατοίκων με τα αιτήματά τους και δεσμεύτηκαν ότι θα έχουν τη στήριξη του ΚΚΕ στη Βουλή, ενώ και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Κηφισιά, Α. Μήλας, θα τα αναδείξει στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Δ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ