ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 8 Αυγούστου 2021
Σελ. /32
ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Οργανώνουμε την αλληλεγγύη, διεκδικούμε μέτρα προστασίας και ανακούφισης

Οι πυρόπληκτοι πρέπει να βρουν το κουράγιο να σταθούν στα πόδια τους, να συγκροτήσουν επιτροπές, τα σωματεία, οι σύλλογοι αγροτών και επαγγελματιών να μπουν μπροστά

Κάλεσμα μάχης στα συνδικάτα για την ασφάλεια της ζωής του λαού, για να στηριχτούν οι πληγέντες και να αποζημιωθούν για τις καταστροφές οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, απευθύνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας:

«Αυτήν την ώρα που οι πυρκαγιές μαίνονται σε όλη σχεδόν τη χώρα, ύψιστης σημασίας είναι να διατεθούν όλες οι δυνάμεις και τα μέσα για να διασφαλιστούν η ζωή του λαού και το βιος του στις περιοχές που πλήττονται.

Στην μάχη αυτή τα εργατικά συνδικάτα στις περιοχές που επλήγησαν πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συνεπειών, των μεγάλων καταστροφών, να οργανώσουν την έκφραση της αλληλεγγύης στους πληγέντες, τον αγώνα για να στηριχτούν και να αποζημιωθούν για όλες τις καταστροφές και την απώλεια των κόπων μιας ζωής οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Με αποφασιστική παρέμβαση να μην επιτρέψουν η υποχρέωση του κράτους για ουσιαστική και εξολοκλήρου στήριξη των πληγέντων να χαθεί μέσα στα αποκαΐδια των πυρκαγιών, στις ανέξοδες υποσχέσεις που δίνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις τις πρώτες στιγμές των καταστροφών, για να καταλαγιάσουν την δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση και να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν διαχρονικά για τη μη ύπαρξη ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδίου με επαρκείς δυνάμεις, σύγχρονα τεχνικά μέσα και ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη και αποτροπή τέτοιας έκτασης καταστροφών.

Δεν είναι ούτε μοιραίο ούτε αναπόφευκτο να καιγόμαστε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και να πνιγόμαστε με τις πρώτες βροχές.

Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και πρέπει να αναζητηθούν σε μια πολιτική που ασκείται σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις, που ενισχύει την εμπορευματοποίηση της γης, την άναρχη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης εις βάρος του περιβάλλοντος, της ασφάλειας της ζωής των εργαζομένων και των περιουσιών τους.

Είναι μεγάλη υποκρισία οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, που για όλη αυτήν την καταστροφή τα "ρίχνει" όλα στην κλιματική αλλαγή, στα "ακραία" καιρικά φαινόμενα και στην "ατομική" ευθύνη.

Λίγο καιρό νωρίτερα οι κυβερνώντες στις δικαιολογημένες ανησυχίες και παρεμβάσεις εργαζομένων, κατοίκων και συνδικάτων για τον κίνδυνο πυρκαγιών και τις μεγάλες ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα, ανθρώπινο δυναμικό και ολοκληρωμένο αντιπυρικό σχέδιο δήλωναν με έπαρση ότι "ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος".

Ομως, όπως δεν μπορούσαν να "γεννήσουν" ΜΕΘ και λεωφορεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έτσι δεν μπορούν να "γεννήσουν" και πυροσβεστικά. Οι προτεραιότητες του αστικού κράτους καθορίζονται από το πρόγραμμα πώς θα μοιραστούν τα πακέτα στους μεγαλοεπιχειρηματίες για την "πράσινη ανάπτυξη".

Πώς θα γίνουν "μπίζνες" στα βουνά και στα δάση για να κονομήσουν οι λίγοι.

Οι ανάγκες των πολλών, η ασφάλεια της ζωής τους, των κόπων μιας ζωής θυσιάζονται σε αυτόν τον σκοπό

Η οργή είναι μεγάλη. Το κύριο είναι η ανθρώπινη ζωή.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί από το επίκεντρο της συζήτησης και του αγώνα η επόμενη μέρα της ζωής των πληγέντων, των εργαζομένων.

  • Χωρίς καμία καθυστέρηση να παρθούν άμεσα μέτρα, να διατεθούν όλα τα μέσα και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
  • Να παρθούν μέτρα για την αποφυγή νέων πυρκαγιών σε δασικές περιοχές, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για την επιτήρηση των δασικών εκτάσεων, εξοπλισμένου με όλα τα αναγκαία μέσα για άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
  • Να κλείσουν όλα τα εργοστάσια και οι χώροι δουλειάς στις περιοχές των πυρκαγιών μέχρι να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων από τις πυρκαγιές και τους υπαρκτούς κινδύνους άμεσων αναζωπυρώσεων.
  • Να διασφαλιστεί η καταβολή των μεροκάματων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Να μην υπάρξει καμία άλλη συνέπεια για τους εργαζόμενους με απολύσεις, διαθεσιμότητα, μειώσεις μισθών, που σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως δείχνει η εμπειρία, η μεγαλοεργοδοσία αξιοποιεί για να προωθεί τέτοιου είδους σχεδιασμούς.
  • Να δοθούν αποζημιώσεις σε εργαζόμενους που η δουλειά και το εισόδημά τους είναι σε άμεση εξάρτηση με το δάσος, όπως ρυτινοσυλλέκτες, και τώρα μένουν ξεκρέμαστοι, χωρίς κανένα εισόδημα, στις περιοχές των καταστροφικών πυρκαγιών.
  • Η εξασφάλιση κατοικίας, των πρώτων άμεσων αναγκών, η αποκατάσταση των υποδομών, η ταχύτερη δυνατή επιστροφή των πληγέντων στα χωριά τους και στα σπίτια τους, η άμεση έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων, η οικονομική στήριξη όλων των οικογενειών, των αγροτών και επαγγελματιών, όσων έχασαν τις δουλειές τους, απαιτούν άμεσες προσλήψεις σε δήμους και Περιφέρειες, εξειδικευμένα συνεργεία.

Καμία αυταπάτη, καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Οι πυρόπληκτοι πρέπει να βρουν το κουράγιο να σταθούν στα πόδια τους, να συγκροτήσουν επιτροπές, τα σωματεία, οι σύλλογοι αγροτών και επαγγελματιών να μπουν μπροστά, να διεκδικήσουν όσα έχασαν. Μόνο με τον αγώνα τους και την αλληλεγγύη από όλο τον λαό θα υπάρξουν προϋποθέσεις να παραμείνουν στον τόπο τους, στα χωριά τους.

Το ΠΑΜΕ καλεί τον λαό να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους πυροπαθείς των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών. Τα σωματεία σε κάθε περιοχή να συλλέξουν την αλληλεγγύη και σε συνεννόηση με τα σωματεία της Εύβοιας και των άλλων πληγεισών περιοχών να φτάσει στους πυρόπληκτους».

Πρωτοβουλίες συνδικάτων

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση, ενώ την Παρασκευή 6 Αυγούστου προγραμμάτιζε σύσκεψη στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα την πυρασφάλεια της περιοχής. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πυρόπληκτους και σε αυτό το πλαίσιο συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης (νερά, κράκερς, μπάρες δημητριακών, κρουασάν, μπισκότα, ρύζι, μακαρόνια, κονσέρβες, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτικά κ.λπ.) για να τα παραδώσει άμεσα σε όσους έχουν ανάγκη. Η συλλογή θα γίνεται καθημερινά τις πρωινές ώρες (9 π.μ. - 2 μ.μ.) στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στο Λαύριο (Δανουκάρα 7). Συλλογή θα γίνεται και στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στο Κορωπί (Παπανικολάου Δ. 10), κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 6984928944 και 6938338890.

Κάλεσμα σε εκδήλωση έμπρακτης αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας απευθύνουν επίσης η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών και το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας. Καλούν τα σωματεία και τους εργαζόμενους να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους πυροσβέστες και να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας (Μ. Φριζή 10, Χαλκίδα, απέναντι από την Πυροσβεστική) κάθε μέρα, μεταξύ 7 μ.μ. - 9 μ.μ., και οποιαδήποτε άλλη ώρα κατόπιν συνεννόησης στο 6944303068.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ προχωρά στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, που θα παραδίδονται στα γραφεία του Σωματείου από τη Δευτέρα 9/8, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Δράμας συλλέγουν επίσης είδη και τη Δευτέρα 9/8 τα παραδίδουν στο Σωματείο τους, ενώ όσοι άλλοι επιθυμούν να συμβάλουν καλούνται να τα φέρουν τη Δευτέρα στο πάρκινγκ του νοσοκομείου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6970834017.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Τα «μέτρα» - κοροϊδία δεν απαντούν στις πραγματικές ανάγκες

Eurokinissi

Μέτρα που συνιστούν έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό σε βάρος των ανθρώπων που καταστράφηκαν από τις φωτιές ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Πρόκειται για το γνωστό πακέτο μέτρων που ανακοινώνεται μετά από κάθε καταστροφή και το οποίο όχι μόνο δεν απαντά στο πραγματικό μέγεθος της καταστροφής, αλλά δεν φτάνει ούτε για την κάλυψη των απολύτως απαραίτητων.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε: «Αμεση καταβολή του ποσού των 600 ευρώ στους πληγέντες για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και έως 6.000 ευρώ για τις δαπάνες οικοσκευής». Τα συγκεκριμένα ποσά για ανθρώπους και οικογένειες που έχουν χάσει το σπίτι τους είναι το ελάχιστο, που αφορά μόλις και μετά βίας βασικές ανάγκες διατροφής για τις πρώτες μέρες. Οσο για την οικοσκευή, το ποσό αυτό δίνεται αφού προσκομιστούν μια σειρά έγγραφα που είναι αμφίβολο αν υπάρχουν, αφού μπορεί να καταστράφηκαν μαζί με το σπίτι.

Ως «πρώτη άμεση χορήγηση», 180.000 ευρώ θα διοχετευτούν στους πληγέντες στους δήμους Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου, ποσό που με τιμές αγοράς είναι ζήτημα αν φτάνει για μία ή δύο κατοικίες.

Ως μεγάλη παραχώρηση προβάλλουν επίσης την «απαλλαγή των πληγέντων από την καταβολή ΕΝΦΙΑ», λες και θα μπορούσαν να ζητήσουν φόρο για τα αποκαΐδια. Και αν πάρουμε ως παράδειγμα αντίστοιχες εξαγγελίες, τότε ακόμα κι αυτή η ρύθμιση ισχύει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή έναν χρόνο. Μετά τους ζητάνε κανονικά την καταβολή του φόρου, λες και έχουν σπίτι.

Με το ίδιο θράσος, παρουσιάζουν ως στήριξη την «αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν ή θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ή την «αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων». Η εμπειρία από το Μάτι είναι χαρακτηριστική. Μόλις πέρασε η περίοδος χάριτος, μετά από έναν χρόνο, σε ανθρώπους που δεν είχαν σπίτι να μείνουν έκαναν κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Εξήγγειλαν δε «άμεση επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων», χωρίς και εδώ καμία διευκρίνιση για το ύψος του ποσού. Εταξαν επίσης «άμεση αποζημίωση, μέσω του ΕΛΓΑ, των απωλειών που υπέστησαν οι παραγωγοί σε μελισσοσμήνη, ζωικό κεφάλαιο και στις δενδρώδεις καλλιέργειες, καθώς και στις καλλιέργειες με οπωροκηπευτικά». Η πείρα που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια μετά από αντίστοιχες καταστροφές δείχνει ότι οι αυτοψίες αργούν απελπιστικά, οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν ποτέ το μέγεθος της πραγματικής καταστροφής και στο μεταξύ τα χρέη των παραγωγών «τρέχουν», με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των φτωχών αγροτών να μην μπαίνουν καν στη διαδικασία είσπραξης της αποζημίωσης.

Τέλος, έκαναν και τη βαρύγδουπη εξαγγελία ότι «όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες», με «άμεση παρέμβαση για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση, είτε μέσω φυσικής αναγέννησης είτε μέσω τεχνητής αναδάσωσης». Χωρίς καμία διευκρίνιση άλλωστε για τα ποσά που θα δεσμεύσουν σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς τα προβλήματα ήταν γνωστά και πριν από τις τελευταίες πυρκαγιές, εξήγγειλαν «άμεση δρομολόγηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή». Αν όμως κάποιος δει πόσα αντιπλημμυρικά έργα έχουν γίνει σε Εύβοια, Ανατολική Αττική και Στερεά Ελλάδα μετά από πλημμύρες, δηλαδή κανένα ουσιαστικό έργο που να προστατεύει, θα καταλάβει το μέγεθος της κοροϊδίας.

Αλληλεγγύη από το Πορτογαλικό ΚΚ

Με επιστολή του προς το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, το αντίστοιχο Τμήμα του Πορτογαλικού ΚΚ σημειώνει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Μπροστά στην τραγική διάσταση των πυρκαγιών που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα θέλουμε να σας εκφράσουμε, και μέσω του ΚΚΕ σε όλο τον ελληνικό λαό και την εργατική τάξη, την αλληλεγγύη των Πορτογάλων κομμουνιστών, ελπίζοντας ότι σύντομα θα σβήσουν οι φωτιές.

Με τις καλύτερες ευχές μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ