ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Κινητοποιείται και διεκδικεί μέτρα στήριξης του κλάδου

Αγωνιστικό ραντεβού σήμερα στις 12 μ. στο υπουργείο Εργασίας

Από προηγούμενη κινητοποίηση του Συλλόγου
Από προηγούμενη κινητοποίηση του Συλλόγου
Σε αγωνιστική κινητοποίηση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας προχωρά ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, διεκδικώντας μια σειρά μέτρα στήριξης του κλάδου, που συνεχίζει να πλήττεται από τα περιοριστικά μέτρα και άλλες εξελίξεις.

Οπως εξηγεί ο ΠΜΣ σε ανακοίνωσή του:

«Ακόμα ένα καλοκαίρι οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν χτυπηθεί αλύπητα. Η μεγάλη πλειοψηφία των μουσικών είναι στην ανεργία, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης. Ακόμα και ένα κομμάτι του χώρου που έπαιρνε και αυτά τα πενιχρά μέτρα στήριξης, αυτήν τη στιγμή δεν έχει στα χέρια του τίποτα.

Ταυτόχρονα, προκαθορισμένες δουλειές, όπως για παράδειγμα πανηγύρια, συναυλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, γάμοι, ακυρώνονται η μία μετά την άλλη, χωρίς αποζημιώσεις, ούτε κάποια απόδειξη ότι θα αξιοποιούσαν μουσικούς.

Σε μια σειρά από χώρους δουλειάς η εργοδοσία αξιοποιεί τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης για να τσακίσει τα εργατικά μας δικαιώματα. Βάζοντας μπροστά την πανδημία και την τήρηση των μέτρων προστασίας, με τις πλάτες της κυβέρνησης αφήνει εκτεθειμένους τους μουσικούς, ρίχνει ακόμα περισσότερο τα μεροκάματα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται κάτω από την πίεση της ανασφάλιστης εργασίας, της απόλυσης και του εκβιασμού για "οικειοθελή" παραίτηση. Ταυτόχρονα οι εργοδότες βγάζουν τους μουσικούς από τις αναστολές, χωρίς ταυτόχρονα να τους απασχολούν επαγγελματικά ή να τους απολύουν. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, έχουν να αναμετρηθούν όχι μόνο με την ανεργία του καλοκαιριού, αλλά και με την αβεβαιότητα που θα αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα που έρχεται.

Από την άλλη η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία έχουν στρώσει το έδαφος για να φορτώσουν και αυτήν την κρίση στις πλάτες μας, να ρίξουν ακόμα περισσότερο τις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση τώρα να δώσει απαντήσεις για τα μέτρα στήριξης που πρέπει να παρθούν για τους εργαζόμενους του κλάδου».

Με βάση τα παραπάνω, οι μουσικοί διεκδικούν:

  • Να συνεχιστεί η αποζημίωση μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών για όλους τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Δικαίωμα στην αποζημίωση ειδικού σκοπού από το Μητρώο Καλλιτεχνών σε όσους γράφτηκαν στο Μητρώο μετά τις 10 Γενάρη.
  • Αποζημίωση των μουσικών για κλεισμένες συναυλίες Περιφερειών και δήμων οι οποίες έχουν ακυρωθεί.
  • Να σταματήσουν οι εκβιασμοί απέναντι στους μουσικούς από την εργοδοσία για «οικειοθελή» παραίτηση.
ΤΑΤΟΪ
Ζημιές σε επτά κτίρια και σε μεγάλο μέρος του δάσους

Ζημιές σε επτά κτίρια του συγκροτήματος του πρώην βασιλικού ανακτόρου στο Τατόι σημειώθηκαν από τις πυρκαγιές της προηγούμενης βδομάδας στην περιοχή, όπως ανέφερε χτες η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, σε συνέντευξη Τύπου.

Οπως είπε, οι ζημιές αυτές δεν δημιούργησαν περισσότερα δομικά προβλήματα από όσα είχε δημιουργήσει η πάροδος του χρόνου στα κτίρια του Τατοΐου. Κάηκαν στέγες και ξύλινα κουφώματα, κάποια από τα οποία ήταν νεότερες σωστικές επεμβάσεις του ΥΠΠΟ. Τα 7 κτίρια είναι τα εξής: Οικία Στουρμ, κτίριο τηλεπικοινωνιών, οικία φροντιστή, κτίριο φρουράς τάφων, κτίρια δασονομείου, κτίριο προσωπικού, διευθυντήριο. Για τα κτίρια φρουράς τάφων, προσωπικού, διευθυντηρίου και δασονομείου, ξεκινούν ήδη οι μελέτες τους, με αυτεπιστασία, και θα έχουν ολοκληρωθεί τέλη του 2021, όπως είπε η υπουργός.

Ωστόσο «χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους. Δεν είναι αμελητέο, δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, προσθέτοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η ομάδα της μελέτης για την αναδάσωση.

Αναφορικά με τα αντικείμενα που βρίσκονταν σε κοντέινερ που καταστράφηκε από τη φωτιά, η υπουργός είπε ότι «σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση ήταν μικρής αξίας και σε κακή κατάσταση διατήρησης. Το υλικό είχε ήδη αξιολογηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης και τα αντικείμενα που είχαν κριθεί σημαντικά είχαν μεταφερθεί σε άλλους χώρους. Υπήρχε κάποια οικοσκευή, μαγειρικά σκεύη, μια ραπτομηχανή Singer, μεταλλικά προστατευτικά τζακιών, έντυπα και βιβλία χωρίς ιδιαίτερη αξία και μέρος της κάβας».

Σε σχέση με τις πυρκαγιές σε άλλα μέρη, η υπουργός είπε ότι στην Εύβοια δεν έχουμε σχεδόν κανένα πρόβλημα μέχρι σήμερα, μιλώντας για μνημεία της περιοχής, στη δε Λακωνία τα προβλήματα που προκύπτουν σε μεταβυζαντινούς ναούς είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

«Βάκχες» του Ευριπίδη στην Επίδαυρο

Elina Giounanli/nophoto.gr

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη παρουσιάζονται από αύριο και για τρεις μέρες στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, σε μια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στον δρόμο του, τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας - γιου, εμφυσώντας τη θεϊκή του μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με τη βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του βασιλικού οίκου της πόλης των Θηβών. Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο της εξορίας. Ο ισχυρός «εκρηκτικός μηχανισμός» του δραματουργού καταφέρνει να αποδώσει την τιμωρία και στη συνέχεια να γεννήσει την κάθαρση.

Η μετάφραση είναι του Γιώργου Χειμωνά. Ο Ακης Σακελλαρίου και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ερμηνεύουν τον Διόνυσο και τον βασιλιά Πενθέα αντίστοιχα, ενώ τη διανομή συμπληρώνει ένα εκλεκτό σύνολο ηθοποιών, ανάμεσά τους οι: Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ιωάννα Παππά, Δημήτρης Πετρόπουλος, Κωνσταντίνος Ασπιώτης κ.ά.

Η παράσταση μετά την Επίδαυρο θα περιοδεύσει σε Ηλεία, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο, ενώ από τις 19 Αυγούστου και μετά θα παρουσιαστεί σε θέατρα της Αττικής.

Συνεχίζεται η καλοκαιρινή περιοδεία της «Μήδειας» του Μποστ

Συνεχίζεται τον Αύγουστο η καλοκαιρινή περιοδεία της κωμωδίας του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ) «Μήδεια», σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.

Η «Μήδεια» του Μποστ αποτελεί μία από τις κορυφαίες κωμωδίες της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Το χιούμορ του Μποστ, που ήθελε «οι θεατές περισσότερο να χαμογελάνε και λιγότερο να χαχανίζουν», πέτυχε τον στόχο του και δημιούργησε μια μοναδική σάτιρα βασισμένη στις πιο τραγικές ιστορίες της αρχαίας δραματουργίας. Με τη μοναδικότητα της γραφής του, ο Μποστ μετατρέπει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη σε μια - μέχρι δακρύων από τα γέλια - κωμικοτραγική φιγούρα και παράλληλα, με αριστοφανικές μεταφορές και συνεχείς παρερμηνείες, καυτηριάζει τη νεοελληνική πραγματικότητα.

Τον κεντρικό ρόλο υποδύεται ο Μάκης Παπαδημητρίου. Μαζί του οι Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Νικορέστης Χανιωτάκης, Γιάννης Δρακόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας, Αννα Κλάδη και ο Γιάννης Μαθές στη μουσική διδασκαλία και τη ζωντανή απόδοση των μουσικών θεμάτων. Η μουσική της παράστασης είναι πρωτότυπη, παίζεται ζωντανά επί σκηνής από τους ηθοποιούς και φέρει την υπογραφή της Monika.

Οι επόμενοι σταθμοί της παράστασης: Τρίτη 17 και Τετάρτη 18 Αυγούστου - Ηράκλειο, Θέατρο «Τεχνόπολις». Πέμπτη 19 Αυγούστου - Ρέθυμνο, Θέατρο «Ερωφίλη» (Φορτέτζα). Παρασκευή 20 Αυγούστου - Χανιά, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Τετάρτη 25 Αυγούστου - Αρχαία Ολυμπία. Παρασκευή 27 Αυγούστου - Χαλκίδα, Θέατρο «Ορέστης Μακρής». Κυριακή 29 Αυγούστου - Βριλήσσια, Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη». Τρίτη 31 Αυγούστου - Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «Μέλινα Μερκούρη».

Πέθανε ο διεθνούς φήμης αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ, που έφερε στο φως και ανέδειξε την Αρχαία Νεμέα.

Ο Στίβεν Γ. Μίλλερ γεννήθηκε στο Γκόσεν της Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1942. Ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο στα Αρχαία Ελληνικά στο Wabash College και το διδακτορικό του στην Κλασσική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες του αρχαίου ελληνικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων της Ολυμπίας, της αρχαίας αγοράς των Αθηνών κ.ά., ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το 1973.

Οχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά δημιούργησε και αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεσή του, ενώ ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου ναού του Δία.

Υπηρετούσε ως καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, ενώ διετέλεσε διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Εχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη Νεμέα, τον αθλητισμό στην αρχαία Ελλάδα κ.ά.

Το 2005 με Προεδρικό Διάταγμα πολιτογραφήθηκε Ελληνας υπήκοος, ενώ είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταξύ άλλων διακρίσεων είχε τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Για την απώλεια του διακεκριμένου αρχαιολόγου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για τον θάνατο του σπουδαίου φιλέλληνα αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ, ο οποίος αφιέρωσε την επιστήμη του στην αρχαιολογική έρευνα στη χώρα μας, όπως στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του».

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν επίσης η υπουργός Πολιτισμού και το ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ