ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Μέτρα τώρα για να προστατευτεί η υγεία του λαού!

Επιδείνωση σε όλους τους υγειονομικούς δείκτες. Μετά τα Χανιά, περιοριστικά μέτρα και στον νομό Ηρακλείου

Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού

Eurokinissi

Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού
Σαρώνει ξανά η πανδημία απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα, με την κατάσταση να επιδεινώνεται τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία. Χτες έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι από COVID-19 (13.118 από την έναρξη της επιδημίας). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 219 (από 176 την 1η Αυγούστου). Οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία χτες έφτασαν τις 211 (206 ο μέσος όρος του επταήμερου, από 41 την 1η Ιούλη).

Τα νέα κρούσματα της νόσου είναι 4.181, εκ των οποίων 1.238 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ 5 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων: 337 στη Θεσσαλονίκη, 275 στο Ηράκλειο, 181 στα Χανιά, 167 στην Αχαΐα, 121 στη Ρόδο, ενώ 222 είναι υπό διερεύνηση. Τη βδομάδα 2 - 8 Αυγούστου παρατηρήθηκαν οι παρακάτω τάσεις στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα: Αγιος Νικόλαος +139%, Ρέθυμνο +95%, Αττική +60%, Ηράκλειο +3%, Θεσσαλονίκη -26%, Λάρισα -38%, Βόλος -48%, Χανιά -18%, Ξάνθη -55%, Αλεξανδρούπολη -19%, Ιωάννινα -60%.

Στο φόντο αυτής της κατάστασης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε για τον νομό Ηρακλείου από σήμερα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 1 τη νύχτα έως τις 6 το πρωί (με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας) και μουσικής καθ' όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας, μέχρι τις 17 Αυγούστου. Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου εντάσσεται στο «κόκκινο» ή επίπεδο κινδύνου 4, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Ανάλογα περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί στα Χανιά μέχρι την Παρασκευή 13 Αυγούστου.

Βαριές κυβερνητικές ευθύνες για την εξάπλωση

Σε ανακοίνωση για την εξέλιξη της πανδημίας στον νομό και τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ αναφέρει:

«Δεν πέρασαν 10 μέρες από τη δήλωση του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο ΠΑΓΝΗ πως "έχει κουραστεί σε αυτήν τη χώρα να ακούει ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις" και η Κρήτη αντιμετωπίζει ραγδαία έκρηξη κρουσμάτων, που συνοδεύεται από αθρόες εισαγωγές στα νοσοκομεία του νησιού, χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού, εικόνες συνωστισμού σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αεροδρόμια - λιμάνια και αρχαιολογικούς χώρους.

Ταυτόχρονα έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα περιπτώσεις μαζικών κρουσμάτων σε παιδικές κατασκηνώσεις, γηροκομεία και χώρους δουλειάς.

Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες για τη ραγδαία εξάπλωση του νέου κύματος της πανδημίας στα νησιά, ιδιαίτερα σε αυτά με υψηλό τουρισμό, όπως η Κρήτη. Η έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας, καθώς και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, φέρουν την υπογραφή της, καθώς έχει αφήσει το νησί - που ειδικά το καλοκαίρι αυξάνεται ο πληθυσμός του πολλαπλώς - χωρίς τις αναγκαίες υποδομές Υγείας, με ανύπαρκτη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε Περιφερειακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο το νησί δεν υπάρχουν παρά 5-6 σημεία καθημερινά όπου πραγματοποιούνται rapid test, ενώ ακόμα και τα κινητά εμβολιαστικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ δεν μπορούν να καλύψουν γρήγορα τις πιεστικές ανάγκες εμβολιασμού σε απομακρυσμένα σημεία και όσων είναι δύσκολο να μετακινηθούν, καθώς είναι ελάχιστα.

Ετσι, αντί η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, επέλεξε να συνεχίσει την πολιτική του ανύπαρκτου ελέγχου για τους επισκέπτες που καταφτάνουν στα νησιά, ικανοποιώντας τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στον Τουρισμό και στις Μεταφορές και επιτρέποντας τον συνωστισμό στις μετακινήσεις.

Αντί να εξασφαλίσει δημόσιο οργανωμένο σύστημα προληπτικού ελέγχου, από τις δημόσιες μονάδες Υγείας, πάνω στα νησιά, για εργαζόμενους, επισκέπτες και κατοίκους, η κυβέρνηση εμμένει στην ατομική ευθύνη, που πέρα από τις παλινωδίες που επέδειξε και τον εφησυχασμό που καλλιέργησε, άφησε χώρο να αναπτύσσονται ανορθολογικές και αντιεπιστημονικές απόψεις, που ενίσχυσαν τον φόβο και την ανησυχία των κατοίκων σχετικά με τα εμβόλια.

Ετσι, όταν οι δείκτες χτυπούν "κόκκινο" καταφεύγει στη γνωστή λύση του τοπικού lockdown όπως στα Χανιά - και στο Ηράκλειο τις επόμενες μέρες - χωρίς κανένα άλλο μέτρο ενίσχυσης της προστασίας της υγείας του λαού.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να διεκδικήσει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα εδώ και τώρα:

  • Να προχωρήσουν η πλήρης στελέχωση και ο εξοπλισμός όλων των νοσοκομείων, των ιατρείων και των Κέντρων Υγείας όλου του νησιού.
  • Να εφαρμοστούν αυστηρά και ουσιαστικά προληπτικά υγειονομικά μέτρα στις μετακινήσεις, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με τεστ στους επισκέπτες πριν από την επιβίβασή τους σε αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες.
  • Να συσταθούν πολλαπλάσια συνεργεία του ΕΟΔΥ σε όλες τις πόλεις, στους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως τα ξενοδοχεία, και στα κεφαλοχώρια, για τακτικούς, επαναλαμβανόμενους ελέγχους σε κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες.
  • Να εξασφαλιστούν επαρκείς χώροι καραντίνας, με ευθύνη της κυβέρνησης, που να διασφαλίζουν την παροχή ιατρικής περίθαλψης και συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης.
  • Να εξασφαλιστεί ο καθολικός και έγκαιρος εμβολιασμός όλων των κατοίκων και εργαζομένων στο νησί, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που με βάση τα επιστημονικά δεδομένα κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας.
  • Να εξασφαλιστούν η ουσιαστική και πλήρης ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα εμβόλια και η ιατρική παρακολούθηση όλων όσοι εμβολιάζονται.
  • Να διασφαλιστεί ο άμεσος εμβολιασμός όλων όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν».
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών στις ΗΠΑ

Πάνω από 204 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 4,320 εκατ. θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας, περισσότερο με την παραλλαγή «Δέλτα» του κορονοϊού, ενώ μόλις το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Εξαρση κρουσμάτων και νοσηλειών έχει καταγραφεί σε πολλές περιοχές του κόσμου, ακόμη και σε χώρες με συγκριτικά υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση φαίνεται ότι εισέρχονται ξανά οι ΗΠΑ, όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως περίπου το 50% των άνω των 12 ετών και το 61% των ενηλίκων. Συνολικά πάνω από 633.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους - επίσημα - από την πανδημία.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται κατά μέσον όρο 116.600 νέα κρούσματα Covid-19 ημερησίως, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και περίπου έξι μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins». Τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο βδομάδες και επί του παρόντος νοσηλεύονται πάνω από 68.000 ασθενείς με Covid-19, σύμφωνα με το Τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Ο κορονοϊός «σαρώνει» κυρίως τις Πολιτείες του αμερικανικού Νότου, όπου τα επίπεδα εμβολιασμού είναι ακόμη χαμηλότερα. Στο Αρκανσο ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ και προχτές παρέμεναν διαθέσιμες μόλις 8 κλίνες σε ΜΕΘ, στο γειτονικό Τέξας ο κυβερνήτης ζήτησε από τα νοσοκομεία να αναβάλουν όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, εκτός από τις επείγουσες.

Η Φλόριντα την Κυριακή κατέγραψε νέο ρεκόρ μολύνσεων σε 24 ώρες (28.317) και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σπάνε αλλεπάλληλα ρεκόρ επί 8 μέρες. Η Λουιζιάνα είναι μεταξύ των Πολιτειών με τα περισσότερα κρούσματα κατ' αναλογία πληθυσμού την τελευταία βδομάδα.

Η εξάπλωση επιταχύνεται και στην Αφρική όπου - με ελλιπή καταμέτρηση - ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τη Δευτέρα τα 7 εκατ. και έχουν καταγραφεί 177.400 θάνατοι. Νότια Αφρική, Μαρόκο, Τυνησία, Αίγυπτος και Αιθιοπία είναι οι 5 χώρες που έχουν καταγράψει τους υψηλότερους αριθμούς μολύνσεων στην ήπειρο.

Στην Ινδονησία, που καταγράφει μεγάλη έξαρση τις τελευταίες βδομάδες, άλλοι 1.475 ασθενείς πέθαναν σε ένα 24ωρο και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσέγγιζαν τις 21.000. Συνολικά τουλάχιστον 108.571 είναι οι θάνατοι από κορονοϊό.

Στην Τουρκία υπέκυψαν 117 ασθενείς (τουλάχιστον 52.313 συνολικά) και καταγράφηκαν 23.731 κρούσματα σε ένα 24ωρο. Αφότου άρχισε στην Τουρκία εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης (τον Γενάρη) «αξιοποιείται κυρίως το εμβόλιο της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας "Sinovac Biotech"», μια δόση έχουν λάβει 42,14 εκατ., δύο δόσεις 29,63 εκατ., ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί πάνω από 77,55 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Διαμαρτυρία για τις δομές Πρόνοιας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν σήμερα στις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι στις δομές Πρόνοιας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ), ενάντια «στην παραπέρα συρρίκνωση των δομών και στο τσάκισμα των δικαιωμάτων εργαζομένων και περιθαλπομένων», καθώς και στον σχεδιασμό - σύμφωνα με το ΔΣ του ΚΚΠΠΑ - για το κλείσιμο του «Μητέρα», της «Παιδόπολης» Αγίας Βαρβάρας και του ΠΙΚΠΑ Βούλας, στο όνομα της αποϊδρυματοποίησης, με ανάθεση του έργου σε ΜΚΟ. Οι εργαζόμενοι στο ΚΚΠΠΑ απαιτούν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων, καμία απόλυση, κανένας στον «πάγο» της αναστολής χωρίς μισθό, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, να μην κλείσουν οι προνοιακές δομές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ