ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

Ολοι στο πόδι! Καμία επανάπαυση! Αυτήν τη φορά ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων

Eurokinissi

Σε ανακοίνωσή του για τις πυρκαγιές το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται στην πολύπαθη Εύβοια, στους νομούς της Πελοποννήσου και στις άλλες περιοχές της χώρας, εκεί όπου οι κάτοικοι μαζί με τους λίγους πυροσβέστες με αυτοθυσία παλεύουν για να σώσουν ό,τι σώζεται. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό τους και απαιτεί από την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να διαθέσει όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα για να τελειώσει επιτέλους η πύρινη κόλαση.

Η μάχη όμως συνεχίζεται παντού, σε όλη τη χώρα, γιατί παραμονεύει ο πύρινος εφιάλτης εξαιτίας της έλλειψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Συνεχίζεται γιατί χιλιάδες λαϊκές οικογένειες έχασαν το σπίτι τους, την περιουσία τους, το εισόδημά τους. Συνεχίζεται γιατί η επόμενη μέρα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την ολόπλευρη στήριξη των πληγέντων, την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Καλούμε τον λαό να δυναμώσει ακόμα περισσότερο την πρωτοβουλία που αυτές τις μέρες ξεδιπλώνεται στα μέτωπα των πυρκαγιών, να πρωτοστατήσει στη δημιουργία επιτροπών αγώνα σε όλες τις πόλεις, στις γειτονιές και τα χωριά, με πανελλαδικό συντονισμό και ενιαία δράση.

1. Να συγκροτηθούν ομάδες πυροπροστασίας και περιφρούρησης των δασών, για να προστατευτεί ο φυσικός πλούτος της χώρας μας, με ταυτόχρονη διεκδίκηση των αναγκαίων υποδομών και μέσων - έστω και τώρα - για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα. Η αποτροπή νέων πυρκαγιών δεν μπορεί να αφεθεί στα εγκληματικά χέρια της κυβέρνησης, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που έχουν "λερωμένη τη φωλιά τους" και έτοιμα τα επενδυτικά σχέδια της περιβόητης "πράσινης ανάπτυξης", που επιδιώκουν να μετατρέψουν τα βουνά σε αιολικά πάρκα. Να γίνει απαίτηση του λαού να μην προχωρήσουν αυτά τα σχέδια!


Copyright 2021 The Associated

2. Να προχωρήσουν τα κρίσιμα και αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα ιδιαίτερα στις περιοχές της Εύβοιας, της Ηλείας, της Αττικής, σε όλες τις πληγείσες περιοχές, για να μη θρηνήσουμε νεκρούς! Ο λαός να αντιπαλέψει την πολιτική των κυβερνήσεων, που θεωρεί "κόστος" την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

3. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στις λαϊκές οικογένειες που δοκιμάζονται, με συλλογή απαραίτητων μέσων διαβίωσης, αλλά και η διεκδίκηση μέτρων στήριξης των πληγέντων. Να παρθούν άμεσα μέτρα για να σωθεί ο εργατικός - λαϊκός κόσμος που καταστράφηκε! Να εξασφαλιστούν άμεσα η στέγαση, η σίτιση, η διαβίωση των πυρόπληκτων οικογενειών.

4. Να προχωρήσει η άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών με αποζημίωση στο 100% των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών που έχασαν το σπίτι τους, τις καλλιέργειές τους, τα ζώα τους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις. Να εξασφαλιστεί το εισόδημα ιδιαίτερα για καλλιεργητές όπως οι ρητινοκαλλιεργητές, οι ελαιοπαραγωγοί, οι μελισσοκόμοι αλλά και οι κτηνοτρόφοι. Να αποκατασταθούν όλες οι υποδομές ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Ολοι στο πόδι! Καμία επανάπαυση! Αυτήν τη φορά ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες της σημερινής αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων».


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατεπείγουσα Ερώτηση στην Κομισιόν για τις φωτιές

Κατεπείγουσα Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, απαιτώντας την άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων από τις πυρκαγιές, χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις.

Στην παρέμβασή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι ευθύνες για την τεράστια καταστροφή ανήκουν ακέραιες στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, σε εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προηγουμένως, όπως και στην ΕΕ, που μεθοδεύουν διαχρονικά την επιχειρηματική εκμετάλλευση των δασών στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης, της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας.

Ιδιαίτερα σήμερα με τον πακτωλό δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, που προορίζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους σχεδιασμούς τους σε "πράσινη Ενέργεια", εγκατάσταση πάρκων ανεμογεννητριών, τουρισμό κ.α., δίνεται νέα ώθηση στην υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος.

ΕΕ και κυβερνήσεις απορρίπτουν συνολικά ως κοστοβόρο ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών σε κάθε χώρα, με τις μικρότερες δυνατές ζημιές και απώλειες. Αντίθετα, μετατρέπουν την όποια επιπρόσθετη συνδρομή από άλλες χώρες σε παντελώς ανεπαρκή βασικό σχεδιασμό. Μέσω του ευρωενωσιακού μηχανισμού RescEU ανακυκλώνονται από χώρα σε χώρα οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές, που συχνά καταφθάνουν στις πληγείσες περιοχές "κατόπιν εορτής", όταν ήδη έχει συντελεστεί η μεγάλη καταστροφή.

Αυτή η αντιλαϊκή στρατηγική κυβερνήσεων και ΕΕ κάνει απαγορευτική κάθε αποτελεσματική, ολοκληρωμένη επιχείρηση διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, συντήρησης δασικών δρόμων, απομάκρυνσης των ξερών πεύκων από τον χιονιά, όλων των απαραίτητων εργασιών πρόληψης τέτοιων καταστροφών, καθώς και της εκτέλεσης όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς τοποθετείται στα παρακάτω ζητήματα:

-- Στο κατεπείγον αίτημα για άμεση και πλήρη αποζημίωση στο 100% των ζημιών που πρέπει να δοθεί χωρίς εξαιρέσεις και προαπαιτούμενα στους πληγέντες, με πλήρη στήριξή τους και άμεση ανακούφισή τους, προσφέροντας σίτιση, στέγαση, πλήρη απαλλαγή από υποχρεώσεις σε εφορία, τράπεζες κ.λπ. Για ενεργοποίηση του «Ταμείου Αλληλεγγύης» με πλήρεις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, χωρίς τους απαράδεκτους όρους και προϋποθέσεις που απορρίπτουν τη στήριξη των ίδιων των πληγέντων.

-- Στο αίτημα για την κάλυψη, με όλα τα αναγκαία κονδύλια, των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, μέσα και υποδομές δασοπυρόσβεσης - δασοπροστασίας, καθώς και για άλλα απαραίτητα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα, με την ευθύνη του κράτους.

-- Στο γεγονός ότι η ίδια η Κομισιόν επικύρωσε από το 2009 τους προϋπολογισμούς όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίοι μεταξύ άλλων προέβλεπαν για το Πυροσβεστικό Σώμα περικοπές που συνολικά ανέρχονται πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, ενώ στον τελευταίο προϋπολογισμό, από τα 17,7 εκατ. ευρώ που ζητούσαν φέτος τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση της ΝΔ πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ