ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
Στο έλεος της απουσίας πυροπροστασίας δάση και κάτοικοι της Αττικής

Μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Κερατέα και Βίλια

Στο Μαρκάτι οι κάτοικοι έδωσαν μάχη να σώσουν τα σπίτια τους

Eurokinissi

Στο Μαρκάτι οι κάτοικοι έδωσαν μάχη να σώσουν τα σπίτια τους
Για άλλη μια φορά στην Αττική ο δασικός πλούτος της αλλά και κάτοικοι βρίσκονται εκτεθειμένοι στη γύμνια του αστικού κράτους σε μέτρα και υποδομές πυροπροστασίας και την παντελή έλλειψη πρόληψης. Βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.

Δύο μεγάλες φωτιές ξέσπασαν χτες το πρωί και το μεσημέρι στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής στην Κερατέα και στη Βορειοδυτική Αττική στα Βίλια, που καίνε πυκνό δάσος, χορτολιβαδικές εκτάσεις, απειλούν σπίτια ενώ στην περιοχή Κερατέας - Λαυρεωτικής έχουν καταγραφεί και καμένα σπίτια.

Πολλά είναι τα ερωτήματα για τον τρόπο που ξέσπασαν οι φωτιές, ωστόσο δεδομένο είναι ότι και οι δύο περιοχές βρίσκονται στο στόχαστρο διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων για εκμετάλλευση της γης για οικιστικούς, τουριστικούς και άλλους λόγους. Στην περίπτωση της Κερατέας, τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι πρόκειται για εμπρησμό και ότι έχουν παραδοθεί στοιχεία στο Ανακριτικό της Πυροσβεστικής.

Στη Λαυρεωτική, η φωτιά που ξέσπασε αρχικά στο Μαρκάτι έκαψε τουλάχιστον 10 σπίτια που βρίσκονταν διάσπαρτα στην περιοχή, σύμφωνα με εκπροσώπους του δήμου, ενώ προκάλεσε ζημιές σε οικισμούς.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και κάτοικοι έδιναν μάχη για να μην πλησιάσει η φωτιά σε άλλα σπίτια και ταυτόχρονα να μην περάσει τον επαρχιακό δρόμο Αναβύσσου - Λαυρίου και να μην απειληθεί ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου. Και στην περίπτωση αυτής της πυρκαγιάς χρησιμοποιήθηκε από τον κρατικό μηχανισμό η μέθοδος της εκκένωσης οικισμών αρχίζοντας από το Μαρκάτι, τον Αγιο Κωνσταντίνο, τη Συντερίνα και το Δημολάκι.

Eurokinissi

Αρκετοί κάτοικοι έμειναν και έδωσαν τη μάχη μαζί με τις λιγοστές αρχικά πυροσβεστικές δυνάμεις για να σώσουν τα σπίτια τους, που είναι πρώτες κατοικίες και κάποια εξοχικά. Επιτόπου έδιναν τη μάχη δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατ. Αττικής, που με αυταπάρνηση βοηθούσαν να σβήνονται αναζωπυρώσεις και εστίες βοηθώντας τους πυροσβέστες, οι οποίοι πάλευαν χωρίς τα απαραίτητα μέσα.

Μια ηλικιωμένη που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα απεγκλωβίστηκε, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από το σπίτι της στην Κερατέα που κινδύνεψε από τη φωτιά και οδηγήθηκε σε ασφαλές μέρος.

Επίσης, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής μετέβη στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς. Από πλευράς αστυνομίας, λόγω της πυρκαγιάς, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά λεωφόρο Κερατέας - Λαυρίου, από την γέφυρα Αδάμ.

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή

Ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, από νωρίς επικοινώνησε με τον Νίκο Χαρδαλιά, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντάς του την άμεση ανάγκη να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με όλα τα απαραίτητα μέσα.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με τον Χρήστο Κατσώτη, βρισκόταν στην περιοχή όπου παρέμεινε μέχρι αργά το βράδυ.

Μεγάλη δασική πυρκαγιά και στα Βίλια

Από τη χτεσινή πυρκαγιά στην Κερατέα δίπλα σε οικισμούς

Copyright 2021 The Associated

Από τη χτεσινή πυρκαγιά στην Κερατέα δίπλα σε οικισμούς
Το μεσημέρι η πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής έκαιγε πυκνό πευκόδασος, που όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα είχε χρόνια να καθαριστεί, ενώ η περιοχή δεν είχε αντιπυρικές ζώνες, δρόμους για την προσέγγιση από πυροσβεστικά μέσα. Η μεγάλη φωτιά που γρήγορα επεκτάθηκε κινητοποίησε εναέριες δυνάμεις που έφευγαν από τη φωτιά της Κερατέας καθώς και επίγειες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στην περιοχή επιχειρούσαν 61 πυροσβέστες, με 25 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος ενώ από αέρος περιοδικά έκαναν ρίψεις νερού 5 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη. Μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Αγ. Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι, Αγ. Γεώργιος και Παλαιοχώρι. Οι κάτοικοι των δύο πρώτων οικισμών καλούνταν να κατευθυνθούν προς Ψάθα ή Αλεποχώρι. Η φωτιά κινούνταν και προς το Ορος Πατέρα.

Μηνύματα για εκκένωση στάλθηκαν επίσης στους κατοίκους του Μικρού ή Μεγάλου Βαθυχωρίου. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 4 μποφόρ με ριπές 6 μποφόρ που καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών. Η κυκλοφορία διακόπηκε από την Τροχαία στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Αγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόης - Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια. Επίσης, από την Εθνική οδό Ελευσίνας - Θηβών, προς τα Βίλια.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε προειδοποιήσει

Στα Βίλια καίγεται πυκνό δάσος
Στα Βίλια καίγεται πυκνό δάσος
Από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στην περιοχή, με επικεφαλής τον Κώστα Κώνστα, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής.

Σε δήλωσή του με αφορμή την πυρκαγιά, ο Μπάμπης Θεοδώρου, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μάνδρας - Ειδυλλίας, ζήτησε να «ριχθούν» στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς όλα τα αναγκαία μέσα και επισημαίνει τις ευθύνες κυβέρνησης, τοπικών και περιφερειακών αρχών για την έλλειψη μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η "Λαϊκή Συσπείρωση" του δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας πολλές φορές στο παρελθόν έχει αναδείξει το σοβαρό ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας στην περιοχή μας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παίρνοντας υπόψη την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Αττική και σε ολόκληρη τη χώρα, με παρέμβασή μας ζητήσαμε συγκεκριμένα μέτρα αντιπυρικής προστασίας για το Ορος Πατέρα. Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν και δυστυχώς για ακόμη μία φορά οι εκκλήσεις μας δεν εισακούστηκαν από τη δημοτική αρχή Μάνδρας - Ειδυλλίας, από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής. Οι πολιτικές ευθύνες είναι μεγάλες, καθώς για πολλά χρόνια απουσιάζουν αναγκαία μέτρα για την προστασία του Ορους Πατέρα, όπως ο καθαρισμός του δάσους, οι αντιπυρικές ζώνες, οι δασικοί δρόμοι και άλλα απαραίτητα μέτρα.

Οι Θ. Γκιώνης και Χρ. Κατσώτης στη μεγάλη πυρκαγιά στη Λαυρεωτική
Οι Θ. Γκιώνης και Χρ. Κατσώτης στη μεγάλη πυρκαγιά στη Λαυρεωτική
Ταυτόχρονα είμαστε αντιμέτωποι με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής και των Δασικών Υπηρεσιών. Εδώ και τώρα κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής και δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας να ρίξουν όλα τα αναγκαία μέσα για τον περιορισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο πολύπαθος λαός του δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και συνολικά της Δυτικής Αττικής δεν μπορεί άλλο να βλέπει τη μία καταστροφή να διαδέχεται την άλλη, και το ένα έγκλημα να ακολουθεί το άλλο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

Σε μια από τα ίδια «ενημέρωση» η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής επανέλαβε τις εκκλήσεις προς τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρχών για να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς πυρκαγιές. Κατά τα άλλα αναφέρθηκε στις 45 φωτιές της χτεσινής μέρας με λεπτομέρειες σχετικά με την ώρα έναρξης για τις δύο μεγάλες φωτιές της Αττικής (10.30 στο Μαρκάτι της Λαυρεωτικής και 1.15 στα Βίλια) και τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που παίρνουν μέρος στην κατάσβεση (104 και 240 πυροσβέστες και 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα). Ωστόσο, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι για άλλη μια φορά οι μεγάλες ελλείψεις σε μέσα και υποδομές και η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που αδυνατεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές σε δάση που είναι αφημένα στη μοίρα τους, χωρίς δρόμους και ζώνες προστασίας.

Φωτιά στη Νυμφαία Κομοτηνής

Περισσότερα από 100 στρέμματα πευκόφυτης δασικής έκτασης κάηκαν στη Νυμφαία Κομοτηνής, από τη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 15 Αυγούστου και τέθηκε υπό έλεγχο λίγες ώρες αργότερα. Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος 66 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, ένα ελικόπτερο και 3 αεροσκάφη, ενώ υπήρξε συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα της Τοπικής Διοίκησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ